Co zrobić z dużą ilością bigosu? Można go zamrozić lub… zawekować! Bigos ze słoika to świetny pomysł na danie, które później wystarczy tylko odgrzać. Sprawdźcie, jak przyrządzić i zawekować bigos.
Jak zawekować bigos?
Pasteryzowanie bigosu tak naprawdę niczym się nie różni od pasteryzowania innych przetworów. Wystarczy przełożyć bigos do słoików, zakręcić i włożyć je do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Następnie należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¾ wysokości słoików i zagotować. Trzeba uważać na to, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem! Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie słoiki przez około godzinę. Po wystudzeniu przełóżcie słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce. Pasteryzowany bigos będzie się nadawał do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy!
Przepis na bigos do słoików
Do przygotowania bigosu, będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
- 1,5 kilograma kiszonej kapusty
- 1 kilogram białej kapusty
- 0,5 kilograma mięsa z łopatki wieprzowej
- 300 g kiełbasy
- 300 g boczku
- 100 g suszonych grzybów
- 2,5 litra wody
- 3 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- Olej do smażenia (lub smalec)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zalejcie grzyby zimną wodą i odstawcie na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmijcie je z wody (ale jej nie wylewajcie!), pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie włóżcie do garnka i zalejcie wodą, w której się moczyły i zagotujcie. Gotujcie grzyby tak długo, aż zmiękną.
- Odciśnijcie z wody kapustę kiszoną. Ostrym nożem poszatkujcie ją drobno i włóżcie do dużego garnka. Podobnie pokrójcie białą kapustę, sparzcie wrzątkiem i dodajcie do kiszonej. Wlejcie 2,5 litra wody, zamieszajcie i zagotujcie. Gotujcie pod przykryciem przez godzinę na wolnym ogniu.
- Mięso z łopatki umyjcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju lub smalcu, a następnie podlejcie wodą i duście około pół godziny. Dodajcie do garnka z kapustą.
- Doprawcie kapustę z mięsem zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami jałowca. Dodajcie ugotowane grzyby.
- Boczek, kiełbasę i cebulę pokrójcie drobno. Usmażcie boczek tak, by wytopił się z niego tłuszcz i dodajcie kiełbasę z cebulą. Gdy całość się podsmaży, przełóżcie wszystko do bigosu i wymieszajcie.
- Doprawcie bigos solą, pieprzem, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu prze kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.
Tak przygotowany bigos przełóżcie do słoików i zawekujcie. Smacznego!
Zobacz także:
Czytaj także: