pieczone pieczarki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Te pieczone pieczarki nie mają sobie równych

Do kotleta i ziemniaków nie zawsze musicie serwować surówkę. Znakomitą alternatywą dla tego dodatku okazują się pieczone pieczarki. Gwarantujemy, że wasi goście będą nimi zachwyceni, a przekąska na stałe wpisze się w wasz jadłospis.

Pieczarki stanowią idealny dodatek nie tylko do jajecznicy, zup czy sosów. Okazuje się bowiem, że ten niepozorny produkt, odpowiednio zamarynowany i potraktowany, może z powodzeniem zastąpić surówkę, a nawet występować w roli zdrowej przekąski. 

Przygotowanie pieczonych pieczarek jest banalnie proste. W końcu potrzebujecie tylko tłuszczu i kilku przypraw. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, więc do dzieła!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone pieczarki

Będziecie potrzebować 

  • 500 gramów dużych pieczarek
  • 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Od umytych pieczarek odkrójcie nóżki (nie jest to konieczne). 
  3. Grzyby pokrójcie na plasterki (nie obierajcie ich, nie ma takiej potrzeby).
  4. W średniej wielkości misce umieśćcie olej lub oliwę wraz z przyprawami – solą, pieprzem i paprykami. Całość dokładnie wymieszajcie.
  5. Do miski z tłuszczem dodajcie pokrojone wcześniej pieczarki. Wymieszajcie w taki sposób, aby każdy grzyb został pokryty olejem z przyprawami.
  6. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia.
  7. Na blaszce umieśćcie luzem zamarynowane pieczarki.
  8. Przekąskę pieczcie przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

udka pieczone na ryżu przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Udka z kurczaka pieczone na ryżu to kulinarny majstersztyk. Będziecie robili je codziennie
Nie ma nic lepszego niż mięso przyrządzone w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie. Nie inaczej jest w przypadku tych udek z kurczaka na ryżu.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.  Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie. Raz, dwa i gotowe! Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu.  Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła. Przepis na udka pieczone na ryżu Będziecie potrzebować 8 udek z kurczaka 300 gramów ryżu 5 dużych pieczarek 500 ml wody 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego Przypraw: soli, pieprzu, lubczyku, ostrej i słodkiej papryki Przygotowanie Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu. W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie. Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.  Mięso...

karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy
Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

Przepis na maczankę krakowską z karkówki
Adobe Stock
Newsy
Uzależniająca maczanka krakowska z karkówki. Smakuje obłędnie z kajzerką
By zjeść przepyszną maczankę po krakowsku nie musicie od razu jechać do miasta królów. To niesamowicie banalne oraz smaczne danie z powodzeniem przygotujecie w domowym zaciszu.

Przed laty maczanka po krakowsku stanowiła ulubione danie tamtejszych dorożkarzy. Uważana za prababkę hamburgera, dziś uchodzi za tradycyjny, lokalny fast-food. W końcu na południu Polski nie brakuje budek, które ją serwują.  Jeśli mieszkacie w innej części kraju i nigdy nie mieliście okazji próbować krakowskiego przysmaku, nic straconego. Z łatwością przygotujecie go we własnej kuchni. Gwarantujemy, że będzie smakować dokładnie tak, jak na Wawelu. Maczanka krakowska najlepiej smakuje z bułką i ogórkiem Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy lub skonsumować w domowym zaciszu. Przepis na maczankę krakowską Będziecie potrzebować: 2 kilogramów karkówki wieprzowej 300 gramów pieczarek 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 3 ząbków czosnku 2 cebul Kilku kajzerek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, kminku, ziaren jałowca Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a następnie dokładnie natrzyjcie nim mięso. W moździerzu umieśćcie ziarna kminku oraz jałowca i rozdrobnijcie. Tak przygotowanymi przyprawami oprószcie karkówkę. Doprawcie ją również solą oraz pieprzem. Zamarynowane mięso przełóżcie do dowolnego, zamykanego naczynia (na przykład plastikowego pojemnika) i wstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzejcie olej i obsmażcie na nim karkówkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do...

pizza z czerstwego pieczywa przepis
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki chleba? Zamiast bułki tartej zróbcie z nich pyszne danie na kolację
Większość osób uważa, że wyrzucanie pieczywa nawet tego skrajnie czerstwego, to grzech. Niektórzy więc karmią nim ptaki, inni zamieniają go na bułkę tartą, jeszcze inni przyrządzają z niego grzanki lub tosty. Okazuje się jednak, że z czerstwego pieczywa można również zrobić przepyszne danie, które do złudzenia przypomina pizzę.

Do odwzorowania tego przepisu, oprócz twardych bułek lub chleba, potrzebujecie jeszcze 8 innych składników i przypraw. Bez obaw, na pewno wszystkie macie w swojej kuchni. No to do dzieła! Przepis na „pizzę” z czerstwego pieczywa Będziecie potrzebować Kilku kromek czerstwego chleba lub bułek 2 jajek 2 łyżek mleka 70 gramów sypanej mozzarelli lub sera w plastrach 3 plastrów wędliny 4 pieczarek ½ papryki czerwonej 3 łyżek keczupu Oleju do smażenia Przypraw i ziół: 1 łyżeczki oregano, bazylii i granulowanego czosnku, pieprzu oraz soli Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mleko, oregano, czosnek oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszajcie. Czerstwe pieczywo pokrójcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w przygotowanej przed chwilą mieszance i odstawcie do namoczenia na ok. 10 minut. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej oraz namoczone pieczywo wraz z całą pozostałą zawartością miski. Przy pomocy drewnianej łyżki rozprowadźcie masę po dnie naczynia, tak aby uzyskała okrągły kształt spodu do pizzy.  Po ok. 3 minutach smażenia masa powinna stać się nieco bardziej zwarta, wtedy musicie ją przewrócić na drugą stronę. Najlepiej będzie, jeśli zawołacie na pomoc jakiegoś członka rodziny. Na „cztery ręce” wszystko powinno pójść sprawnie. Podczas gdy druga strona „pizzy” dochodzi, na tej już podpieczonej możecie zacząć układać składniki. Nie zapomnijcie jednak, by uprzednio posmarować ją keczupem, a dopiero później wzbogacić przysmak o pokrojoną paprykę, pieczarki oraz szynkę.  Na koniec wierzch „pizzy” posypcie tartą mozzarellą, przykryjcie patelnię pokrywką i smażcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe!