Lubicie smak słodkich i soczystych gruszek? Ten smaczny owoc skrywa w sobie mnóstwo korzyści zdrowotnych. Nie każdy jednak powinien go jeść. Kto musi się go wystrzegać?

Właściwości zdrowotne gruszek

Gruszki to smaczne i soczyste owoce, które są szczególnie bogate w kwas foliowy, witaminę A, B, C i K, a także wapń, miedź, potas, fosfor, bor i żelazo. Są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych.

  • Gruszki są niskokaloryczne (porcja 100 g gruszki dostarcza ok. 60 kcal, a jej IG jest równy 30-35).
  • Oferują błonnik pokarmowy, w tym prebiotyki, które wspomagają regularność jelit.
  • Łagodzą zaparcia, nudności, eliminują biegunkę (dzięki zawartości pektyny) i poprawiają ogólny stan układu pokarmowego. Co ważne, jedząc gruszki, pamiętajcie, żeby spożywać je ze skórką.
  • Gruszki zawierają także wiele związków roślinnych wykazujących korzystne działanie na nasze zdrowie. Owoce o czerwonym kolorze, mogą chronić zdrowie serca, podczas gdy te zielone, mogą promować zdrowie oczu.
  • Gruszki są również bogatym źródłem flawonoidów, które są przeciwutleniaczami, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zmniejszają ryzyko wielu groźnych chorób.
  • Ze względu na zawartość błonnika i antocyjanów, gruszki mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • Procyjanidyny i kwercetyna zawarte w gruszkach, mogą poprawić zdrowie serca poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i cholesterolu.
  • Regularne jedzenie gruszek może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
  • Są zalecane przy odchudzaniu, ze względu na dużą ilość wody i błonnika. 
  • Znane są również ze swoich właściwości przeciwgorączkowych.

Kto nie powinien jeść gruszek?

Z gruszek powinny zrezygnować następujące grupy osób:

  • osoby, których organizm nie toleruje fruktozy (ponieważ gruszki dostarczają cukrów owocowych)
  • diabetycy (aby nie doprowadzić do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi)
  • osoby uczulone na gruszki (bardzo często uczulenie na gruszki idzie w parze z uczuleniem na zboża i seler)
  • osoby, które cierpią na zapalenie jelit i inne dolegliwości układu pokarmowego, które wymagają przejścia na dietę niskobłonnikową 

Jeżeli macie chory woreczek żółciowy, także powinniście kategorycznie wykluczyć z jadłospisu gruszki. Jedzenie tych owoców, mimo iż dostarcza witamin, może też niestety obciążać układ pokarmowy i powodować wzdęcia.

Zobacz także:

Źródło: msn.com.pl