
Idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Te pieczone pieczarki nie mają sobie równych
Pieczarki stanowią idealny dodatek nie tylko do jajecznicy, zup czy sosów. Okazuje się bowiem, że ten niepozorny produkt, odpowiednio zamarynowany i potraktowany, może z powodzeniem zastąpić surówkę, a nawet występować w roli zdrowej przekąski.
Przygotowanie pieczonych pieczarek jest banalnie proste. W końcu potrzebujecie tylko tłuszczu i kilku przypraw. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, więc do dzieła!
Przepis na pieczone pieczarki
Będziecie potrzebować
- 500 gramów dużych pieczarek
- 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
- Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
Przygotowanie
- Pieczarki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Od umytych pieczarek odkrójcie nóżki (nie jest to konieczne).
- Grzyby pokrójcie na plasterki (nie obierajcie ich, nie ma takiej potrzeby).
- W średniej wielkości misce umieśćcie olej lub oliwę wraz z przyprawami – solą, pieprzem i paprykami. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Do miski z tłuszczem dodajcie pokrojone wcześniej pieczarki. Wymieszajcie w taki sposób, aby każdy grzyb został pokryty olejem z przyprawami.
- Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Na blaszce umieśćcie luzem zamarynowane pieczarki.
- Przekąskę pieczcie przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Gotowe!
Źródło: gotujmy