biała kapusta
Pixabay
Newsy

Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. To gwarancja udanego dania

Podstawą smacznych gołąbków jest dobra kapusta. Sprawdźcie, jak rozpoznać idealną kapustę na gołąbki!

Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jaka kapusta do gołąbków?

Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ to zależy od waszych osobistych preferencji! Najczęściej przyrządza się gołąbki z białej kapusty, ale dobre są też te z kapusty pekińskiej, włoskiej, czerwonej, a nawet kiszonej! Najważniejsze jest to, by wybrana przez was kapusta nie była zbyt zbita – liście powinny delikatnie od niej odchodzić. Taka kapusta o wiele łatwiej będzie też odchodziła z liści podczas gotowania, dzięki czemu szybciej przygotujecie danie.

Zobacz także

Przepis na gołąbki z kaszą

Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • Około 10 liści kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos pomidorowy z chilli (możecie kupić gotowy lub do samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego dosypać trochę chilli)
  • 1 pęczek koperku
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Liście kapusty sparzcie pod gorącą wodą tak, by zmiękły.
  2. Ugotujcie 1 woreczek kaszy według instrukcji podanej na opakowaniu. Do wody wlejcie jedną łyżkę oliwy oraz szczyptę soli.
  3. Papryki pokrójcie w kostkę, a obraną cebulę i czosnek poszatkujcie. Wszystko wrzućcie na patelnię na rozgrzaną łyżkę oliwy i podsmażcie. Doprawcie tymiankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
  4. Do warzyw wsypcie ugotowaną kaszę oraz posiekany pęczek koperku.
  5. Następnie na sparzone liście kapusty nakładajcie farsz i zawijajcie liście ciasno do środka.
  6. Wszystkie gołąbki ułóżcie w naczyniu żaroodopornym, polejcie rozcieńczonym z wodą sosem pomidorowym i przykryjcie.
  7. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Gołąbki podawajcie posypane świeżym koperkiem.

Smacznego!

Komentarze
Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

Przeczytaj
Gołąbki wigilijne
własne
Newsy Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...

Przeczytaj
Pierogi z farszem golabkowym
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy Pierogi nadziewane farszem z gołąbków. Damy sobie rękę obciąć, że nie jedliście lepszych
Od dziś na stałe zagoszczą na waszych stołach.
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na odtworzenie pysznych gołąbków. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy w porównaniu ze żmudnym zawijaniem farszu w liście kapusty. Nie wspominając o wcześniejszym ich oporządzeniu i sparzeniu. Tym razem mamy kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym. To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać! Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapusta i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później. Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym Składniki na ciasto Pół kg mąki 1 jajko Sól 250 ml gorącej wody Składniki na farsz 300 g szynki bez kości 1 torebka lub 100 g białego ryżu 1 duża cebula 200 g kapusty białej Sól Pieprz mielony 2 łyżki oleju Przygotowanie W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut. Ugotuj mięso do miękkości. Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza. Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj. Ostudź i zblenduj na kawałki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na patelni na złoto. Ryż wyjmij z torebki i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj go na sypko w lekko osolonej wodzie. Gdy wszystkie składniki wystygną przełóż do dużej miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj...

Przeczytaj
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj