Zimowy obiad powinien być gorący, nieco pikantny i przede wszystkim syty. Wszystkie te wymogi z pewnością spełnia jednogarnkowe danie, w którym znajdziecie między innymi karkówkę, boczek, kiełbasę oraz ziemniaki. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że możecie je przyrządzić na różne sposoby – w kociołku nad ogniskiem, piekarniku, a nawet zwykłym garnku. W każdej odsłonie smakuje wybornie.

Przepis na karkówkę z kociołka 

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów karkówki
  • 300 gramów boczku
  • 50 gramów smalcu
  • 2 lasek kiełbasy
  • 2 kilogramów ziemniaków
  • 4 marchewek
  • 2 cebul
  • 1 pęczku świeżej natki pietruszki
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. Kociołek wysmarujcie smalcem. Pamiętajcie jednak, by nie zużyć całego. Będzie wam jeszcze potrzebny.
  2. Ziemniaki i marchewkę obierzcie, a następnie pokrójcie w plastry. Cebule obierzcie i posiekajcie w pióra. Świeżą natkę pietruszki również posiekajcie drobniutko.
  3. W plastry pokrójcie także boczek oraz kiełbasę. Pamiętajcie jednak, by z tego pierwszego mięsa najpierw odkroić skórkę (nie wyrzucajcie jej, tylko odstawcie, przyda się później). Karkówkę pokrójcie w kostkę.
  4. Tak przygotowane składniki zacznijcie układać warstwami w kociołku. Na dnie połóżcie odkrojoną z boczku skórkę, na niej umieśćcie ziemniaki, następnie kiełbasę, marchewkę, cebulę, boczek, karczek, sól, pieprz, natkę pietruszki i odrobinę smalcu. 
  5. Całość powtórzcie jeszcze raz, a następnie zamknijcie garnek i upieczcie danie nad ogniskiem. Powinno to trwać ok. 1 godziny. Przed podaniem koniecznie zamieszajcie w kociołku. Serwujcie ze swojskim chlebkiem.

Smacznego!

Jeśli nie macie możliwości przyrządzenia potrawy w kociołku, możecie również zrobić ją w piekarniku. Oczywiście smak i efekt będzie nieco inny, ale to nie znaczy, że gorszy. Po prostu zamieńcie kociołek na duże naczynie żaroodporne i wstawcie je do nagrzanego do 180 st. C pieca na ok. 2 godziny. 

Jeśli jednak nie posiadacie również piekarnika ,możecie przyrządzić potrawę w zwykłym garnku na domowej kuchence. 

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl