Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie

Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? To kawa, która bije w ostatnim czasie rekordy popularności. Sprawdźcie, dlaczego.

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza nas i daje nam energię na rozpoczynający się nowy dzień.

Smakosze kawy gustują w różnych jej odmianach. Jedni piją klasyczną, małą czarną bez dodatków, drudzy wolą pić kawę z mlekiem i cukrem. Kolejni testują zupełnie nowe sposoby przyrządzania kawy. Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest kawa białkowa?

Kawa białkowa (zwana również kawą proteinową) jest połączeniem proszków białkowych (sojowych, serwatkowych czy kolagenowych) i kawy. Innymi słowy, jest to odżywka białkowa na bazie kawy. Kawa białkowa, to zdrowsza wersja tzw. kawy kuloodpornej, do której dodaje się masło. Jest to kawa, do której należy dodać odżywkę białkową. Czemu właściwie ma to służyć?

Spożywając tę smaczną mieszankę, możemy czerpać korzyści z podwójnej wartości odżywczej białka, a także ze stymulujących, przeciwutleniających, energetyzujących i zwalczających apetyt właściwości kofeiny znajdującej się w kawie.

Włączenie białka do kawy może również pomóc w utracie wagi i utrzymaniu jej, szczególnie jeśli stosujemy dietę niskowęglowodanową. Kawa proteinowa szczególnie przypadła do gustu osobom, które regularnie ćwiczą. Spożycie białka pomaga im rozwinąć większą masę mięśniową i ją utrzymać. W szczególności koktajle potreningowe mogą pomóc w regeneracji mięśni.

Białko w połączeniu z kawą jeszcze bardziej podkręca to działanie. Kawa nie tylko wzmacnia efekty treningu, ale również podkręca metabolizm oraz energetyzuje i łagodzi bóle mięśni. Może nam również pomóc lepiej skoncentrować się na ćwiczeniach.

Zobacz także
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Jak zrobić kawę białkową?

Przygotowanie kawy białkowej jest  bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków. 

Składniki:

  • odżywka białkowa - 30 g
  • kawa rozpuszczalna - 30 g
  • woda - 200 ml
  • mleko krowie lub roślinne - 100 ml

Przygotowanie:

  1. Zaparzcie ulubioną kawę rozpuszczalną.
  2. Dodajcie do niej odżywkę białkową lub białko konopne i bardzo energicznie mieszajcie, aż do połączenia składników (jeśli wolicie espresso, to do niego dodajcie odżywkę).
  3. Dolejcie mleko.
  4. Posłodźcie kawę do smaku (jeśli tego potrzebujecie).

Źródło: O2.pl

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większosć Polaków pije ją codziennie
AdobeStock
Newsy
Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większość Polaków pije ją codziennie
Pijecie taką kawę? Uważajcie, jeśli macie podwyższony cholesterol. Picie tego napoju może wznieść go na jeszcze wyższy poziom.

Kawa, tuż obok wody i herbaty, to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też pomaga nam zwiększyć energię i dobrze rozpocząć nowy dzień. Kawa jest też przy okazji zdrowa, jeśli oczywiście pijemy ją z umiarem. Napój ten dostarcza naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki odżywcze, m.in. błonnik, sód i potas. Ale kawa ma też swoje minusy, ponieważ może powodować bezsenność, niepokój i rozstrój żołądka, zwłaszcza jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jak pokazują badania, kawa może też podnosić poziom cholesterolu. Cholesterol LDL jest uważany za „zły” cholesterol, który powoduje gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach, zmniejszając lub blokując przepływ krwi i tlenu, których potrzebuje nasze serce. Inny rodzaj cholesterolu, lipoproteina o dużej gęstości (HDL), jest lepsza w większych ilościach, ponieważ może pomóc usunąć LDL z krwioobiegu. Czy kawa rzeczywiście podnosi cholesterol? Według badań, niektóre rodzaje kawy rzeczywiście mogą podnosić poziom cholesterolu. Winne są olejki kawowe (znane jako diterpeny), takie jak kafestol i kafeol. Olejki kawowe występują naturalnie w kawie zawierającej kofeinę oraz w kawie bezkofeinowej. Jak pokazują badania, kafestol wpływa na zdolność organizmu do metabolizmu i regulacji cholesterolu. Według metaanalizy kontrolowanych badań nad kawą i cholesterolem, oleje kawowe mogą zmniejszać kwasy żółciowe i obojętne sterole. To z kolei może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Naukowcy doszli do wniosku, że kafestol jest najsilniejszym związkiem podnoszącym poziom cholesterolu zidentyfikowanym w diecie człowieka. Jeśli więc macie mutację genetyczną, która spowalnia metabolizm kawy w ciele i pijecie dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, ryzyko...

Pijecie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
AdobeStock
Newsy
Łączycie to z kawą? Na własne życzenie niszczycie trzustkę i wątrobę
Pijecie w ten sposób kawę? Lepiej tego nie róbcie, bo zniszczycie sobie zdrowie. Jak nie należy pić kawy?

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma działanie pobudzające i daje nam energię na to, żeby dobrze rozpocząć dzień. Pijąc kawę pamiętajcie jednak, by nie łączyć jej z niektórymi lekami. Jednym z nich jest aspiryna. Co to jest aspiryna? Aspiryna jest lekiem dostępnym bez recepty, który zwykle jest stosowany w przypadku bólu mięśni lub zapalenia stawów. Zmniejsza również obrzęk i obniża temperaturę, gdy dokucza nam gorączka. Oprócz działania przeciwzapalnego, lek ten jest również stosowany w małych dawkach jako środek rozrzedzający krew. Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) to klasa leków, które obejmują aspirynę, a także ibuprofen i naproksen. Podobnie jak w przypadku innych tego typu leków, aspiryna działa najlepiej, gdy przyjmuje się ją z jedzeniem, np. podczas śniadania. Ale czy bezpiecznie jest przyjmować aspirynę do porannej kawy? Czy można łączyć kofeinę i aspirynę? Kawa zawiera tłuszcze, których nie należy łączyć z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi. Dlaczego? Ponieważ tłuszcze te mogą zwiększać stężenie leku we krwi, co może doprowadzić do różnych działań niepożądanych. To dlatego przyjmując leki, zawsze należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować się z lekarzem. Picie kawy i przyjmowanie aspiryny na pusty żołądek, może również zwiększyć podatność na krwawienie. Aspiryna sprawia, że płytki krwi nie przywierają tak dobrze, co może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów krwi w naczyniach. Chociaż jest to dobre dla rozrzedzenia krwi i zmniejszenia ryzyka zawału serca, może również zwiększyć ryzyko krwawienia. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to,...

Kawa naprawdę może spalać tłuszcz. Jest tylko 1 warunek
Pixabay
Newsy
Kawa naprawdę może spalać tłuszcz. Jest tylko 1 warunek
Sprawdźcie jak maksymalnie wykorzystać potencjał tego pysznego napoju!

Być może słyszeliście kiedyś o tym, że czarna kawa pomaga w spalaniu tłuszczu. To nie żaden mit! Kofeina zwarta w kawie, naprawdę ma ogromny potencjał i od wielu lat jest badana przez naukowców. Wiemy już, że kawa realnie może pomóc w odchudzaniu, okazuje się jednak, że jest haczyk. Kawa powinna być spożywana o konkretnej porze dnia… Czy kawa jest zdrowa? Od dawana wiadomo już, że wiele mitów krążących wokół kawy nie jest prawdziwych. Często można usłyszeć, że jest ona niezdrowa, a nie jest to prawda! Kawę w rozsądnych ilościach mogą pijać prawie wszyscy! Ten napój jest naprawdę bogaty w antyoksydanty i zdrowe składniki. O ile nie przekracza się dziennej dozwolonej dawki kofeiny, picie kawy jak najbardziej jest zdrowe. Czy kawa spala tłuszcz? Kawa faktycznie może podkręcać metabolizm i pomóc w spalaniu tłuszczu. Naukowcy bacznie przyglądają się tym efektom i badają kawę pod różnym kontem. Niedawno opublikowano publikacje naukową w piśmie „Journal of the International Society of Sports Nutrition„. Przebadano tam kawę pod kątem przydatności w spalaniu tłuszczu, jeśli wypije się ją przed ćwiczeniami. Okazało się, że aby kawa najlepiej działała, trzeba wypić ją po południu. Znacznie większe efekty osiąga się, jeśli wypije się kawę po południu i od razu pójdzie poćwiczyć. Picie kawy przed treningiem rano też ma sens, ale efekty nie są aż tak spektakularne. Możecie wykorzystać tę właściwość kawy. Wnioski z badania na temat kawy Autorzy opublikowanego badania opublikowali szczegółowe wnioski. Oto niektóre z nich: Spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń jest zwiększone jeśli przyjmie się kofeinę 30 minut przed treningiem. Kofeina może też zwiększać intensywność wysiłku dzięki pobudzaniu. Najlepsze efekty pod kątem spalania...

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Screen YouTube
Newsy
Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Czy słyszeliście kiedyś o Norwegian Egg Coffee? Ten dość niecodzienny sposób picia kawy zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie.

Picie kawy jest dla wielu z nas wielką przyjemnością i porannym rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza, dodaje energii i poprawia sprawność naszego umysłu. Kawę można pić na różne sposoby. Jedni preferują tradycyjną „małą czarną" bez dodatków. Drudzy piją kawę z mlekiem i z cukrem, a jeszcze inni z samym mlekiem lub samym cukrem. Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby dodać do kawy surowe jajko ? W jakim celu się to robi? Przekonajcie się! Czym jest Norwegian Egg Coffee? Norweska kawa (nazywa się ją również szwedzką kawą jajeczną lub skandynawską kawą jajeczną) to popularny w Skandynawii, zwłaszcza w Norwegii i Szwecji, sposób przyrządzania kawy z jajkiem. Jest to metoda parzenia kawy polegająca na mieszaniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszaninę dodaje się do wody i gotujce aż do zaniku piany. Mieszkańcy Norwegii są bardzo dumni z tego przepisu i twierdzą, że tak przyrządzona kawa jest po prostu najlepsza na świecie. Kawa z dodatkiem surowego jajka nabiera ładnej bursztynowej barwy i jest bardzo przyjemna w smaku. Ci, którzy ją pili twierdzą, że jest tak dobra, że w ogóle nie trzeba do niej dodawać cukru ani mleka. Jak ją przygotować? Przepis na norweską kawę Do przygotowania norweskiej kawy będziecie potrzebować 3 składników, które na pewno macie w kuchni. 3 filiżanki wody 3 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości jajko niewielki garnek Przygotowanie: Przesypcie zmieloną kawę do niewielkiego naczynia i wbijcie do środka jajko. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli składniki nie chcą się połączyć warto dodać odrobinę wody). Gotujemy wodę i...