Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek?

W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała?

Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie.

Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców.

Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała?

Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów. Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych owoców wytwarzających etylen - najbardziej popularne są jabłka i banany, ale można również użyć brzoskwini, moreli, a nawet awokado.

Nie przechowujcie za to niedojrzałych gruszek w lodówce. Niskie temperatury spowalniają proces dojrzewania.

Zobacz także
Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce – rozpoczęte

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce już rozpoczęte

Warzywa i owoce psują się wam w lodówce? Włóżcie tam ten 1 przedmiot z kuchni i będzie po kłopocie

Warzywa i owoce psują się wam w lodówce? Włóżcie tam ten 1 przedmiot z kuchni i będzie po kłopocie

Jak rozpoznać dobrą gruszkę?

Ponieważ gruszki dojrzewają od środka, najlepszym miejscem na sprawdzenie dojrzałości jest szyjka, gdzie owoc łączy się z szypułką, ponieważ jest to najbliższa dostępna część od rdzenia.

Przyłóżcie kciuk i palec wskazujący do szyjki owocu i delikatnie naciskajcie - jeśli miąższ ustąpi, gruszka powinna być gotowa do spożycia. Pamiętajcie też, że w miarę dojrzewania gruszki zmieniają kolor z zielonego na żółty, ale w przypadku innych odmian tego owocu trzeba to sprawdzić tylko po prostu go próbując.

Źródło: myrecipes.com

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado. Macie 10 minut i piekarnik?
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Wystarczy, że macie 10 min i piekarnik
Co zrobić jak wasze świeżo kupione w sklepie awokado są niedojrzałe? Poznajcie ten sprytny trik.

Awokado, a tak naprawdę smaczliwka wdzięczna, to roślina znana już od 7000 lat. Uprawiana jest w Ameryce Południowej, źródła wskazują, że pochodzi z Meksyku. Jest bogata w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych np. wspomaga mózg, wspiera wzrok, zapobiega osteoporozie. Można ją pokroić w plastry na kanapki, posypać solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny, użyć do sałatek, lub zrobić pastę. Najsłynniejsze danie z awokado to meksykański dip — quacamole. Jedzcie go z tortillami lub zwykłymi chipsami. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? W tym triku nie ma żadnych czarów, jest sama natura, choć zastosowany piekarnik trochę nasila jej działanie. Niektóre owoce, a należy do nich awokado, wytwarzają gaz etylowy, który powoduje ich dojrzewanie, nawet po zebraniu. Proces wytwarzania gazu przyspiesza trzymanie ich w nasłonecznionym miejscu, a także sąsiedztwo już dojrzałych jabłek, bananów czy innych owoców. Chcąc przyspieszyć dojrzewanie awokado wykonajcie te czynności: Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 100 st. Celsjusza Owińcie awokado folia aluminiową. Owoc powinien być szczelnie osłonięty folią Włóżcie zapakowane awokado do piekarnika i trzymajcie tam od 10 minut. Jeśli owoc nie był całkiem twardy i niedojrzały, dojdzie do fazy dojrzałej w krótszym czasie. Takie owoce warto mieć na oku i sprawdzić patyczkiem po 5 minutach czy już stały się miękkie. Nie przegrzejcie awokado, kontrolujcie więc czas grzania Jak inaczej przyspieszać dojrzewanie owoców, a jak spowalniać Jak już wspomnieliśmy przyspieszycie dojrzewanie awokado, jeśli umieścicie je na słońcu lub w pobliżu dojrzałych innych owoców. Te owoce i warzywa w stanie dojrzałym wzmagają dojrzewanie innych: Jabłka Morele Awokado – a więc...

Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik a w mig dojrzeją
AdobeStock
Newsy
Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik, a w mig dojrzeją
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody. Nie zrywajcie ich jednak zbyt szybko. Dajcie im dojrzeć, aby móc w pełni wykorzystać ich potencjał.

W lasach w całej Polsce można już spotkać pierwsze jagody . Zwykle rosną one na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Kiedy trwa sezon na jagody? Sezon na te wspaniałe leśne owoce trwa dosyć krótko. Pierwsze jagody pojawiają się w lesie pod koniec czerwca i można na nie natrafić przez cały lipiec aż do sierpnia. Najlepiej jest zbierać te owoce w lipcu, ponieważ właśnie wtedy mają one najwięcej właściwości zdrowotnych. Wybraliście się do lasu i zebraliście zbyt młode, kwaśne w smaku jagody? Z łatwością możecie je uratować dzięki wykorzystaniu pewnego prostego triku. W podobny sposób możecie przyspieszyć dojrzałość awokado . Jak przyspieszyć dojrzewanie jagód? Najlepiej, gdyby jagody dojrzewały bezpośrednio na krzaku. Zrywanie niedojrzałych jagód jest kiepskim pomysłem. Jeżeli jednak zebraliście zbyt młode i niedojrzałe jeszcze jagody, znamy prosty trik, dzięki któremu szybko dojrzeją. Jeśli zebraliście kwaśne i niedojrzałe jagody, umieśćcie je w papierowej torbie i przechowujcie w chłodnym miejscu, aby pozwolić owocom dojrzeć. Jeśli dodacie do torby jabłko , banana , pomidora lub awokado, jagody dojrzeją szybciej. Produkty te wydzielają etylen. Jest to hormon roślinny, który przyspiesza procesy wzrostu i dojrzewania. Jak zebrać dojrzałe jagody? Przede wszystkim bądźcie cierpliwi i dajcie owocom dobrze dojrzeć. Z uwagi na fakt, że nawet w obrębie jednego krzaka, jagody mogą dojrzewać w różnym tempie, niektórzy polecają zjedzenie kilku jagód przed rozpoczęciem zbiorów, ale my stanowczo wam to odradzamy z uwagi na ryzyko zarażenia się groźną chorobą – bąblownicą . Najlepiej jest dobrze przyjrzeć się kolorowi jagód. Niedojrzałe jagody mają zielono-czerwony odcień, ale nawet mocno...

Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Przynieśliście śliwki ze sklepu, a te są zepsute już na drugi dzień? Powód jest prosty, choć niewiele osób o nim wie. Sprawdźcie, dlaczego wasze śliwki i inne owoce tak szybko dojrzewają w domu.

Na pewno znacie ten scenariusz - przynosicie ze sklepu warzywa i owoce, kładziecie je do koszyka znajdującego się na kuchennym blacie i po zaledwie dwóch albo trzech dniach jedzenie zaczyna się psuć. Dlaczego tak się dzieje? Winna jest temu pewna substancja. Dlaczego niektóre warzywa i owoce tak szybko dojrzewają w kuchni? Zauważyliście, że gdy położycie obok siebie jabłka i banany, to te drugie bardzo szybko czernieją? To nie przypadek! Powodem jest etylen - związek chemiczny, który stymuluje owoce i warzywa do szybszego dojrzewania. Czasami, przy masowej produkcji owoców i warzyw specjalnie pryska się zbiory etylenem, by szybciej dojrzały. To właśnie dlatego zakupione przez was niedojrzałe owoce w supermarkecie, po kilku dniach w domu dojrzewają i nadają się już do zjedzenia. Trzeba więc uważać na to, jak przechowuje się poszczególne owoce i warzywa, by zapobiec ich psuciu się.  Jak przechowywać śliwki? Teraz, gdy rozpoczął się sezon na śliwki, warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać te owoce w kuchni lub spiżarni. Przede wszystkim, nie kładźcie ich w towarzystwie innych owoców i warzyw, ponieważ zaczną szybko dojrzewać i w konsekwencji zepsują się. Zamiast tego, włóżcie śliwki do papierowych torebek - mogą być przechowywane w ten sposób w temperaturze pokojowej do ładnych kilku dni. Jeśli macie bardzo dużo śliwek, najlepiej oczywiście zrobić z nich przetwory, ale można je także zamrozić albo włożyć do lodówki na krótki czas. Uwaga - wyjątkiem jest pomidor, z którym śliwki się „lubią”. Produkty te nie wpływają na siebie negatywnie i mogą być przechowywane obok siebie, zarówno na kuchennym blacie, jak i w lodówce.  Których warzyw i owoców nie można przechowywać razem? Nigdy nie należy kłaść warzyw obok: bananów gruszek jabłek brzoskwiń...

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty
Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu. Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe. Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka. Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym. Jak przygotować syrop z gruszek? Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka.  Przepis na syrop z gruszek Składniki: 2 gruszki 4 łyżki miodu 1 litr wody 2 kawałki imbiru 4 łyżki soku malinowego Sposób...