Pieczarki stanowią idealny dodatek nie tylko do jajecznicy, zup czy sosów. Okazuje się bowiem, że ten niepozorny produkt, odpowiednio zamarynowany i potraktowany, może z powodzeniem zastąpić surówkę, a nawet występować w roli zdrowej przekąski. 

Przygotowanie pieczonych pieczarek jest banalnie proste. W końcu potrzebujecie tylko tłuszczu i kilku przypraw. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, więc do dzieła!

Przepis na pieczone pieczarki

Będziecie potrzebować 

  • 500 gramów dużych pieczarek
  • 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Od umytych pieczarek odkrójcie nóżki (nie jest to konieczne). 
  3. Grzyby pokrójcie na plasterki (nie obierajcie ich, nie ma takiej potrzeby).
  4. W średniej wielkości misce umieśćcie olej lub oliwę wraz z przyprawami – solą, pieprzem i paprykami. Całość dokładnie wymieszajcie.
  5. Do miski z tłuszczem dodajcie pokrojone wcześniej pieczarki. Wymieszajcie w taki sposób, aby każdy grzyb został pokryty olejem z przyprawami.
  6. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia.
  7. Na blaszce umieśćcie luzem zamarynowane pieczarki.
  8. Przekąskę pieczcie przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Zobacz także: