Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Sekret dobrego kruchego ciasta tkwi w odpowiedniej technice i składnikach!

Lubicie kruche ciasta, ale nie zawsze wam wychodzą? Poznajcie te zasady pieczenia kruchych ciast!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cukier do kruchego ciasta

Zamiast zwykłego cukru, użyjcie cukru pudru. To sprawi, że ciasto będzie przyjemnie chrupiące! Cukier puder lepiej się rozpuszcza, natomiast cukier kryształ może się skarmelizować podczas pieczenia.

Proporcje składników do kruchego ciasta

Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników do ciasta. Gdy je poznacie, już żaden przepis na ciasto kruche nie będzie wam straszny - wystarczy, że będziecie pamiętali o zachowaniu proporcji!

Niezbędne do zrobienia ciasta kruchego są mąka, masło i cukier, oraz oczywiście żółtka. Jednak to te trzy pierwsze składniki muszą być dodane w odpowiednich proporcjach, by ciasto wyszło. Zapamiętajcie zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki przypadają 2 części tłuszczu i 1 cukru. Przykładowo, jeśli przygotowując ciasto kruche macie 300 g mąki, to dodajcie 200 g masła i 100 g cukru, a na pewno wyjdzie ono idealne!

Zobacz także
jak szybko obrać i posiekać czosnek

Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy

Czy można użyć całych jajek do kruchego ciasta?

Według wielu przepisów, do ciasta kruchego należy dodawać tylko żółtka jajek, które są dla niego spoiwem. Można jednak użyć również całych jaj, jednak nie można przesadzić z ich ilością! Jeżeli w cieście znajdzie się za dużo białka, po upieczeniu wyjdzie ono bardzo twarde i niesmaczne. 

Zagniatanie kruchego ciasta

Kruche ciasto nie jest bardzo trudne do upieczenia, jednak wymaga stosowania się do pewnych zasad, by ciasto wyszło. Znaliście je wszystkie?

Zawsze zagniatajcie ciasto szybko, by nie rozgrzać za mocno masła – w przeciwnym razie w trakcie pieczenia tłuszcz zacznie się wylewać na blaszkę i może wyjść zakalec.

W jakiej temperaturze piec kruche ciasto?

Pieczcie kruche ciasto w temperaturze co najmniej 200 stopni przez 15-30 minut. Zastosowanie niższej temperatury sprawi, że tłuszcz się „wytopi” z ciasta, podobnie jak w przypadku zbyt powolnego zagniatania ciasta. Koniecznie po upieczeniu ciasto należy dokładnie ostudzić - dzięki temu po nałożeniu na nie np. owoców ciasto nie namoknie. 

Pamiętajcie także, by przed wstawieniem blaszki z kruchym spodem do piekarnika ponakłuwać ciasto za pomocą widelca lub innego narzędzia. To zapobiegnie powstawaniu nieestetycznych wybrzuszeń na powierzchni ciasta. 

Idealne proporcje składników na kruche ciasto
Pixabay
Newsy
Jak zrobić kruche ciasto? Idealna proporcja składników to 3:2:1. Co to oznacza?
Sekret idealnego kruchego ciasta stanowią odpowiednie proporcje. Mąka, masło, cukier puder i jajka – wszystko musi być właściwie odmierzone. W innym przypadku wypiek okaże się klapą.

Zgodnie z tradycyjnymi recepturami kruche ciasto przyrządza się z mąki, masła, cukru pudru i jajek. Każdy przepis zakłada jednak wykorzystanie ich w nieco innych ilościach. Taki stan rzeczy sprawia, że wasze kruche raz wychodzi idealnie, a kolejnym razem nadaje się do wyrzucenia. Postanowiliśmy więc zdradzić wam jego sekret. Idealne proporcje składników na kruche ciasto Aby przyrządzone przez was kruche ciasto wyszło perfekcyjnie, powinniście pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji składników, które wynoszą 3:2:1. Co to oznacza? Na każde 3 części mąki przypada 2 części masła i 1 cukru .  Musicie jednak pamiętać, że równie ważna jest jakość i temperatura wykorzystywanych przez was składników. Koniecznie zadbajcie o to, by masło miało wysoką zawartość tłuszczu mlecznego (im wyższa, tym lepsze ciasto).  Nie inaczej jest w przypadku mąki. Najlepiej sprawdzi się jasna pszenna. Jeśli chodzi o cukier sięgnijcie po puder zamiast kryształu - po upieczeniu nie będzie odznaczał się w cieście. Przepis na idealnie kruche ciasto Składniki: 180 gramów mąki pszennej 100 gramów schłodzonego masła z wysoką zawartością tłuszczu 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajka Przygotowanie: Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz masło.  Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki...

kruche ciasto przepis
Flickr
Newsy
Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku
Lubicie kruche placki z owocami? Na pewno posmakuje wam ciasto z tego przepisu – wszystko dzięki zastosowaniu sprytnej sztuczki!

Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca. Przepis na kruche ciasto z orzechami Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki do ciasta: 1 szklanka mąki 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 250 g masła 4 żółtka 5 łyżeczek powideł ze śliwek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Składniki do masy orzechowej: 4 białka Niecała szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało! Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części. Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao. Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut. Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek. Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na...

Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Pixabay
Newsy
Kruche ciasto rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Mamy perfekcyjny sposób na wałkowanie ciasta kruchego. Dzięki temu sposobowi z kruchego ciasta uformujecie dowolne kształty! Nigdy się już nie rozwali.

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Wszyscy kucharze powinni doskonale wiedzieć jak przygotować kruche ciasto, żeby było smaczne, chrupiące i dobrze się formowało. Przy obchodzeniu się z kruchym ciastem trzeba bardzo uważać. Nie lubi ono zbyt wysokich temperatur, koniecznie trzeba je schłodzić i wykorzystać odpowiednie proporcje składników , żeby było smaczne i miało dobrą konsystencję. Przy wałkowania ciasta napotyka się tez czasem inny problem: ciasto się rozrywa. Jak temu zaradzić? Jak nie dopuścić do rozrywania ciasta kruchego? Jeśli nie udaje wam się wałkowanie kruchego ciasta w prosty sposób, na stolnicy lub blaszce, wykorzystajcie nasz pomysł. Potrzebujecie dwóch osobnych arkuszy papieru do pieczenia. Rozłóżcie jeden arkusz na płasko na stolnicy lub blaszce. Połóżcie na niego ciasto. Wyłóżcie na cieście drugi arkusz i dopiero wtedy rozpocznijcie wałkowanie. Po rozwałkowaniu ciasta do pożądanej grubości przełóżcie je do lodówki. Kruche ciasto bardzo lubi niską temperaturę. Przed pieczeniem musicie tylko ściągnąć jeden z arkuszy, najlepiej ten zewnętrzny i możecie upiec już kruche ciasto. W ten sposób nie rozwali się i od razu jest położone na papierze do pieczenia, nie trzeba go odklejać. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto? Do przygotowania idealnego kruchego ciasta wykorzystajcie te proporcje: Kilogram mąki pszennej lub mieszanki 350 g masła 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% Łyżeczka proszku do pieczenia Tradycyjnie kruche ciasto wymaga tylko mąki pszennej, masła i jajek. Jeśli chcecie zrobić z niego deser , możecie dodać do kruchego ciasta od razu cukier. Będzie ono wtedy słodsze i bardziej dopasuje się do nadzienia lub słodkich dodatków. Łatwiej wyrabia się kruche ciasto z cukrem pudrem zamiast cukru w kryształkach....

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem! Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto , warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki . Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 350 g mąki 180 g masła Pół szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli Masa z rabarbarem: Pół kilograma świeżego rabarbaru Ok. 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia. Wyjmijcie...