magda gessler kluski śląskie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Idealne kluski śląskie według Magdy Gessler. Czy dodaje do nich jajko? Będziecie zaskoczeni

Przepis Magdy Gessler na kluski śląskie to prawdziwy hit. Za każdym razem wychodzą idealne, a to wszystko za sprawą odpowiednich proporcji.

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, najbardziej popularne w rejonie Śląska, gdzie jest podawane zazwyczaj z sosem pieczeniowym, mięsem oraz surówką z czerwonej kapusty.

Ich przygotowanie jest bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu bądź mogą stanowić samodzielny posiłek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczne kluski śląskie

Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Są w wielkości orzecha włoskiego z charakterystyczną dziurką na środku.

Jej zadaniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu, jakimi są polane.

Tradycyjne kluski idealnie sprawdzą się na obiad na co dzień, jak i od święta. Świetnie komponują się z mięsem i solo z zeszkloną cebulką. 

Patent Magdy Gessler na udane kluski śląskie

Magda Gessler to najsłynniejsza restauratorka w Polsce oraz niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinarnej. Ostatnimi czasy postanowiła podzielić się ze swoimi odbiorcami przepisem na kluski śląskie.

Poprzez odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej, a przede wszystkim dodatek jajka, kluski według przepisu Magdy Gessler za każdym razem wychodzą idealne.

Jajko scala przygotowaną masę ziemniaczaną, dzięki czemu ulepienie klusek jest jeszcze łatwiejsze. Koniecznie skorzystajcie z tego patentu!

Kluski śląskie z dodatkiem jajka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odlejcie wodę oraz odstawcie do ostudzenia.
  2. Później przepuśćcie ziemniaki przez praskę.
  3. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie rozbite jajko, mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Z podanych składników wyróbcie gładkie, jednolite ciasto.
  4. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich zróbcie charakterystyczną dziurkę kciukiem.
  5. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niego gotowe kluski śląskie. 
  6. Kluski gotujcie przez około dwie minuty od wypłynięcia. 
  7. Gotowe kluski śląskie podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
     
kluski
Gotujmy.pl/aneta8185/bogusia82
Newsy
Najlepszy patent gospodyń domowych na mięciutkie kluski śląskie. Tajemnica ukryta w tym przepisie
Dla niektórych przygotowanie klusek śląskich to zmora, a dla innych bułka z masłem. Przygotowaliśmy dla Was przepis, który zawsze się sprawdza, a kluski wręcz rozpływają się w ustach!

Kluski śląskie to tradycyjna potrawa, przyrządzana głównie w północno-zachodniej Polsce. Została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego, gdzie stanowi symbol niedzielnego obiadu. Są podawane z sosem, roladą i surówką z czerwonej kapusty. To typowo śląski obiad, który serwuje się podczas rodzinnych spotkań czy imprez. W tym rejonie jest odpowiednikiem kotleta schabowego.  Sposób na idealne kluski Są one przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Formuje się je w kulki na kształt orzecha włoskiego i robi się charakterystyczną dziurkę. Tworzy się ją po to, aby mógł ukryć się w niej sos. Patentem gospodyń domowych na idealne kluski śląskie, jest odpowiednia proporcja mąki do ziemniaków. Jest wiele opinii w tej kwestii, ale tylko ten sposób sprawi, że kluski będą rozpływały się w ustach! Do przeciśniętych ziemniaków, mąkę ziemniaczaną należy dodać w proporcji 1:4. Przykładowo, proporcje najlepiej obliczyć przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą dziurę mąką. Dzięki takiemu zestawieniu wyjdzie idealnie gładkie, jednolite ciasto, a kluski po ugotowaniu będą niezwykle delikatne. Sprawdźcie! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Wykonanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Kiedy ostygną, przeciśnijcie je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną, sól do smaku i rozbite jajko. Całość wyróbcie na gładką, jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc charakterystyczną dla tych klusek dziurkę. Kluski gotujcie w osolonej wodzie przez około dwie minuty, od...

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie
Kluski śląskie cieszą się ogromną popularnością. Są łatwe do zrobienia, świetnie smakują solo podane po prostu z sosem lub skwarkami. Są doskonałym dodatkiem obiadowym do mięsa.

Kluski śląskie oczywiście kojarzą nam się z potrawami podawanymi na Śląsku, ale są one niezwykle popularne w całej Polsce. Nie są trudne do zrobienia, stanową przepyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują podane z kruchym, miękkim mięsem, śląską roladą z modrą kapustą albo sosem np. pieczeniowym albo pieczarkowym . Niektórzy do klusek dodają jajko, ale nie jest ono niezbędne. Przyda się jednak w sytuacji, gdy masa nie chce się lepić. Może to się zdarzyć przy niektórych odmianach ziemniaków. Wystarczy, że dodacie żółtko, a z łatwością uformujecie zgrabne kluseczki. Tarte kluski ze skwarkami - przepis Składniki na kluski 2 kg ziemniaków 8 ziemniaków 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Mąka pszenna Składniki na skwarki 4 łyżki słoniny ze skwarkami 4 łyżki tłuszczu Przygotowanie 2 kilogramy ziemniaków obierzcie ze skórki, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonym wrzątku albo na parze. Gorące ziemniaki przeciśnijcie przez specjalną praskę do ziemniaków i ostudźcie. Pozostałe ziemniaki umyjcie i zetrzyjcie na ostrej tarce do placków ziemniaczanych. Ziemniaczaną masę odciśnijcie z nadmiaru soku. Sok przelejcie do miseczki – po pewnym czasie wytrąci się z niego skrobia. Odlejcie sok, a skrobię dodajcie do ziemniaków. Wymieszajcie ugotowane ziemniaki oraz starte ziemniaki z mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Z masy formujcie okrągłe kluski, spłaszczcie je delikatnie i zróbcie dziurkę na środku. Blat posypcie mąką pszenną. Każdą kluskę obtoczcie w mące. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski. Powinny się gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia. Słoninę ze skwarkami i tłuszczem przełóżcie na patelnię i...

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Kluski śląskie z gulaszem to jeden z popularniejszych przepisów na obiad. Sos przygotowany na bazie mięsa drobiowego nie ma konkurencji. Danie jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne.

Sława regionu śląskiego płynie z pysznych dań mięsnych oraz tych przygotowywanych na bazie ziemniaków. Największą popularnością są kluski śląskie polane gulaszem. Ta potrawa gości na stole zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepadają za nią wszyscy. Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Tradycyjny gulasz jest przygotowywany na bazie mięsa wołowego, a niekiedy wieprzowego. Jednak zamiana tego składnika na drób sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne. Taka wersja zdecydowanie przypadnie do gustu mniejszym i większym smakoszom. Polane nim kluski śląskie z dodatkiem natki pietruszki to istne niebo w gębie. Zdecydowanie ten przepis na dłużej zagości w waszych domach. Przepis na gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Składniki: Gulasz: 400 g filetów z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1 cebula sos uniwersalny ciemny olej do smażenia szczypta mielonej papryki ostrej pęczek natki pietruszki sól  pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej sól Przygotowanie: Przyrządzenie dania rozpocznijcie od zrobienia gulaszu drobiowego. Filety z kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Z mięsa usuńcie zbędne błony, a później pokrójcie je wraz z wędzonym boczkiem w większą kostkę. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to dodajcie do niego pokrojonego kurczaka oraz boczek. Mięso posypcie mieloną papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie i podsmażcie. Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do podsmażonego mięsa. Sos uniwersalny ciemny wlejcie na patelnię i wymieszajcie razem z pozostałymi składnikami. Natkę pietruszki opłuczcie pod wodą...

czosnkowe kluseczki przepis
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Wyglądają, jak z obrazka i są bajecznie pyszne. Czosnkowe kluseczki będą idealne do obiadu
Kluski śląskie to prawdziwy hit! Przygotowane na bazie ziemniaków, mąki i czosnku smakują naprawdę wybornie. Co prawda, możecie je serwować w towarzystwie mięsa, ale równie dobrze sprawdzą się bez żadnych dodatkowych produktów.

To zestawienie zachwyci niejednego kluskowego fana. Puszyste, delikatne i piękne ziemniaczano-czosnkowe kuleczki, powstają z receptury starej jak świat i prostej jak drut. Ich przyrządzenie nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do dzieła! Przepis na czosnkowe kluseczki śląskie Będziecie potrzebować  1 kilogram ziemniaków 200 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 1 jajka 2 ząbków czosnku Oliwy  Przypraw: soli i czosnku granulowanego Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki (dzięki temu szybciej się ugotują) i umieśćcie we wrzącej wodzie. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody i chwilę je odparujcie, a następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy ziemniaki wystygną przeciśnijcie je przez specjalną praskę lub rozgniećcie tłuczkiem. Do masy dodajcie jajko, oba rodzaje mąki, czosnek granulowany oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich, przy pomocy kciuka, zróbcie wgłębienie. W dużym garnku ponownie zagotujcie wodę z solą i umieśćcie w niej gotowe kluseczki.  Gotujcie aż do momentu wypłynięcia. Podawajcie z przyrządzoną samodzielnie oliwą czosnkową – wystarczy, że zmieszacie tradycyjną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość podgrzejecie i gotowe. Smacznego! Źródło: gotujmy