W waszej lodówce zalega otwarty majonez i nie wiecie, jak długo możecie go spożywać? Przeczytajcie a wszystko będzie jasne!
Jak długo można przechowywać otwarty majonez?
Niedokończone słoiczki z białym sosem zalegają więc w niejednej lodówce w polskich domach. Jak długo można je przechowywać?
Do takiej odpowiedzi zobligowani są producenci majonezów. Na opakowaniu sosu powinna znaleźć się nie tylko data ważności szczelnie zamkniętego słoiczka, ale też informacja o tym, jak długo można przetrzymywać go w lodówce już po otwarciu.
Spójrzcie więc na etykietę majonezu. Zazwyczaj producenci umieszczają na niej wiadomość o tym, że majonez zachowa swoje właściwości smakowe do 2 tygodni po otwarciu.
Zobacz także:
W tym czasie majonez nie powinien wyrządzić szkody osobom go jedzącym, a także nie powinien zmienić swojego smaku, ani też barwy.
Jak przechowywać majonez?
Ważne jest jednak, by przechowywać go w dobrze zakręconym słoiczku w lodowce, a najlepiej w drzwiczkach lodówki.
Data podana przez producenta jest jednak datą orientacyjną. Majonez może zepsuć się wcześniej niż w tym czasie, ale może też zachować świeżość znacznie dłużej.
Ważne w tym aspekcie jest odpowiednie z niego korzystanie. Przy sięganiu do słoiczka warto używać zawsze czystej łyżki.
Krótko mówiąc, nic nie powinno znaleźć się w słoiczku – drobinki jedzenia lub śliny człowieka przyspieszą psucie się sosu.
Dlatego też warto pilnować, by domowe łasuchy nie podjadały bezkarnie majonezu wprost z opakowania.
Jak sprawdzić, czy majonez nadaje się do spożycia?
Jeżeli macie wątpliwości co do świeżości majonezu, musicie wykonać krótki test złożony z trzech etapów.
- Po pierwsze sprawdźcie wizualny stan zawartości słoika. Jeżeli majonez nie ma nieapetycznych przebarwień, przejdźcie do punktu drugiego.
- Powąchajcie wasz majonez. Będzie nadawał się do spożycia, jeżeli nie jego zapach nie jest jeszcze nazbyt intensywny. Majonez nie powinien być jednak także mocno zwietrzały.
- Na koniec skosztujcie maleńką ilość majonezu. Jeśli nie jest zbyt kwaśny, oznacza to, że może nadać się jeszcze do spożycia.
Ważne, by nie przesadzać z jedzeniem „starego” majonezu. Jeśli czujecie, że majonez może być już lekko „przejrzały”, lepiej wyrzućcie go do kosza, by uniknąć sensacji żołądkowych.
Czytaj także: