pasztet warzywny przepis
miki-dziuba/gotujmy.pl
Newsy

Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Zróbcie z nich ten przepyszny wegetariański pasztet. Palce lizać

Z jarzyn z rosołu można zrobić pyszną sałatkę jarzynową, domowe frytki albo genialny wegetariański pasztet. Wypróbujcie ten przepis!

Większość gospodyń domowych wykorzystuje rosół w całości! Z mięsa można zrobić pyszny farsz do pierogów lub pyz albo podsmażyć je na patelni z dodatkiem przypraw i użyć na przykład do pizzy. Z kolei z warzyw najczęściej robi się sałatkę jarzynową, która genialnie sprawdza się podczas wszelkich rodzinnych spotkań. Ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie jarzyn z rosołu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co można zrobić z jarzyn z rosołu?

Najprostszym sposobem jest recykling, czyli użycie tych warzyw ponownie i dodanie ich na przykład do zupy pomidorowej. Nadadzą jej wspaniałego aromatu z rosołu! Sprawdzą się także jako lekki zagęszczacz do sosów – wystarczy zmiksować je z kawałkami pomidorów i wykorzystać jako sos do spaghetti. Innym pomysłem są smaczne i zdrowe warzywne frytki z piekarnika. Jarzynki trzeba jedynie pokroić, doprawić i upiec w piekarniku.

Można też zrobić z nich genialny pasztet wegetariański, który będzie wspaniale smakował na kanapce. A do tego jest dietetyczny!

Zobacz także
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Przepis na pasztet wegetariański

Taki warzywny pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jedzony wprost ze słoiczka łyżeczką. Dzieciom na pewno bardzo posmakuje!

Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Oczywiście marchewka i pietruszka powinna być z rosołu.

Przygotowanie

  1. Cebule obierzcie i pokrójcie je w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i wrzućcie pokrojone cebule. Smażcie do zrumienienia. Odstawcie na bok, by cebule ostygły.
  3. Następnie w malakserze zmiksujcie marchewki, pietruszki, ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Możecie też użyć blendera.

I gotowe! Przed podaniem sprawdźcie smak pasztetu i dodajcie ulubione przyprawy według uznania. Podawajcie z chlebem, a najlepiej domowymi grzankami.

Pasztet z cukinii wychodzi suchy i rozpada się? Znamy przyczynę
AdobeStock
Newsy
Pasztet z cukinii wychodzi zbyt wilgotny i się rozpada? Nigdy nie popełniajcie tego błędu
Przymierzacie się do upieczenia pasztetu z cukinii? Sprawdźcie, co zrobić, żeby był pyszny i idealnie kremowy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Czy przygotowywaliście już z niej przetwory? A może robiliście placki lub przepyszny wegetariański pasztet? Jeżeli planujecie upiec pasztet z cukinii, koniecznie zastosujcie się do naszych wskazówek. Dzięki nim wasz pasztet będzie wilgotny, kremowy i po prostu pyszny! Jak zrobić smaczny pasztet z cukinii? Cukinia zawiera sporą ilość wody. To dlatego przygotowując z niej pasztet musimy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy dobrze odsączyć z tego warzywa wodę. W przeciwnym razie nasz pasztet wyjdzie wodnisty, niesmaczny i będzie się rozpadać. Ten prosty błąd sprawia, że wiele osób nie może cieszyć się z idealnego pasztetu z cukinii. Zastanawiacie się, co jeszcze zrobić, by wyszedł tak jak trzeba? Podpowiadamy! Przepis na pasztet z cukinii Jeżeli chcecie upiec przepyszny pasztet z cukinii, przygotujcie następujące składniki. Składniki: 200 g pieczarek 370 g cukinii 250 g bułki tartej 200 g żółtego sera 4 łyżki oleju 1 cebula 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta majeranku pół pęczka natki pietruszki sól czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Na patelni smażymy pieczarki, aż wyparuje z nich cały płyn, po czym zdejmujemy je z ognia. Ścieramy na tarce cukinię i dobrze odsądzamy z niej wodę. Pozostawiamy ją jeszcze na chwilę, by wypuściła kolejne soki i ponownie ją odsączamy. Ścieramy na tarce ser, siekamy cebulę i natkę pietruszki. Czosnek wyciskamy przez praskę. Łączymy ze sobą cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (należy oddzielić je od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy....

pasztet jakie mięso
bogusia82 / gotujmy.pl
Newsy
Jakie mięso wybrać na pasztet? Jedno sprawi, że będzie wyjątkowo pyszny i kremowy
Nie kupujcie pasztetu - dzięki tym wskazówkom przygotujecie przepyszny pasztet w domu.

Domowy pasztet to potrawa, która coraz częściej jest zapominana. A szkoda! Dawniej często przygotowywało się samodzielnie pasztety, zwłaszcza w czasach, gdy w sklepie trudno było cokolwiek dostać, a gdy już się udało, to było to mięso niskiej jakości. Dziś nie ma problemu z kupieniem różnych gatunków mięsa i można eksperymentować – co powiecie na przykład na pasztet z gęsi albo królika? W tym temacie panuje bardzo duża dowolność! Dowiedzcie się, jakie są sekrety smacznego pasztetu. Jak się przygotowuje pasztet? Najczęściej spotykany w książkach kucharskich sposób przygotowywania pasztetu jest następujący: Porcje mięsa (oprócz wątróbki) należy pokroić i szybko podsmażyć na silnym ogniu. Następnie obsmażone mięso przekłada się do garnka, zalewa wodą i dodaje przyprawy, cebulę i grzyby. Całość należy dusić do miękkości. Inna szkoła gotowania mówi o tym, że kawałki mięsa należy od razu wrzucić do garnka i gotować, bez wcześniejszego podsmażania. Jakie przyprawy? Podstawą dobrego pasztetu jest oczywiście smaczne mięso, ale wyjątkowy aromat można uzyskać tylko dzięki przyprawom! W pasztecie koniecznie musi znaleźć się ziele angielskie i gałka muszkatołowa, liście laurowe oraz pieprz. Jakie mięso do pasztetu? Zwykle pasztet przygotowuje się z mięsa wieprzowego. Najlepsze kawałki to karczek, szynka i łopatka. Koniecznie trzeba też dodać boczek lub podgardle – nie zapominajcie, że to tłuszcz niesie smak! W dodatku to jemu pasztet zawdzięcza odpowiednią konsystencję. Warto do pasztetu użyć też pręgi wołowej.   Obowiązkowym elementem dobrego pasztetu jest oczywiście wątróbka (najlepiej wieprzowa). To ona nadaje mu aksamitną konsystencję. W dodatku zawiera bardzo dużo żelaza i witaminy D. Możecie też użyć wątroby wołowej, cielęcej...

Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
ONS, AdobeStock
Newsy
Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
Rozpływający się w ustach domowy pasztet z 3 mięs to propozycja Magdy Gessler na Wielkanoc. Wypróbujcie jej przepis!

Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu! Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma pręgi wołowej 300 g mięsa wieprzowego z podgardla 300 g wątróbki wieprzowej 100 g grzybów suszonych 100 g smalcu 5 jaj 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 2 bułki Bułka tarta 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pieprz ziarnisty Ziarna jałowca Gałka muszkatołowa Sól Przygotowanie: Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły. Mięso umyjcie i osuszcie. Obierzcie i umyjcie warzywa. Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką. Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby. Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać. Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut. Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor. Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę. W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę. Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo...

sztuka miesa w sosie pieczarkowym
Gotujmy.pl/bajtek
Newsy
Sztuka mięsa w pysznym grzybowym sosie. Tak dobrze gotują tylko doświadczone panie domu
Polski klasyk obiadowy, często spotykany również w barach mlecznych. Przepis jest tak dobry i jednocześnie tak łatwy do zrobienia, że z pewnością powtórzycie go nieraz.

Przyrządzacie zupy na mięsie, ale zazwyczaj nie macie pomysłu, co można z nim zrobić? Możecie je później wykorzystać do zrobienia drugiego dania – nic się nie zmarnuje, a ułatwicie sobie pracę i zaoszczędzicie mnóstwo czasu. Takie rozwiązanie z pewnością doceni każda gospodyni. Sztuka mięsa to nieco zapomniany obiadowy klasyk podawany najczęściej w sosie chrzanowym. Doskonale smakuje również z sosem pieczarkowym z dodatkiem cebuli. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis – jest naprawdę bardzo szybki i bardzo łatwy. Gotowane mięso np. z rosołu jest świetne jako baza do pasztetu mięsnego, farszu do pierogów albo krokietów. Możliwości jest naprawdę całe mnóstwo! Z jakimi dodatkami podawać sztukę mięsa? Na przykład z ziemniaczanym puree, które świetnie komponuje się z gęstym sosem. Dobrze sprawdza się również tłuczone ziemniaki oraz wszelkiego rodzaju kasze np. gryczana, jęczmienna, a także ryż czy makaron. Wybierzcie to, co najbardziej lubicie. Surówka nie jest już potrzebna, ponieważ w sosie znajdują się warzywa, ale jeśli lubicie, wybierzcie surówkę z marchewki, białej kapusty lub tarte buraczki. Sztuka mięsa w sosie pieczarkowym - przepis Składniki 500g gotowanego mięsa np. schabu, pręgi lub łopatki 1 duża cebula 300g pieczarek 1 marchewka średniej wielkości 500ml wody Sól i pieprz do smaku Posiekana natka pietruszki Przygotowanie Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki. Rozgrzejcie na dużej patelni olej i podsmażcie cebulę z pieczarkami. Gdy się delikatnie zarumienią, przejdźcie do kolejnego kroku. Na patelnię wlejcie wodę i całość doprawcie do smaku solą i pieprzem. Marchewkę obierzcie i umyjcie. Następnie...