Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób
AdobeStock
Newsy

Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób

Kupiliście wędzoną makrelę, ale nie wiecie, jak się za nią „zabrać”? Oto najłatwiejszy sposób na wyfiletowanie tej ryby.

Z roku na rok Polacy spożywają coraz więcej ryb. Wiadomość ta oczywiście cieszy, ponieważ ryby są bardzo zdrowe. Polacy najczęściej sięgają po śledzie, łososie, tuńczyki oraz makrele. Szczególną popularnością cieszy się ta wędzona. Dlaczego warto jeść wędzoną makrelę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości odżywcze wędzonej makreli

Wędzona makrela to bardzo smaczna i aromatyczna ryba, która posiada szereg korzyści odżywczych. Makrela to ryba bogatym smaku i kremowym miąższu, która jest często porównywana do śledzia, ale w rzeczywistości jest ona bliższa tuńczykowi. Wędzona makrela jest bogata w białko, zdrowe dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3, a także minerały i witaminy.

Jaki jest profil odżywczy 100g surowej makreli?

  • 233 kcal
  • Tłuszcz 17,9g (w tym tłuszcze nasycone 3,85g)
  • Białko 18g

Ponadto, makrela bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, niacynę, fosfor, potas i selen.

Zobacz także
Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Pasta z makreli

Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba

Jak wyfiletować makrelę?

Przynieśliście do domu makrelę i chcecie ją dobrze wyfiletować? Oto najprostszy sposób.

Przygotujcie:

  • widelec
  • duży talerz, na którym będziecie obierać rybę
  • mały talerzyk na ości

Sposób filetowania:

  1. Rozerwijcie przy użyciu widelca skórę na grzbiecie, wbijając go w miejsce płetwy i rozetnijcie z góry do dołu.
  2. Rybę połóżcie na talerz i zerwijcie skórę z jednej połowy.
  3. Chwyćcie za obraną polówkę całą dłonią i delikatnie oderwijcie ją od drugiej połowy.
  4. Palcami wyciągnijcie ości, które podczas patroszenia zostały oderwane od kręgosłupa.
  5. Widelcem upewnijcie się, że nic nie zostało - przejedźcie nim prostopadle do układu ości.
  6. Wyciągnijcie z drugiej połowy kręgosłup, złapcie od strony głowy i delikatnie ciągnijcie w górę.
  7. Przy końcu zerwijcie ogon ryby.
  8. Palcami usuńcie ostre pozostałości po pletwach bocznych, grzbietowych i brzusznych.
  9. Następnie obróćcie rybę na drugą stronę i ściągnijcie skórę.
  10.  Jeszcze raz dokładnie sprawdźcie opuszkami, czy nie ma żadnych pozostałości po ościach.

Jak podawać wędzoną makrelę?

Dobrze uwędzona, świeża makrela to prawdziwa uczta dla smaków. Ryba ta doskonale się komponuje z pajdą świeżego chleba, np. w formie pasty kanapkowej z cebulką lub ze szczypiorkiem. Jak ją przygotować? Podajemy przepis.

Przepis na szczypiorkową pastę z makreli

Do przygotowania takiej pasty potrzebne wam będą następujące składniki.

Składniki:

  • 1 makrela
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z makreli dokładnie oddzielcie od ości i przełóżcie do miseczki.
  2. Szczypior umyjcie, osuszcie i bardzo drobno pokrójcie, po czym dodajcie do makreli.
  3. Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i pokrójcie w drobną kosteczkę.
  4. Dodajcie do miseczki z makrelą.
  5. Dodajcie majonez.
  6. Obficie przyprawcie całość pieprzem.
  7. Pastę dokładnie wymieszajcie i jeszcze dodatkowo rozgniećcie widelcem, dla uzyskania jednolitej masy.
  8. Tak przygotowaną pastą z makreli posmarujcie kanapeczki lub ciepłe tosty. 

Źródło: gotujmy.pl, doradcasmaku.pl

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać, lepszej nie ma!
Pasta z makreli z poniższego przepisu to po prostu niebo w gębie. Błyskawicznie znika z talerzy!

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Dlaczego warto jeść makrelę? Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność. Pomysły na makrelę Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej , faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza ! Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 makrela wędzona 1 nieduża cebula Pęczek świeżego szczypiorku 3 jajka Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku....

Promocje w Lidlu
Adobe Stock
Newsy
Jest pyszna i chroni przed wieloma groźnymi chorobami. Już od dziś w Lidlu kupicie ją w śmiesznie niskiej cenie
Lubicie makrelę? Pędźcie do Lidla! Zjecie ją z chlebem czy w postaci pasty z dodatkiem innych składników.

W sieci supermarketów Lidl dostaniecie smaczną makrelę w bardzo kuszącej cenie! Pospieszcie się. Oferta jest ważna tylko do soboty! Za 100 g makreli marki Nautica wędzonej na gorąco w postaci tuszy zapłacicie jedyne 1,49 zł. To 25% taniej od ceny regularnej! Warto jeść makrelę Makrela to nie tylko wspaniały smak i woń wędzarniczego dymu. Spożywana od czasu do czasu może chronić wasz organizm przed wieloma groźnymi chorobami. Ta właśnie ryba to bogate źródło białka, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Miażdżyca i innego rodzaju choroby serca – to właśnie tym schorzeniom zapobiega regularne spożywanie produktów zawierających kwasy omega-3. Ryba wpływa na wszystko Nienasycone kwasy zawarte w rybach pozytywnie wpływają także na pracę mózgu, a także na widzenie. Oprócz tego makrela zawiera także znaczne ilości selenu, a także fosforu, potasu i magnezu. Spożywanie tej słonowodnej ryby odpuścić powinny sobie za to kobiety w ciąży. Wszystko to przez stosunkowo dużą ilość rtęci zawartej w makrelach. Lekarze twierdzą, że bezpieczne jest spożywanie ryb do dwóch razy w tygodniu. A czy wy w swoich domach wypełniacie tę normę? Makrelowe kombinacje W jaki sposób najlepiej podać makrelę? Tradycjonaliści najpewniej wyfiletują rybę i zjedzą ją ze świeżym pieczywem. Polecamy także smaczne pasty i sałatki na bazie makreli. Jak choćby ta z dodatkiem ogórka kiszonego, cebuli  i jajka. Niebo w gębie! Przepis na tę smaczną pastę śniadaniową znajdziecie pod tym linkiem:  Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba   Polecamy także przepyszny paprykarz przyrządzony na bazie wędzonej makreli. Ten przepis znajdziecie tutaj:  Obłędnie pyszny paprykarz z...

Pasta z makreli
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba
Nie macie pomysłu na śniadanie? Pasta rybna to fantastyczny pomysł - zwłaszcza dla domowych niejadków.

Do przygotowania tego smakowitego smarowidła do kanapek wystarczą nam z grubsza cztery składniki – makrela, jajko, ogórek kiszony i cebula. Ich połączenie to przełamanie codziennej, śniadaniowej rutyny. Wystarczy kilka minut, by przygotować pachnący posiłek dla całej rodziny na dobry początek dnia. Problem z jedzeniem ryb często mają dzieci. Niektóre akceptują w swoim menu jedynie nafaszerowane chemią paluszki rybne. Kłopot sprawiać może jedzenie „bogatej” w ości makreli i innych, tłustych ryb wędzonych. Wystarczy troszeczkę waszej inwencji, by ryba stała się dla najmłodszych synonimem smacznego i ciekawego posiłku. W tym celu należy do niej dodać kilka składników. Całość połączymy ze sobą kilku łyżek majonezu. Nie ma co ukrywać  - nie będzie to zbyt chuda pasta. By ograniczyć nieco ilość tłuszczu warto użyć  mniej tłustego majonezu. Takie właśnie są majonezy wegańskie (bez dodatku jaj). Są już powszechnie dostępne i wcale nie gorsze od tych tradycyjnych. Skoro jest już pasta do kanapek, to i musi być smaczne pieczywo. Połączenie makreli, jajka, ogórka i cebuli świetnie będzie pasowało do ciemnego, żytniego pieczywa. Przepis na prostą pastę z makreli. Składniki 1 makrela wędzona 1 mała cebulka Opcjonalnie: szczypiorek 2 małe ogórki kiszone 1 duże jajko (ew. 2 małe) ugotowane na twardo Sól i pieprz 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy skórki i ości i rwiemy ją rękami lub rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki. Do ryby dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą szczyptą soli (makrela i ogórek są już dość słone!) Dodajemy majonez i mieszamy na jednolitą pastę. Podajemy z pieczywem. Najlepiej z...

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...