Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą?

Jajecznica idealna

Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy.

Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza. 

Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła. 

Zobacz także:

Jajecznica z dodatkiem czosnku

Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości.

Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego.

Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie!

Składniki:

  • 5 jajek

  •  ¼ łyżeczki czarnuszki

  •  ¼ łyżeczki czosnku niedźwiedziego

  •  ¼ łyżeczki zmielonych suszonych pomidorów

  • sól do smaku

  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucacie masło i podgrzewacie do rozpuszczenia.

  2. Sparzone jajka wbijacie do miseczki i łączycie ze sobą wszystkie przyprawy.

  3. Jajka wlewacie na rozgrzane masło, dodajecie przyprawy, solicie do smaku i smażycie jajecznicę ciągle mieszając. 

  4. Gotową jajecznicę podajecie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

 

Źródło: Gotujmy.pl