AdobeStock_
Newsy

Gruszki są bardzo zdrowe, ale niektórym szkodzą. Chodzi o aż 4 grupy osób

Lubicie jeść gruszki? Uważajcie, bo być może to właśnie wy powinniście się ich wystrzegać.

Lubicie smak słodkich i soczystych gruszek? Ten smaczny owoc skrywa w sobie mnóstwo korzyści zdrowotnych. Nie każdy jednak powinien go jeść. Kto musi się go wystrzegać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne gruszek

Gruszki to smaczne i soczyste owoce, które są szczególnie bogate w kwas foliowy, witaminę A, B, C i K, a także wapń, miedź, potas, fosfor, bor i żelazo. Są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych.

  • Gruszki są niskokaloryczne (porcja 100 g gruszki dostarcza ok. 60 kcal, a jej IG jest równy 30-35).
  • Oferują błonnik pokarmowy, w tym prebiotyki, które wspomagają regularność jelit.
  • Łagodzą zaparcia, nudności, eliminują biegunkę (dzięki zawartości pektyny) i poprawiają ogólny stan układu pokarmowego. Co ważne, jedząc gruszki, pamiętajcie, żeby spożywać je ze skórką.
  • Gruszki zawierają także wiele związków roślinnych wykazujących korzystne działanie na nasze zdrowie. Owoce o czerwonym kolorze, mogą chronić zdrowie serca, podczas gdy te zielone, mogą promować zdrowie oczu.
  • Gruszki są również bogatym źródłem flawonoidów, które są przeciwutleniaczami, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zmniejszają ryzyko wielu groźnych chorób.
  • Ze względu na zawartość błonnika i antocyjanów, gruszki mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • Procyjanidyny i kwercetyna zawarte w gruszkach, mogą poprawić zdrowie serca poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i cholesterolu.
  • Regularne jedzenie gruszek może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
  • Są zalecane przy odchudzaniu, ze względu na dużą ilość wody i błonnika. 
  • Znane są również ze swoich właściwości przeciwgorączkowych.
Zobacz także
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Kto nie powinien jeść gruszek?

Z gruszek powinny zrezygnować następujące grupy osób:

  • osoby, których organizm nie toleruje fruktozy (ponieważ gruszki dostarczają cukrów owocowych)
  • diabetycy (aby nie doprowadzić do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi)
  • osoby uczulone na gruszki (bardzo często uczulenie na gruszki idzie w parze z uczuleniem na zboża i seler)
  • osoby, które cierpią na zapalenie jelit i inne dolegliwości układu pokarmowego, które wymagają przejścia na dietę niskobłonnikową 

Jeżeli macie chory woreczek żółciowy, także powinniście kategorycznie wykluczyć z jadłospisu gruszki. Jedzenie tych owoców, mimo iż dostarcza witamin, może też niestety obciążać układ pokarmowy i powodować wzdęcia.

Źródło: msn.com.pl

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

Chorujecie na te przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Chorujecie na tę przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Mimo iż owoce są uznawane za bardzo zdrowe, niektórzy powinni się ich wystrzegać. Chodzi o chorych na cukrzycę typu 2. Jakich konkretnie owoców powinni unikać?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Nie tylko wspaniale smakują, ale też są pełne ważnych składników odżywczych. Jednak niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru i nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę typu 2, ponieważ mogą one u nich powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Czym jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu 2 (inaczej cukrzyca insulinoniezależna) jest uznawana za chorobę cywilizacyjną - jak pokazują statystyki, dotyka już 2-3 milionów Polaków. Stan ten najczęściej wynika z otyłości i niezdrowej diety. Chorobę tę można również odziedziczyć, ponieważ jest ona uwarunkowana genetyczne. Stan ten najczęściej dotyka osoby dorosłe i charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomy glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Mimo iż ten typ cukrzycy jest łagodniejszy od cukrzycy typu 1, pod żadnym pozorem nie należy go bagatelizować. Głównym torem leczenia jest zmiana dotychczasowej diety i aktywność fizyczna. Wiele się mówi na temat tego, co powinna jeść osoba chora na ten typ cukrzycy i jakich powinna się wystrzegać owoców. Wyjaśniamy to w poniższym artykule. Jakich owoców nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2, powinny unikać lub wyraźnie ograniczyć owoce, które są bogate w cukier. Przede wszystkim są to: banany śliwki czereśnie winogrona mandarynki Nie powinny one również spożywać suszonych i kandyzowanych owoców, które zawierają bardzo dużo cukru i są wysokokaloryczne oraz wszelkiego rodzaju dżemów, słodzonych syropów i soków owocowych. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2? Cukrzycy mogą włączyć do...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast . Jak zrobić agrest w słoiku na zimę? Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować? Składniki: 2 kg agrestu cukier wrząca woda Przygotowanie: Agrest myjemy i osuszamy. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji. Dlaczego warto jeść agrest? Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy. Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...