GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS wycofuje tatar wołowy znanej marki. Jest skażony salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu mięso spod znaku popularnej marki. Sprawdźcie, czy macie je w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu popularnego tatara wołowego marki Łuków. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swojej kuchni. Spożywanie tego mięsa może być bardzo niebezpieczne z uwagi na fakt, że odkryto w nim salmonellę. O jaki konkretnie produkt chodzi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje tatar wołowy

Na stronie oficjalnej GIS-u regularnie pojawiają się komunikaty dotyczące skażonych produktów. Czytajcie je uważnie, ponieważ mogą one dotyczyć jedzenia, które macie u siebie w domach. W takiej sytuacji koniecznie trzeba sprawdzić partię produktu. Zjedzenie skażonego jedzenia może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia.

Podajemy szczegółowe informacje:

  • Produkt – Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 3210312
  • Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Zobacz także
Robicie przetwory? Uważajcie na tę niezwykle trującą substancję

Robicie przetwory? Uważajcie na tę niezwykle trującą substancję

Jakie pomidory są trujące

Czy pomidory mogą być trujące? Szczególnie uważajcie na ten jeden rodzaj

Zdjęcie produktu:

GIS wycofuje tatar wołowy znanej marki. Jest skażony salmonellą
GIS

Jakie podjęto działania w sprawie skażonego tatara?

Jak zareagowano na odkrycie salmonelli w partii tatara wołowego?

- Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego – donosi GIS.

Dlaczego produkty skażone salmonellą są niebezpieczne?

Jeśli nabyliście skażony produkt, pod żadnym pozorem go nie spożywajcie. Jeśli jednak go zjedliście i wystąpiły u was objawy choroby, koniecznie skontaktujcie się z lekarzem.

Bakterie salmonelli wywołują zatrucia pokarmowe, które mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Mogą one powodować choroby stawów oraz zakażenia narządów wewnętrznych.

Główne objawy zatrucia to:

  • Gorączka
  • Bóle brzucha
  • Biegunka
  • Wymioty

Źródło: GIS, medonet.pl

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje mięso mielone z Lidla. Jest zakażone salmonellą
Sprawdźcie lodówkę i usuńcie z niej ten produkt. Może zagrażać waszemu zdrowiu.

Mięso mielone kupione w sieci Lidl może być niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdźcie, o którą markę i partię chodzi i nie podawajcie go rodzinie. W mięsie tym wykryto bakterię Salmonelli. Działania podjęte na poszczególnych poziomach produkcji i sprzedaży Działania po stronie producenta: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. 63-200 Jarocin, Golina, ul. Dworcowa 47 d, WNI: 30063801 po otrzymaniu informacji o niezgodnym wyniku badań natychmiast wszczął procedurę wycofania z rynku zakwestionowanej partii mięsa mielonego Działania po stronie dystrybutora: Lidl sp. z o. o. sp. k. zdecydował o wstrzymaniu sprzedaży przedmiotowej partii Działania po stronie GIS. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania partii z obrotu Główny Inspektor Sanitarny wydał też na swojej stronie następujący komunikat dla konsumentów: - Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Wycofane mięso mielone – szczegóły dotyczące partii produktu Wszystkie dane szkodliwej partii znajdziecie poniżej: Nazwa produktu: „Rzeźnik, codzienna dostawa” Mięso mielone wołowe 400G Numer partii: 00814922 Termin przydatności do spożycia: 02.03.2022 Producent: Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Golina, ul. Dworcowa 47D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE . Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne Jakie zagrożenie niesie obróbka produktów zakażonych Salmonellą? Produkty zakażone bakteriami Salmonelli nie mogą być spożywane na surowo....

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje. W gotowym daniu z Biedronki wykryto salmonellę. Sprawdźcie, czy macie to w lodówkach
Kupujecie nieraz gotowe dania w Biedronce? Sprawdźcie, o jakie danie chodzi i pod żadnym pozorem go nie jedzcie.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował właśnie na rządowych stronach ostrzeżenie przed spożywaniem jednego z popularnych dań gotowych z Biedronki. W jednej z partii popularnego produktu dostępnego w całej Polsce wykryto pałeczki salmonelli. Sanepid wykrył salmonellę w gotowym produkcie z Biedronki Felernym produktem okazały się roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym, sprzedawane w całym kraju w sklepach sieci Biedronka w opakowaniach 500 g. To właśnie w tym produkcie kontrolerzy z Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryli bakterie salmonelli. Oto szczegóły i numer partii skażonego salmonellą produktu: Produkt – Roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym, 500 g Numer partii: 109/P1/L4/I Termin przydatności do spożycia: 07.05.2022 Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Poznańska 39, 62-400 Słupca, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30230501 WE Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Czym może grozić jedzenie pożywienia skażonego salmonellą? Komunikat wystosowany przez GIS przedstawia sprawę krótko: - Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Jeśli więc jesteście w posiadaniu tego właśnie produktu, pod żadnym pozorem go nie spożywajcie i nie otwierajcie. Co prawda ryzyko zatrucia salmonellą najwyższe jest podczas zjedzenia danego skażonego produktu na surowo, to jednak dalej występuje ryzyko przeniesienia bakterii na inne produkty w kuchni. Co zrobić, jeżeli po zjedzeniu produktu wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego? W takiej sytuacji nieunikniona jest wizyta u lekarza. Źródło: GIS

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Wykryto w nim salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie go w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał właśnie komunikat, w którym poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą . Chodzi o sezam popularnej marki Kresto. Jedna z partii tego produktu jest zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, a jej spożycie może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje sezam skażony salmonellą GIS poinformował na swojej stronie, że partia sezamu Kresto została wycofana: Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami – czytamy na oficjalnej stronie GIS. Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów pod ścisłym nadzorem Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO SEZAM, 500 g Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Kraj pochodzenia: SOMALIA Numer partii - L 210791V858 Najlepiej spożyć przed - 30.09.2022 Zdjęcia skażonego produktu: GIS przestrzega przed spożywaniem skażonej partii sezamu. Jeśli kupiliście go w sklepie odnieście go do tego sklepu lub wyrzućcie do kosza. Czym może grozić spożycie jedzenia skażonego salmonellą? Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie te spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu i innych produktów bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami Objawy zakażenia...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...