karkówka z kociołka przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy

Gęste, jednogarnkowe danie na zimowy obiad. Ta soczysta karkówka z ziemniaczkami nasyci was na długo

To danie to prawdziwa petarda. Możecie je przyrządzić wedle uznania – w kociołku nad ogniskiem, piekarniku lub zwykłym garnku. Obiad robi się praktycznie sam, a smakuje naprawdę wybornie.

Zimowy obiad powinien być gorący, nieco pikantny i przede wszystkim syty. Wszystkie te wymogi z pewnością spełnia jednogarnkowe danie, w którym znajdziecie między innymi karkówkę, boczek, kiełbasę oraz ziemniaki. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że możecie je przyrządzić na różne sposoby – w kociołku nad ogniskiem, piekarniku, a nawet zwykłym garnku. W każdej odsłonie smakuje wybornie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karkówkę z kociołka 

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów karkówki
  • 300 gramów boczku
  • 50 gramów smalcu
  • 2 lasek kiełbasy
  • 2 kilogramów ziemniaków
  • 4 marchewek
  • 2 cebul
  • 1 pęczku świeżej natki pietruszki
  • Przypraw: soli, pieprzu
Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Przygotowanie

  1. Kociołek wysmarujcie smalcem. Pamiętajcie jednak, by nie zużyć całego. Będzie wam jeszcze potrzebny.
  2. Ziemniaki i marchewkę obierzcie, a następnie pokrójcie w plastry. Cebule obierzcie i posiekajcie w pióra. Świeżą natkę pietruszki również posiekajcie drobniutko.
  3. W plastry pokrójcie także boczek oraz kiełbasę. Pamiętajcie jednak, by z tego pierwszego mięsa najpierw odkroić skórkę (nie wyrzucajcie jej, tylko odstawcie, przyda się później). Karkówkę pokrójcie w kostkę.
  4. Tak przygotowane składniki zacznijcie układać warstwami w kociołku. Na dnie połóżcie odkrojoną z boczku skórkę, na niej umieśćcie ziemniaki, następnie kiełbasę, marchewkę, cebulę, boczek, karczek, sól, pieprz, natkę pietruszki i odrobinę smalcu. 
  5. Całość powtórzcie jeszcze raz, a następnie zamknijcie garnek i upieczcie danie nad ogniskiem. Powinno to trwać ok. 1 godziny. Przed podaniem koniecznie zamieszajcie w kociołku. Serwujcie ze swojskim chlebkiem.

Smacznego!

Jeśli nie macie możliwości przyrządzenia potrawy w kociołku, możecie również zrobić ją w piekarniku. Oczywiście smak i efekt będzie nieco inny, ale to nie znaczy, że gorszy. Po prostu zamieńcie kociołek na duże naczynie żaroodporne i wstawcie je do nagrzanego do 180 st. C pieca na ok. 2 godziny. 

Jeśli jednak nie posiadacie również piekarnika ,możecie przyrządzić potrawę w zwykłym garnku na domowej kuchence. 

Źródło: gotujmy.pl

danie 1 garnkowe
gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy
Smakowity obiad z 1 naczynia. Pyszna karkówka, ziemniaki, gorący piekarnik i gotowe
Przepyszne, kruche i rozpływające się mięso w towarzystwie ziemniaków, warzyw i ciągnącego się sera. Czego chcieć więcej? Oto idealne danie z jednej brytfanny.

Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę. Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy. Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach. W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano. Dania jednogarnkowe współcześnie Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód. Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania . My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila! Składniki: 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego Ok. 1,5-2 kg ziemniaków Łyżka oleju roślinnego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku Papryka czerwona Ok. 10 dag sera żółtego Oregano Pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki. Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem,...

Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne 
Zrazy nie jedno mają imię. Można je przyrządzić także z wieprzowego mięsa mielonego. Nie wierzycie? Wypróbujcie ten przepis.

Na Śląsku nikt nie wyobraża sobie innych zrazów, niż tradycyjne wołowe rolady, czyli element klasycznego obiadu z kluskami i modrą kapustą. W innych częściach naszego kraju częściej jada się zrazy wieprzowe. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się karkówkę. Będzie ona potrzebna także do poniższego przepisu. Tym razem jednak trzeba będzie zmielić ją, a potem z masy mięsnej z dodatkiem jajka i pietruszki formować „zawijasy” z użyciem folii lub woreczka. Przepis na „oszukane zrazy” z karkówki wieprzowej Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 jajka Sól Pieprz Pęczek zielonej pietruszki 15 dag boczku wędzonego 2 ogórki małosolne 3 marchewki 5 łyżek mąki pszennej Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z karkówki wieprzowej zmielcie w maszynce do mięsa. Posiekajcie drobno natkę pietruszki. Do mielonego mięsa dodajcie jajko, posiekaną pietruszkę, 3 łyżki zimnej wody. Doprawcie mięso solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso, najlepiej ręką, tak by składniki dobrze się połączyły. Obierzcie marchewkę i cebulę. Pokrójcie marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Ogórki małosolne i boczek pokrójcie w niewielkie słupki. Nakładajcie porcję mięsa na zraz na foliowy woreczek, dodawajcie do niego kawałek marchewki, ogórka i cebuli, a także boczku, po czym zawijajcie w formę zrazu za pomocą folii. Obtoczcie zrazy w mące i podsmażcie na oleju z każdej strony. Pod koniec smażenia zrazów wrzućcie na patelnię pozostałą marchewkę i cebulę, dolejcie do środka ok. szklankę bulionu lub wody. Doprawcie do smaku, a następnie zagęśćcie sos za pomocą mąki pszennej. Zrazy podawajcie z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Smacznego!  Źródło: gotujmy.pl...

fasolka z kociołka przepis
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Sycąca i wyrazista w smaku fasolka z kociołka. Tego dania nie można przestać jeść
Fasolka gotowana na kuchennej płycie, nie może się równać z daniem powstającym w umieszczonym nad ogniskiem kociołku. Potrawę możecie śmiało przygotowywać nie tylko jesienią, ale również zimą. W końcu po dniu pełnym białego szaleństwa, trzeba się porządnie rozgrzać. To danie z pewnością was nie zawiedzie.

Choć ogniska przywodzą na myśl głównie letnie i jesienne wieczory, równie popularne jest ich palenie zimą. Szczególnie po wyczerpującym dniu spędzonym na kuligu, nartach lub sankach, miło jest ogrzać się w ten sposób i móc spędzić jeszcze chwilę na powietrzu. A kiedy już tak człowiek siedzi, to sami przyznacie, że coś by przekąsił i tu z pomocą przychodzi nasz przepis na fasolkę z kociołka. Przepis na fasolkę z kociołka Będziecie potrzebować 1 kilograma fasoli 2 cebuli 300 gramów boczku wędzonego 200 gramów kiełbasy 500 gramów przecieru pomidorowego 1 łyżki smalcu Przypraw i ziół: soli, pieprzu, papryki, majeranku, lubczyku, ziela angielskiego i liści laurowych Przygotowanie Fasolę umieśćcie w dużej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie ją wraz z wodą, w której się moczyła do kociołka. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotujcie przez ok. 1 godzinę. Kiełbasę oraz boczek pokrójcie w kostkę, umieśćcie na rozgrzanej patelni i podmażcie. Nie potrzebny wam do tego żaden tłuszcz, ponieważ wspomniane produkty są z natury wystarczająco tłuste. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, umieśćcie na patelni wraz z boczkiem i kiełbasą, a następnie zeszklijcie na wytopionym z nich tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę umieśćcie w kociołku, w którym gotuje się fasola. Do mikstury dodajcie przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz zioła. Całość dokładnie zamieszajcie i gotujcie przez ok. 25 minut. Gotowe! Tak przygotowana fasolka z kociołka, najlepiej smakuje z chlebem posmarowanym grubą warstwą masła i gorącą herbatą. Źródło: gotujmy

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą  Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać! Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem 500 g wędzonego boczku 5 białych cebul 4 liście laurowe 500ml zakwasu do żurku w butelce 120 g chrzanu 100 g śmietanki 18% Ok. 5 ziemniaków 4 jajka 3 surowe białe kiełbasy Majeranek Sól 3 ząbki czosnku Pieprz Olej Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą W garnku zagotujcie wodę. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją.  Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek.  Posypcie kiełbasę obficie majerankiem.  Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę. Posypcie kiełbasę jedną z cebul.  Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.  Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę.  Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem.  Gotujcie jeszcze...