Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi aż o trzy przyprawy, które zostały skażone salmonellą. O jakie konkretnie produkty chodzi?
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella – donosi oficjalny komunikat GIS.
Oto konkretne produkty, które wycofano:
- VITPOL Ziele Angielskie, numer partii: 19117/991, data minimalnej trwałości 08.2023.
- RUSTICA Ziele angielskie, numer partii: 23517/99, data minimalnej trwałości 08.2023.
- PORTLAND Ziele angielskie, numer partii: 23517991, data minimalnej trwałości 08.2023.
Zdjęcia produktów:
Zobacz także:
Zalecenia dla konsumentów
Jeżeli macie w swojej kuchni którąś z tych trzech przypraw, pod żadnym pozorem nie dodawajcie jej do dań. Spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Czym może grozić zatrucie salmonellą?
Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta.
Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach.
Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach:
- Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu.
- Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem.
- Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami.
Jakie są objawy zakażenia salmonellą?
Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą, występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas ma miejsce reakcja zapalna w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne.
Osoby o niższej odporności są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, które jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.
Do głównych objawów zarażenia się salmonellą należą:
- silne bóle brzucha
- biegunka
- śluz
- nudności
- wymioty
- gorączka
Źródło: GIS