Polacy wprost uwielbiają kapuśniak. Zupa ta doskonale się odnajduje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz aromatycznych żeberek. Jak zrobić kapuśniak idealny? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Jak zrobić smaczny kapuśniak?

Jesień to idealny czas na przygotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście kiszona kapusta. Nie bez znaczenia jest też dobrej jakości mięso – świetnie się tu sprawdzą aromatyczne, wędzone żeberka. Jak zabrać się za przygotowanie tej smacznej zupy i jak długo należy ją gotować?

Jeśli mieliście kiedyś okazję zjeść kapuśniak u babci na pewno zauważyliście, że kapusta w zupie przyjemnie rozpływa się w ustach. Cały sekret tkwi nie tylko w dodatkach, ale również w odpowiednim czasie gotowania kapuśniaku.

Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego kapuśniaku jest sprawdzenie, czy kupiona przez nas kapusta nie jest zbyt kwaśna lub słona. Jeśli tak jest wystarczy, że opłuczecie ją w wodzie i dobrze odciśniecie.

Zobacz także:

Następnie drobno posiekajcie kapustę i podsmażcie ją na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy kapusta zacznie się smażyć, możecie zacząć ją przyprawiać. Dodajcie do niej świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, które nadadzą naszej zupie wspaniałego aromatu.

Kapusta powinna smażyć się przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu możemy przełożyć ją do garnka. Kiszona kapusta powinna gotować się 1,5 a nawet 2 godziny. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że będzie miękka i będzie się rozpływała w ustach.

Przepis na kapuśniak na żeberkach z warzywami i kiełbasą

Składniki:

  • 80 dkg żeberek wieprzowych
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 8 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 5 dag smalcu
  • 5 łyżek mąki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać wodą, zagotować, po czym dodać kostkę rosołową.
  2. Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku i przyprawić do smaku.
  3. Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchew pokroić w kostkę.
  4. Dodać do zupy i gotować do miękkości.
  5. Pokroić w kostkę kiełbasę, podsmażyć ją i dodać do zupy.
  6. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zupę doprawić do smaku.
  7. Na bazie smalcu, mąki i wody przygotować zasmażkę.
  8. Wlać do zupy i gotować razem kilka minut.
  9. Kapuśniak podawać na gorąco.

Źródło: mamadu.pl, glotujmy.pl