Jak długo gotować grzyby? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy

Jak długo gotować grzyby, by nie pozbawić ich całego smaku i aromatu? To zależy od 1 rzeczy

Chcecie ugotować grzyby, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Skorzystajcie z naszych rad.

W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów. Jeśli jesteście fanami grzybobrania, to właśnie teraz możecie wybrać się do lasu na grzyby. Część z was na pewno już to zrobiła i przyniosła do domu solidną ilość grzybów. Co robić z nimi dalej? Jak długo je gotować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować grzyby?

Z grzybów możecie zrobić wiele smacznych dań. Możecie je ususzyć, usmażyć z cebulką, zrobić z nich przetwory, dodawać do mięs, zup i sosów albo... ugotować. Jak zrobić to prawidłowo?

Jeśli chcemy ugotować grzyby, powinniśmy to zrobić do uzyskania ich miękkości. Jednak jeden grzyb może być miękki o wiele szybciej niż inny. To dlatego przed przystąpieniem do gotowania grzybów, koniecznie podzielcie je na rodzaje.

I tak, przykładowo:

  • kurki, rydze, borowiki gotujemy ok 40 min;
  • koźlarze - ok 30 min;
  • maślaki, podgrzybki - ok 15-20 min;
  • pieczarki - ok 5-7 min.
Zobacz także
Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy

Ile gotować suszone grzyby?

Część z was być może ma jeszcze w swoich domach zeszłoroczne suszone grzyby. Jeśli chcecie przygotować z nich jakieś danie, je także powinniście najpierw ugotować. Jak się do tego zabrać?

Suszone grzyby warto przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie lub lekko osolonym mleku. Powinny w niej postać przez min. 4 godziny a najlepiej całą noc. Dzięki tej metodzie nasze grzyby będą smakowały i pachniały zupełnie niemal jak świeże.

Następnie wkładamy grzyby do garnka z wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Dla dużych grzybów czas wynosi ok. 1 godziny. Mniejsze grzyby powinny się gotować ok. 30 minut. Co zrobić z pianą, która wydobywa się podczas gotowania? Pianę tę należy usunąć. Należy też pamiętać, aby pod koniec gotowania dodać do garnka trochę soli.

Ugotowane grzyby studzimy i poddajemy dalszej obróbce. Możemy pokroić je na kawałki i usmażyć lub dodać do sosu albo zmielić w maszynce do mięsa i zrobić z nich kotlety lub farsz do naleśników czy pierogów.

Pamiętajcie, że im dłużej gotujemy grzyby, tym bardziej wypłukujemy ich smak, więc nie powinno się zostawiajmy ich na gazie przez kilka godzin.

Źródło: msn.com.pl

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy
Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju. Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory. Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji. Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je...

Zróbcie błyskawiczny barszcz z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Flickr
Newsy
Błyskawiczny barszcz czerwony z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Poznajcie genialny sposób na szybki barszcz bez zakwasu i bez użycia gotowców z torebki lub butelki - wychodzi przepyszny i wymaga mniej pracy, niż tradycyjny.

Tradycyjny, wigilijny barszcz to oczywiście ten robiony na zakwasie. Jest z tym jednak trochę pracy i łatwo o pobrudzenie sobie rąk i ubrań w trakcie przygotowań. Czy da się zrobić smaczny barszcz szybciej i bez robienia bałaganu? Jak najbardziej, a my mamy na to sposób. Wystarczy wam jeden produkt, by ugotować błyskawiczny i pyszny barszcz na święta.  Jak zrobić szybki barszcz czerwony bez brudzenia rąk? Do przygotowania takiego barszczu potrzebne wam będą suszone buraki - około 200 g. Wychodzi równie smaczny i o głębokim kolorze, a za to nie trzeba gotować i obierać buraków. Przyrządza się go niezwykle szybko i już na drugi dzień (lub po południu, jeśli ugotujecie go rano) można się nim zajadać. Poznajcie przepis na błyskawiczny barszcz.  Przepis na barszcz z suszonych buraków Składniki: 200 g suszonych buraków 30 g suszonych grzybów pół litra rosołu 1 łyżka octu 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku sól pieprz  Przygotowanie: Wlejcie do garnka pół litra wody i zagotujcie. Zalejcie suszone grzyby wrzątkiem i odstawcie na pół godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną. Suszone buraki wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Dodajcie jeszcze pół litra rosołu i całość doprowadźcie do wrzenia. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około kwadrans na małym ogniu. Pokrywka jest tutaj niezbędna - bez niej barszcz może stracić swój kolor. Tuż przed końcem gotowania dodajcie do barszczu niecałą szklankę wody, w której gotowały się grzyby. Te możecie później wykorzystać do zrobienia bigosu albo farszu na pierogi.  Wsypcie do barszczu łyżkę cukru, octu i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i zagotujcie, a...

Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz
Jak skrócić czas gotowania suszonych grzybów? Wystarczy zamoczyć je nie w wodzie, a innym składniku - nie dość, że w ten sposób ugotujecie grzyby szybciej, to dodatkowo podkręcicie ich smak.

Po owocnym grzybobraniu zebrane grzyby można od razu zjeść lub je zamarynować albo wysuszyć. Dzięki tej ostatniej metodzie pyszne, pachnące lasem grzybki mogą wzbogacać smak potraw przez wiele miesięcy. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by przed gotowaniem je zamoczyć - w przeciwnym razie będą bardzo twarde i po prostu niesmaczne. Zobaczcie, w czym warto moczyć grzyby, by jeszcze lepiej podkreślić ich smak i sprawić, by szybciej się ugotowały.  Jak moczyć grzyby? Grzyby najczęściej moczy się po prostu w wodzie, ale nie jest to jedyna metoda. Sprawdźcie, jak jeszcze można to zrobić: Moczenie grzybów w mleku - suszone grzyby należy zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym!) z odrobiną soli i odstawić je na około 5 godzin. Po tym czasie grzyby będą niesamowicie miękkie, a do tego czas gotowania tak namoczonych grzybów znacznie się skróci. To jednak nie wszystko. Tak moczone grzybki zyskają z pewnością na delikatności w swoim smaku. Kiedy wypróbujecie ten babciny trik sami, od razu poczujecie różnicę! Moczenie grzybów w wodzie - to najbardziej klasyczna metoda. Suszone grzyby należy wypłukać, a następnie zalać letnią wodą i odstawić na kilka godzin. Nie wylewajcie wody po moczeniu grzybów - przyda się do gotowania grzybów, a także do zrobienia farszu np. do pierogów.  Moczenie grzybów w słonej wodzie - dodanie soli do wody pomoże nieco skrócić czas potrzebny do tego, by zmiękły. Musicie jednak pamiętać o tym, by tak namoczone grzyby później dokładnie wypłukać i uważać z ilością soli dodanej do potrawy, w której znajdą się grzyby.  Jak długo gotować grzyby? Jeżeli moczycie grzyby w sposób tradycyjny, czyli w wodzie, należy je gotować przez około 1,5 godziny. Zupełnie inaczej jest w przypadku tych moczonych w mleku z dodatkiem soli - tak przygotowanym grzybom wystarczy zaledwie 30-45 minut...

Jak i na czym smażyć grzyby? 1 błąd i będą do niczego
AdobeStock
Newsy
Jak i na czym najlepiej smażyć grzyby? 1 błąd i będą do niczego
Kupiliście lub zerwaliście w lesie grzyby i planujecie je usmażyć? Koniecznie pamiętajcie o tych kilku prostych zasadach.

Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je usmażyć, ale nie bardzo wiecie, jak się za to zabrać? Podpowiemy wam jak usmażyć grzyby, by zachowały swój wspaniały, leśny aromat i smak. Jak i na czym najlepiej smażyć grzyby? Sezon na grzyby w pełni. W polskich lasach aż zaroiło się od grzybiarzy, którzy z samego rana wyruszają na leśne wyprawy w poszukiwaniu wspaniałych polskich grzybów. Udało wam się zebrać w lesie grzyby, ale nie wiecie, jak je prawidłowo usmażyć? Trzymajcie się tych kilku prostych zasad, a wasze smażone grzyby na pewno będą obłędne w smaku. Smażone grzyby to świetny dodatek do mięs, risotto i makaronów, ale świetnie też smakują solo – gdy podsmażymy je na patelni z cebulką i podamy z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Jak prawidłowo usmażyć grzyby? Wyjaśniamy krok po kroku. Po pierwsze – grzyby powinniśmy starannie wyczyścić, najlepiej tuż po zabraniu ich do domu. Grzyby nie powinny długo moczyć się w wodzie, ponieważ ją wchłoną, co bardzo utrudni ich smażenie. Usuńcie zanieczyszczenia z grzybów przy pomocy pędzelka. Jeśli jednak zdecydujecie się na umycie grzybów w wodzie, trzymajcie je w niej krótko i dobrze odciśnijcie grzyby przed smażeniem za pomocą papierowego ręcznika. Pokrójcie grzyby na kawałki usmażcie je na patelni na oliwie z dodatkiem masła. Rozłóżcie grzyby na patelni w odstępach lub smażcie je partiami. Jeśli grzyby będą na patelni ciasno poupychane, puszczą nadmiar soku i zaczną się dusić zamiast smażyć, a wtedy możecie zapomnieć o rumianej skórce. Grzyby mogą być również nasączone wodą z lasu, np. gdy zbieraliśmy je tuż po deszczu. Jeśli na waszej patelni puszczą one sok, wystarczy, że go odparujecie i dalej będziecie smażyć grzyby, aż do uzyskania pożądanego efektu. Pamiętajcie też, że grzyby...