Jak zrobić domowy twaróg? Idealny do cebulki lub rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić własny, domowy twaróg? Będzie idealny do cebulki lub rzodkiewki

Podajemy prosty przepis na domowy twaróg i dorzucamy 5 pomysłów jak go podać. Ostatni zamienia zwykły twaróg w wykwintny deser.

Domowy twaróg jest tak prosty do przygotowania, że zamiast kupować w sklepie, warto go robić samemu w domu. Zmieszany z gęstą śmietaną i wybranymi dodatkami, może być lekkim twarożkiem na śniadanie lub pyszną pastą na kanapki do pracy. Zrobicie go w parę minut, a przyprawiając na różne sposoby, stworzycie proste dania, które szybko się nie znudzą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Twaróg czy biały ser, czym się różnią?

Zarówno twaróg jak i biały ser, to rodzaje serów świeżych. Przygotowuje się je z ukwaszonego mleka i mleka świeżego. Po połączeniu obu rodzajów nabiału i powolnych podgrzewaniu, z masy wytrąca się serwatka, a na powierzchni pozostaje skrzep, który należy delikatnie wyłowić i dodatkowo odsączyć.

Różnica pomiędzy białym serem a twarogiem nabiałowym wyrobem polega na użytych składnikach i sposobie przygotowania. Biały ser powstaje z naturalnie ukwaszonego mleka. Z kolei twaróg ze świeżego mleka ukwaszonego podpuszczką. Można go kwasić kefirem, zsiadłym mlekiem, maślanką, a nawet jogurtem.

Kwaśność twarogu zależy od ilości dodanego zakwaszacza. W zależności od czasu odsączania twaróg może mieć z kolei, luźną lub zwartą konsystencję.

Zobacz także
Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 

domowy twaróg

Zróbcie to dziś wieczorem, a rano zjecie na śniadanie pyszny, domowy twarożek

Przepis na domowy twaróg

Składniki

  • 2 litry kefiru
  • 1,5 l mleka tłustego (3,2% tłuszczu)
  • Gęste sitko
  • Gaza

Przygotowanie:

  1. Połączcie mleko z kefirem w garnku i powoli podgrzewajcie. Podczas podgrzewania z masy mlecznej oddzieli się gęstszy skrzep i rzadka serwatka.
  2. Zestawcie z ognia. Łyżką cedzakową przełóżcie ser na sitko wyłożone gazą. Pozostawcie w lodówce do odcieknięcia.
  3. Możecie przykryć ser gazą, zawinąć ją od góry i obciążyć. Dzięki temu twaróg szybciej obcieknie, a obciążenie nada mu płaski kształt.

Domowe twarożki na 5 sposobów

  • Twarożek ze szczypiorkiem. Najprostszy twarożek na kanapki lub do jedzenia łyżeczką. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut. Aby twaróg dobrze się rozprowadzał, po pokruszeniu warto zalać go gęstą śmietaną i rozmieszać lub zblendować. Do twarożku ze szczypiorkiem pasuje zarówno drobny szczypiorek jak i gruby szczypior od dymki.
  • Twarożek z rzodkiewką. Chrupiąca rzodkiewka do delikatnego twarożku pasuje doskonale. Rzodkiewki myjecie, odcinacie ogonki i kroicie w drobną kostkę. Można też przygotować wersję twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
  • Pasta twarogowa z cebulką. Ten rodzaj smarowidła na kanapki najlepiej jest zrobić z młodą, białą cebulką. Cebulę drobno poszatkujcie, dodajcie do twarogu, przyprawcie solą i pieprzem. Tym razem zamiast śmietany dodajcie do masy łyżkę majonezu. Tak przygotowany twaróg będzie miał ostrzejszy smak.
  • Twarożek na słodko. Do tego deseru potrzebujecie twaróg, cukier waniliowy, miód, żółtko jajka i jogurt naturalny. Połączcie ze sobą wszystkie składniki, możecie je też zmiksować.
  • Ciastka francuskie z twarożkiem. To jeden z szybszych do przygotowania, a jednocześnie wykwintnych deserów. Poza twarogiem domowym będziecie potrzebować miód, cukier waniliowy i opakowanie ciasta francuskiego. Twaróg zmieszajcie z przyprawami, ciasto pokrójcie na parzystą ilość kwadratów. Na kwadrat ciasta nałóżcie porcję twarogu, przykryjcie drugim kwadratem i zlepcie brzegi. Ciastka pieczcie w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 7-10 minut.

Źródło: Olga Smile, winiary.pl

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

Kuleczki twarogowe
Flickr/Jimmie
Przepisy
Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne twarogowe kuleczki. 20 minut i na talerzu
Źródło białka, energii, a przede wszystkim dobrego smaku. Te twarogowe kulki przygotujecie szybko, w sam raz na pożywne śniadanie.

Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów. Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć. Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe. Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg . Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”. A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki.  „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce. Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie. Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego . Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej , o małej zawartości tłuszczu. Składniki: 40 dag twarogu Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe) 200 g pokruszonych herbatników Cukier - łyżeczka Cukier waniliowy...

Sernik świąteczny
Gotujmy.pl/lenian
Newsy
Sernik czy makowiec? Upieczcie nieziemski seromak, który łączy w sobie smaki obydwu ciast
Jeśli nie możesz podjąć decyzji, czy makowiec czy sernik, najlepiej połączyć obydwa smaki!

Albo ser albo mak? Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych. Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji. Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową.  Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par.  Serowe podłoże Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować? Składniki na świąteczny seromak: Masa serowa: 1 kg białego sera 240 g cukru 8 jaj 200 ml śmietany 36% 100 g masła cukier waniliowy  Masa makowa: 0,5 kg maku 100 g orzechów nerkowca i migdałów 50 - 100 ml amaretto 250 g cukru 2 jajka 300 ml mleka  Ciasto: 500 g mąki 220 g masła 3 jaja 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy Sposób...