AdobeStock_
Newsy

Gruszki są bardzo zdrowe, ale niektórym szkodzą. Chodzi o aż 4 grupy osób

Lubicie jeść gruszki? Uważajcie, bo być może to właśnie wy powinniście się ich wystrzegać.

Lubicie smak słodkich i soczystych gruszek? Ten smaczny owoc skrywa w sobie mnóstwo korzyści zdrowotnych. Nie każdy jednak powinien go jeść. Kto musi się go wystrzegać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne gruszek

Gruszki to smaczne i soczyste owoce, które są szczególnie bogate w kwas foliowy, witaminę A, B, C i K, a także wapń, miedź, potas, fosfor, bor i żelazo. Są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych.

  • Gruszki są niskokaloryczne (porcja 100 g gruszki dostarcza ok. 60 kcal, a jej IG jest równy 30-35).
  • Oferują błonnik pokarmowy, w tym prebiotyki, które wspomagają regularność jelit.
  • Łagodzą zaparcia, nudności, eliminują biegunkę (dzięki zawartości pektyny) i poprawiają ogólny stan układu pokarmowego. Co ważne, jedząc gruszki, pamiętajcie, żeby spożywać je ze skórką.
  • Gruszki zawierają także wiele związków roślinnych wykazujących korzystne działanie na nasze zdrowie. Owoce o czerwonym kolorze, mogą chronić zdrowie serca, podczas gdy te zielone, mogą promować zdrowie oczu.
  • Gruszki są również bogatym źródłem flawonoidów, które są przeciwutleniaczami, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zmniejszają ryzyko wielu groźnych chorób.
  • Ze względu na zawartość błonnika i antocyjanów, gruszki mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • Procyjanidyny i kwercetyna zawarte w gruszkach, mogą poprawić zdrowie serca poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i cholesterolu.
  • Regularne jedzenie gruszek może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
  • Są zalecane przy odchudzaniu, ze względu na dużą ilość wody i błonnika. 
  • Znane są również ze swoich właściwości przeciwgorączkowych.
Zobacz także
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Kto nie powinien jeść gruszek?

Z gruszek powinny zrezygnować następujące grupy osób:

  • osoby, których organizm nie toleruje fruktozy (ponieważ gruszki dostarczają cukrów owocowych)
  • diabetycy (aby nie doprowadzić do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi)
  • osoby uczulone na gruszki (bardzo często uczulenie na gruszki idzie w parze z uczuleniem na zboża i seler)
  • osoby, które cierpią na zapalenie jelit i inne dolegliwości układu pokarmowego, które wymagają przejścia na dietę niskobłonnikową 

Jeżeli macie chory woreczek żółciowy, także powinniście kategorycznie wykluczyć z jadłospisu gruszki. Jedzenie tych owoców, mimo iż dostarcza witamin, może też niestety obciążać układ pokarmowy i powodować wzdęcia.

Źródło: msn.com.pl

Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Praktycznie robi się sam
AdobeStock
Newsy
Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Zrobi się praktycznie sam
Dokucza wam uporczywy kaszel i macie gorączkę? Przygotujcie ten prosty kompot. Jest nie tylko smaczny, ale też pomoże wam nawodnić i wzmocnić organizm.

Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób.  Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki? Właściwości zdrowotne suszonych gruszek Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki? Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające. Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu. Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie mogą go jeść
AdobeStock
Newsy
Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie powinni go jeść
Ten bogaty w błonnik owoc o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, zawiera mnóstwo walorów zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść.

Kaki to pomarańczowy owoc, którzy przypomina swoim kształtem pomidora. Jest bogatym źródłem węglowodanów, zawiera dużą ilość błonnika, potasu, beta-karotenu, wapnia i magnezu, a także jest dobrym źródłem witaminy C. Dlaczego jeszcze warto go jeść? Dlaczego warto zacząć jeść owoc kaki? Owoce kaki to smaczne i słodkie owoce, które są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do diety. Oto profil odżywczy jednego owocu kaki: Kalorie: 118, 6% zalecanego dziennego spożycia  Białko: 1g, 2% zalecanego dziennego spożycia  Tłuszcz: 0,3 g, mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia  Węglowodany: 31g, 12% zalecanego dziennego spożycia  Cukier: 21g, 30% zalecanego dziennego spożycia (jest to naturalnie występujący cukier) Błonnik: 6g, 24% zalecanego dziennego spożycia  Witamina A: 55% zalecanego dziennego spożycia  Witamina  C: 20% zalecanego dziennego spożycia  Witamina K: 5% zalecanego dziennego spożycia  Miedź: 9% zalecanego dziennego spożycia  Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia  Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia  Właściwości zdrowotne kaki Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Poprawia trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, owoc kaki może poprawić zdrowie układu pokarmowego i jelit. Dieta bogata w błonnik nie tylko pobudza regularne i bardziej równomierne wypróżnienia, ale także promuje lepsze trawienie. Poprawia zdrowie serca. Owoce kaki mogą pomóc wzmocnić i poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy (specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy występujący w owocach i warzywach) zmniejszają ryzyko chorób serca i innych problemów sercowo-naczyniowych. Zwiększa poziom...

Chorujecie na te przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Chorujecie na tę przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Mimo iż owoce są uznawane za bardzo zdrowe, niektórzy powinni się ich wystrzegać. Chodzi o chorych na cukrzycę typu 2. Jakich konkretnie owoców powinni unikać?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Nie tylko wspaniale smakują, ale też są pełne ważnych składników odżywczych. Jednak niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru i nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę typu 2, ponieważ mogą one u nich powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Czym jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu 2 (inaczej cukrzyca insulinoniezależna) jest uznawana za chorobę cywilizacyjną - jak pokazują statystyki, dotyka już 2-3 milionów Polaków. Stan ten najczęściej wynika z otyłości i niezdrowej diety. Chorobę tę można również odziedziczyć, ponieważ jest ona uwarunkowana genetyczne. Stan ten najczęściej dotyka osoby dorosłe i charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomy glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Mimo iż ten typ cukrzycy jest łagodniejszy od cukrzycy typu 1, pod żadnym pozorem nie należy go bagatelizować. Głównym torem leczenia jest zmiana dotychczasowej diety i aktywność fizyczna. Wiele się mówi na temat tego, co powinna jeść osoba chora na ten typ cukrzycy i jakich powinna się wystrzegać owoców. Wyjaśniamy to w poniższym artykule. Jakich owoców nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2, powinny unikać lub wyraźnie ograniczyć owoce, które są bogate w cukier. Przede wszystkim są to: banany śliwki czereśnie winogrona mandarynki Nie powinny one również spożywać suszonych i kandyzowanych owoców, które zawierają bardzo dużo cukru i są wysokokaloryczne oraz wszelkiego rodzaju dżemów, słodzonych syropów i soków owocowych. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2? Cukrzycy mogą włączyć do...