Jak zrobić ciasteczka na Halloween? Te palce Was urzekną, zrobicie je w 30 min.
Adobe Stock
Newsy

Ciasteczka paluchy wiedźmy na Halloween. Te niezwykłe łakocie zrobicie w 30 min

Jeśli do waszych drzwi zapukają dzieci, krzycząc „cukierek albo psikus” koniecznie poczęstujcie je paluchami wiedźmy. Zrobicie je w pół godziny, a dzieci będą zachwycone.

31 października to czas maskarady. Zwolennicy święta duchów przebierają się za wiedźmy, duchy i kościotrupy. Dzieci pukają do drzwi sąsiadów i okrzykiem „cukierek albo psikus” wymuszają wydanie sobie słodyczy. Ten z sąsiadów, który nie przyłączy się do zabawy, bo nie przygotował cukierków, musi liczyć się z tym, że dzieci zrobią mu jakiś żart.

W wielu krajach, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, ale także u nas to czas imprez. W prywatnych domach, restauracjach i klubach spotykają się przebierańcy. Na stołach znaleźć można upiorne przekąski. Na przykład paluchy wiedźmy. Pokazujemy, jak je zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wzięły symbole i motywy Halloween?

Halloween to zwyczaj związany z maskaradą, który przywędrował do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Święto ma swoje korzenie w celtyckich wierzeniach, więc wcześniej musiał do USA trafić z Zachodniej Europy, terenów dzisiejszych Niemiec, które zamieszkiwali Celtowie. To czas kiedy upamiętnia się osoby zmarłe i odgania złe duchy oraz demony.

W kulturze zachodniej święto jest hucznie obchodzone 31 października. Symbolem Halloween jest wydrążona dynia, a popularnymi motywami są duchy, demony, wampiry, czarownice, trupie czaszki, nietoperze, czarne koty czy pajęczyny.

Przepis na paluchy wiedźmy, upiorne ciasteczka na Halloween

Składniki:

  • Kostka zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • Szczypta soli
  • Szklanka obranych ze skórki migdałów
  • Kilka łyżek czerwonego dżemu (np. truskawkowego, wiśniowego lub różanego)
Zobacz także
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia

Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!

Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije

Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije

Przygotowanie:

  1. Połączcie ze sobą wszystkie składniki, ugniećcie miękkie ciasto i schodźcie je w lodówce. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Celsjusza. 
  2. Odrywajcie kulkę ciasta, formujcie podłużne kilkucentymetrowe palce i układajcie na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Z jednej strony każdego paluszka ułóżcie połówki migdałów, żeby przypominały paznokcie, a po przeciwnej stronie palca nałóżcie trochę dżemu. Na koniec na środku każdego paluszka zróbcie trzy nacięcia nożem, żeby wyglądały jak prawdziwe palce.
  4. Pieczcie paluchy wieźmy przez 10-15 minut, w temperaturze 200 stopni.

Źródło: Onet.pl, Wikipedia

biedronka promocje
AdobeStock
Newsy
Takiej promocji jeszcze w Biedronce nie było! Szczególnie ucieszy wszystkich miłośników...
Promocje na Black Friday trwają! W Biedronce skorzystasz z tej zniżki tylko do 20 listopada!

Sieci handlowe kuszą nas teraz promocjami na sprzęty kuchenne i elektryczne. Warto z nich skorzystać, szczególnie przed nadchodzącymi Świętami. Jednak czy sklepy mają też jakieś promocje na każdą kieszeń? Jak najbardziej! Zdradzimy, że bardzo ucieszą się miłośnicy złotego trunku! Promocje na Black Friday Choć nie wszyscy Polacy przepadają za Halloween, to większości bardzo podoba się inne święto, które przyszło do nas z USA. Nazwa „święto” bardzo pasuje do Black Friday, ponieważ to prawdziwe świętowanie konsumpcji w Stanach Zjednoczonych, które są podawane za przykład kapitalistycznego kraju. Tego dnia większość sklepów drastycznie obniża ceny swoich produktów, żeby zachęcić klientów do zakupów. Wielu ludzi czeka na ten dzień przez cały rok, żeby w Czarny Piątek ruszyć do sklepów i kupić np. zestaw kina domowego z rabatem 80%! Polscy handlowcy powoli wprowadzają ten zwyczaj do naszego kraju, choć obniżki cen nie są tak imponujące. Jednak dla każdego coś się znajdzie – nawet w sieci Biedronka! Wyjątkowa zniżka w Biedronce Tylko do piątku 20 listopada w sklepach sieci Biedronka można zdobyć aż 12 butelek piwa za darmo! Oto, co trzeba zrobić, żeby je dostać! 12 piw za darmo Aby odebrać 12 butelek piwa za darmo, musicie kupić skrzynkę piwa, czyli 24 butelki. Przy kasie zapłacicie tylko za połowę zestawu, czyli 12 butelek dostaniecie bezpłatnie! Uwaga – promocja dotyczy tylko tych marek piwa: Heineken Desperados Hopfe Carlsberg Żywiec Somersby Śpieszcie się! Promocja trwa tylko do 20 listopada!   Źródło: o2.pl

Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Gotujmy.pl/gosia239
Newsy
Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Przepis jest super prosty, a naprawdę przepyszny! Pokochają je szczególnie dzieci!

Nie macie pomysłu na ciekawe, kolorowe ciasto? Przygotujcie to niesamowicie proste ciasto z soków. Jeśli dodacie do niego owoce, będzie naprawdę genialne. Możecie przygotować je na przyjęcie dla dzieci, jako deser na weekend lub po prostu w ciągu tygodnia do kawy. Przepis jest łatwy do zmodyfikowania pod swoje potrzeby. Możecie zmienić kolory wykorzystanych galaretek. Przepis na proste ciasto z soków Gwarantujemy, że jeśli zrobicie je raz, będziecie chcieli szybko je powtórzyć. Składniki na ciasto z soków 4 jajka Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Łyżeczka proszku do pieczenia 4 budynie śmietankowe Litr zielonego soku przecierowego np. typu Kubuś 4 galaretki innego koloru np. pomarańczowe, brzoskwiniowe Przygotowanie ciasta z soków Przygotujcie biszkopt: ubijcie pianę z białek, dodajcie do niej żółtka i cukier. Dodajcie do masy powoli mąkę. Dodawajcie ją partiami i mieszajcie dokładnie. Dodajcie do masy proszek do pieczenia. Wymieszajcie masę biszkoptową dokładnie. Wylejcie masę biszkoptową na blaszkę. Pieczcie biszkopt w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Odłóżcie upieczony biszkopt do ostygnięcia. Do garnka wlejcie 1,5 szklanki soku i podgrzejcie. W połowie szklanki rozpuśćcie budynie i wlejcie je do gotującego się soku. Wymieszajcie i ugotujcie powstały budyń. Wylejcie na biszkopt masę budyniową i odłóżcie do zastygnięcia. Rozpuśćcie 2 galaretki w trzech szklankach wody. Tężejącą galaretkę wylejcie na zastygniętą masę z soku. Odłóżcie do zastygnięcia. Przygotujcie drugą część masy budyniowej w ten sam sposób. Wylejcie drugą część masy budyniowej na galaretkę. Przygotujcie w ten sam sposób drugą część galaretki. Wylejcie ją na ciasto. Odłóżcie całość do ostygnięcia....

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
ONS, AdobeStock
Newsy
Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
Czy mazurek może być dietetyczny? Ania Lewandowska udowodniła, że jak najbardziej! Wypróbujcie jej dietetyczny przepis na to ciasto.

Podczas Wielkanocy trudno jest się oprzeć świątecznym przysmakom. A na stole jest tyle kuszących pyszności! Babka wielkanocna, mazurek i pascha to typowe, tradycyjne wielkanocne wypieki, których każdy musi spróbować. Jednak gdy ktoś jest sportowcem, który musi dbać o linię i nie może sobie pozwolić na objadanie się słodyczami, to okres świąt jest dla niego bardzo trudny. Ale czy nawet w Wielkanoc trzeba przestrzegać rygorystycznych diet? Ania Lewandowska udowadnia po raz kolejny, że w kwestii żywienia kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie odmawia sobie ulubionych słodkości. Po prostu tak modyfikuje przepisy, by wypieki były zdrowe i niezbyt słodkie! Poznajcie świetny przepis na dietetyczny mazurek. Przepis na dietetyczny mazurek daktylowo-czekoladowy od Ani Lewandowskiej Do przygotowania smacznego mazurka w dietetycznej wersji potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 100 g mąki ryżowej 100 g bezglutenowej mąki owsianej 30 g skrobi ziemniaczanej 70 ml miodu lub syropu klonowego 80 ml klarowanego masła 1 szklanka daktyli 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kilka migdałów Kilka jagód goji Garść chipsów kokosowych Przygotowanie: Przygotujcie sobie foremkę w kształcie prostokąta (albo kwadratu) i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Do miski wsypcie całą przesianą mąkę i dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlejcie 70 ml syropu klonowego (albo miodu), 80 ml masła klarowanego i zagniećcie ciasto. Gotową masę przełóżcie do wyłożonej papierem formy i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 15 minut. W tym czasie zalejcie daktyle wrzątkiem. Gdy już zmiękną, wlejcie do nich całą puszkę mleczka kokosowego, wsypcie 2 łyżki kakao i wsypcie kilka...

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Wbrew swojej niezbyt apetycznej nazwy, pleśniak to naprawdę smaczne ciasto. Dodatkowo pomimo swojego efektownego wyglądu, wcale nie odstrasza trudnością wykonania. Tej wiosny zróbcie go z rabarbarem!

Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie! Przepis na pleśniak z rabarbarem Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Ok. 1 szklanka cukru 20 dag masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 długie łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru do rabarbaru 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C. Smacznego! Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych...