Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni.
GIS wycofuje skażoną partię jajek
GIS ostrzega przed partią skażonych jajek:
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Jaja z chowu klatkowego.
- 10 sztuk
- Klasa wagowa M, klasa A
- Numer partii: 23.10.21.T12
- Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
- Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
- Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
Zdjęcie produktu:
Zobacz także:
Produkt wycofano ze sklepów
Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą.
GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u.
Czym może grozić zatrucie salmonellą?
Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się je w mięsie drobiowym i w jajach.
Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach:
- Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu.
- Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem.
- Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami.
Objawy zakażenia salmonellą
Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą, występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas ma miejsce reakcja zapalna w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne.
Osoby o niższej odporności są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, które jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.
Do głównych objawów zarażenia się salmonellą należą:
- silne bóle brzucha
- biegunka
- śluz
- nudności
- wymioty
- gorączka
Co zatem zrobić, jeśli spożyliśmy skażone jajka? Jeśli spożyliście jajka z opisanych przez nas partii i zaobserwowaliście objawy zatrucia pokarmowego, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem.
Źródło: GIS