Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek.
Jak zrobić idealne pączki?
Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki.
Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć
- podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu
- nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu
- nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia
- do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu
- idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy
- najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe
- w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu
- pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym
- najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna
- jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne będą nasze pączki
Przepis na tradycyjne pączki
A oto najprostszy, tradycyjny przepis na pączki.
Zobacz także:
Składniki:
- 1- 1,5 kg mąki pszennej
- 25 dag masła roślinnego lub margaryny
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 8 dag drożdży
- 2 łyżki rumu
- 6 jaj
- 1 szczypta soli
- 1 kg smalcu
- 20-25 dag marmolady lub dżemu
- do posypania cukier puder
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszcie do miski, zalejcie szklanką letniego (lekko ciepłego, ale nie gorącego!) mleka, dodajcie łyżeczkę cukru i wymieszajcie.
- Miseczkę przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce tak, żeby rozczyn ruszył.
- Żółtka jaj i jedno całe jajko utrzyjcie z cukrem na puszystą masę.
- Masło roślinne roztopcie.
- Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie szczyptę soli, masę jajeczno-cukrową, rozczyn drożdżowy i wyróbcie ciasto dodając w trakcie wyrabiania 2 łyżki rumu i pozostałe mleko.
- Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodajcie do niego masło i dalej wyrabiajcie podsypując w miarę potrzeby mąką.
- Tak wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto zagniećcie, odrywajcie od niego niewielkie kawałki i spłaszczajcie je na kształt placuszków.
- Na każdym z nich układajcie po łyżeczce marmolady i zlepiajcie na kształt pączka.
- Pączki układajcie na wysypanej mąką stolnicy, przykryjcie ściereczką i odstawcie, żeby wyrosły.
- W garnku rozgrzejcie smalec i smażcie na nim pączki układając je stroną wierzchnią w tłuszczu.
- Po około 1- 1,5 minuty pączki możecie przekręcać na drugą stronę i smażcie je kolejne 1-1,5 minuty.
- Po wyjęciu z garnka z tłuszczem, pączki układajcie na papierowych ręczniczkach lub serwetkach, żeby te wchłonęły nadmiar tłuszczu.
- Pączki posypcie cukrem pudrem.
Źródło: gotujmy.pl