Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu popularnego tatara wołowego marki Łuków. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swojej kuchni. Spożywanie tego mięsa może być bardzo niebezpieczne z uwagi na fakt, że odkryto w nim salmonellę. O jaki konkretnie produkt chodzi?
GIS wycofuje tatar wołowy
Na stronie oficjalnej GIS-u regularnie pojawiają się komunikaty dotyczące skażonych produktów. Czytajcie je uważnie, ponieważ mogą one dotyczyć jedzenia, które macie u siebie w domach. W takiej sytuacji koniecznie trzeba sprawdzić partię produktu. Zjedzenie skażonego jedzenia może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia.
Podajemy szczegółowe informacje:
- Produkt – Tatar wołowy, 200 g
- Numer partii: 3210312
- Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Zdjęcie produktu:
Zobacz także:
Jakie podjęto działania w sprawie skażonego tatara?
Jak zareagowano na odkrycie salmonelli w partii tatara wołowego?
- Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego – donosi GIS.
Dlaczego produkty skażone salmonellą są niebezpieczne?
Jeśli nabyliście skażony produkt, pod żadnym pozorem go nie spożywajcie. Jeśli jednak go zjedliście i wystąpiły u was objawy choroby, koniecznie skontaktujcie się z lekarzem.
Bakterie salmonelli wywołują zatrucia pokarmowe, które mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Mogą one powodować choroby stawów oraz zakażenia narządów wewnętrznych.
Główne objawy zatrucia to:
- Gorączka
- Bóle brzucha
- Biegunka
- Wymioty
Źródło: GIS, medonet.pl