11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. To także Dzień Świętego Marcina. Tradycyjnie w Dniu św. Marcina w Wielkopolsce, ale ostatnio i w całej Polsce jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę. Jak ją przygotowuje w tym dniu Karol Okrasa?

Karol Okrasa podał przepis na gęsinę

Karol Okrasa jest wielkim miłośnikiem mięsa gęsi. Wielkimi krokami zbliża się prawdziwe święto gęsiny - Dzień Świętego Marcina. Dlaczego warto upiec gęś? Gęś jest uznawana za najdelikatniejsze mięso spośród całego drobiu. Jest ona też bardzo zdrowa. To nie tylko bogate źródło białka, ale też skarbnica witamin i związków mineralnych, takich jak m.in. fosfor, żelazo i magnez.

Mięso gęsi jest ciemne i wyjątkowo delikatne w smaku, a po upieczeniu ma bardzo przyjemny zapach. Sprawdźcie jak przygotuje je Karol Okrasa.

Pieczone uda gęsi na sianie, z jabłkami i cydrem Karola Okrasy

Składniki:

  • 3-4 uda gęsie
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 jabłek, najlepiej koszteli
  • 1 garść siana
  • 4 cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml cydru 
  • sól i pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Z ud gęsich usuńcie kości udowe - zostawcie tylko te w tzw. pałkach.
  2. Przygotujcie marynatę z utartych w moździerzu ziaren kolendry, kminku i suszonego majeranku.
  3. Dorzućcie 2 posiekane ząbki czosnku i sól.
  4. Wszystko utrzyjcie starannie na jednolitą masę.
  5. Taką marynatą natrzyjcie uda od strony mięsa.
  6. Odłóżcie na 24 godziny w chłodne miejsce.
  7. Zamarynowane uda ułóżcie na zimną patelnię od strony skóry i powoli podgrzewajcie, tak by wytopić ze skóry jak najwięcej tłuszczu.
  8. Na tym tłuszczu obsmażcie uda na złoto także od strony mięsa.
  9. Do kociołka lub żaroodpornego naczynia włóżcie na dno warstwę siana, na to przekrojone na pół jabłka, miód i cydr, a następnie ułóżcie podsmażone uda, doprawcie solą, grubo mielonym pieprzem, połową tłuszczu z patelni.
  10. Na pozostałej części tłuszczu podsmażcie do zeszklenia cebule pokrojone w grube kawałki i rozgniecione 4 ząbki czosnku.
  11. Całość dodajcie do mięsa.
  12. Kociołek lub naczynie szczelnie zamknijcie, włóżcie kociołek na ognisko, a naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 160°C na minimum 2 godziny.
  13. Upieczone nogi z gęsi przełóżcie na półmisek wraz z upieczonymi jabłkami i cebulą.
  14. Na talerze wykładajcie owocową kaszę gryczaną, kawałki łososia, a obok mus jabłkowy.

Źródło: karolokrasa.pl

Zobacz także: