Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi aż o trzy przyprawy, które zostały skażone salmonellą. O jakie konkretnie produkty chodzi?

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella – donosi oficjalny komunikat GIS.

Oto konkretne produkty, które wycofano:

  1. VITPOL Ziele Angielskie, numer partii: 19117/991, data minimalnej trwałości 08.2023.
  2. RUSTICA Ziele angielskie, numer partii: 23517/99, data minimalnej trwałości 08.2023.
  3. PORTLAND Ziele angielskie, numer partii: 23517991, data minimalnej trwałości 08.2023.

Zdjęcia produktów: 

Zobacz także:

Zalecenia dla konsumentów

Jeżeli macie w swojej kuchni którąś z tych trzech przypraw, pod żadnym pozorem nie dodawajcie jej do dań. Spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Czym może grozić zatrucie salmonellą?

Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta.

Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach.

Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach:

  1. Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu.
  2. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem.
  3. Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami.

Jakie są objawy zakażenia salmonellą?

Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą, występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas ma miejsce reakcja zapalna w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne.

Osoby o niższej odporności są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, które jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.

Do głównych objawów zarażenia się salmonellą należą:

  • silne bóle brzucha
  • biegunka
  • śluz
  • nudności
  • wymioty  
  • gorączka

Źródło: GIS