Kotlety schabowe to klasyka, bez której trudno sobie nawet wyobrazić tradycyjny, polski obiad. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Duzi i mali wprost je uwielbiają.

Dobrze usmażony schabowy jest w środku soczysty a na zewnątrz przyjemnie chrupiący. Najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i mizerii. Niestety, mimo swojej prostoty, przygotowanie dobrego schabowego wymaga sporo poświęcenia i uwagi.

Pierwszym błędem, jaki można popełnić przy jego przyrządzaniu, jest nieumiejętne rozbijanie mięsa, które może skutkować tym, że w naszych kotletach pojawią się nieestetyczne dziury.

Jak rozbić kotlety schabowe, żeby nie było w mięsie dziur?

Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których w naszych kotletach schabowych mogą pojawić się dziury. Sprawdźcie czy nie popełniacie któregoś z poniższych błędów.

Zobacz także:

  • Nieodpowiedni tłuczek. Przyjrzyjcie się dobrze łuczkowi, którym rozbijacie mięso na schabowe. Wybierzcie solidny tłuczek z metalowymi wypustkami o karbowanej powierzchni. Zwróćcie uwagę czy wypustki te nie są zbyt ostre i wystające. Stary tłuczek z nadszarpniętymi wypustkami, może doprowadzić do rozrywania kotletów podczas tłuczenia.
  • Zbyt mocne uderzanie. Używanie zbyt dużej siły podczas rozbijania kotletów, także może doprowadzić do ich podziurawienia. Rozbijajcie mięso stanowczo, ale delikatnie a na pewno nie będzie w nim prześwitów.

Trik na rozbijanie schabowych

Podczas rozbijania schabowych zastosujcie pewien prosty trik. Wystarczy, że wyłożycie deskę folią spożywczą, po czym ułożycie na niej plaster schabu, przykryjecie go kolejną warstwą folii a następnie rozbijecie mięso tłuczkiem.

Metoda ta ma wiele zalet. Dzięki niej mięso nie tylko nie rozpryśnie się na kuchnię, ale też kawałki mięsa nie przykleją się do tłuczka a w kotletach nie będzie dziur, Nie macie w domu folii? Nic straconego. Ten sam efekt osiągniecie przy użyciu worków do pieczenia bądź woreczków śniadaniowych.

A jaki jest wasz sposób na ubijanie kotletów schabowych tak, aby nie było w nich dziur?

Źródło: kobieta.intera.pl