Jak zrobić domowy twaróg? Idealny do cebulki lub rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić własny, domowy twaróg? Będzie idealny do cebulki lub rzodkiewki

Podajemy prosty przepis na domowy twaróg i dorzucamy 5 pomysłów jak go podać. Ostatni zamienia zwykły twaróg w wykwintny deser.

Domowy twaróg jest tak prosty do przygotowania, że zamiast kupować w sklepie, warto go robić samemu w domu. Zmieszany z gęstą śmietaną i wybranymi dodatkami, może być lekkim twarożkiem na śniadanie lub pyszną pastą na kanapki do pracy. Zrobicie go w parę minut, a przyprawiając na różne sposoby, stworzycie proste dania, które szybko się nie znudzą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Twaróg czy biały ser, czym się różnią?

Zarówno twaróg jak i biały ser, to rodzaje serów świeżych. Przygotowuje się je z ukwaszonego mleka i mleka świeżego. Po połączeniu obu rodzajów nabiału i powolnych podgrzewaniu, z masy wytrąca się serwatka, a na powierzchni pozostaje skrzep, który należy delikatnie wyłowić i dodatkowo odsączyć.

Różnica pomiędzy białym serem a twarogiem nabiałowym wyrobem polega na użytych składnikach i sposobie przygotowania. Biały ser powstaje z naturalnie ukwaszonego mleka. Z kolei twaróg ze świeżego mleka ukwaszonego podpuszczką. Można go kwasić kefirem, zsiadłym mlekiem, maślanką, a nawet jogurtem.

Kwaśność twarogu zależy od ilości dodanego zakwaszacza. W zależności od czasu odsączania twaróg może mieć z kolei, luźną lub zwartą konsystencję.

Zobacz także
Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 

domowy twaróg

Zróbcie to dziś wieczorem, a rano zjecie na śniadanie pyszny, domowy twarożek

Przepis na domowy twaróg

Składniki

  • 2 litry kefiru
  • 1,5 l mleka tłustego (3,2% tłuszczu)
  • Gęste sitko
  • Gaza

Przygotowanie:

  1. Połączcie mleko z kefirem w garnku i powoli podgrzewajcie. Podczas podgrzewania z masy mlecznej oddzieli się gęstszy skrzep i rzadka serwatka.
  2. Zestawcie z ognia. Łyżką cedzakową przełóżcie ser na sitko wyłożone gazą. Pozostawcie w lodówce do odcieknięcia.
  3. Możecie przykryć ser gazą, zawinąć ją od góry i obciążyć. Dzięki temu twaróg szybciej obcieknie, a obciążenie nada mu płaski kształt.

Domowe twarożki na 5 sposobów

  • Twarożek ze szczypiorkiem. Najprostszy twarożek na kanapki lub do jedzenia łyżeczką. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut. Aby twaróg dobrze się rozprowadzał, po pokruszeniu warto zalać go gęstą śmietaną i rozmieszać lub zblendować. Do twarożku ze szczypiorkiem pasuje zarówno drobny szczypiorek jak i gruby szczypior od dymki.
  • Twarożek z rzodkiewką. Chrupiąca rzodkiewka do delikatnego twarożku pasuje doskonale. Rzodkiewki myjecie, odcinacie ogonki i kroicie w drobną kostkę. Można też przygotować wersję twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
  • Pasta twarogowa z cebulką. Ten rodzaj smarowidła na kanapki najlepiej jest zrobić z młodą, białą cebulką. Cebulę drobno poszatkujcie, dodajcie do twarogu, przyprawcie solą i pieprzem. Tym razem zamiast śmietany dodajcie do masy łyżkę majonezu. Tak przygotowany twaróg będzie miał ostrzejszy smak.
  • Twarożek na słodko. Do tego deseru potrzebujecie twaróg, cukier waniliowy, miód, żółtko jajka i jogurt naturalny. Połączcie ze sobą wszystkie składniki, możecie je też zmiksować.
  • Ciastka francuskie z twarożkiem. To jeden z szybszych do przygotowania, a jednocześnie wykwintnych deserów. Poza twarogiem domowym będziecie potrzebować miód, cukier waniliowy i opakowanie ciasta francuskiego. Twaróg zmieszajcie z przyprawami, ciasto pokrójcie na parzystą ilość kwadratów. Na kwadrat ciasta nałóżcie porcję twarogu, przykryjcie drugim kwadratem i zlepcie brzegi. Ciastka pieczcie w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 7-10 minut.

Źródło: Olga Smile, winiary.pl

Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Rozsmakujcie się w tym przysmaku! Podajemy przepis na przepyszny twarożek z sera koziego.

Smak świeżego twarogu, być może większości z was kojarzy się z dzieciństwem spędzonym u boku babci. Kiedyś przygotowywanie twarogu było na porządku dziennym. Dziś zazwyczaj pewnie kupujecie go w gotowej formie w sklepie.  Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić domowego twarożku, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, bo efekt przewyższa znacznie oczekiwania. Ten przepis na kozi twarożek zachwyci was i waszych bliskich. Domowy kozi twaróg jak u babci – przepis Przepis na twaróg jest bardzo prosty, wystarczy mleko i sok z cytryny. Musicie mieć też kilka przyborów kuchennych, ale na pewno macie je już w swoich domach.  Składniki na kozi twaróg domowy 1,5 litra koziego mleka Cytryna Przygotowanie koziego twarogu domowego Do garnka wlejcie dwie łyżki wody. Zapobiegnie ona przypalaniu się mleka. Wlejcie mleko kozie do garnka.  Podgrzejcie mleko delikatnie na wolnym ogniu.  Cytrynę umyjcie. Przekrójcie ją na pół. Wyciśnijcie delikatnie sok z cytryny. Uważajcie, żeby oddzielić pestki od soku. Gdy mleko będzie już bardzo gorące i zacznie powoli przeć, dolejcie powoli sok z cytryny do garnka z kozim mlekiem. Mieszajcie dokładnie przez ok. 30 sekund, trzymając garnek z kozim mlekiem i sokiem z cytryny na palniku.  Przygotujcie sito o bardzo drobnych oczkach. Przelejcie zawartość garnka na sito. Serwatkę odlejcie do osobnego pojemnika lub miski. Na sitku powinny dostać kawałki wytrąconego twarogu. Twaróg dociśnijcie łyżką do sitka.  Przełóżcie gotowy twaróg do osobnej miseczki. Serwowanie domowego twarogu Twaróg jest gotowy do jedzenia. Niektórzy lubią jeść go, gdy jeszcze jest gorący, ale bardzo dobry będzie też po wystygnięciu. Tak...

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad
Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne?

Robert Makłowicz to jeden z bardziej poważanych polskich kucharzy. Kochają go młodzi i starsi. Makłowicz niejednokrotnie zaskakuje swoim poczuciem humoru, śmiałością i niebanalnymi historiami ze świata, w które wplata też kulinaria. Kocha kuchnie świata, ale ma ogrom szacunku także do polskich tradycji. Tym razem przestawił swoją wersję tradycyjnego gzika. Zaskakuje jeden dodatek. Przepis na gzika z pyrami od Roberta Makłowicza Robert Makłowicz umieścił ostatnio na swojej stronie przepis na idealny letni obiad , albo zakąskę. Proponuje przygotowanie gzika z ziemniakami . Robert podpowiada jak przyprawić twarożek , żeby wydobyć z niego najlepszy smak. Składniki na gzika Kilogram ziemniaków Łyżeczka masła Sól 500 g twarogu Kilka rzodkiewek 3 łyżki oleju np. oleju rydzowego 4 łyżki słodkiej śmietanki Pęczek szczypiorku Przyprawy do gzika: Szałwia Tymianek Cząber Koper i koperek do gotowania ziemniaków Kwiaty rukoli Przygotowanie gzika z pyrami Roberta Makłowicza Umyjcie ziemniaki. Ziemniaki w mundurkach włóżcie do gorącej wody. Dodajcie do wody sól, masło i koper Szczypior posiekajcie, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce lub posikajcie bardzo drobno. Ser wymieszajcie ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Wlejcie do sera śmietankę, olej i wymieszajcie. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki twarożku i doprawcie go solą i pieprzem. Do twarożku dodajcie też świeże lub suszone zioła: szałwię, tymianek i cząber w dowolnych proporcjach. Ziemniaki odcedźcie. Przekrójcie ziemniaki na ćwiartki lub połówki. Zaserwujcie ziemniaki z przygotowanym twarożkiem (gzikiem). Udekorujcie potrawę kwiatami rukoli, jak radzi Robert Makłowicz. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać kwiaty szczypiorku lub pominąć ten krok....

Chcecie zasnąć jak dziecko? Włączcie do diety ten produkt. Kojarzy się ze śniadaniem, a szkoda
Adobe Stock
Newsy
Chcecie zasnąć jak dziecko? Włączcie do diety ten produkt. Kojarzy się ze śniadaniem, a szkoda
Jakość snu zależy od kilku aspektów, m.in. od diety. Osoby mające trudności z zasypianiem, powinny włączyć do swojej diety twaróg.

O tym, że sen jest ważny dla zdrowia, wiadomo nie od dziś. Z tego też powodu warto zadbać o jego odpowiednią jakość. Właściwa dieta (np. jedzenie kiwi przed snem !) pomoże wam nie tylko szybciej zasnąć, ale i lepiej przespać noc. Twaróg na lepszy sen Niewiele osób zdaje sobie sprawę z cennych właściwości twarogu. Ten produkt jest wykorzystywany głównie przy przygotowywaniu śniadań, przykładowo twarożku ze szczypiorkiem czy placków . Jednakże równie świetnie sprawdzi się także na kolację, gdyż w swoim składzie zawiera tryptofan. Ten aminokwas obniża poziom stresu, a także ułatwia zaśnięcie.  Właściwości zdrowotne twarogu  Biały ser nie jest specjalnie docenianym produktem, a ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. W składzie twarogu można znaleźć magnez, potas, cynk, a także witaminy A, D, E oraz te z grupy B. Wśród innych cennych właściwości tego sera wymienia się: zawartość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka niską kaloryczność (jest idealny dla osób odchudzających się) dużą zawartość wapnia. Czynniki wpływające na zły sen  Aby zadbać o odpowiedni sen, wcześniej należy przyjrzeć się czynnikom, które mogą go zakłócać. Część z tych punktów może okazać się oczywista, ale warto sobie o nich przypomnieć i wprowadzić pewne zmiany w swoim życiu. Źle na sen wpływa: korzystanie z telefonu przed położeniem się do łóżka, nieodpowiednia dieta bogata w przetworzoną żywność, drink na dobranoc, nieprzewietrzone pomieszczenie, zbyt wysoka temperatura w sypialni. Czytaj także: Pijcie szklankę tego napoju przed snem. Nie tylko poprawi wasze trawienie i sen, ale też pomoże wam schudnąć Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i...

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
AdobeStock
Newsy
Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
Czy wiecie, jak rozpoznać dobry biały ser? Sprawdźcie, jak wybrać dobry twaróg i po czym poznać, że już się nie nadaje do jedzenia.

Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków , dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.   Jak wybrać dobry twaróg? Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu: Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie! Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł. Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty. Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 g białej czekolady 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych 50 g masła 300 ml śmietany 36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca. Następnie do...