Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy

Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie

Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealne pączki?

Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki.

Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  • ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć 
  • podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu
  • nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu
  • nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia
  • do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu
  • idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy
  • najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe
  • w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu
  • pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym
  • najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna
  • jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne będą nasze pączki
Zobacz także
Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zastąpcie patelnię tą 1 rzeczą, ciastka będą gotowe w 10 minut

Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zrezygnujcie ze smażenia, ciastka będą gotowe w 10 min

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni

Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock

Przepis na tradycyjne pączki

A oto najprostszy, tradycyjny przepis na pączki.

Składniki:

  • 1- 1,5 kg mąki pszennej
  • 25 dag masła roślinnego lub margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 dag drożdży
  • 2 łyżki rumu
  • 6 jaj
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg smalcu
  • 20-25 dag marmolady lub dżemu
  • do posypania cukier puder

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszcie do miski, zalejcie szklanką letniego (lekko ciepłego, ale nie gorącego!) mleka, dodajcie łyżeczkę cukru i wymieszajcie.
  2. Miseczkę przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce tak, żeby rozczyn ruszył.
  3. Żółtka jaj i jedno całe jajko utrzyjcie z cukrem na puszystą masę.
  4. Masło roślinne roztopcie.
  5. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie szczyptę soli, masę jajeczno-cukrową, rozczyn drożdżowy i wyróbcie ciasto dodając w trakcie wyrabiania 2 łyżki rumu i pozostałe mleko.
  6. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodajcie do niego masło i dalej wyrabiajcie podsypując w miarę potrzeby mąką.
  7. Tak wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto zagniećcie, odrywajcie od niego niewielkie kawałki i spłaszczajcie je na kształt placuszków.
  9. Na każdym z nich układajcie po łyżeczce marmolady i zlepiajcie na kształt pączka.
  10. Pączki układajcie na wysypanej mąką stolnicy, przykryjcie ściereczką i odstawcie, żeby wyrosły.
  11. W garnku rozgrzejcie smalec i smażcie na nim pączki układając je stroną wierzchnią w tłuszczu.
  12. Po około 1- 1,5 minuty pączki możecie przekręcać na drugą stronę i smażcie je kolejne 1-1,5 minuty.
  13. Po wyjęciu z garnka z tłuszczem, pączki układajcie na papierowych ręczniczkach lub serwetkach, żeby te wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  14. Pączki posypcie cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na Tłusty Czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj
Flickr/Pixabay
Newsy
Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na tłusty czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj
Szukacie sprawdzonego przepisu na pyszne, puszyste i żółte w środku pączki? Zróbcie je zgodnie z recepturą siostry Anastazji.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by zapoznać się z przepisem na pyszne i puszyste pączki. W ten właśnie dzień przed cukierniami zwykle ustawią się niemal kilometrowe kolejki po pączki. Oczywiście nie zabraknie też tych, którzy przygotują je samodzielnie w domu. Kto wie, może to właśnie wy w tym roku zechcecie sami usmażyć pączki? Przepis na pączki siostry Anastazji Siostra Anastazja Pustelnik należy do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Od wielu lat jej wielką pasją jest gotowanie. „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji", „Wielka księga ciast siostry Anastazji" i kilkanaście innych publikacji słynnej zakonnicy osiągnęło już łączny nakład ponad trzech milionów egzemplarzy! Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Jeśli wy także zechcecie powtórzyć jej przepis, pamiętajcie, żeby kupić dużo jaj. Siostra Anastazja używa w swoim przepisie aż 15 żółtek. Składniki: 2 kg mąki pszennej 200 g drożdży półtorej kostki masła 300 g cukru łyżka soli 15 żółtek około 0,5 L mleka 100ml spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania nadzienie: konfitura, dżem Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski. Zróbcie wgłębienie, wkruszcie rozdrobnione drożdże, wsypcie 2 łyżki cukru, wlejcie niewielką ilość letniego mleka. Zróbcie rozczyn i odstawcie do wyrośnięcia. Roztrzepcie żółtka z cukrem i dodajcie do wyrośniętego rozczynu. Z całości wyrabiajcie ciasto i dodawajcie stopniowo mleko. Następnie nie przerywając mieszania dodajcie roztopione masło i alkohol. Wyrabiajcie do momentu, aż ciasto...

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia? Dodajcie do ciasta ten składnik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia? Dodajcie do ciasta ten składnik
Planujecie usmażyć w tłusty czwartek pączki? Nie zapomnicie o dodaniu do nich tego składnika. Dzięki temu będą miały idealny smak i nie będą tłuste.

Niedługo tłusty czwartek. To ostatni dzwonek na przetestowanie przepisu na pyszne, domowe pączki. Doprowadźcie swoją umiejętność smażenia pączków do perfekcji. Gdy usmażycie je gościom jeszcze w czasie karnawału, będą wniebowzięci! Jak usmażyć idealne pączki?  Trudno sobie wyobrazić tłusty czwartek bez pączków. I choć zwykle sięgamy po te sklepowe, warto czasem zrobić coś samemu, w zaciszu własnego domu. Domowe pączki są nie tylko tańsze, ale też smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jak usmażyć idealne domowe pączki? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Przede wszystkim należy wyrobić dobre i elastyczne ciasto (przepis znajdziecie poniżej). Trzeba też zaopatrzyć się w dobrej jakości konfiturę – może to być konfitura różana, ale równie dobrze sprawdzi się nadzienie wiśniowe, malinowe, kajmakowe, czekoladowe czy truskawkowe w postaci dżemów lub powideł. Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia? Pamiętajcie też o dodaniu do ciasta spirytusu, żeby wasze pączki nie pochłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Jeżeli nie macie w domu butelki czystego alkoholu lub nawet wódki, możecie spróbować użyć do tego celu octu. Pączki możecie usmażyć na zwykłym oleju rzepakowym, ale w opinii wielu najlepiej jest skorzystać z tradycyjnego smalcu. To wpłynie na nadanie pączkom smaku, który wielu pamięta jeszcze z przeszłości. Przepis na domowe pączki Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie:...