Gęsina na św. Marcina z przepisu Karola Okrasy. Będziecie się nią zajadać
ONS/AdobeStock
Newsy

Gęsina na św. Marcina z przepisu Karola Okrasy. Będziecie się nią zajadać

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Świętego Marcina. To doskonały moment na przygotowanie potrawy z gęsi. Jak ją robi Karol Okrasa?

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. To także Dzień Świętego Marcina. Tradycyjnie w Dniu św. Marcina w Wielkopolsce, ale ostatnio i w całej Polsce jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę. Jak ją przygotowuje w tym dniu Karol Okrasa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karol Okrasa podał przepis na gęsinę

Karol Okrasa jest wielkim miłośnikiem mięsa gęsi. Wielkimi krokami zbliża się prawdziwe święto gęsiny - Dzień Świętego Marcina. Dlaczego warto upiec gęś? Gęś jest uznawana za najdelikatniejsze mięso spośród całego drobiu. Jest ona też bardzo zdrowa. To nie tylko bogate źródło białka, ale też skarbnica witamin i związków mineralnych, takich jak m.in. fosfor, żelazo i magnez.

Mięso gęsi jest ciemne i wyjątkowo delikatne w smaku, a po upieczeniu ma bardzo przyjemny zapach. Sprawdźcie jak przygotuje je Karol Okrasa.

Zobacz także
Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy,

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy

Pieczone uda gęsi na sianie, z jabłkami i cydrem Karola Okrasy

Składniki:

  • 3-4 uda gęsie
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 jabłek, najlepiej koszteli
  • 1 garść siana
  • 4 cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml cydru 
  • sól i pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Z ud gęsich usuńcie kości udowe - zostawcie tylko te w tzw. pałkach.
  2. Przygotujcie marynatę z utartych w moździerzu ziaren kolendry, kminku i suszonego majeranku.
  3. Dorzućcie 2 posiekane ząbki czosnku i sól.
  4. Wszystko utrzyjcie starannie na jednolitą masę.
  5. Taką marynatą natrzyjcie uda od strony mięsa.
  6. Odłóżcie na 24 godziny w chłodne miejsce.
  7. Zamarynowane uda ułóżcie na zimną patelnię od strony skóry i powoli podgrzewajcie, tak by wytopić ze skóry jak najwięcej tłuszczu.
  8. Na tym tłuszczu obsmażcie uda na złoto także od strony mięsa.
  9. Do kociołka lub żaroodpornego naczynia włóżcie na dno warstwę siana, na to przekrojone na pół jabłka, miód i cydr, a następnie ułóżcie podsmażone uda, doprawcie solą, grubo mielonym pieprzem, połową tłuszczu z patelni.
  10. Na pozostałej części tłuszczu podsmażcie do zeszklenia cebule pokrojone w grube kawałki i rozgniecione 4 ząbki czosnku.
  11. Całość dodajcie do mięsa.
  12. Kociołek lub naczynie szczelnie zamknijcie, włóżcie kociołek na ognisko, a naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 160°C na minimum 2 godziny.
  13. Upieczone nogi z gęsi przełóżcie na półmisek wraz z upieczonymi jabłkami i cebulą.
  14. Na talerze wykładajcie owocową kaszę gryczaną, kawałki łososia, a obok mus jabłkowy.

Źródło: karolokrasa.pl

Gęś za 29,90 zł za kg i rogale Świętomarcińskie za 3,99 zł. Lidl od poniedziałku świętuje
Adobe Stock
Newsy
Gęsina 29,90 zł za kg i rogale świętomarcińskie nawet 3,99 zł. Lidl od poniedziałku świętuje
Przypominamy, już w tym tygodniu 11 listopada i jeden dzień wolny, a dla niektórych długi weekend. Zróbcie wcześniej zakupy, a jak obchodzicie Świętego Marcina, Lidl ma dla was gęsinę i rogale.

„Najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – tak polskie przysłowie określa, kiedy w ciągu roku powinno się jadać gęsi. Jedzenie gęsiny jak i rogali świętomarcińskich w dniu 11 listopada, to zwyczaj świętowania uroczystości znanej także pod potoczną nazwą Święty Marcin. Uroczystości obchodzono początkowo jedynie w Poznaniu i w Wielkopolsce. Od kilku lat zwyczaj też stał się na tyle popularny w całej Polsce, że za poznańskimi rogalami w listopadzie, rozglądają się mieszkańcy niemal wszystkich regionów Polski. I w niemal wszystkich regionach można je dostać. Na przykład w sklepach Lidl. Legenda Świętego Marcina i jego święto obchodzone w całej Europie Marcin urodził się na Węgrzech około 317 roku. Był żołnierzem i zasłynął tym, że podzielił się z żebrakiem swoim płaszczem i żołdem. Po tym zdarzeniu doznał objawienia Chrystusa, co skłoniło go do przejścia w stan duchowny. Po 10 latach życia jako pustelnik, w ascetycznych warunkach, nauczania wiernych, został wybrany na biskupa. Tak się wzbraniał przed objęciem tej posady, że ukrył się w szopie pośród gęsi. Te jednak głośnym gęganiem zdradziły kryjówkę Marcina. Od tej pory z postacią Świętego Marcina kojarzone były już zawsze gęsi. Jednak zwyczaj ich jedzenia późną jesienią rozpoczął się na długo przed tym, zanim zaczęto opowiadać sobie legendę Świętego Marcina. Wiązał się z pożegnaniem lata, zakończeniem prac polowych, zjadaniem utuczonych gęsi i świętowaniem udanych zbiorów. Dlaczego właśnie jadane gęsi? Bo w tym czasie kończy się cykl hodowli gęsi, który rozpoczął się wczesną wiosną. Święty Marcin – jak popularnie nazywane jest święto 11 listopada to tak naprawdę chłopski zwyczaj kończenia sezonu wszelkich zbiorów. Obchodzony jest w niemal całej Europie: na Węgrzech, w Austrii,...

Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak
Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na karkówkę? Koniecznie zajrzyjcie do przepisu Karola Okrasy. Nie uwierzycie, jak ją przygotowuje.

Na pewno robiliście kiedyś rybę po grecku. To danie, które składa się z usmażonych na oleju filetów ryby oraz gęstego sosu warzywnego na bazie marchewki, pietruszki, selera, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz przypraw (liść laurowy, sól, pierz, ziele angielskie, bazylia, oregano, słodka papryka). Potrawa smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, jedzona z chlebem. A powiecie na mięsną wersję tego dania? Przepis na karkówkę po grecku Karola Okrasy Karol Okrasa to prawdziwy mistrz gotowania. Tym razem słynny kucharz zabrał nas do świata karkówki. A konkretnie – karkówki po grecku. Jesteście ciekawi, co to za danie? To nic innego, jak jego własna interpretacja słynnej ryby po grecku - tyle że w wersji mięsnej. Jak ją przygotowuje? Sprawdźcie. Składniki: 6 plastrów karkówki grubości 1,5 cm 1 marchewka 1 seler 2 pietruszki korzeniowe ½ pora 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki kaparów 50 g masła 3 łyżki sosu ajvar 1 łyżka miodu 1 limonka 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 garść siana 50 g zielonych oliwek bez pestek sól grubo mielony pieprz olej Przygotowanie: Na patelni rozgrzejcie olej, po czym smażcie na mocno rozgrzanym oleju oprószone pieprzem plastry karkówki na brązowy kolor z każdej strony. Odłóżcie podsmażone mięso w ciepłe miejsce. Na tym samym oleju usmażcie do zeszklenia czosnek pokrojony w plasterki, po czym dodajcie starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę. Doprawcie liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajcie masło, odrobinę wody, sos ajvar, miód, startą skórkę z limonki. To właśnie...

Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy
Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną. Mrożona gęś Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce. Gęś w marynacie Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Pieczenie gęsi Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka. Z dodatkami Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji.  Składniki marynaty idealnej do gęsiny: 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu  Jak zrobić marynatę? Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze...

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem
Facebook, Adobe Stock
Newsy
Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę
Tylko trzy główne składniki: wątróbka, cebula i jabłko, a efekt zdumiewający. Drobne zmiany w recepturze powodują, że zwykłe danie zaczyna być niezwykłe.

Karol Okrasa, to polski kucharz, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadził programy „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest autorem książek „Ryby są super”, „Biblia od kuchni” i wielu innych. W kilka minut unowocześnił znane danie z wątróbki. Sprawdźcie, jak. Jak Karol Okrasa łamie przepis na drobiową wątróbkę? Kucharz, przygotowując swoje przepisy wspólnie z siecią Lidl, często sięga po dania, o które proszę widzowie. Tak jest też tym razem: - Odpowiadając na wasze wyzwanie, postaram się dziś udowodnić, że te najprostsze potrawy można tak zmienić, żeby były naprawdę potrawami eleganckimi i wykwintnymi. Pierwsze odstępstwo od tradycyjnej receptury dotyczy cebuli. W klasycznych przepisach cebula jest podduszona. W przepisie Okrasy będzie chrupiąca, krótko podsmażona na mocno rozgrzanym tłuszczu. Drugim złamaniem przepisu będzie sama wątróbka. Najczęściej moczy się ją w mleku, żeby nabrała delikatności. W tym przypadku zostanie zamarynowana w oleju, świeżym rozmarynie, czosnku i pieprzu. Przepis na wątróbkę Karola Okrasy Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 czerwone jabłka 4 gałązki świeżego rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 papryczka chilli 50 ml octu balsamicznego 40 g zimnego masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Olej roślinny – do smażenia Przygotowanie: Pokrójcie cebulę na grube piórka, przesmażcie partiami na patelni. Powinna smażyć się krótko i intensywnie, żeby na zewnątrz nabrała złotego koloru, a w środku pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę odłóżcie na talerz. Oczyszczoną wątróbkę przełóżcie do miski,...