Jak zrobić ciasteczka na Halloween? Te palce Was urzekną, zrobicie je w 30 min.
Adobe Stock
Newsy

Ciasteczka paluchy wiedźmy na Halloween. Te niezwykłe łakocie zrobicie w 30 min

Jeśli do waszych drzwi zapukają dzieci, krzycząc „cukierek albo psikus” koniecznie poczęstujcie je paluchami wiedźmy. Zrobicie je w pół godziny, a dzieci będą zachwycone.

31 października to czas maskarady. Zwolennicy święta duchów przebierają się za wiedźmy, duchy i kościotrupy. Dzieci pukają do drzwi sąsiadów i okrzykiem „cukierek albo psikus” wymuszają wydanie sobie słodyczy. Ten z sąsiadów, który nie przyłączy się do zabawy, bo nie przygotował cukierków, musi liczyć się z tym, że dzieci zrobią mu jakiś żart.

W wielu krajach, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, ale także u nas to czas imprez. W prywatnych domach, restauracjach i klubach spotykają się przebierańcy. Na stołach znaleźć można upiorne przekąski. Na przykład paluchy wiedźmy. Pokazujemy, jak je zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wzięły symbole i motywy Halloween?

Halloween to zwyczaj związany z maskaradą, który przywędrował do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Święto ma swoje korzenie w celtyckich wierzeniach, więc wcześniej musiał do USA trafić z Zachodniej Europy, terenów dzisiejszych Niemiec, które zamieszkiwali Celtowie. To czas kiedy upamiętnia się osoby zmarłe i odgania złe duchy oraz demony.

W kulturze zachodniej święto jest hucznie obchodzone 31 października. Symbolem Halloween jest wydrążona dynia, a popularnymi motywami są duchy, demony, wampiry, czarownice, trupie czaszki, nietoperze, czarne koty czy pajęczyny.

Przepis na paluchy wiedźmy, upiorne ciasteczka na Halloween

Składniki:

  • Kostka zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • Szczypta soli
  • Szklanka obranych ze skórki migdałów
  • Kilka łyżek czerwonego dżemu (np. truskawkowego, wiśniowego lub różanego)
Zobacz także
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia

Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!

Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije

Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije

Przygotowanie:

  1. Połączcie ze sobą wszystkie składniki, ugniećcie miękkie ciasto i schodźcie je w lodówce. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Celsjusza. 
  2. Odrywajcie kulkę ciasta, formujcie podłużne kilkucentymetrowe palce i układajcie na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Z jednej strony każdego paluszka ułóżcie połówki migdałów, żeby przypominały paznokcie, a po przeciwnej stronie palca nałóżcie trochę dżemu. Na koniec na środku każdego paluszka zróbcie trzy nacięcia nożem, żeby wyglądały jak prawdziwe palce.
  4. Pieczcie paluchy wieźmy przez 10-15 minut, w temperaturze 200 stopni.

Źródło: Onet.pl, Wikipedia

babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

pleśniak ciasto
Gotujmy.pl
Newsy
Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem
Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!

Pleśniak (nazywany też skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki , puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory.  Chcesz zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz się trzymać poniższej instrukcji. Zaskocz nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w twoim domu! Żeby przygotować to ciasto będziesz potrzebowała: blachę papier do pieczenia folię aluminiową 2 miski mikser tarkę Składniki: 3/4 szklanki brązowego/białego cukru 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 jajka kostka masła 2 łyżki kakao 1-2 łyżki kwaśnej śmietany słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 2 soczyste jabłka Składniki na bezę: 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3/4 szklanki drobnego, białego cukru białka z 4 jajek szczypta soli Sposób wykonania Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części. Proporcje: 2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta. Co dalej? Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakaem i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka. Jak przygotować bezę? Przygotowanie bezy...

biedronka promocje
AdobeStock
Newsy
Takiej promocji jeszcze w Biedronce nie było! Szczególnie ucieszy wszystkich miłośników...
Promocje na Black Friday trwają! W Biedronce skorzystasz z tej zniżki tylko do 20 listopada!

Sieci handlowe kuszą nas teraz promocjami na sprzęty kuchenne i elektryczne. Warto z nich skorzystać, szczególnie przed nadchodzącymi Świętami. Jednak czy sklepy mają też jakieś promocje na każdą kieszeń? Jak najbardziej! Zdradzimy, że bardzo ucieszą się miłośnicy złotego trunku! Promocje na Black Friday Choć nie wszyscy Polacy przepadają za Halloween, to większości bardzo podoba się inne święto, które przyszło do nas z USA. Nazwa „święto” bardzo pasuje do Black Friday, ponieważ to prawdziwe świętowanie konsumpcji w Stanach Zjednoczonych, które są podawane za przykład kapitalistycznego kraju. Tego dnia większość sklepów drastycznie obniża ceny swoich produktów, żeby zachęcić klientów do zakupów. Wielu ludzi czeka na ten dzień przez cały rok, żeby w Czarny Piątek ruszyć do sklepów i kupić np. zestaw kina domowego z rabatem 80%! Polscy handlowcy powoli wprowadzają ten zwyczaj do naszego kraju, choć obniżki cen nie są tak imponujące. Jednak dla każdego coś się znajdzie – nawet w sieci Biedronka! Wyjątkowa zniżka w Biedronce Tylko do piątku 20 listopada w sklepach sieci Biedronka można zdobyć aż 12 butelek piwa za darmo! Oto, co trzeba zrobić, żeby je dostać! 12 piw za darmo Aby odebrać 12 butelek piwa za darmo, musicie kupić skrzynkę piwa, czyli 24 butelki. Przy kasie zapłacicie tylko za połowę zestawu, czyli 12 butelek dostaniecie bezpłatnie! Uwaga – promocja dotyczy tylko tych marek piwa: Heineken Desperados Hopfe Carlsberg Żywiec Somersby Śpieszcie się! Promocja trwa tylko do 20 listopada!   Źródło: o2.pl