
Większość gospodyń domowych wykorzystuje rosół w całości! Z mięsa można zrobić pyszny farsz do pierogów lub pyz albo podsmażyć je na patelni z dodatkiem przypraw i użyć na przykład do pizzy. Z kolei z warzyw najczęściej robi się sałatkę jarzynową, która genialnie sprawdza się podczas wszelkich rodzinnych spotkań. Ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie jarzyn z rosołu!
Co można zrobić z jarzyn z rosołu?
Najprostszym sposobem jest recykling, czyli użycie tych warzyw ponownie i dodanie ich na przykład do zupy pomidorowej. Nadadzą jej wspaniałego aromatu z rosołu! Sprawdzą się także jako lekki zagęszczacz do sosów – wystarczy zmiksować je z kawałkami pomidorów i wykorzystać jako sos do spaghetti. Innym pomysłem są smaczne i zdrowe warzywne frytki z piekarnika. Jarzynki trzeba jedynie pokroić, doprawić i upiec w piekarniku.
Można też zrobić z nich genialny pasztet wegetariański, który będzie wspaniale smakował na kanapce. A do tego jest dietetyczny!
Przepis na pasztet wegetariański
Taki warzywny pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jedzony wprost ze słoiczka łyżeczką. Dzieciom na pewno bardzo posmakuje!
Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 60 g koncentratu pomidorowego
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Oczywiście marchewka i pietruszka powinna być z rosołu.
Przygotowanie
- Cebule obierzcie i pokrójcie je w kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i wrzućcie pokrojone cebule. Smażcie do zrumienienia. Odstawcie na bok, by cebule ostygły.
- Następnie w malakserze zmiksujcie marchewki, pietruszki, ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Możecie też użyć blendera.
I gotowe! Przed podaniem sprawdźcie smak pasztetu i dodajcie ulubione przyprawy według uznania. Podawajcie z chlebem, a najlepiej domowymi grzankami.