Grzyby mun rosną też w Polsce. Gdzie można je znaleźć?
01 października 2021
Myśleliście, że grzyby mun rosną tylko w Chinach? Znajdziecie je także w Polsce. Jednym z ich przedstawicieli jest uszak bzowy. Gdzie można na niego natrafić?
Mimo iż grzyby mun nie mają zbyt bogatego smaku, są uznawane za przysmak i często wykorzystuje się do przyrządzania różnych dań. Największą popularność zyskały w Azji, skąd pochodzą, ale jak się okazuje, na grzyby mun możemy też natrafić w Polsce.
Podczas gdy w Chinach zbiera się grzyby mun o nazwie uszak gęstowłosy, w Polsce możemy natrafić na jego brata, który nosi nazwę uszak bzowy. Uszak bzowy jest bardzo podobny do uszaka gęstowłosego, ale ma od niego delikatniejszy smak.
Uszak bzowy to gatunek grzybów z rodziny uszakowatych. Występuje on również pod takimi nazwami, jak:
grzyb brzozowy
judaszowe uszy
uszak judaszowy
ucho judaszowe
ucho bzowe
Grzyb ten jest w Polsce bardzo popularny. Możemy na niego natrafić na osłabionym lub martwym drewnie - w lasach, zaroślach, parkach, ogrodach oraz przy drogach.
Zazwyczaj rośnie na bzie czarnym, ale także na wielu innych gatunkach drzew liściastych (zwłaszcza na klonach i olchach). Rzadziej znajdziemy go na drzewach iglastych. Uszak bzowy nie boi się mrozów - rośnie przez cały rok. Jak wygląda ten grzyb?
Pixabay
Jak wygląda uszak bzowy?
Uszak bzowy przypomina nieco wyglądem ucho. Grzyb ten ma średnicę 2–10 cm. Jego kształt początkowo jest kielichowaty, później miseczkowaty, na koniec tarczowaty i rozpostarty.
Owocnik uszaka ma powyginany i żyłkowato-żebrowaty kształt. Jeżeli chodzi o jego kolor - to jego powierzchnia jest brązowa, lekko zamszowa, a czasami oszroniona.
Zobacz także
Rumuńscy grzybiarze wywożą z Polski grzyby warte 800 euro za kilogram. Nie każdy potrafi je znaleźć
Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd, a od razu wam spleśnieją
Jak wykorzystać w kuchni grzyby mun?
Grzyby mun są powszechnie wykorzystywane nie tylko w chińskiej kuchni, ale również w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jeżeli chcecie przygotować dania z dodatkiem grzybów mun, bez problemu znajdziecie je większych supermarketach oraz w internecie.
Zbieracie rydze? Uważajcie, bo nie wszystkie są jadalne
Rydze na maśle to prawdziwy rarytas na polskich stołach, ale uważajcie, bo nie wszystkie rydze są jadalne. Których rydzów należy unikać?
Rydze są uznawane za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Najlepiej smakują, gdy udusimy je na maśle i doprawimy pieprzem i solą. Jeśli wybieracie się na grzybobranie w poszukiwaniu rydzów, ale nie do końca znacie się na grzybach, koniecznie zabierzcie ze sobą wprawnego grzybiarza. To ważne, ponieważ rydza można pomylić z łudząco do niego podobnymi grzybami trującymi - mleczajem wełnianką i olszówką.
Jak wygląda rydz i gdzie rośnie?
Rydze to grzyby, które dosyć trudno jest znaleźć. Zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Możemy też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami.
Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich intensywny pomarańczowy kolor. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą.
Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie, co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony.
Różne odmiany rydzów
Rodzina rydzów jest naprawdę ogromna, jednak nie wszystkie rydze są jadalne. W 100% jadalnym i przy okazji jednym z najsmaczniejszych rodzajów rydzów, jest mleczaj rydz (Lactarius deliciosus). A co z pozostałymi rydzami?
Do jadalnych rydzów, poza mleczajem rydzem, zalicza się m.in.:
mleczaj smaczny
mleczaj pomarańczowy
mleczaj świerkowy
mleczaj olszowy
mleczaj dębowy
mleczaj jodłowy
mleczaj niebieskawy
Trujące rydze to:
mleczaj wełnianka
mleczaj płowy
Jak przygotowywać rydze?
Grzyby te najlepiej smakują, gdy się je usmaży na maśle, a na koniec...
AdobeStock
Newsy
Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
Widzieliście kiedyś w lesie takiego grzyba? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść.
W polskich lasach możecie natrafić na bardzo niebezpiecznie wyglądającego grzyba . Czym jest okratek australijski i czy na pewno można go zjeść?
Okratek australijski pojawił się w polskich lasach
Jeśli przechadzaliście się ostatnio po lesie, być może natknęliście się na niezwykle cuchnącego grzyba, który przypomina swoim wyglądem palce jakiegoś bajkowego stwora lub ośmiornicę. To okratek australijski. Ten grzyb najczęściej występuje w krajach z wysoką temperaturą, takich jak Australia, Tasmania i Nowa Zelandia, ale można też na niego natrafić w Polsce. Grzyb ten został po raz pierwszy opisany w naszym kraju w 1983 roku. Ostatnio natknął się na niego pewien leśniczy z Kłodawy (woj. lubuskie).
Wyświetl ten post na Instagramie.
Post udostępniony przez Bea Bea (@beabea_ta)
Jak wygląda okratek australijski?
Okratek australijski to rzadko występujący w Polsce grzyb z rodziny sromotnikowatych, który swoim wyglądem bardziej przypomina rozgwiazdę lub ośmiornicę aniżeli grzyba. Najczęściej występuje on w młodych lasach i zaroślach. Okratek australijski rośnie na żyznych, dobrze nawożonych glebach. Leśnicy i grzybiarze najczęściej natrafiają na niego pod brzozą brodawkowatą, sosną zwyczajną, topolą osiką oraz w murawach tworzonych przez śmiałka darniowego i śmiałka pogiętego. W Polsce grzyb ten występuje od lipca do października.
Okratek najczęściej jest spotykany na południu Polski. Można na niego natrafić na przykład w okolicach Jasła, Biłgoraja i Wieliczki. Pierwsze, co rzuca się w oczy to jego wściekle czerwony kolor i coś, co przypomina macki. Grzyb ten rośnie maksymalnie...
Anna Berft
Newsy
Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?
Siedzuń jadalny to grzyb, który wyglądem przypomina kalafior. Do niedawna kozia broda (bo tak też bywa nazywany) był grzybem zagrożonym, ale teraz można go już zbierać. Wyjaśniamy, jak rozpoznać siedzunia (szmaciaka) i jak go przyrządzić.
Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie przepis na grzybową Justyny Żyły ), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak.
Czym jest siedzuń sosnowy?
Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy.
Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków.
Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)?
Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku.
fot. Anna Berft
Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego?
Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu , zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami . Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie!
Jak przygotować siedzunia sosnowego?
Istnieje wiele przepisów na...
Wikipedia Commons
Newsy
Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Widzieliście kiedyś równie dziwacznego grzyba? Ten wygląda jak przerośnięta beza lub ser mozzarella. I wcale nie jest pieczarką!
W jednym z polskich lasów natrafiono ostatnio na bardzo nietypowe znalezisko. Na jednej z leśnych polan leśnicy z Nadleśnictwa Baligród natknęli się na grzyby przypominające wielkie kulki mozzarelli . Co to właściwie jest?
Nietypowe grzyby w polskich lasach
W polskich lasach rosną nie tylko podgrzybki, maślaki czy borowiki. Możemy w nich natrafić także na wiele innych, niekiedy bardzo nietypowo wyglądających grzybów. Leśnicy z Nadleśnictwa Baligród napotkali ostatnio na leśnej polanie na bardzo oryginalne okazy przypominające przerośnięte pieczarki albo kulki mozzarelli. Jesteście ciekawi, co to za grzyb i czy jest on jadalny?
To mozzarella a może gigantyczna pieczarka?
Opublikowany na Facebooku post z dziwacznymi grzybami, zrobił spore wrażenie na internautach, którzy śmiali się w komentarzach z grzyba porównując go do wielkiej bezy, pianki, mozzarelli oraz gigantycznej pieczarki. Ten sporych rozmiarów kulisty grzyb o nieregularnym kształcie, to nic innego, jak czasznica olbrzymia lub purchawica olbrzymia. Jest to gatunek grzybów należący do rodziny purchawkowatych.
Ten nietypowy rodzaj grzyba wygląda jak gigantyczna gradowa kula i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Mimo, iż grzyby te były kiedyś pod ochroną, dziś już nie są i śmiało można je zrywać. Grzyb ten oczywiście jest jadalny i możecie z niego przygotować np. kotlety a'la schabowe. Pamiętajcie jednak, aby zawsze zrywać tylko i wyłącznie młode, białe okazy, ponieważ te starsze, pożółkłe nie nadają się do jedzenia.
Co można zrobić z czasznicy olbrzmiej?
W Polsce grzyby te są rzadko zbierane, za to bardzo chętnie zrywa się je w Czechach. Po pocięciu na plastry, panieruje się je i smaży na rumiano na maśle. Zdaniem ekspertów, można dość łatwo wyhodować takie...