Jak podgrzać parówki, żeby nie popękały? Trzeba zrobić z nimi 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Jak podgrzać parówki, żeby nie popękały? Trzeba zrobić z nimi 1 rzecz

Parówki pękają wam przy gotowaniu? Sprawdźcie, jak je ugotować, by były smaczne, apetyczne, czyli nie popękane.

Polacy uwielbiają jeść na śniadanie parówki. Niestety, wielu z nas zapomina, jak je prawidłowo gotować. Pomijając fakt, że parówka nie jest najzdrowszym wyborem na śniadanie, jej nieprawidłowe gotowanie sprawia, że staje się ona jeszcze mniej korzystna dla organizmu. Jak gotować parówki, by nie popękały i jak najmniej nam szkodziły?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak podgrzać parówki, żeby nie popękały? 

Chcecie przygotować idealne w smaku parówki, które nie są przy okazji popękane? Zacznijmy od samego początku. Nie wrzucajcie parówek od razu do wrzątku. Nalejcie wody do garnka i pamiętajcie, że należy ją tylko podgrzać, ale nie doprowadzić jej do wrzenia. Wtedy dopiero wrzućcie ostrożnie kiełbaski do wody i pozwólcie się im zagrzać. Dzięki tej prostej metodzie parówki będą smaczne, nie zaś nieapetycznie popękane.

O wspomnianym sposobie gotowania parówek, mówił jakiś czas temu znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz, który zdradził, jak prawidłowo gotować parówki:

- Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki – powiedział Makłowicz.

Zobacz także
Zmarła jedząc hot-dogi. Lekarze apelują, by nigdy nie robić 1 rzeczy

Zmarła jedząc hot-dogi. Lekarze apelują, by nigdy nie robić 1 rzeczy podczas ich konsumpcji

Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie

Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie

Dlaczego parówki nie powinny gotować się we wrzątku?

Wiele osób gotuje parówki we wrzątku. To duży błąd. Dlaczego? Chodzi o to, że parówki zawierają bardzo dużo soli peklujących, które pod wpływem wysokiej temperatury, wydzielają szkodliwe związki chemiczne. Nie zaleca się również pieczenia, smażenia oraz grillowania parówek. Jeśli spożywacie parówki rzadko, raczej wam one nie zaszkodzą. Jeśli jednak jedzenie parówek weszło wam w nawyk, lepiej je ograniczcie.

Jecie hot-dogi? One także są niezdrowe

Parówka to jeden ze składników popularnych na całym świecie hot-dogów. Mimo iż zyskały one reputację szybkiej, pożywnej przekąski, w rzeczywistości są one bardzo niezdrowe i lepiej jest ograniczyć do minimum ich spożywanie. Dlaczego?

  • Typowy hot-dog wieprzowy zawiera 204 kalorie i 18 g tłuszczu całkowitego oraz sporo sodu — i to przed dodaniem do niego keczupu, musztardy, majonezu czy innego sosu. 
  • Hot-dogi, podobnie jak wiele przetworzonych produktów mięsnych, wiążą się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, nowotwory i wyższa śmiertelność.
  • Wielu ekspertów zdrowia, dietetyków i lekarzy zwraca również uwagę na obecne w nich azotany. Są to bardzo szkodliwe konserwanty, które zapewniają mięsu dłuższą trwałość i kolor. Po strawieniu azotany zamieniają się w azotyny, które są powiązane z rakiem.
  • Jak wyliczono w badaniach, jeden hot-dog może skrócić wasze życie nawet o 36 minut.

Źródło: stylowi.pl, medicalnewstoday.com

Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie
Jest wiele powodów dla których nie powinniście kupować hot-dogów! Dowiedzcie się, dlaczego są one takie niezdrowe.

Wasze życie pewnie pędzi, macie dużo obowiązków i nie zawsze jesteście w stanie wypracować zdrową rutynę, gdzie gotujecie zdrowe posiłki. W praktyce wielu z was czasami posiłkuje się pewnie gotowcami lub jedzeniem na wynos. To oczywiście normalne, nie zawsze przecież musicie gotować posiłki w domu. Nie kupujcie jednak nigdy hot-dogów, jeśli zależy wam na zdrowiu. Są przepełnione niezdrowymi dodatkami… Dlaczego hot-dogi są niezdrowe? Być może wydaje się wam, że nie jest to wcale najgorsza opcja. Hot-dogi są ciepłe, łatwo dostępne i często kuszą. Czasami ciężko oprzeć się zakupie hot-doga na stacji benzynowej. Nie róbcie tego jednak, jeśli zależy wam na zdrowiu waszym i waszych bliskich. To bardzo niezdrowe jedzenie… Statystyki są niepokojące: dzieci, które jedzą 12 lub więcej hot-dogów w miesiącu, mają 9-krotnie zwiększone ryzyko zachorowania na białaczkę w porównaniu do dzieci, które nie jedzą takiego jedzenia wcale. To przerażająca statystyka. Hot-dogi i parówki są ogromną bomba azotanową. Azotany są uznane za czynnik rakotwórczy. Azotany znajdują się w przetworzonym mięsie i działają jak konserwant. To właśnie przez obecność azotanów, czerwone mięso (a w szczególności mięso przetworzone) uznawane jest przez ekspertów za czynnik rakotwórczy. Hot-dogi zawierają szczególnie dużo azotanów, ale inne produkty spożywcze też mają ich sporo w swoim składzie. Są to: Wędliny Boczek Wędzonki Niektóre warzywa (w szczególności nowalijki) Hot-dogi są niezdrowe nie tylko ze względu na obecność azotanów oraz właściwości sprzyjające powstawaniu nowotworów. Są to też po prostu ogromne bomby tłuszczowe. Odpowiadają za tycie, powodują pogorszenie pracy serca i układu krwionośnego i nie mają...

Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Tanie hot dogi mogą powodować raka? Naukowcy właśnie odkryli odpowiedź
Macie ochotę na hot doga ze stacji benzynowej? Lepiej to przemyślcie!

Nie od dziś wiadomo, że parówki (zwłaszcza te tanie) są wyjątkowo niezdrową propozycją na śniadanie czy obiad. Oparte na nich hot-dogi są niezwykle popularne na stacjach benzynowych i np. w sklepach sieci Żabka. Zdarza wam się po nie sięgać? Uważajcie! Czy hot-dogi są niezdrowe? Artykuł na ten temat opublikował magazyn Los Angeles Times. W zacytowanym w nim badaniu udowodniono, że dzieci, które spożywają hot-dogi nawet 12 razy w ciągu miesiąca mają znacznie zwiększone szanse zachorowania na białaczkę. Skąd taki skutek? Hot-dogi, zwłaszcza te tanie i o niezdrowym składzie, zawierają często azotany, które działają rakotwórczo. Wielu lekarzy i dietetyków chce, aby składnik ten został zakazany w żywności, jednak nie znajduje się on w niej bez przyczyny. Azotany zapobiegają zatruciom jadem kiełbasianym, które powoduje botulina – bakteria rosnąca w puszkach bądź żywności wysoko przetworzonej. Podczas gotowania azotany łączą się anonami, które tworzą toksyczne połączenie. To właśnie ta mieszanka tworzy związki odpowiedzialne za wyższe ryzyko raka jamy ustnej, żołądka, przełyku, mózgu czy pęcherza. Co jeszcze zawiera azotany? Azotany znajdują się nie tylko w parówkach, ale także w… szpinaku, selerze, sałacie czy koperku: koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany . Jako że produkty te zawierają jednak bardzo wiele witamin, szkodliwe działanie azotanów jest zneutralizowane. Parówki są jednak bardzo ubogie w składniki odżywcze. Czy w ogóle można więc po nie sięgać? Tak, jeśli sięgacie po kiełbaski dobrej jakości, a hot-dogi przygotowujecie sami w domu. Czy wegańskie hot dogi są zdrowsze? Niedawno głośno było o sytuacji, w której Adrian Zandberg zjadł wegańskiego hot doga z Orlenu . Sytuacja ta...

AdobeStock
Newsy
Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe
Lubicie jeść na śniadanie parówki i serdelki? Dobrze się zastanówcie, zanim włożycie je następnym razem do ust...

Śniadanie jest często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia i nie bez powodu. Śniadanie nie tylko uzupełnia zapas glukozy, zwiększając nasz poziom energii i czujność, ale także dostarcza nam wielu składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Gdy przygotowujecie rano śniadanie pamiętajcie, żeby było ono nie tylko smaczne, ale też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. I dlatego lepiej nie sięgajcie po parówki. Dlaczego lepiej wykluczyć je ze swojej diety? Dlaczego lepiej nie jeść parówek? Parówki to jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie włożyć do swoich ust. Niskiej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Co to dokładnie jest? Są to tak naprawdę wszystkie odpady z rozbioru kurcząt czy świń. W parówkach znajdziemy rozdrobione kości, ścięgna, chrząstki, tłuszcz i błony. Szczególnie niebezpieczny jest znajdujący się w nich tłuszcz, który przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, co z kolei prowadzi do powolnego zapychania tętnic. Ale to nie wszystko. W parówkach znajdziemy też mnóstwo szkodliwych związków, takich jak wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Przyjrzyjcie się opakowaniom parówek w sklepie - im dłuższa lista składników, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych one nie należą. Jakiś czas temu naukowcy odkryli kolejną niepokojącą rzecz na temat parówek. Dotyczy ona dzieci i kobiet w ciąży. Co udało im się ustalić? Z badań wynika, że: dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu, statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu u maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na...

czy parówki są zdrowe
Pixabay
Newsy
Ten popularny produkt zwiększa ryzyko raka i guzów mózgu. Znowu zjedliście to na śniadanie?
Pewnie większość z was często jada to na śniadanie – powinniście uważać, ponieważ ten produkt jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci!

W dzisiejszych czasach ludzie wszędzie się śpieszą. Wszyscy żyją w niedoczasie, więc starają się oszczędzić cenne minuty w ciągu dnia na różne sposoby. Niektórzy na przykład omijają rano śniadanie i jedzą w drodze lub dopiero gdy przyjdą do pracy. Takie rozwiązanie nie jest zbyt zdrowe – poranny posiłek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Jedzenie dostarcza energii, która jest konieczna do wykonywania codziennych czynności. Kto nie je śniadań, ten czuje się osłabiony i nie może się skoncentrować.   Niektórzy więc zdając sobie sprawę z tego, jak ważne jest jedzenie śniadań, dalej próbują ułatwić sobie życie i zjadają rano produkty, których praktycznie nie trzeba przygotowywać i wystarczy je tylko podgrzać – na przykład parówki. Czyż nie są śniadaniem idealnym? Ciepłe, sycące, a do tego dostarczają dużo białka z samego rana. Dziś coraz łatwiej jest kupić parówki o dobrym składzie, jednak naukowcy nadal przestrzegają przed jedzeniem ich. Dlaczego? Parówki a zdrowie Niestety, badania przeprowadzone nad sprzedawanymi w sklepach parówkami, nie pozostawiają wątpliwości. Okazuje się, że częste jedzenie podsmażanych parówek, ma bardzo zły wpływ na zdrowie! Oto, co udało się odkryć naukowcom: Dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu, U maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrastało o 20%, Około tuzin parówek na miesiąc przyczynia się do większej zachorowalności na białaczkę u dzieci, W dodatku, dzieci regularnie spożywające smażone parówki (na przykład w formie hot dogów), częściej chorują na...