Lubicie smak gotowanej kiełbasy? Taka kiełbasa z powodzeniem może być spożywana zarówno w formie obiadu, jak i kolacji. Możemy ją zestawić z ziemniakami i surówką lub z chlebem i ulubionymi sosami, np. keczupem czy musztardą. Ale czy aby na pewno wiecie, jak prawidłowo ugotować taką kiełbasę?
Podczas gotowania kiełbasy w wodzie, wiele osób popełnia kardynalny błąd podobny do nieodpowiedniego gotowania parówek i zbyt długo trzyma ją we wrzątku. To powoduje, że kiełbasa pęka i wypływają z niej soki. W efekcie, kiełbasa robi się sucha i pozbawiona smaku.
Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że wrzucicie kiełbasę na wrzątek i będziecie gotować ją najkrócej, jak się da - tylko tyle, by mięso stało się po prostu odpowiednio ciepłe. Dzięki temu kiełbasa będzie smaczna, soczysta i nie popęka.
Przepis na gotowaną kiełbasę
Macie chęć na kiełbasę z wody? Koniecznie sprawdźcie ten przepis na jej gotowanie z dodatkiem kilku składników, które jeszcze bardziej poprawią jej smak.
Zobacz także:
Składniki:
- 500 g kiełbasy (zwyczajnej, podwawelskiej, brockiej lub innej kiełbasy wieprzowej w naturalnym flaku)
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- woda
- musztarda i chleb do podania
Przygotowanie:
- Zagotujcie w garnku wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Do wrzącej wody włóżcie kiełbasę. Woda powinna lekko przykryć pętka kiełbasy.
- Zdejmijcie z ognia.
- Parzcie kiełbasę przez 8-10 minut nie dopuszczając do popękania skórki (ewentualnie lekko podgrzewajcie na małym ogniu, aby temperatura wody osiągnęła 75°C, woda powinna tylko lekko pyrkać).
- Wyjmijcie kiełbasę z wody.
- Podajcie z musztardą i chlebem.
Czy kiełbasa jest zdrowa?
Kiełbasa to wyrób wędliniarski, który powstaje z rozdrobnionego mięsa, które umieszcza się w osłonce z jelita zwierzęcego (lub sztucznej).
Do mięsa dodaje się również przyprawy, takie jak sól, pieprz, czosnek oraz różne zioła. W produkcji przemysłowej do kiełbasy dodawane są także przeróżne substancje smakowe i konserwanty. Taka kiełbasa cechuje się wysoką zawartością tłuszczu - przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu oraz wysoką zawartością sodu. Nie powinny jej zatem spożywać osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Najzdrowsza kiełbasa to kiełbasa swojska, która zazwyczaj zawiera największe proporcje mięsa do tłuszczu, przy zerowym udziale sztucznych dodatków.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, porady.interia.pl