Większość gospodyń domowych wykorzystuje rosół w całości! Z mięsa można zrobić pyszny farsz do pierogów lub pyz albo podsmażyć je na patelni z dodatkiem przypraw i użyć na przykład do pizzy. Z kolei z warzyw najczęściej robi się sałatkę jarzynową, która genialnie sprawdza się podczas wszelkich rodzinnych spotkań. Ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie jarzyn z rosołu!
Co można zrobić z jarzyn z rosołu?
Najprostszym sposobem jest recykling, czyli użycie tych warzyw ponownie i dodanie ich na przykład do zupy pomidorowej. Nadadzą jej wspaniałego aromatu z rosołu! Sprawdzą się także jako lekki zagęszczacz do sosów – wystarczy zmiksować je z kawałkami pomidorów i wykorzystać jako sos do spaghetti. Innym pomysłem są smaczne i zdrowe warzywne frytki z piekarnika. Jarzynki trzeba jedynie pokroić, doprawić i upiec w piekarniku.
Można też zrobić z nich genialny pasztet wegetariański, który będzie wspaniale smakował na kanapce. A do tego jest dietetyczny!
Przepis na pasztet wegetariański
Taki warzywny pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jedzony wprost ze słoiczka łyżeczką. Dzieciom na pewno bardzo posmakuje!
Zobacz także:
Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 60 g koncentratu pomidorowego
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Oczywiście marchewka i pietruszka powinna być z rosołu.
Przygotowanie
- Cebule obierzcie i pokrójcie je w kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i wrzućcie pokrojone cebule. Smażcie do zrumienienia. Odstawcie na bok, by cebule ostygły.
- Następnie w malakserze zmiksujcie marchewki, pietruszki, ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Możecie też użyć blendera.
I gotowe! Przed podaniem sprawdźcie smak pasztetu i dodajcie ulubione przyprawy według uznania. Podawajcie z chlebem, a najlepiej domowymi grzankami.