pieczone pieczarki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Te pieczone pieczarki nie mają sobie równych

Do kotleta i ziemniaków nie zawsze musicie serwować surówkę. Znakomitą alternatywą dla tego dodatku okazują się pieczone pieczarki. Gwarantujemy, że wasi goście będą nimi zachwyceni, a przekąska na stałe wpisze się w wasz jadłospis.
Weronika Kępa
styczeń 11, 2021

Pieczarki stanowią idealny dodatek nie tylko do jajecznicy, zup czy sosów. Okazuje się bowiem, że ten niepozorny produkt, odpowiednio zamarynowany i potraktowany, może z powodzeniem zastąpić surówkę, a nawet występować w roli zdrowej przekąski. 

Przygotowanie pieczonych pieczarek jest banalnie proste. W końcu potrzebujecie tylko tłuszczu i kilku przypraw. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, więc do dzieła!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pieczone pieczarki

Będziecie potrzebować 

  • 500 gramów dużych pieczarek
  • 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Od umytych pieczarek odkrójcie nóżki (nie jest to konieczne). 
  3. Grzyby pokrójcie na plasterki (nie obierajcie ich, nie ma takiej potrzeby).
  4. W średniej wielkości misce umieśćcie olej lub oliwę wraz z przyprawami – solą, pieprzem i paprykami. Całość dokładnie wymieszajcie.
  5. Do miski z tłuszczem dodajcie pokrojone wcześniej pieczarki. Wymieszajcie w taki sposób, aby każdy grzyb został pokryty olejem z przyprawami.
  6. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia.
  7. Na blaszce umieśćcie luzem zamarynowane pieczarki.
  8. Przekąskę pieczcie przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
Zapiekanka
Flickr/Dorota - dstroy
Przepisy Najlepsze na świecie chrupiące zapiekanki z serem, szynką lub pieczarkami. Rodzina będzie zachwycona
Domowy fast food, który tak bardzo kojarzy nam się z dzieciństwem? Oczywiście, że zapiekanki!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować! Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce. Pyszna przekąska Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej. Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację.  Sprawdzony przepis Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste! Składniki na domowe zapiekanki: dobrze wypieczona bagietka, pieczarki ok. 300 g, masło klarowane 3 łyżki, 1 duża cebula, 2 łyżki bułki tartej, żółty ser ok. 150 g, wędlina (opcjonalnie) natka pietruszki lub szczypiorek, pół łyżeczki tymianku, pieprz, sól.   Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz...

Przeczytaj