Jak prawidłowo ugotować kiełbasę w wodzie? Większość osób popełnia 1 kardynalny błąd
AdobeStock
Newsy

Jak prawidłowo ugotować kiełbasę w wodzie? Większość osób popełnia 1 kardynalny błąd

Lubicie jeść gotowaną kiełbasę z wody? Sprawdźcie czy na pewno wiecie, jak ją prawidłowo przygotować. Jeden błąd i wasza kiełbasa na gorąco może się zrobić niesmaczna i sucha, jak wiór. Czy znaliście wcześniej ten sposób?

Lubicie smak gotowanej kiełbasy? Taka kiełbasa z powodzeniem może być spożywana zarówno w formie obiadu, jak i kolacji. Możemy ją zestawić z ziemniakami i surówką lub z chlebem i ulubionymi sosami, np. keczupem czy musztardą. Ale czy aby na pewno wiecie, jak prawidłowo ugotować taką kiełbasę?

Podczas gotowania kiełbasy w wodzie, wiele osób popełnia kardynalny błąd podobny do nieodpowiedniego gotowania parówek i zbyt długo trzyma ją we wrzątku. To powoduje, że kiełbasa pęka i wypływają z niej soki. W efekcie, kiełbasa robi się sucha i pozbawiona smaku.

Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że wrzucicie kiełbasę na wrzątek i będziecie gotować ją najkrócej, jak się da - tylko tyle, by mięso stało się po prostu odpowiednio ciepłe. Dzięki temu kiełbasa będzie smaczna, soczysta i nie popęka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gotowaną kiełbasę

Macie chęć na kiełbasę z wody? Koniecznie sprawdźcie ten przepis na jej gotowanie z dodatkiem kilku składników, które jeszcze bardziej poprawią jej smak.

Składniki: 

  • 500 g kiełbasy (zwyczajnej, podwawelskiej, brockiej lub innej kiełbasy wieprzowej w naturalnym flaku)
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • woda
  • musztarda i chleb do podania
Zobacz także
pieczeń

Pieczeń z białej kiełbasy na wielkanocny obiad. Hit na świątecznym stole

Pieczona kiełbasa

Tęsknicie za smakiem kiełbasy z grilla? Z piekarnika też wyjdzie smakowita

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Do wrzącej wody włóżcie kiełbasę. Woda powinna lekko przykryć pętka kiełbasy.
  3. Zdejmijcie z ognia.
  4. Parzcie kiełbasę przez 8-10 minut nie dopuszczając do popękania skórki (ewentualnie lekko podgrzewajcie na małym ogniu, aby temperatura wody osiągnęła 75°C, woda powinna tylko lekko pyrkać).
  5. Wyjmijcie kiełbasę z wody.
  6. Podajcie z musztardą i chlebem.

Czy kiełbasa jest zdrowa?

Kiełbasa to wyrób wędliniarski, który powstaje z rozdrobnionego mięsa, które umieszcza się w osłonce z jelita zwierzęcego (lub sztucznej).

Do mięsa dodaje się również przyprawy, takie jak sól, pieprz, czosnek oraz różne zioła. W produkcji przemysłowej do kiełbasy dodawane są także przeróżne substancje smakowe i konserwanty. Taka kiełbasa cechuje się wysoką zawartością tłuszczu - przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu oraz wysoką zawartością sodu. Nie powinny jej zatem spożywać osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Najzdrowsza kiełbasa to kiełbasa swojska, która zazwyczaj zawiera największe proporcje mięsa do tłuszczu, przy zerowym udziale sztucznych dodatków.

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, porady.interia.pl

jak ugotować białą kiełbasę
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę? 1 błąd i będzie do niczego
Wielkanocny żurek, a także barszcz biały, nie mogą się obejść bez dodatku w postaci białej kiełbasy. Jak należy gotować surową kiełbasę?

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego od zwykłego włożenia mięsa do garnka z wrzątkiem i poczekania, aż wszystko będzie jak należy. Nic bardziej mylnego. Lekceważące podejście do białej kiełbasy, może zaowocować popękaniem skórki i nieszczęściem. Szkoda marnować dobrej jakości kiełbasy, dlatego zanim przystąpicie do jej obgotowywania, przeczytajcie nasz krótki poradnik. Czym różni się parzenie od gotowania białej kiełbasy? Zanim przejdziemy do konkretnych wskazówek i rad, należy się wam jeszcze słówko wyjaśnienia. Chodzi o różnicę między gotowaniem białej kiełbasy, a jej parzeniem. Zasadniczo nie ma tutaj żadnej różnicy. Chodzi wyłącznie o terminologię – niektórzy są zdania, że ugotować można co najwyżej zupę, a gotową kiełbasę po prostu się parzy. Nie będziemy rozstrzygać tych językowych dylematów. Przejdźmy do gotowania albo, jak kto woli, parzenia białej kiełbasy. Jak już wspomnieliśmy, gotowanie białej kiełbasy to wbrew pozorom nie są przelewki. Oto kilka punktów, które koniecznie muszą być przez was przestrzegane podczas tego procesu. Jak powinno się gotować białą kiełbasę? Gotujcie wodę z przyprawami. By kiełbasa nabrała nieco więcej wyrazistości i smaku, nie wystarczy wygotować ją w zwykłej wodzie. Dodajcie do wrzątku przyprawy – sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, a nawet czosnek – taki zestaw jeszcze bardziej podkręci smak kiełbasy. Nakłujcie kiełbaski przed zagotowaniem. Dzięki takiemu działaniu, osłonki kiełbas nie popękają podczas starcia z wrzącą wodą nawet po kilku minutach gotowania. Kontrolujcie i sprawdzajcie temperaturę gotowania. Uważajcie, by kiełbaski nie gotowały się we wściekle wrzącej wodzie – w ten sposób możecie naruszyć ich zwartość, takiego...

Prawie każdy źle przyrządza kiełbasę z grilla. Nie popełniajcie tego błędu
Pixabay
Newsy
Prawie każdy źle przyrządza kiełbasę z grilla. Nie popełniajcie tych błędów
Kiełbasa z grilla to synonim majówki. Nie da się wyobrazić sobie długiego weekendu majowego bez tej potrawy. Ale czy na pewno wiecie jak prawidłowo ją przyrządzać?

Kiełbasa z grilla to klasyk w majówkowym menu. Chociaż każdy przynajmniej raz w życiu ją jadł, jest duża szansa, że w wielu przypadkach była ona przygotowywana… nieprawidłowo!  Jak zrobić kiełbasę z grilla? W przygotowaniu idealnej kiełbasy z grilla, najistotniejsze jest… unikanie błędów. Choć brzmi to banalnie, kiełbasy z grilla nie da się zepsuć, jeśli tylko będziecie postępować według poniższych zasad: Odpowiednio przechowujcie mięso – nie powinno być trzymane w foliowych workach i plastikowych opakowaniach (zwłaszcza, jeśli gromadzą wodę), najlepiej zawinąć je w papier spożywczy. Kiełbasę, jeśli posiadacie jej zbyt duże ilości, można także zamrozić, jednak należy ją stopniowo rozmrażać, a od razu po rozmrożeniu przygotować na ciepło. Nie należy przechowywać, ani tym bardziej ponownie mrozić kiełbasy. Nie należy nakłuwać kiełbasy w trakcie smażenia Należy zawsze smażyć kiełbasę na aluminiowych tackach z kanalikami na tłuszcz Dwie ostatnie zasady wynikają z faktu, że wyciekający z kiełbasy na rozpalone węgle tłuszcz, wytwarza szkodliwe, rakotwórcze związki. Jaką kiełbasę na grilla wybrać? Aby mieć pewność, że wasza kiełbasa z grilla przyrządzona jest maksymalnie zdrowo, zadbajcie także o wybór produktu wysokiej jakości. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie mięso z zaufanego gospodarstwa, najlepiej pochodzące z polskich gospodarstw (tego typu mięso pokonuje znacznie krótszą podróż od gospodarstwa do sklepu). Na grilla nie dają się kiełbasy mocno wysuszone (np. kabanosy, salami) o niskiej zawartości wody. Na grilla wybierajcie kiełbasy średnio rozdrobnione z większą zawartością wody, np.: śląską zwyczajną białą kaszankę Pamiętajcie też, że czerwone mięso serwowane najczęściej na grillu (takie jak...

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać
Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów białej kiełbasy 500 ml domowego zakwasu 1 litra bulionu  1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone...

jak rozpoznać dobrą kiełbasę
AdobeStock
Newsy
Kiełbasa ma taki kolor? Lepiej jej nie kupujcie. Może wam bardzo zaszkodzić
Jak powinna wyglądać naturalna i dobra kiełbasa? Sprawdźcie to!

Czy wiecie, po czym można rozpoznać dobrą kiełbasę? Dziś na sklepowych półkach znajduje się mnóstwo tanich wędlin, ale czy wszystkie są smaczne i zdrowe? Dowiedzcie się, na co trzeba uważać. Co dodaje się dziś do kiełbas? Czytacie czasami składy produktów? Lista składników niektórych kiełbas jest tak długa, że można złapać się za głowę! A przecież prawdziwa, naturalna kiełbasa składa się z dosłownie kilku składników: mięsa i przypraw. Dlaczego więc etykiety ze składem produktów na dziale mięsnym są tak długie? Wszystko przez „ulepszacze” dodawane do kiełbas. Dzięki temu wędliny są tańsze. Jednak decydowanie się na tańszą kiełbasę nie pozostaje obojętne dla zdrowia! Zobaczcie sami, co się w nich znajduje: Ulepszacze w kiełbasie MOM – mięso oddzielone mechanicznie. Znajdują się w nim chrząstki, skóry, szpik i inne mało atrakcyjne fragmenty zwierząt. E407 (karagen) – sprawia, że woda, którą wstrzykuje się w kiełbasę tężeje. Dzięki temu można wstrzyknąć do niej jeszcze więcej wody. E450 (fosforan) – ten dodatek powoduje, że kiełbasa nabiera objętości gdy wstrzykuje się do niej wodę, ponieważ fosforany sprawiają, że białko zaczyna pęcznieć. E120 (koszenila) – czerwony barwnik pozyskiwany z owadów . Używa się go do nadawania kiełbasie lepszego koloru który ma sprawić, że wędliny wyglądają na chudsze niż są w rzeczywistości. Jak rozpoznać dobrą kiełbasę? Jak więc nie dać się nabrać na sztuczki producentów wędlin? Trzeba się nauczyć tego, jak rozpoznać dobrą kiełbasę! Zwróćcie uwagę na te szczegóły: Środek Jeżeli w środku kiełbasy widoczna jest „mięsna galaretka” podobna do tego, co znajduje się w parówkach, to zdecydowanie jej nie...