Jajecznica z czarnuszką
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Dodajcie to do jajecznicy, a będzie was rozpierać energia. Wsypcie do niej odrobinę…

Gwarancją energii na resztę dnia może być jajecznica, którą zrobicie w inny niż dotychczas sposób. Jajka, masło, sól. Co jeszcze?

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajecznica idealna

Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy.

Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza. 

Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła. 

Jajecznica z dodatkiem czosnku

Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości.

Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego.

Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie!

Składniki:

  • 5 jajek

  •  ¼ łyżeczki czarnuszki

  •  ¼ łyżeczki czosnku niedźwiedziego

  •  ¼ łyżeczki zmielonych suszonych pomidorów

  • sól do smaku

  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucacie masło i podgrzewacie do rozpuszczenia.

  2. Sparzone jajka wbijacie do miseczki i łączycie ze sobą wszystkie przyprawy.

  3. Jajka wlewacie na rozgrzane masło, dodajecie przyprawy, solicie do smaku i smażycie jajecznicę ciągle mieszając. 

  4. Gotową jajecznicę podajecie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Jajecznica
Flickr
Newsy
Zamiast szczypiorku dodajcie do jajecznicy ten składnik. Kubki smakowe zwariują na punkcie tego smaku
Każdy z was na pewno ma swoją ulubioną wersję jajecznicy. O dodaniu tej przyprawy wie jednak mało kto.

Powiedzmy sobie to otwarcie – jajecznica to łatwe w przygotowaniu danie. Nie bez przyczyny często ludzie niemający zielonego pojęcia o gotowaniu odpowiadają wszem i wobec, że są w stanie w kuchni usmażyć jedynie jajka lub ewentualnie zagotować wodę na herbatę. Jak usmażyć jajecznicę? Jednak jajecznica jajecznicy nie równa. Wbrew pozorom podczas jej przygotowania można popełnić masę błędów, które będą skutkowały nieodpowiednim smakiem. Do podstawowych wpadek podczas smażenia jajecznicy należy jej wysuszenie. Aby temu zapobiec, należy smażyć jajka na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Dodatkowo powinno się stosować niewielki ogień na kuchence, a dodatkowo tak manipulować patelnią, by nie dopuścić do kompletnego ścięcia żółtka. Technika to jedno, drugie to składniki. Tych teoretycznie jest niewiele. Jaja, tłuszcz,  a najlepiej masło i sól. Polacy uwielbiają urozmaicać sobie smak smażonych jajek. Wśród dodatków króluje szczypiorek. Inni lubią także podsmażoną cebulkę, kiełbasę, pieczarki i inne. Z zasady jajecznicy nie powinno się raczej pieprzyć. Pieprz mógłby zniwelować delikatny smak lekko ściętych jajek. Wydaje się jednak, że są wśród nas zwolennicy bardziej wyrazistych smaków. I to właśnie dla nich dedykujemy ten nietypowy dodatek do jajecznicy… Nietypowy dodatek do jajecznicy Słyszeliście o przyprawianiu jajecznicy zielem angielskim? Chodzi nam oczywiście o sproszkowaną wersję tej korzennej przyprawy. Przyznacie, że takie połączenie może brzmieć dość osobliwie, ale bez obaw – nie wahajcie się wypróbować tego oryginalnego smaku. Jest duża szansa, że wasze kubki smakowe wprost oszaleją za tym nietypowym aromatem smażonych jajek. Do tego kromka pieczywa i wspaniałe śniadanie gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Tego 1 składnika nigdy nie dodalibyście do jajecznicy. Poprawia smak, podkreśla walory dania
Adobe Stock
Newsy
Tego 1 składnika nigdy nie dodalibyście do jajecznicy. Poprawia smak i podkreśla walory dania
Gdy zobaczycie co proponujemy dodać do jajecznicy, na pewno jękniecie. I to niekoniecznie z zachwytu. Jednak jeśli odważycie się spróbować chociaż raz, nie wrócicie już do dawnych przyzwyczajeń.

Niektórzy żartują, że jajecznicę potrafi usmażyć nawet ten, kto nie potrafi porządnie ugotować wody na herbatę. Ten żart ma rzecz jasna pokazać, że jajecznica jest najprostszym daniem na świecie. Drugim walorem jajecznicy jest to, że możecie ją tak urozmaicać, że nigdy się nie znudzi. Smaży się ją więc na cebulce lub z dodatkiem dymki. Niektórzy uwielbiają jajecznicę na pokrojonej w kostkę i podsmażonej szynce, inni wolą dodać do jajecznicy chrupiący plaster boczku. Można ją robić kurkami i pieczarkami, smażyć ze szpinakiem czy podać wyłącznie z pieprzem. A jak wy lubicie ją jadać? Proponujemy coś, co zmieni wasze myślenie o jajecznicy. Jajecznica z dodatkiem syropu klonowego Jeśli bardzo obruszyliście się słysząc o oddania do jajecznicy słodkiego syropu klonowego i nie wyobrażacie sobie takiego połączenia smaków, to tylko pomyślcie: Do wielu słonych dań dodaje się cukier czy słodkie dodatki i one przed to wcale nie powodują, że całe danie jest słodkie Szczypta cukru dodana do ciasta naleśnikowego podkręca smak, lekko karmelizuje i nadaje plackom złoty kolor Cukier dodany do cebuli, którą przygotowujecie do śledzi, wydobędzie ze słonych składników jeszcze więcej smaku Także do zup i sosów często dodawana jest szczypta cukru, dzięki której smak pozostałych składników staje się wyrazistszy Także dodanie kilku kropli syropu klonowego, który doskonale komponuje się z jajkami i solą, podkreśli walory dania. Jeśli do tego dodacie plaster chrupiącego boczku, otrzymanie niezwykłą jajecznicę, której jeszcze nie jedliście, a która odtąd już zawsze będziecie jeść. Zróbcie ją klasycznie, pod koniec smażenia posólcie, dodajcie kilka kropel syropu i lekko wymieszajcie. Jak usmażyć idealną jajecznicę?...

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy
Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza
Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami. Pyszna jajecznica  Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.   Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce. Jajecznica na maśle czy z masłem? Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu. Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza!  Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką Składniki:  4 jajka 2 suszone pomidory 4 plasterki ulubionej szynki 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1,2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie. Na paseczki pokrójcie również szynkę. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie...