Z roku na rok Polacy spożywają coraz więcej ryb. Wiadomość ta oczywiście cieszy, ponieważ ryby są bardzo zdrowe. Polacy najczęściej sięgają po śledzie, łososie, tuńczyki oraz makrele. Szczególną popularnością cieszy się ta wędzona. Dlaczego warto jeść wędzoną makrelę?

Właściwości odżywcze wędzonej makreli

Wędzona makrela to bardzo smaczna i aromatyczna ryba, która posiada szereg korzyści odżywczych. Makrela to ryba bogatym smaku i kremowym miąższu, która jest często porównywana do śledzia, ale w rzeczywistości jest ona bliższa tuńczykowi. Wędzona makrela jest bogata w białko, zdrowe dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3, a także minerały i witaminy.

Jaki jest profil odżywczy 100g surowej makreli?

  • 233 kcal
  • Tłuszcz 17,9g (w tym tłuszcze nasycone 3,85g)
  • Białko 18g

Ponadto, makrela bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, niacynę, fosfor, potas i selen.

Zobacz także:

Jak wyfiletować makrelę?

Przynieśliście do domu makrelę i chcecie ją dobrze wyfiletować? Oto najprostszy sposób.

Przygotujcie:

  • widelec
  • duży talerz, na którym będziecie obierać rybę
  • mały talerzyk na ości

Sposób filetowania:

  1. Rozerwijcie przy użyciu widelca skórę na grzbiecie, wbijając go w miejsce płetwy i rozetnijcie z góry do dołu.
  2. Rybę połóżcie na talerz i zerwijcie skórę z jednej połowy.
  3. Chwyćcie za obraną polówkę całą dłonią i delikatnie oderwijcie ją od drugiej połowy.
  4. Palcami wyciągnijcie ości, które podczas patroszenia zostały oderwane od kręgosłupa.
  5. Widelcem upewnijcie się, że nic nie zostało - przejedźcie nim prostopadle do układu ości.
  6. Wyciągnijcie z drugiej połowy kręgosłup, złapcie od strony głowy i delikatnie ciągnijcie w górę.
  7. Przy końcu zerwijcie ogon ryby.
  8. Palcami usuńcie ostre pozostałości po pletwach bocznych, grzbietowych i brzusznych.
  9. Następnie obróćcie rybę na drugą stronę i ściągnijcie skórę.
  10.  Jeszcze raz dokładnie sprawdźcie opuszkami, czy nie ma żadnych pozostałości po ościach.

Jak podawać wędzoną makrelę?

Dobrze uwędzona, świeża makrela to prawdziwa uczta dla smaków. Ryba ta doskonale się komponuje z pajdą świeżego chleba, np. w formie pasty kanapkowej z cebulką lub ze szczypiorkiem. Jak ją przygotować? Podajemy przepis.

Przepis na szczypiorkową pastę z makreli

Do przygotowania takiej pasty potrzebne wam będą następujące składniki.

Składniki:

  • 1 makrela
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z makreli dokładnie oddzielcie od ości i przełóżcie do miseczki.
  2. Szczypior umyjcie, osuszcie i bardzo drobno pokrójcie, po czym dodajcie do makreli.
  3. Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i pokrójcie w drobną kosteczkę.
  4. Dodajcie do miseczki z makrelą.
  5. Dodajcie majonez.
  6. Obficie przyprawcie całość pieprzem.
  7. Pastę dokładnie wymieszajcie i jeszcze dodatkowo rozgniećcie widelcem, dla uzyskania jednolitej masy.
  8. Tak przygotowaną pastą z makreli posmarujcie kanapeczki lub ciepłe tosty. 

Źródło: gotujmy.pl, doradcasmaku.pl