Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis

Na pierwsze czerwcowe upały nie ma nic lepszego niż szklanka domowej lemoniady. Zróbcie ją z tego przepisu!

Szczęśliwie wiele wskazuje na to, że mocno jesienna aura tej wiosny nareszcie się kończy i czekają nas teraz ciepłe, czerwcowe dni. Gdy na dworze robi się naprawdę gorąco, nic tak nie pomaga na upał jak szklanka chłodnego i orzeźwiającego napoju. A takim właśnie jest pyszna lemoniada! Wypróbujcie genialny przepis na domową lemoniadę autorstwa Agnieszki Rec, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Takiej lemoniadzie nikt się nie oprze, dlatego radzimy wam od razu zrobić jej trochę więcej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lemoniadę jabłkowo-cytrynową z miętą

Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Świeżo wyciskany sok z jabłek (możecie np. wycisnąć go ze startych jabłek na szarlotkę)
  • 2 cytryny
  • 4 torebki herbaty miętowej
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • Miód
  • Kilka kostek lodu
Zobacz także
Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Na wzdęcia, trawienie i zbijanie zbędnych kilogramów. Ten napar czyni cuda

Mleko księżycowe: napój o pięknej nazwie, a jeszcze lepszych właściwościach. Dlaczego warto je pić?

Mleko księżycowe: napój o pięknej nazwie, a jeszcze lepszych właściwościach. Dlaczego warto je pić?

Przygotowanie:

  1. Do dzbanka lub garnuszka włóżcie saszetki z herbatą miętową i zalejcie gorącą wodą (wystarczy ok. pół litra, czyli 2 szklanki). Zaparzcie pod przykryciem około 10 minut.
  2. Sok z jabłek przeciśnijcie przez gazę, by pozbyć się włókien i kawałków owoców. Następnie sok wlejcie do garnka zagotujcie i dodajcie zaparzoną herbatę miętową. W razie potrzeby, jeśli płynu jest za mało, dolejcie trochę wody i jeszcze raz zagotujcie.
  3. Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i dodajcie do garnka. Posłodźcie miodem (lub cukrem) do smaku i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia i włóżcie do lodówki.
  4. Zanim podacie lemoniadę, dodajcie do niej kilka plastrów świeżo pokrojonej cytryny, listki mięty oraz kilka kostek lodu. Gotowe!

Korzyści z picia lemoniady

Szklanka domowej lemoniady w gorący dzień nie tylko przyniesie wam orzeźwienie, ale także dostarczy organizmowi pełno witamin! Cytryna bogata jest w witaminę C, flawonoidy i beta-karoteny, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają stanom zapalnym w organizmie. W dodatku picie lemoniady wspaniale oczyszcza organizm i go nawadnia, a także ułatwia wchłanianie żelaza, co sprawia, że lemoniada pomoże osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia
AdobeStock
Newsy
Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia
Co powiecie na lemoniadę z kiszonych cytryn? W smaku ani trochę nie przypomina wody z ogórków - przekonajcie się sami!

Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować.  Lemoniada po wietnamsku Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu. Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach. Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali: Składniki: Na kiszone cytryny: 6 cytryn 1 łyżka soli woda duży słój  Na lemoniadę: 1 kiszona cytryna 1 łyżeczka cukru kostki lodu świeże liście mięty woda gazowana Przygotowanie: Kiszone cytryny: Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia. Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki....

Ta lemoniada to hit tego lata. Dodajcie do niej 1 składnik, by stworzyć smakowity deser
EatingWell/YouTube
Newsy
Ta lemoniada to hit tego lata. Dodajcie do niej 1 składnik, by stworzyć smakowity deser
Macie ochotę na orzeźwiający, letni deser? Wypróbujcie przepis na lemoniadę inaczej z mlekiem skondensowanym!

Latem nie ma nic lepszego, niż orzeźwiająca, lekko kwaśna lemoniada. Ale czy wiecie, że można z niej stworzyć coś jeszcze bardziej smakowitego? Wystarczy dodać do lemoniady 1 składnik, by przemienić ją w przepyszną letnią przekąskę.  Przepis na bitą lemoniadę Podstawą takiej lemoniady jest bita smietana - stąd nazwa tego napoju. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół szklanki soku z cytryny 100 ml zimnego mleka skondensowanego około 250 ml śmietanki 30% cukier kostki lodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlejcie śmietankę i za pomocą miksera ubijcie ją na sztywno.  W osobnej misce wymieszajcie sok z cytryny, mleko skondensowane oraz preferowaną przez was ilość cukru.  Na koniec dodajcie kostki lodu, ubitą śmietanę i wszystko zblendujcie blenderem. Jeżeli wasz blender nie posiada funkcji kruszenia kostek lodu, dodajcie je na sam koniec, w całości.  I gotowe! Tak przygotowana bita lemoniada będzie świetnym deserem na każdym letnim przyjęciu.  Błędy przy przygotowywaniu lemoniady Jeśli macie ochotę na bardziej tradycyjną lemoniadę warto dowiedzieć się, jakich błędów przy jej przygotowaniu należy unikać.  niewłaściwe proporcje - klasyczna lemoniada będzie smaczna tylko wtedy, gdy zastosujecie odpowiednie proporcje. Nie można przesadzić z ilością cukru, ale też nie można pożałować właściwie dużej ilości soku z cytryny do wymieszania z wodą. wyczyszczenie cytryn - jeśli dodajecie do lemoniady plastry cytryny dopilnujcie tego, by owoce zostały wcześniej odpowiednio wyczyszczone. Lepiej nie dodawać całych plastrów, a pokrojony w kostkę miąższ z cytryny. Dlaczego? Białe kawałki znajdujące się pod skórką cytryny mogą...

Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato
AdobeStock
Newsy
Lemoniada arbuzowa orzeźwia i hamuje apetyt. Weźcie arbuza i zróbcie z niego ten pyszny napój na lato
Macie ochotę na coś pysznego? W gorący, letni dzień zróbcie sobie lemoniadę arbuzową.

W ciepłe dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego, niż pełna witamin lemoniada. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie cytryn, jednak z powodzeniem można wykorzystać w tym celu także inne owoce. Świetnie sprawdzają się arbuzy, które zawierają dużo wody i błonnika, dzięki czemu idealnie nadają się na ciepłe, letnie dni zarówno jako przekąska, jak i składnik lemoniady. Sprawdźcie, jak łatwo można ją przygotować.  Przepis na lemoniadę arbuzową Do przygotowania lemoniady z arbuzem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół litra wody pół niewielkiego arbuza 3 cytryny ⅓ szklanki cukru świeże liście mięty Przygotowanie: Wydrążcie miąższ z arbuza i pozbądźcie się pestek. Dobrym pomysłem jest kupienie arbuza „premium”, który nie ma tak dużo czarnych pestek, jak zwykłe arbuzy. Pokrójcie arbuza w kostkę. Wyciśnijcie sok z cytryn. Wlejcie do pokrojonego arbuza i wsypcie około ⅓ szklanki cukru (możecie użyć więcej albo mniej, w zależności od upodobań). Wszystko razem zmiksujcie za pomocą blendera - dobrze jest użyć w tym celu blendera kielichowego, ale sprawdzi się też ten ręczny.  Wlejcie pół litra wody i wymieszajcie. Sprawdźcie, czy smak lemoniady wam odpowiada i ewentualnie dosypcie cukru lub wlejcie więcej wody. Rozlejcie lemoniadę do szklanek i udekorujcie świeżymi liśćmi mięty. Gotowe! Tak przygotowana lemoniada doskonale sprawdzi się w upalne dni. Zalety jedzenia arbuzów Arbuzy nie tylko efektownie wyglądają i smakują, ale stanowią jedne z najlepszych owoców, jakie można jeść latem. W 93% składają się z wody, dlatego warto je jeść właśnie teraz, w gorące dni, gdy tak ważne jest przyjmowanie dużych ilości płynów. Ponadto,...

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
AdobeStock
Newsy
Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
Podczas gdy ludzie uwielbiają jej charakterystyczny i kojący zapach, owady trzymają się od niej z daleka. Mowa o lawendzie. Ale czy wiecie, że kwiat ten można także wykorzystać do zrobienia pysznej i orzeźwiającej lemoniady?

Lawenda to piękna fioletowa roślina o niezwykłym, kojącym zapachu. Kwiat ten ma bogate zastosowanie nie tylko jako naturalny środek na niechciane owady , ale także jest wykorzystywany w kuchni oraz ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niektóre badania wykazały, że lawenda sprawdza się w leczeniu schorzeń neurologicznych układu nerwowego, a także może pomóc przy  bezsenności , wypadaniu włosów, stresie a nawet bólu pooperacyjnym. Na co dzień wielu z nas stosuje ją jednak jako naturalny odstraszacz na owady. Lawenda jako odstraszacz na owady Dzięki swojemu aromatowi, lawenda doskonale się sprawdza jako odstraszacz na owady. Podczas gdy my kochamy jej intensywny zapach, przykładowo komary czy mole wprost go nie znoszą. Zawieście przy oknie kilka gałązek lawendy a komary będą się trzymały z dala od waszego domu. To samo stanie się z molami w waszej szafie. Jak zrobić lemoniadę z lawendy? Lemoniada z lawendy to doskonały pomysł na upalne letnie dni. Do jej przygotowania będziecie potrzebować: garści ususzonych kwiatów lawendy wody łyżki  miodu kilku kostek lodu do wrzucenia na koniec kilku plasterków cytryny Przygotowanie: Kwiaty zaparzcie w ilości: 1 łyżeczka na filiżankę. Woda powinna mieć temp. około 96 stopni, a całkowity czas parzenia to 5 minut (maksymalnie 10). Po zaparzeniu lemoniady lawendowej ostudźcie ją, dodajcie do niej łyżkę miodu i schłodźcie napar. Miksturę należy podawać z kostkami lodu, najlepiej w schłodzonej szklance. Ten pyszny i pachnący ziołami napój idealnie się sprawdzi w upalne lato. Możecie do niego dorzucić plasterek cytryny – lemoniada zyska wtedy dodatkowe orzeźwienie i smak. Lemoniada z lawendy nie tylko doskonale ukoi wasze pragnienie ale też pomoże...