Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

Jajka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Jeśli jeszcze dodacie do nich szparagi, macie wykwintne i zdrowe śniadanie w kilka minut!

Jajka są nieocenionym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, ale także ogromnych ilości białka czy wapnia. Są one polecane absolutnie wszystkim – jednak w rozsądnych ilościach. 

Szparagi z kolei są jednym z najbardziej wartościowych warzyw, po które możecie sięgnąć wiosną. Warto wykorzystać dość krótki sezon na nie i dodawać je do wielu potraw, także tych śniadaniowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi bogate są w kwas foliowy oraz wiele witamin (A, B, C oraz E). Zawierają także wapń, fosfor i potas. Szparagi, zarówno zielone, jak i białe, mają w sobie niewiele kalorii, a duże ilości błonnika, dlatego zalecane jest sięganie po nie na diecie – także tej redukcyjnej. 

Zobacz także
Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne

Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna

Przepis na jajecznicę z szynką i szparagami (2 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 plastry boczku
  • 2 plastry szynki
  • ok. 8 białych szparagów
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 pomidor
  • łyżka cukru
  • sól
  • czarny pieprz
  • tymianek
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyjcie, dokładnie obierzcie i ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Połowę z nich pokrójcie na kawałki o długości około 5 cm. Resztę zostawcie w całości do dekoracji. 
  2. Pomidora pokrójcie w grube plastry. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Smażcie plastry pomidora z obu stron, doprawicie solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem. 
  3. Na tłuszczu ze smażenia pomidorów przesmażcie krótko szparagi zostawione w całości. Smażone pomidory i szparagi odłóżcie na talerzyk. Na tej samej patelni przesmażcie pokrojona w kostkę szynkę i boczek. 
  4. Dodajcie pokrojone szparagi, a następnie wbijcie jajka. Doprawcie sola i czarnym pieprzem. Jajecznicę udekorujcie smażonymi pomidorami i szparagami i posypcie posiekanym szczypiorkiem. 
  5. Serwujcie z kromką chleba z masłem. Rada: Możecie wykorzystać szparagi pozostałe po wczorajszym obiedzie.

Czytaj tez:

  • Jedzcie jajka z tym składnikiem na śniadanie. Na maxa przyspiesza odchudzanie
  • Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
  • Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy
Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad
Jeśli prześladuje was ochota na naleśniki, zróbcie je ze szparagami. To danie nie tylko będzie efektownie wyglądać, ale też wyśmienicie smakować. Naleśniki ze szparagami są tak pyszne, że będziecie je jeść przez całą wiosnę.

Jeśli kochacie naleśniki, zróbcie je ze szparagami. Usmażcie ich więcej, bo są tak dobre, że zjecie wszystkie od razu. Przed pójściem do sklepu przeczytajcie nasz poradnik, by dowiedzieć się,  jak kupić najlepsze szparagi .  Ważne jest także, by odpowiednio przechowywać szparagi - podwiędnięte lub zasuszone nie będą dobrze smakować. Przepis na naleśniki ze szparagami Składniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła woda olej do smażenia 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szparagów zielonych 2 garście świeżego szpinaku  ½ szklanki kaszy jęczmiennej 5 pieczarek 8 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Świeża bazylia  2 cebule kawałek sera lazur sól pieprz opcjonalnie: 2 ząbki czosnku  Sposób przygotowania: Do miski dodajcie mąkę, sól, mleko i jajka. Składniki wymieszajcie mikserem lub blenderem.  Do ciasta dodajcie także posiekaną pietruszkę i wodę gazowaną. Całość zmiksujcie lub zblendujcie na jednolitą masę. Ciasto odłóżcie na 10 minut, by odpoczęło.   Po danym czasie usmażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni np. naleśnikowej z dodatkiem oleju. Cebulę razem z pieczarkami pokrójcie na plastry i usmażcie na oleju. Warzywa doprawcie solą oraz pieprzem.  Kaszę jęczmienną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu z 1 łyżką oliwy.  Szpinak umyjcie i na innej patelni usmażcie razem z cebulką.  Doprawcie solą oraz pieprzem, a także czosnkiem jeśli lubicie. Szparagi ugotujcie w osolonej wodzie na pół twardo.  Na talerz wyłóżcie naleśniki, na nie nałóżcie kaszę z pieczarkami, na to szpinak i szparagi.  Każdego naleśnika dokładnie zwińcie. Na wierzch...

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
eli555/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
Sałatka ze szparagami, mozzarellą, liśćmi szpinaku, szynką parmeńską i pomidorkami to kwintesencja letnich włoskich smaków. Wypróbujcie koniecznie i zachwyćcie gości.

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy , tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek , a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca , sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety. Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi. Składniki: 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry 100 g szpinaku baby 150 g mozzarelli mini 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej sos: 6 łyżek oleju słonecznikowego 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól do smaku pieprz do smaku szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i...

Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację FB: Szparagi zapiekane z parmezanem. Najlepsze jakie jedliście do tej pory!
Gotujmy.pl/wieszjak
Newsy
Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację
Ten przepis nas zachwycił! Szparagi z parmezanem są przepyszne. Smaki idealnie się komponują i przenikają.

Sezon na szparagi w pełni. Co prawda są one w tym roku droższe niż kiedykolwiek, ale w dalszym ciągu wiele osób gotuje szparagi. Robicie pewnie z nich zupę szparagową, risotto ze szparagami , jajecznicę  i zapiekacie je z boczkiem. Mamy dla was świetny pomysł na szparagi w innej wersji. Najlepiej nadadzą się na kolację, ale mogą być też dodatkiem do dania obiadowego. Przepis na szparagi zapiekane z parmezanem Szparagi mają ciekawy, dość specyficzny smak, który niektórzy uwielbiają nawet na surowo. Gotowane szparagi same w sobie są pyszne, ale te z dodatkiem parmezanu mają nieziemski aromat. Jeśli kochacie sery, będziecie uwielbiać ten przepis. Szparagi są smaczne, zdrowe i w tej odsłonie dość lekkie. Spróbujcie. Składniki na szparagi z parmezanem 2 pęczki dobrych, zielonych szparagów 2 jajka Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek 100 g parmezanu Pieprz do smaku Cytryna Przygotowanie szparagów z parmezanem Przygotujcie szparagi: odetnijcie od nich grube i twarde końce, obierzcie je jeśli tego wymagają. Wysokim garnku zagotujcie wodę. Możecie zastosować też specjalny garnek do gotowania szparagów, w którym ich główki wystają ponad wodę i pozostają jędrne. Gotujcie szparagi w osolonej wodzie, żeby pozostawały jędrne. Ugotujcie jajka na twardo. Odsączcie szparagi. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je oliwą z oliwek. Włóżcie szparagi do naczynia żaroodpornego. Posypcie szparagi lekko solą i tartym parmezanem. Pokrójcie jajka w drobną kostkę. Posypcie szparagi jajkami. Lekko skropcie szparagi oliwą z oliwek. Możecie też skropić je sokiem z cytryny. Wstawcie je do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Wyciągnijcie, gdy ser się roztopi, a szparagi lekko przyrumienią. Podawajcie szparagi na ciepło,...

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...