Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Tak drogo nie jest nawet u Magdy Gessler
ONS.pl
Newsy

Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Tak drogo nie jest nawet u Magdy Gessler

Planujecie wybrać się do restauracji Karola Okrasy w Warszawie? Lepiej przygotujcie gruby portfel.

Ponad 10 lat temu Karol Okrasa założył swoją pierwszą restaurację „Platter" by Karol Okrasa. Lokal mieści się w Warszawie przy ul. Emilii Plater w Hotelu InterContinental. Ile trzeba zapłacić w nim za podstawowe dania? Możecie się dziwić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ceny w restauracji Karola Okrasy

Karol Okrasa jest jednym z najlepszych polskich kucharzy. Regularnie przemierza z kamerami kraj w poszukiwaniu nowych smaków. Jego program „Okrasa łamie przepisy" cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Karol ma też na swoim koncie kilka książek kucharskich.

Nie wszyscy o tym wiedzą, że kucharz prowadzi również własną restaurację, która mieści się w samym centrum Warszawy - w Hotelu InterContinental. Ile trzeba zapłacić w niej za poszczególne dania?

Zobacz także
Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu a będzie jeszcze lepsza

Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu, a będzie jeszcze lepsza

W menu restauracji Karola Okrasy znajdziemy bardzo wykwintne dania. Ich ceny zwalają z nóg!

I tak:

  • Gołąb w sianie foie gras, z poziomką, paloną marchewką i sosen wiśniowym, kosztuje 135 zł
  • Sola Dover (Sola zwyczajna) w cydrze z palonym masłem z kaparami i chrustem ziemniaczanym, kosztuje 195 zł
  • Stek Rib Eye z wędzonymi, młodymi ziemniakami, tartym masłem kaparowym i czarnym czosnkiem, kosztuje 64 zł/100 g
  • Pikantna zupa rybna z sashimi i oliwą szczypiorkową, kosztuje 38 zł
  • Barszcz z kiszonych buraków z kokosem, marynowany Jasiem i pomoćką z fasoli, kosztuje 38 zł
  • Łosoś z marynowaną kalarepą, pasternakiem i majonezem pomidorowym, kosztuje 58 zł
  • Nóżki jagnięce z piklowanymi warzywami, czarnym czosnkiem i spaloną zołzą, kosztuje 58 zł
  • Tatar z dyni z jogurtem yuzu i pomidorkami confit, kosztuje 58 zł
  • Gicz jagnięca z kremowymi ziemniakami z gorczycą i chilli oraz chrupiącymi warzywami, kosztuje 91 zł
  • Kluski śląskie z gęsiną, jarmużem, grzybami i chilli, kosztuje 91 zł
  • Kalafior z prażonymi orzechami, limonką i pesto z buraka, kosztuje 91 zł
  • Ryba dnia - 91 zł

W restauracji Karola Okrasy możecie też spróbować dań degustacyjnych. Za kolację składającą się z 6 dań trzeba zapłacić 295 złotych, a za ośmiodaniową 330 złotych.

Co sądzicie na temat cen w lokalu Karola Okrasy? 

Źródło: Instagram, platter.pl

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
ONS/AdobeStock
Newsy
Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
Nie od dziś wiadomo, że ceny w restauracjach Magdy Gessler nie należą do najniższych. Ile z kolei trzeba zapłacić za zwykły kotlet schabowy? Mimo wszystko możecie się nieźle zdziwić.

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Na co dzień prowadzi kilka restauracji i jest gwiazdą programów kulinarnych, takich jak m.in. „ Kuchenne rewolucje " czy „ MasterChef ". Mało kto zna się na kuchni tak jak ona. Gessler ma ogromną kulinarną wiedzę i niebywałe wyczucie smaku. Nic dziwnego, że każe sobie słono płacić za serwowane w jej restauracji dania. Ile kosztuje schabowy w jej słynnej restauracji „U Fukiera”? Cena może was zwalić z nóg. Ile kosztuje schabowy w restauracji Magdy Gessler? Jeśli wybieracie się na obiad do restauracji Magdy Gessler, lepiej przygotujcie sporą ilość gotówki. Ceny „U Fukiera” mogą was zwalić z nóg. Przykładowo, za kawałek sernika trzeba zapłacić aż 31 zł. Ile kosztuje obiad – na przykład schabowy? Za następującą propozycję: „kotlet schabowy z kapustą, na całą patelnię" oraz ziemniaki - trzeba u niej zapłacić 64 złote. Porcja jest jednak rzeczywiście całkiem spora i z powodzeniem można ją podzielić na dwie osoby. Jeżeli myślicie, że schabowy to najdroższa pozycja w menu u Magdy Gessler, to jesteście w błędzie. O wiele droższe są – uwaga – placki ziemniaczane z gulaszem, za które trzeba zapłacić 79 złotych. Jeszcze drożej kosztuje antrykot smażony na kamieniu z masłem czosnkowym, który kosztuje aż 130 złotych za porcję.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Lubicie jeść sałatki? W restauracji Magdy Gessler macie do wyboru trzy a ich ceny wahają...

Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Piłkarz serwuje go z nietypowymi dodatkami
Newsy
Ile kosztuje schabowy w restauracji Lewandowskiego? Można zdębieć. Zaskakują również dodatki
Robert Lewandowski otworzył niedawno własną restaurację. Ile trzeba w niej zapłacić za schabowego?

Robert Lewandowski jest nie tylko utalentowanym piłkarzem, ale też prężnie działającym biznesmenem. Od 2017 roku sportowiec jest współwłaścicielem domu mediowego RL Media oraz agencji marketingowej Stor9_. Ostatnio Robert postanowił zainwestować pieniądze we własną restaurację. Lokal Lewego nosi nazwę "Nine's" i mieści się w Browarach Warszawskich pod adresem Haberbuscha i Schielego 6. Co znajdziemy w jego menu?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez NINE'S Restaurant & Sports Bar (@nines_restaurant_sportsbar) Restauracja Roberta Lewandowskiego Robert Lewandowski wystartował z własną restauracją. Za menu w lokalu odpowiada syn Magdy Gessler – Tadeusz Müller. Co można w nim zjeść? Karta Dań jest propozycją dla fanów lekkich przekąsek, doskonałych skrzydełek, a także zaskakujących smakiem i formą wydania burgerów. Oferta MENU w Restauracji oraz Sports Bar się różni – czytamy na Facebooku knajpy.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez NINE'S Restaurant & Sports Bar (@nines_restaurant_sportsbar) W ofercie nie brakuje też schabowego z kością za 39,90 zł, którego podaje się w towarzystwie ziemniaków z ogniska i świeżego ogórka. Oprócz tego dostaniecie tam również: chrupiące skrzydełka z...

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem
ONS, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki
Już niedługo zacznie się sezon na ogórki, a to idealna okazja do zrobienia ogórków małosolnych! Zróbcie je z przepisu Karola Okrasy.

Ogórki małosolne to klasyka polskiej kuchni. Warto je przyrządzać właśnie teraz, gdy robi się coraz cieplej, a drzewa i krzewy wypuszczają już pierwsze liście. To właśnie liście porzeczki, dębu lub wiśni idealnie podkreślają smak małosolnych ogórków i powinno się ich użyć do kiszenia. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy! Przepis na ogórki małosolne Karola Okrasy Do przygotowania ogórków małosolnych Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 2 baldachy kopru 5 korzeni chrzanu 7 liści porzeczki 4 ząbki czosnku Do zalewy: 5 litrów wody 7 łyżek soli 2 łyżki gorczycy Oraz zimna woda do zalania ogórków. Przygotowanie: Ogórki przed przygotowaniem włóżcie do bardzo dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie były nią przykryte. W garnku zagotujcie 5 litrów wody z solą i ostudźcie, by była lekko letnia. Karol zdradził, że to trik jego mamy – gdy ogórki zaleje się letnią wodą, to szybciej będą gotowe. Wówczas małosolne ogórki są zrobione już po dwóch dniach! Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajcie 2 duże łyżki gorczycy i namoczcie. Następnie wsypcie około 7 łyżek soli. Karol podaje idealne proporcje na wodę do ogórków, czyli 1,5 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody. Korzenie chrzanu obierzcie i pokrójcie wzdłuż na cztery części. Ważne, by były surowe, ponieważ wtedy oddają one cały swój aromat. Umyjcie całe baldachy kopru oraz liście porzeczki. Okrasa przyznał, że on użył liści porzeczki dlatego, że akurat miał je pod ręką, ale zależnie od regionu Polski używa się różnych liści do ogórków małosolnych, np. liści młodego...

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...