Pieczarki stanowią idealny dodatek nie tylko do jajecznicy, zup czy sosów. Okazuje się bowiem, że ten niepozorny produkt, odpowiednio zamarynowany i potraktowany, może z powodzeniem zastąpić surówkę, a nawet występować w roli zdrowej przekąski.
Przygotowanie pieczonych pieczarek jest banalnie proste. W końcu potrzebujecie tylko tłuszczu i kilku przypraw. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, więc do dzieła!
Przepis na pieczone pieczarki
Będziecie potrzebować
- 500 gramów dużych pieczarek
- 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
- Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
Przygotowanie
- Pieczarki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Od umytych pieczarek odkrójcie nóżki (nie jest to konieczne).
- Grzyby pokrójcie na plasterki (nie obierajcie ich, nie ma takiej potrzeby).
- W średniej wielkości misce umieśćcie olej lub oliwę wraz z przyprawami – solą, pieprzem i paprykami. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Do miski z tłuszczem dodajcie pokrojone wcześniej pieczarki. Wymieszajcie w taki sposób, aby każdy grzyb został pokryty olejem z przyprawami.
- Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Na blaszce umieśćcie luzem zamarynowane pieczarki.
- Przekąskę pieczcie przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Gotowe!
Źródło: gotujmy