Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
AdobeStock
Newsy

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Oprócz zasady 3:2:1 pamiętajcie jeszcze o tej rzeczy

Sekret dobrego kruchego ciasta tkwi w odpowiedniej technice i składnikach. Poznajcie nasze sprawdzone rady, a różnicę odczujecie już po jednym wypieku.

Lubicie kruche ciasta, ale nie zawsze wam wychodzą? Poznajcie te zasady pieczenia kruchych ciast!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakiego cukru i mąki używać do kruchego ciasta?

Zamiast zwykłego cukru, użyjcie cukru pudru. To sprawi, że ciasto będzie przyjemnie chrupiące! Cukier puder lepiej się rozpuszcza, natomiast cukier kryształ może się skarmelizować podczas pieczenia.

Do kruchego ciasta warto wykorzystać zamiast wyłącznie zwykłej białej mąki pszennej tortowej także mąkę krupczatkę. Ten właśnie typ mąki idealnie spisuje się głównie w tego rodzaju wypiekach.

Jakie powinny być proporcje składników do kruchego ciasta?

Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników do ciasta. Gdy je poznacie, już żaden przepis na ciasto kruche nie będzie wam straszny - wystarczy, że będziecie pamiętali o zachowaniu proporcji!

Niezbędne do zrobienia ciasta kruchego są mąka, masło i cukier, oraz oczywiście żółtka. Jednak to te trzy pierwsze składniki muszą być dodane w odpowiednich proporcjach, by ciasto wyszło. Zapamiętajcie zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki przypadają 2 części tłuszczu i 1 cukru. Przykładowo, jeśli przygotowując ciasto kruche macie 300 g mąki, to dodajcie 200 g masła i 100 g cukru, a na pewno wyjdzie ono idealne!

Zobacz także
Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie 

Czy można użyć całych jajek do kruchego ciasta?

Według wielu przepisów, do ciasta kruchego należy dodawać tylko żółtka jajek, które są dla niego spoiwem. Można jednak użyć również całych jaj, jednak nie można przesadzić z ich ilością! Jeżeli w cieście znajdzie się za dużo białka, po upieczeniu wyjdzie ono bardzo twarde i niesmaczne. 

Jak zagniatać kruche ciasto?

Kruche ciasto nie jest bardzo trudne do upieczenia, jednak wymaga stosowania się do pewnych zasad, by ciasto wyszło. Znaliście je wszystkie?

Zawsze zagniatajcie ciasto szybko, by nie rozgrzać za mocno masła – w przeciwnym razie w trakcie pieczenia tłuszcz zacznie się wylewać na blaszkę i może wyjść zakalec.

W jakiej temperaturze piec kruche ciasto?

Pieczcie kruche ciasto w temperaturze co najmniej 200 stopni przez 15-30 minut. Zastosowanie niższej temperatury sprawi, że tłuszcz się „wytopi” z ciasta, podobnie jak w przypadku zbyt powolnego zagniatania ciasta. Koniecznie po upieczeniu ciasto należy dokładnie ostudzić - dzięki temu po nałożeniu na nie np. owoców ciasto nie namoknie. 

Pamiętajcie także, by przed wstawieniem blaszki z kruchym spodem do piekarnika ponakłuwać ciasto za pomocą widelca lub innego narzędzia. To zapobiegnie powstawaniu nieestetycznych wybrzuszeń na powierzchni ciasta. 

Idealne proporcje składników na kruche ciasto
Pixabay
Newsy
Jak zrobić kruche ciasto? Idealna proporcja składników to 3:2:1. Co to oznacza?
Sekret idealnego kruchego ciasta stanowią odpowiednie proporcje. Mąka, masło, cukier puder i jajka – wszystko musi być właściwie odmierzone. W innym przypadku wypiek okaże się klapą.

Zgodnie z tradycyjnymi recepturami kruche ciasto przyrządza się z mąki, masła, cukru pudru i jajek. Każdy przepis zakłada jednak wykorzystanie ich w nieco innych ilościach. Taki stan rzeczy sprawia, że wasze kruche raz wychodzi idealnie, a kolejnym razem nadaje się do wyrzucenia. Postanowiliśmy więc zdradzić wam jego sekret. Idealne proporcje składników na kruche ciasto Aby przyrządzone przez was kruche ciasto wyszło perfekcyjnie, powinniście pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji składników, które wynoszą 3:2:1. Co to oznacza? Na każde 3 części mąki przypada 2 części masła i 1 cukru .  Musicie jednak pamiętać, że równie ważna jest jakość i temperatura wykorzystywanych przez was składników. Koniecznie zadbajcie o to, by masło miało wysoką zawartość tłuszczu mlecznego (im wyższa, tym lepsze ciasto).  Nie inaczej jest w przypadku mąki. Najlepiej sprawdzi się jasna pszenna. Jeśli chodzi o cukier sięgnijcie po puder zamiast kryształu - po upieczeniu nie będzie odznaczał się w cieście. Przepis na idealnie kruche ciasto Składniki: 180 gramów mąki pszennej 100 gramów schłodzonego masła z wysoką zawartością tłuszczu 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajka Przygotowanie: Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz masło.  Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki...

Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Pixabay
Newsy
Kruche ciasto rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Mamy perfekcyjny sposób na wałkowanie ciasta kruchego. Dzięki temu sposobowi z kruchego ciasta uformujecie dowolne kształty! Nigdy się już nie rozwali.

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Wszyscy kucharze powinni doskonale wiedzieć jak przygotować kruche ciasto, żeby było smaczne, chrupiące i dobrze się formowało. Przy obchodzeniu się z kruchym ciastem trzeba bardzo uważać. Nie lubi ono zbyt wysokich temperatur, koniecznie trzeba je schłodzić i wykorzystać odpowiednie proporcje składników , żeby było smaczne i miało dobrą konsystencję. Przy wałkowania ciasta napotyka się tez czasem inny problem: ciasto się rozrywa. Jak temu zaradzić? Jak nie dopuścić do rozrywania ciasta kruchego? Jeśli nie udaje wam się wałkowanie kruchego ciasta w prosty sposób, na stolnicy lub blaszce, wykorzystajcie nasz pomysł. Potrzebujecie dwóch osobnych arkuszy papieru do pieczenia. Rozłóżcie jeden arkusz na płasko na stolnicy lub blaszce. Połóżcie na niego ciasto. Wyłóżcie na cieście drugi arkusz i dopiero wtedy rozpocznijcie wałkowanie. Po rozwałkowaniu ciasta do pożądanej grubości przełóżcie je do lodówki. Kruche ciasto bardzo lubi niską temperaturę. Przed pieczeniem musicie tylko ściągnąć jeden z arkuszy, najlepiej ten zewnętrzny i możecie upiec już kruche ciasto. W ten sposób nie rozwali się i od razu jest położone na papierze do pieczenia, nie trzeba go odklejać. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto? Do przygotowania idealnego kruchego ciasta wykorzystajcie te proporcje: Kilogram mąki pszennej lub mieszanki 350 g masła 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% Łyżeczka proszku do pieczenia Tradycyjnie kruche ciasto wymaga tylko mąki pszennej, masła i jajek. Jeśli chcecie zrobić z niego deser , możecie dodać do kruchego ciasta od razu cukier. Będzie ono wtedy słodsze i bardziej dopasuje się do nadzienia lub słodkich dodatków. Łatwiej wyrabia się kruche ciasto z cukrem pudrem zamiast cukru w kryształkach....

Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Adobe stock
Newsy
Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Wczesną jesienią można kupić najdorodniejsze i najsłodsze śliwki. To właśnie ten czas sprzyja robieniu powideł bez cukru i wypiekom z minimalną jego ilością. Wybitnie kruche ciasto z tymi owocami to idealny deser na tę porę roku.  

Gdy sezon śliwkowy w pełni, wówczas trzeba zakasać rękawy i chociaż raz przygotować placek ze śliwkami. Niektórzy lubią, gdy śliwki okazale prezentują się na wierzchu, inny wolą ukryć je pod kruszonką. Są to jednak tylko szczegóły. Najważniejsza jest słodkość śliwek i kruchość ciasta.  Jakie śliwki są najlepsze do placka ze śliwkami?  Do ciasta ze śliwkami można użyć każdego rodzaju śliwek. Najczęściej wybiera się jednak do tego popularne węgierki. Dlaczego? Ze względu na ich charakterystyczny, niebanalnie słodki smak, jak również zwarty miąższ, który minimalizuje wyciek soku.  Te owoce pasują do każdego rodzaju ciasta: kruchego, drożdżowego czy ucieranego. Do wypieku śliwkowego można wykorzystywać również śmiało śliwki mrożone. Te zdadzą egzamin zwłaszcza poza sezonem jesiennym, kiedy to nie uświadczymy w sklepach świeżych owoców do wypieków.  Co zrobić, by ciasto kruche było jeszcze bardziej kruche? Ciasto kruche to nie przelewki, powinno być maślane i wyjątkowo delikatne. Co zapewni wam sukces w tym temacie?  Nie bez znaczenia jest tu odpowiednio przesiana mąka. Dodatek krupczatki w miejsce zwykłej również pomoże uzyskać wyczekiwany efekt końcowy. Ważna jest również ilość żółtek. Im więcej, tym bardziej kruche będzie ciasto.   I najważniejsza rzecz - tłuszcz. Jak dobrze wiecie masło to podstawa takiego wypieku, a także jego smaku. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawia, że jest ono idealne. Jeżeli dodacie do niego nadprogramową łyżkę smalcu, to kruchość ciasta osiągnie zupełnie nowy poziom. Bez obaw, nie będzie go czuć w waszym cieście.  Przepis na kruche ciasto ze śliwkami  Składniki:  200 g masła   1 łyżka smalcu  2 szklanki mąki pszennej   2 jajka  ...

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia
Ons/Pixabay
Newsy
Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia
Ta szarlotka jest tak dobra, że można zjeść pół blachy ciasta za jednym podejściem. Wasi domownicy z pewnością ją pokochają, a goście będą wyjadać ostatnie okruszki. Połączenie kwaskowych jabłek i wyjątkowo kruchego jabłka jeszcze nigdy nie było tak doskonałe. 

Nawet osoby, które często robią ciasta - zachwycają się tą szarlotką. Jest obłędnie krucha i maślana, a jeżeli wybierzecie do niej kwaśną lub słodko-kwaśną odmianę jabłek, będzie dodatkowo mocno wyrazista w smaku.  Znana restauratorka i właścicielka punktów cukierniczych doskonale wie, co dodać do wypieków, by wyszły one bezbłędnie. Wierni klienci jej cukierni twierdzą, że wszystkie sprzedawane tu ciasta i ciastka cechuje wysoka jakość i właściwe proporcje składników.  Na czym polega sekret kruchego ciasta w szarlotce Magdy Gessler?  W tej szarlotce jest wszystko, czego można oczekiwać od doskonałego deseru: masło, cukier, owoce i aromatyczne przyprawy. Pachnące cynamonem jabłka przykryte są rozpływającą się w ustach kruszonką, a spód jest tak delikatny i maślany, że nigdy już nie zrobicie innego.  Za tą kruchością ukrywa się duża liczba żółtek. Zazwyczaj panie domu dodają do tej ilości mąki 2 żółtka, tutaj dodaje się przynajmniej 3 (dla bardziej ostrożnych), a najlepiej 4.  Pyszna szarlotka na kruchym cieście według przepisu Magdy Gessler   Składniki:  Ciasto:  2 szklanki mąki pszennej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  4 żółtka   200 g masła  0,75 szklanki cukru pudru   Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek  szczypta cynamonu   sok z 1,5 cytryny  Sposób przygotowania  Mąkę, masło, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia posiekajcie razem, zagniećcie i włóżcie do lodówki.  Jabłka obierzcie, pokrójcie na drobne kawałki i przesmażcie. Doprawcie do smaku cynamonem, cukrem i cytryną.   Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wyłóżcie papierem do...