Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu skażonej chemicznie łopatki do przewracania i mieszania potraw. Okazuje się, że zawiera ona pierwszorzędowe aminy aromatyczne. O jaki konkretnie gadżet chodzi? Sprawdźcie, bo korzystanie z niego może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

GIS wycofuje łopatkę kuchenną

Jeżeli kupiliście ostatnio łopatkę kuchenną, koniecznie sprawdźcie czy nie chodzi o gadżet, który właśnie został wycofany przez GIS. Główny Inspektorat Sanitarny podał szczegóły dotyczące skażonego produktu.

Produkt:

  • Łopatka kuchenna nylonowa ‘SPATULA’ Redstone (33 cm)
  • Numer partii: 364105
  • Kod artykułu: 2575584
  • Kod kreskowy: 8719987077975
  • Dystrybutor: Action Service & Distributie B.V. Perenmarkt 15 Zwaagdijk Oost 1681 PG Netherlands

Zdjęcia produktu:

Zalecenia dla konsumentów

Jeśli kupiliście w ostatnim czasie łopatkę kuchenną od wskazanego w powyższym komunikacie producenta o konkretnym numerze partii podanym w oświadczeniu, natychmiast zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie używajcie jej do gotowania dań.

Zobacz także:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że korzystanie z tej łopatki może doprowadzić do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych. Zwróćcie ten gadżet do sklepu, w którym go kupiliście, aby odzyskać wydane pieniądze i zapobiec negatywnemu wpływowi przedmiotu na zdrowie.

Czym są pierwszorzędne aminy aromatyczne?

Pierwszorzędne aminy aromatyczne (primary aromatic amines – PAA) to grupa substancji chemicznych z szerszej grupy amin. PAA zawierają specyficzną aromatyczną pozostałość. Są wykorzystywane przemysłowo, na przykład do produkcji barwników azowych i niektórych polimerów.

Wiadomo, że niektóre PAA stanowią zagrożenie toksykologiczne, ponieważ zostały zidentyfikowane jako rakotwórcze. Ze względu na to szczególne zagrożenie PAA wyróżnia się wśród substancji dodawanych w sposób niezamierzony (NIAS) znajdujących się w opakowaniach giętkich. Należy więc zwrócić szczególną uwagę, aby nie migrowały one do żywności na wykrywalnym poziomie.

Z uwagi na rakotwórczość, aminy są uznawane za substancje niebezpieczne w materiałach przeznaczonych nie tylko do kontaktu z żywnością, ale również w zabawkach i innych produktach, takich jak np. serwetki. PAA należą do substancji objętych kontrolą w planie kontroli ustanowionym w Zaleceniu Komisji (UE) 2019/794 z dnia 15 maja 2019 r.

Źródło: GIS