Co zrobić z dużą ilością bigosu? Można go zamrozić lub… zawekować! Bigos ze słoika to świetny pomysł na danie, które później wystarczy tylko odgrzać. Sprawdźcie, jak przyrządzić i zawekować bigos.

Jak zawekować bigos?

Pasteryzowanie bigosu tak naprawdę niczym się nie różni od pasteryzowania innych przetworów. Wystarczy przełożyć bigos do słoików, zakręcić i włożyć je do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Następnie należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¾ wysokości słoików i zagotować. Trzeba uważać na to, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem! Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie słoiki przez około godzinę. Po wystudzeniu przełóżcie słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce. Pasteryzowany bigos będzie się nadawał do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy!

Przepis na bigos do słoików

Do przygotowania bigosu, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • 1 kilogram białej kapusty
  • 0,5 kilograma mięsa z łopatki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy
  • 300 g boczku
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2,5 litra wody
  • 3 cebule
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • Olej do smażenia (lub smalec)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zalejcie grzyby zimną wodą i odstawcie na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmijcie je z wody (ale jej nie wylewajcie!), pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie włóżcie do garnka i zalejcie wodą, w której się moczyły i zagotujcie. Gotujcie grzyby tak długo, aż zmiękną.
  2. Odciśnijcie z wody kapustę kiszoną. Ostrym nożem poszatkujcie ją drobno i włóżcie do dużego garnka. Podobnie pokrójcie białą kapustę, sparzcie wrzątkiem i dodajcie do kiszonej. Wlejcie 2,5 litra wody, zamieszajcie i zagotujcie. Gotujcie pod przykryciem przez godzinę na wolnym ogniu.
  3. Mięso z łopatki umyjcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju lub smalcu, a następnie podlejcie wodą i duście około pół godziny. Dodajcie do garnka z kapustą.
  4. Doprawcie kapustę z mięsem zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami jałowca. Dodajcie ugotowane grzyby.
  5. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrójcie drobno. Usmażcie boczek tak, by wytopił się z niego tłuszcz i dodajcie kiełbasę z cebulą. Gdy całość się podsmaży, przełóżcie wszystko do bigosu i wymieszajcie.
  6. Doprawcie bigos solą, pieprzem, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu prze kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.

Tak przygotowany bigos przełóżcie do słoików i zawekujcie. Smacznego!

Zobacz także:

 

Czytaj także: