GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS wycofuje aż 3 popularne przyprawy. Pod żadnym pozorem ich nie używajcie!

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed użyciem popularnej przyprawy. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi aż o trzy przyprawy, które zostały skażone salmonellą. O jakie konkretnie produkty chodzi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella – donosi oficjalny komunikat GIS.

Oto konkretne produkty, które wycofano:

  1. VITPOL Ziele Angielskie, numer partii: 19117/991, data minimalnej trwałości 08.2023.
  2. RUSTICA Ziele angielskie, numer partii: 23517/99, data minimalnej trwałości 08.2023.
  3. PORTLAND Ziele angielskie, numer partii: 23517991, data minimalnej trwałości 08.2023.

Zdjęcia produktów: 

GIS wycofuje aż 3 popularne przyprawy. Pod żadnym pozorem ich nie używajcie
GIS

GIS wycofuje aż 3 popularne przyprawy. Pod żadnym pozorem ich nie używajcie
GIS

GIS wycofuje aż 3 popularne przyprawy. Pod żadnym pozorem ich nie używajcie
GIS

Zalecenia dla konsumentów

Jeżeli macie w swojej kuchni którąś z tych trzech przypraw, pod żadnym pozorem nie dodawajcie jej do dań. Spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Czym może grozić zatrucie salmonellą?

Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta.

Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach.

Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach:

  1. Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu.
  2. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem.
  3. Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami.

Jakie są objawy zakażenia salmonellą?

Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą, występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas ma miejsce reakcja zapalna w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne.

Osoby o niższej odporności są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, które jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.

Do głównych objawów zarażenia się salmonellą należą:

  • silne bóle brzucha
  • biegunka
  • śluz
  • nudności
  • wymioty  
  • gorączka

Źródło: GIS

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje kolejne jajka skażone salmonellą. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie dotyczące partii jaj. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie, bo są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży i obrotu określonej partii jaj. Chodzi o jajka z chowu klatkowego od producenta Genowefa Kowieska. Jaką konkretnie partię wycofano? GIS wycofuje popularne jajka Jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej GIS-u, na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska Numer partii/Data minimalnej trwałości: 06.12.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338 Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903 Zdjęcie produktu:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście jajka od wskazanego wyżej producenta, zwróćcie je do sklepu. Pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia: - Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – ostrzega GIS. Producent jaj wycofał już skażoną partię ze sklepów i poddał ją utylizacji. Wycofywanie produktu przebiega pod nadzorem Organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dlaczego bakterie salmonelli mogą być niebezpieczne? Bakterie salmonelli prowadzą do zatrucia pokarmowego. Najczęściej występują w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje. Filety z piersi kurczaka skażone salmonellą. Zwróćcie je do sklepu
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu partii mięsa kurczaka, która została skażona salmonellą. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny regularnie wydaje ostrzeżenia o skażonych produktach spożywczych. Właśnie opublikował komunikat o wycofaniu świeżych filetów z piersi kurczaka marki Kraina Mięs sprzedawanych w sieci sklepów Biedronka. W jednej z partii tego produktu wykryto groźne dla zdrowia bakterie salmonelli. Jaką konkretnie partię wycofano? GIS wycofuje filet z piersi kurczaka Kupiliście ostatnio filety z piersi kurczaka? Sprawdźcie czy nie macie w swoim domu feralnej partii, która jest skażona salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka MAP Numer partii: 793921 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04033902 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn Zdjęcie produktu:  Firma produkująca filety podjęła już odpowiednie kroki i wycofała z obrotu wskazaną partię produktu. Poinformowała też swoich klientów o możliwości zwrotu mięsa. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają teraz za zadanie monitorowanie procesu wycofywania produktu w Polsce. Zalecenia dla konsumentów Jeśli kupiliście partię filetów z kurczaka o której mowa w powyższym komunikacie, zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie powinno się spożywać tego mięsa. Jeżeli jednak już je zjedliście i wystąpiły u was niepożądane objawy zatrucia pokarmowego, natychmiast skontaktujcie się z lekarzem. Dlaczego bakterie salmonelli są niebezpieczne? Bakterie salmonelli najczęściej spotyka się spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Są one odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie jak i zwierzęta. Do zakażenia...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Wykryto w nim salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie go w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał właśnie komunikat, w którym poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą . Chodzi o sezam popularnej marki Kresto. Jedna z partii tego produktu jest zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, a jej spożycie może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje sezam skażony salmonellą GIS poinformował na swojej stronie, że partia sezamu Kresto została wycofana: Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami – czytamy na oficjalnej stronie GIS. Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów pod ścisłym nadzorem Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO SEZAM, 500 g Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Kraj pochodzenia: SOMALIA Numer partii - L 210791V858 Najlepiej spożyć przed - 30.09.2022 Zdjęcia skażonego produktu: GIS przestrzega przed spożywaniem skażonej partii sezamu. Jeśli kupiliście go w sklepie odnieście go do tego sklepu lub wyrzućcie do kosza. Czym może grozić spożycie jedzenia skażonego salmonellą? Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie te spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu i innych produktów bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami Objawy zakażenia...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów popularne jajka. Zostały skażone salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed skażonymi jajkami. Sprawdźcie o jaki produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni. GIS wycofuje skażoną partię jajek GIS ostrzega przed partią skażonych jajek: Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Jaja z chowu klatkowego. 10 sztuk Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zdjęcie produktu:  Produkt wycofano ze sklepów Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą. GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić...