Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
AdobeStock
Newsy

Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik

Jeśli zostawiliście w lodówce żółty ser, który zdążył zeschnąć, to możecie go odświeżyć za pomocą prostego sposobu.

Pozostawiony w lodówce żółty ser szybko traci na smaku. Robi się suchy, twardy i po prostu niesmaczny. Można go wówczas zużyć do potraw pieczonych w piekarniku lub spróbować go odświeżyć. Poznajcie prosty sposób na to, by nieco odświeżyć zalegający w lodówce żółty ser.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Żółty ser: Kiedy odświeżać, a kiedy wyrzucać?

Pamiętajcie, żeby przed zabraniem się za odświeżenie sera sprawdzić, czy w ogóle nadaje się jeszcze do jedzenia. Jeśli pojawiła się na nim pleśń lub ciemne plamy, to niestety, trzeba go wyrzucić. Jeżeli jednak ser tylko ściemniał i zrobił się suchy, możecie spróbować go odświeżyć za pomocą poniższego sposobu.

Zobacz także
Odgrzewacie te potrawy? Uważajcie. Po podgrzaniu stają się toksyczne

Odgrzewacie te potrawy? Uważajcie. Po podgrzaniu stają się toksyczne

Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie

Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie

Sposób na odświeżenie żółtego sera

Metoda na odświeżenie sera jest banalnie prosta! Potrzebne wam będzie jedynie mleko. Należy podgrzać szklankę mleka, wlać je do miski z żółtym serem i odstawić co najmniej na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie ser, osuszcie za pomocą papierowego ręcznika i gotowe!

Przepis na roladki z indyka z serem żółtym

Do przygotowania roladek z indyka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 filet z piersi z indyka (ok. 1 kg)
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 2 ogórki kiszone
  • Pół papryki czerwonej
  • 2 jajka
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka musztardy
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • Garść szpinaku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie filet z indyka, osuszcie i pokrójcie na 8 równych kotletów. Przykryjcie je folią i rozbijcie za pomocą tłuczka.
  2. Gotowe kotlety posypcie z obu stron solą i pieprzem.
  3. W miseczce wymieszajcie łyżkę majonezu i musztardy. Tak przygotowanym sosem posmarujcie kotlety z indyka.
  4. Na każdym kotlecie połóżcie plaster żółtego sera, kilka liści szpinaku, kawałek ogórka kiszonego i kawałek papryki. Zwińcie w roladkę.
  5. Teraz do miski wbijcie dwa jajka i roztrzepcie widelcem, a do drugiej wsypcie kilka łyżek bułki tartej.
  6. Każdą roladkę zanurzcie w jajku, a następnie obtoczcie w bułce tartej.
  7. Tak przygotowane roladki smażcie na patelni na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Smacznego!

Czytaj także:

kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy
Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni, gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!

Chyba każdy lubi kotlety mielone ! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!...

roladki drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy
Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Te doskonałe roladki drobiowe podbiją wasze kubki smakowe
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Nie chcesz po raz kolejny przygotowywać oklepanych już schabowych i mielonych? Kup pierś z kurczaka i zrób z niej przepyszne roladki drobiowe z ogórkiem, wędzonym boczkiem i cebulą.

Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Roladki z naszego przepisu są doskonałą propozycją na szybki i prosty obiad. Są tak dobre, że na pewno nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednej sztuki. Dodatkowym walorem roladek jest ich bogate wnętrze, które skrywa w sobie doskonałą kompozycję wędzonego boczku, kiszonego ogórka, żółtego sera i cebulki. To danie będzie prawdziwym wybawieniem, gdy będziesz chciała ugotować swoim bliskim coś oryginalnego a jednocześnie pysznego i łatwego w przygotowaniu. Potrzebne składniki: 1 kg piersi z kurczaka 2 ogórki kiszone, 4 plastry wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 plastry żółtego sera łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka bułki tartej pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry i rozbijamy je tłuczkiem bardzo cienko, ale nie za cienko, żeby ich nie przerwać. Mięso obsypujemy solą i pieprzem. Na brzegu każdego plastra układamy kawałeczek boczku, słupek żółtego sera i kawałek ogórka kiszonego. Drobno siekamy cebulę i posypujemy nią mięso, po czym zawijamy w roladki. Rozbijamy jajka i mieszamy je z łyżeczką słodkiej papryki. Każdą roladkę moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Zwijki smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Zapiekanka
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 
Ta pyszna zapiekanka o smaku gyrosa z pieczonymi ziemniakami, dodatkiem warzyw oraz mięsa zachwyci każdego. Zrobicie ją wyjątkowo błyskawicznie!

Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.  Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad. A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.   Przepis na zapiekankę „hokus pokus” Składniki:  ½ kg ziemniaków 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 ogórki kiszone 340 g kukurydzy konserwowej 2 całe jajka 1 szklanka śmietany 12% 125 g sera żółtego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki przyprawy gyros Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.  Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.  Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.  Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2...

Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
To danie robi furorę w polskich domach. 2 proste składniki. Niebo w gębie
Kotlety z kalafiora nadziewane żółtym serem, to idealna propozycja na zdrowy obiad, nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że pokochają je zarówno wasze dzieci, jak i starsi członkowie rodziny.

Warzywa stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsnych wyrobów. Jeśli macie już dosyć zwykłych kotletów, bądź czujecie się po nich zbyt ociężale, koniecznie spróbujcie zmienić składniki, z których do tej pory je przygotowywaliście. Do tego typu kombinacji idealnie nada się kalafior.  Kotlety z kalafiora nafaszerowane ulubionym serem żółtym, to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Choć z początku ta receptura może wydawać wam się nieco dziwna, w rzeczywistości zakłada stworzenie małego i przepysznego kulinarnego dzieła. Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem Będziecie potrzebować: 1 główki kalafiora 150 gramów ulubionego żółtego sera 2 jajek 4 łyżek bułki tartej do związania masy i jeszcze trochę do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu (opcjonalnie można użyć kurkumy i czerwonej papryki) Przygotowanie: Kalafiora opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, podzielcie na różyczki i umieśćcie w garnku z osolonym wrzątkiem. Warzywo gotujcie aż do momentu, w którym stanie się miękkie. Gotowego kalafiora odcedźcie z wody (możecie to zrobić przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej), umieśćcie w dowolnym naczyniu i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach zacznijcie rozgniatać kalafiora (możecie to zrobić przy pomocy zwykłego widelca lub dłoni). Do powstałej masy kalafiorowej dodajcie jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami). Z powstałego ciasta zacznijcie formować niewielkie kotlety. Każdy z nich ułóżcie na drewnianej desce do krojenia lub stolnicy, a następnie nadziejcie kawałkiem sera żółtego (musicie dopilnować żeby ser znalazł się w środku masy i nigdzie nie...