Pozostawiony w lodówce żółty ser szybko traci na smaku. Robi się suchy, twardy i po prostu niesmaczny. Można go wówczas zużyć do potraw pieczonych w piekarniku lub spróbować go odświeżyć. Poznajcie prosty sposób na to, by nieco odświeżyć zalegający w lodówce żółty ser.

Żółty ser: Kiedy odświeżać, a kiedy wyrzucać?

Pamiętajcie, żeby przed zabraniem się za odświeżenie sera sprawdzić, czy w ogóle nadaje się jeszcze do jedzenia. Jeśli pojawiła się na nim pleśń lub ciemne plamy, to niestety, trzeba go wyrzucić. Jeżeli jednak ser tylko ściemniał i zrobił się suchy, możecie spróbować go odświeżyć za pomocą poniższego sposobu.

Sposób na odświeżenie żółtego sera

Metoda na odświeżenie sera jest banalnie prosta! Potrzebne wam będzie jedynie mleko. Należy podgrzać szklankę mleka, wlać je do miski z żółtym serem i odstawić co najmniej na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie ser, osuszcie za pomocą papierowego ręcznika i gotowe!

Przepis na roladki z indyka z serem żółtym

Do przygotowania roladek z indyka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 filet z piersi z indyka (ok. 1 kg)
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 2 ogórki kiszone
  • Pół papryki czerwonej
  • 2 jajka
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka musztardy
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • Garść szpinaku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie filet z indyka, osuszcie i pokrójcie na 8 równych kotletów. Przykryjcie je folią i rozbijcie za pomocą tłuczka.
  2. Gotowe kotlety posypcie z obu stron solą i pieprzem.
  3. W miseczce wymieszajcie łyżkę majonezu i musztardy. Tak przygotowanym sosem posmarujcie kotlety z indyka.
  4. Na każdym kotlecie połóżcie plaster żółtego sera, kilka liści szpinaku, kawałek ogórka kiszonego i kawałek papryki. Zwińcie w roladkę.
  5. Teraz do miski wbijcie dwa jajka i roztrzepcie widelcem, a do drugiej wsypcie kilka łyżek bułki tartej.
  6. Każdą roladkę zanurzcie w jajku, a następnie obtoczcie w bułce tartej.
  7. Tak przygotowane roladki smażcie na patelni na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Smacznego!

Czytaj także: