Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione?

Jaką kapustę do gołąbków wybrać?

Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Kluczowe są tutaj dwie podstawowe rzeczy. Pierwszą trudnością, którą nastręcza robienie gołąbków jest twardość kapuścianych liści.

To najczęściej kwestia odpowiedniego sparzenia kapusty we wrzątku przed zawinięciem w nie farszu. Nieraz jednak zdarza się, że robi się to z należytą starannością, a efekt jest taki, że gołąbków nie da się jeść. To często kwestia przerośniętej, starej kapusty, której nie pomoże nawet długie gotowanie.

Co z tym fantem począć? Tutaj przechodzimy do drugiej sprawy. A więc rozmiary kapusty na gołąbki. Naturalnie wydawałoby się, że najlepsza będzie ta największa z możliwych. Można jednak trafić w ten sposób na wyjątkowo twardą sztukę.

Zobacz także:

Dlatego wybierając kapustę do zawijania w gołąbki najlepiej wybierać średnie kapuściane głowy. Gołąbki wyjdą eleganckie, nie za duże, czyli takie jakie lubią wszyscy najbardziej. Oprócz tego polecamy także wypróbowanie specjalnej kapusty do gołąbków o spłaszczonym głąbie, znaną także pod nazwą coolwrap. Dobrym pomysłem będzie także wypróbowanie do gołąbków kapusty stożkowej.

Przepis na gołąbki z kaszą

Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • Około 10 liści kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos pomidorowy z chilli (możecie kupić gotowy lub do samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego dosypać trochę chilli)
  • 1 pęczek koperku
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Liście kapusty sparzcie pod gorącą wodą tak, by zmiękły.
  2. Ugotujcie 1 woreczek kaszy według instrukcji podanej na opakowaniu. Do wody wlejcie jedną łyżkę oliwy oraz szczyptę soli.
  3. Papryki pokrójcie w kostkę, a obraną cebulę i czosnek poszatkujcie. Wszystko wrzućcie na patelnię na rozgrzaną łyżkę oliwy i podsmażcie. Doprawcie tymiankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
  4. Do warzyw wsypcie ugotowaną kaszę oraz posiekany pęczek koperku.
  5. Następnie na sparzone liście kapusty nakładajcie farsz i zawijajcie liście ciasno do środka.
  6. Wszystkie gołąbki ułóżcie w naczyniu żaroodopornym, polejcie rozcieńczonym z wodą sosem pomidorowym i przykryjcie.
  7. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Gołąbki podawajcie posypane świeżym koperkiem.

Smacznego!