Zimowy obiad powinien być gorący, nieco pikantny i przede wszystkim syty. Wszystkie te wymogi z pewnością spełnia jednogarnkowe danie, w którym znajdziecie między innymi karkówkę, boczek, kiełbasę oraz ziemniaki. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że możecie je przyrządzić na różne sposoby – w kociołku nad ogniskiem, piekarniku, a nawet zwykłym garnku. W każdej odsłonie smakuje wybornie.
Przepis na karkówkę z kociołka
Będziecie potrzebować
- 500 gramów karkówki
- 300 gramów boczku
- 50 gramów smalcu
- 2 lasek kiełbasy
- 2 kilogramów ziemniaków
- 4 marchewek
- 2 cebul
- 1 pęczku świeżej natki pietruszki
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie
- Kociołek wysmarujcie smalcem. Pamiętajcie jednak, by nie zużyć całego. Będzie wam jeszcze potrzebny.
- Ziemniaki i marchewkę obierzcie, a następnie pokrójcie w plastry. Cebule obierzcie i posiekajcie w pióra. Świeżą natkę pietruszki również posiekajcie drobniutko.
- W plastry pokrójcie także boczek oraz kiełbasę. Pamiętajcie jednak, by z tego pierwszego mięsa najpierw odkroić skórkę (nie wyrzucajcie jej, tylko odstawcie, przyda się później). Karkówkę pokrójcie w kostkę.
- Tak przygotowane składniki zacznijcie układać warstwami w kociołku. Na dnie połóżcie odkrojoną z boczku skórkę, na niej umieśćcie ziemniaki, następnie kiełbasę, marchewkę, cebulę, boczek, karczek, sól, pieprz, natkę pietruszki i odrobinę smalcu.
- Całość powtórzcie jeszcze raz, a następnie zamknijcie garnek i upieczcie danie nad ogniskiem. Powinno to trwać ok. 1 godziny. Przed podaniem koniecznie zamieszajcie w kociołku. Serwujcie ze swojskim chlebkiem.
Smacznego!
Jeśli nie macie możliwości przyrządzenia potrawy w kociołku, możecie również zrobić ją w piekarniku. Oczywiście smak i efekt będzie nieco inny, ale to nie znaczy, że gorszy. Po prostu zamieńcie kociołek na duże naczynie żaroodporne i wstawcie je do nagrzanego do 180 st. C pieca na ok. 2 godziny.
Jeśli jednak nie posiadacie również piekarnika ,możecie przyrządzić potrawę w zwykłym garnku na domowej kuchence.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl