Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek.

Jak zrobić idealne pączki?

Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki.

Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  • ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć 
  • podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu
  • nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu
  • nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia
  • do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu
  • idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy
  • najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe
  • w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu
  • pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym
  • najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna
  • jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne będą nasze pączki

Przepis na tradycyjne pączki

A oto najprostszy, tradycyjny przepis na pączki.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1- 1,5 kg mąki pszennej
  • 25 dag masła roślinnego lub margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 dag drożdży
  • 2 łyżki rumu
  • 6 jaj
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg smalcu
  • 20-25 dag marmolady lub dżemu
  • do posypania cukier puder

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszcie do miski, zalejcie szklanką letniego (lekko ciepłego, ale nie gorącego!) mleka, dodajcie łyżeczkę cukru i wymieszajcie.
  2. Miseczkę przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce tak, żeby rozczyn ruszył.
  3. Żółtka jaj i jedno całe jajko utrzyjcie z cukrem na puszystą masę.
  4. Masło roślinne roztopcie.
  5. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie szczyptę soli, masę jajeczno-cukrową, rozczyn drożdżowy i wyróbcie ciasto dodając w trakcie wyrabiania 2 łyżki rumu i pozostałe mleko.
  6. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodajcie do niego masło i dalej wyrabiajcie podsypując w miarę potrzeby mąką.
  7. Tak wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto zagniećcie, odrywajcie od niego niewielkie kawałki i spłaszczajcie je na kształt placuszków.
  9. Na każdym z nich układajcie po łyżeczce marmolady i zlepiajcie na kształt pączka.
  10. Pączki układajcie na wysypanej mąką stolnicy, przykryjcie ściereczką i odstawcie, żeby wyrosły.
  11. W garnku rozgrzejcie smalec i smażcie na nim pączki układając je stroną wierzchnią w tłuszczu.
  12. Po około 1- 1,5 minuty pączki możecie przekręcać na drugą stronę i smażcie je kolejne 1-1,5 minuty.
  13. Po wyjęciu z garnka z tłuszczem, pączki układajcie na papierowych ręczniczkach lub serwetkach, żeby te wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  14. Pączki posypcie cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl