Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi
ONS/Pixabay
Newsy

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób

Kupiliście szparagi, ale nie wiecie, jak je obrać? Skorzystajcie ze wskazówek Karola Okrasy. Dzięki nim obieranie szparagów będzie dla was dziecinnie proste!

Obieranie szparagów może nastręczać pewnych trudności. Zaczynając od dylematu, czy szparagi się obiera, czy nie, po techniczne niuanse: lepiej nożem czy obieraczką? Obieramy całość, czy tylko doły? Zielone szparagi obiera się tak jak białe? Przeczytajcie, jak obrać szparagi i nie błądźcie dłużej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak obrać szparagi?

Białe i fioletowe szparagi wymagają obierania. Najlepsza jest do tego obieraczka do warzyw. Młodych i cienkich zielonych szparagów obierać nie trzeba, wystarczy tylko ułamać zdrewniałe końcówki. Jeśli kupiliście szparagi i nie wiecie, jak je obrać, zapoznajcie się ze wskazówkami Karola Okrasy.

Zobacz także
Jak i gdzie zbierać szczaw? Sezon trwa, pora na zupę szczawiową

Jak i gdzie zbierać szczaw? Zerwijcie go w tym miejscu i ugotujcie zupę szczawiową jak dawniej

olej ryżowy właściwości

Jak rozpoznać zepsuty olej? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz. Jest kluczowa

Jak szybko obrać szparagi? Metoda Karola Okrasy

Karol Okrasa obiera też zielone szparagi i ma świetny patent na ich obieranie. Kucharz radzi, by nigdy nie kłaść szparagów na desce do krojenia, tylko na szklanym naczynku ustawionym dnem do góry (powinno mieć proste dno).

Na naczyniu kładziemy szparag i obieramy go przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw. Następnie ścinamy z niego cieniutko skórkę z każdej strony, jednocześnie obracając szparag wokół własnej osi. Zobaczcie na filmie, jak robi to Karol Okrasa:

Wskazówka!

Nie obieramy nigdy całego szparaga – zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Nigdy nie wyrzucajcie też obierków ze szparagów – posłużą wam do przygotowania wywaru lub zupy.

Korzyści zdrowotne szparagów

W połowie kwietnia ruszył sezon na szparagi, który potrwa do czerwca. Czy wiecie, że warzywo to ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych? Szparagi zawierają duże ilości witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczu witamina, bierze udział w zapobieganiu krzepnięciu krwi oraz poprawia stan zdrowia kości i serca. Szparagi są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, zapobiegają wzdęciom, pomagają oczyścić organizm z toksyn, zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga w walce z przeziębieniem i wzmacnia układ odpornościowy.

Przepis na zupę szparagową

Jeśli lubicie szparagi, przygotujcie z nich przepyszną i bardzo zdrową zupę szparagową.

Składniki:

  • kilka białych, cienkich szparagów, z czego całych tylko kilka sztuk, a reszta to dolne części pędów
  • kilkanaście młodych ziemniaczków wielkości najwyżej orzechów włoskich
  • ok. 600 ml lekkiego bulionu jarzynowego albo drobiowego
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki - u mnie 30 %
  • ok. 1/3 łyżeczki mąki pszennej
  • Sos - garść młodych liści rzodkiewki
  • 1/2 łyżeczki koperku świeżego
  • 2 łyżki oleju rydzowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • do smaku - cukier, sól morska, pieprz biały zmielony
  • do przybrania - świeże kwiatki stokrotek

Przygotowanie:

  1. Szparagi połamać na nieduże kawałki - górne 3 - 4 cm części tych całych odłożyć - resztę wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu aż zmiękną, czyli ok. 20-30 minut.
  2. Do gotowania dodać jeszcze ok. 1/4 łyżeczki cukru.
  3. Ugotowane odcedzić - wywar podzielić na połowę i jedną zmiksować blenderem razem z warzywami, a potem przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się włókien.
  4. Do reszty bulionu wrzucić oczyszczone, oskrobane całe ziemniaczki i gotować do miękkości.
  5. Gdy będą miękkie, dorzucić na chwilę główki szparagów i gotować razem dosłownie 2-3 minutki.
  6. Dodać przecier ze szparagów i doprawić pieprzem.
  7. Śmietankę roztrzepać z niewielką ilością soli i odrobiną mąki - wlać do garnka, zagotować, doprawić do smaku.
  8. Sos - listki rzodkiewek oraz koperek umyć i osączyć.
  9. Wrzucić do małego pojemnika blendera, dodać sok z cytryny i olej oraz po szczypcie cukru, soli i pieprzu - zmiksować.
  10. Zupę nalewać na talerze, polać sosem i udekorować kwiatkami - można kłaść na powierzchni nawet stulone, bo pod wpływem temperatury rozwiną się.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Adobestock/ONS.pl
Newsy
Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Karol Okrasa ponownie zaskakuje sposobem na przygotowanie prostego dania. Spróbujecie?

Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych , żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza. Zupa kalafiorowa Karola Okrasy Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku. Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście? Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną. Składniki na zupę z kalafiora: Pół kalafiora Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości Cebula Mielony imbir Mielona papryka Sól Pieprz biały Ok. 400 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 300 g twarogu Łyżka oleju słonecznikowego Duża garść siana Pęczek szczypiorku 100 ml oleju z winogron Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy Podzielcie kalafiora na małe różyczki. Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym. Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli. Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa. Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...

Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Newsy
Białe szparagi kontra zielone: polscy rolnicy jednych z nich unikają jak ognia. Dlaczego?
Jeden rodzaj szparagów okazuje się być znacznie cięższy w wyprodukowaniu niż drugi, a klienci wcale nie kupują go tak chętnie.

Hodowcy szparagów ujawniają, że tegoroczne zbiory szparagów opóźniły się aż o trzy tygodnie. Ostatni raz tego typu sytuacja miała miejsce 20 lat temu, co sprawia, że sezon na te warzywa będzie znacznie krótszy, a także droższy dla klientów.  Czym różnią się zielone szparagi od białych? Konsumenci nadal kupują chętniej delikatniejsze, cieńsze i łatwiejsze w przygotowaniu zielone szparagi. Grube i wymagające obierania białe szparagi stanowią zaledwie 5 proc. tego rynku. Jak się okazuje, na terenie całego województwa świętokrzyskiego tylko jeden rolnik masowo sadzi zielone szparagi, jednak powodem nie jest wcale tylko mały popyt. O co więc chodzi? Które szparagi trudniej wyhodować? Na terenach uprawnych państwa Suchodajów z województwa szparagi zajmują aż 20 hektarów. Niemalże w całości są to szparagi zielone. Hodowcy podkreślają, że wyhodowanie białej odmiany jest znacznie bardziej kosztowne i wymagające, a nie ma na nią takiego popytu. Różnica pomiędzy odmianami polega na sposobie zbierania ich: białe szparagi rosną w ziemi, a do pracy nad wykopywaniem ich trzeba zatrudnić znacznie więcej osób. Chociaż niektórzy hodowcy twierdzą, że zysk wynagradza im trudy i poniesione koszty, wielu nadal wybiera szparagi zielone, które rosną nad ziemią i wymagają jedynie ścięcia. Z jednego hektara terenu można wyprodukować w sezonie aż 2-3 tony szparagów. Gdzie w Polsce rosną szparagi? Świętokrzyskie jest wyjątkowym województwem, w którym funkcjonuje wyjątkowo mało hodowli szparagów. Najwięcej upraw tego warzywa znajduje się w Wielkopolsce. Rolnicy z tamtych regionów podkreślają, że sezon na szparagi, choć krótki, jest wyjątkowo rentowny. Szparagi to rośliny wieloletnie, które stale odrastają. Zbiory...

Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Flickr
Newsy
Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Szparagi powinno się gotować jak najszybciej po zakupie. Jeżeli jednak musicie przełożyć ich gotowanie na później, przechowacie je na przykład tak jak cięte kwiaty, czyli w wodzie.

Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów. Jak przechowywać zielone szparagi? Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi. W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć. Czy można jeść przerośnięte szparagi? Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare. Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem. Jak przechowywać szparagi w lodówce? Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi...