Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza nas i daje nam energię na rozpoczynający się nowy dzień.

Smakosze kawy gustują w różnych jej odmianach. Jedni piją klasyczną, małą czarną bez dodatków, drudzy wolą pić kawę z mlekiem i cukrem. Kolejni testują zupełnie nowe sposoby przyrządzania kawy. Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej?

Czym jest kawa białkowa?

Kawa białkowa (zwana również kawą proteinową) jest połączeniem proszków białkowych (sojowych, serwatkowych czy kolagenowych) i kawy. Innymi słowy, jest to odżywka białkowa na bazie kawy. Kawa białkowa, to zdrowsza wersja tzw. kawy kuloodpornej, do której dodaje się masło. Jest to kawa, do której należy dodać odżywkę białkową. Czemu właściwie ma to służyć?

Spożywając tę smaczną mieszankę, możemy czerpać korzyści z podwójnej wartości odżywczej białka, a także ze stymulujących, przeciwutleniających, energetyzujących i zwalczających apetyt właściwości kofeiny znajdującej się w kawie.

Zobacz także:

Włączenie białka do kawy może również pomóc w utracie wagi i utrzymaniu jej, szczególnie jeśli stosujemy dietę niskowęglowodanową. Kawa proteinowa szczególnie przypadła do gustu osobom, które regularnie ćwiczą. Spożycie białka pomaga im rozwinąć większą masę mięśniową i ją utrzymać. W szczególności koktajle potreningowe mogą pomóc w regeneracji mięśni.

Białko w połączeniu z kawą jeszcze bardziej podkręca to działanie. Kawa nie tylko wzmacnia efekty treningu, ale również podkręca metabolizm oraz energetyzuje i łagodzi bóle mięśni. Może nam również pomóc lepiej skoncentrować się na ćwiczeniach.

Jak zrobić kawę białkową?

Przygotowanie kawy białkowej jest  bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków. 

Składniki:

  • odżywka białkowa - 30 g
  • kawa rozpuszczalna - 30 g
  • woda - 200 ml
  • mleko krowie lub roślinne - 100 ml

Przygotowanie:

  1. Zaparzcie ulubioną kawę rozpuszczalną.
  2. Dodajcie do niej odżywkę białkową lub białko konopne i bardzo energicznie mieszajcie, aż do połączenia składników (jeśli wolicie espresso, to do niego dodajcie odżywkę).
  3. Dolejcie mleko.
  4. Posłodźcie kawę do smaku (jeśli tego potrzebujecie).

Źródło: O2.pl