Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni.

GIS wycofuje skażoną partię jajek

GIS ostrzega przed partią skażonych jajek:

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Jaja z chowu klatkowego.
  • 10 sztuk
  • Klasa wagowa M, klasa A
  • Numer partii: 23.10.21.T12
  • Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
  • Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903

Zdjęcie produktu: 

Zobacz także:

Produkt wycofano ze sklepów

Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą.

GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek.

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u.

Czym może grozić zatrucie salmonellą?

Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się je w mięsie drobiowym i w jajach.

Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach:

  1. Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu.
  2. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem.
  3. Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami.

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą, występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas ma miejsce reakcja zapalna w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne.

Osoby o niższej odporności są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, które jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.

Do głównych objawów zarażenia się salmonellą należą:

  • silne bóle brzucha
  • biegunka
  • śluz
  • nudności
  • wymioty
  • gorączka

Co zatem zrobić, jeśli spożyliśmy skażone jajka? Jeśli spożyliście jajka z opisanych przez nas partii i zaobserwowaliście objawy zatrucia pokarmowego, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem.

Źródło: GIS