Gęsina na św. Marcina z przepisu Karola Okrasy. Będziecie się nią zajadać
ONS/AdobeStock
Newsy

Gęsina na św. Marcina z przepisu Karola Okrasy. Będziecie się nią zajadać

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Świętego Marcina. To doskonały moment na przygotowanie potrawy z gęsi. Jak ją robi Karol Okrasa?

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. To także Dzień Świętego Marcina. Tradycyjnie w Dniu św. Marcina w Wielkopolsce, ale ostatnio i w całej Polsce jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę. Jak ją przygotowuje w tym dniu Karol Okrasa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karol Okrasa podał przepis na gęsinę

Karol Okrasa jest wielkim miłośnikiem mięsa gęsi. Wielkimi krokami zbliża się prawdziwe święto gęsiny - Dzień Świętego Marcina. Dlaczego warto upiec gęś? Gęś jest uznawana za najdelikatniejsze mięso spośród całego drobiu. Jest ona też bardzo zdrowa. To nie tylko bogate źródło białka, ale też skarbnica witamin i związków mineralnych, takich jak m.in. fosfor, żelazo i magnez.

Mięso gęsi jest ciemne i wyjątkowo delikatne w smaku, a po upieczeniu ma bardzo przyjemny zapach. Sprawdźcie jak przygotuje je Karol Okrasa.

Zobacz także
Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy,

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy

Pieczone uda gęsi na sianie, z jabłkami i cydrem Karola Okrasy

Składniki:

  • 3-4 uda gęsie
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 jabłek, najlepiej koszteli
  • 1 garść siana
  • 4 cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 400 ml cydru 
  • sól i pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Z ud gęsich usuńcie kości udowe - zostawcie tylko te w tzw. pałkach.
  2. Przygotujcie marynatę z utartych w moździerzu ziaren kolendry, kminku i suszonego majeranku.
  3. Dorzućcie 2 posiekane ząbki czosnku i sól.
  4. Wszystko utrzyjcie starannie na jednolitą masę.
  5. Taką marynatą natrzyjcie uda od strony mięsa.
  6. Odłóżcie na 24 godziny w chłodne miejsce.
  7. Zamarynowane uda ułóżcie na zimną patelnię od strony skóry i powoli podgrzewajcie, tak by wytopić ze skóry jak najwięcej tłuszczu.
  8. Na tym tłuszczu obsmażcie uda na złoto także od strony mięsa.
  9. Do kociołka lub żaroodpornego naczynia włóżcie na dno warstwę siana, na to przekrojone na pół jabłka, miód i cydr, a następnie ułóżcie podsmażone uda, doprawcie solą, grubo mielonym pieprzem, połową tłuszczu z patelni.
  10. Na pozostałej części tłuszczu podsmażcie do zeszklenia cebule pokrojone w grube kawałki i rozgniecione 4 ząbki czosnku.
  11. Całość dodajcie do mięsa.
  12. Kociołek lub naczynie szczelnie zamknijcie, włóżcie kociołek na ognisko, a naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 160°C na minimum 2 godziny.
  13. Upieczone nogi z gęsi przełóżcie na półmisek wraz z upieczonymi jabłkami i cebulą.
  14. Na talerze wykładajcie owocową kaszę gryczaną, kawałki łososia, a obok mus jabłkowy.

Źródło: karolokrasa.pl

Gęś za 29,90 zł za kg i rogale Świętomarcińskie za 3,99 zł. Lidl od poniedziałku świętuje
Adobe Stock
Newsy
Gęsina 29,90 zł za kg i rogale świętomarcińskie nawet 3,99 zł. Lidl od poniedziałku świętuje
Przypominamy, już w tym tygodniu 11 listopada i jeden dzień wolny, a dla niektórych długi weekend. Zróbcie wcześniej zakupy, a jak obchodzicie Świętego Marcina, Lidl ma dla was gęsinę i rogale.

„Najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – tak polskie przysłowie określa, kiedy w ciągu roku powinno się jadać gęsi. Jedzenie gęsiny jak i rogali świętomarcińskich w dniu 11 listopada, to zwyczaj świętowania uroczystości znanej także pod potoczną nazwą Święty Marcin. Uroczystości obchodzono początkowo jedynie w Poznaniu i w Wielkopolsce. Od kilku lat zwyczaj też stał się na tyle popularny w całej Polsce, że za poznańskimi rogalami w listopadzie, rozglądają się mieszkańcy niemal wszystkich regionów Polski. I w niemal wszystkich regionach można je dostać. Na przykład w sklepach Lidl. Legenda Świętego Marcina i jego święto obchodzone w całej Europie Marcin urodził się na Węgrzech około 317 roku. Był żołnierzem i zasłynął tym, że podzielił się z żebrakiem swoim płaszczem i żołdem. Po tym zdarzeniu doznał objawienia Chrystusa, co skłoniło go do przejścia w stan duchowny. Po 10 latach życia jako pustelnik, w ascetycznych warunkach, nauczania wiernych, został wybrany na biskupa. Tak się wzbraniał przed objęciem tej posady, że ukrył się w szopie pośród gęsi. Te jednak głośnym gęganiem zdradziły kryjówkę Marcina. Od tej pory z postacią Świętego Marcina kojarzone były już zawsze gęsi. Jednak zwyczaj ich jedzenia późną jesienią rozpoczął się na długo przed tym, zanim zaczęto opowiadać sobie legendę Świętego Marcina. Wiązał się z pożegnaniem lata, zakończeniem prac polowych, zjadaniem utuczonych gęsi i świętowaniem udanych zbiorów. Dlaczego właśnie jadane gęsi? Bo w tym czasie kończy się cykl hodowli gęsi, który rozpoczął się wczesną wiosną. Święty Marcin – jak popularnie nazywane jest święto 11 listopada to tak naprawdę chłopski zwyczaj kończenia sezonu wszelkich zbiorów. Obchodzony jest w niemal całej Europie: na Węgrzech, w Austrii,...

Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy
Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną. Mrożona gęś Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce. Gęś w marynacie Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Pieczenie gęsi Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka. Z dodatkami Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji.  Składniki marynaty idealnej do gęsiny: 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu  Jak zrobić marynatę? Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze...

bigos na szybko
ONS, Flickr
Newsy
Karol Okrasa robi bigos w zaledwie 25 min. Dodaje 3 wyjątkowe składniki, które podkręcają smak dania
Czy da się zrobić bigos w niecałe pół godziny? Można, a do tego wychodzi przepyszny! Wypróbujcie przepis Karola Okrasy.

Bigos to danie wymagające – przede wszystkim czasu. Jednak znany ekspert od gotowania Karol Okrasa udowodnił, że da się zrobić pyszny bigos w niespełna pół godziny! Wydaje się niewiarygodne, ale naprawdę to zrobił. W dodatku tak przyrządzony bigos wygląda bardzo smacznie. Spróbujcie go zrobić sami z poniższego przepisu. Na pewno się przyda, gdy weźmie was ochota na bigos, a nie będziecie mieli czasu na jego długie gotowanie! Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy Przygotowanie bigosu zajmie wam zaledwie 25 minut. Składniki 30 dag schabu 10 dag wędzonego, surowego boczku 200 g białej kapusty 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 1 łyżka miodu 100 ml czerwonego wina 50 ml sosu worcestershire 1 cebula 5 suszonych śliwek 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe Szczypta soli Przygotowanie Pokrójcie boczek w kostkę i przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie bez użycia tłuszczu – za chwilę sam się wytopi z boczku! Podsmażajcie chwilę. Następnie wytnijcie tłuszcz ze schabu i pokrójcie w plasterki. Dodajcie na patelnię z boczkiem, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie przez 5 minut z dodatkiem 2 łyżek smalcu. Gdy mięso będzie już usmażone, przełóżcie je do osobnego naczynia. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na tłuszczu ze smażenia boczku i schabu. Następnie oddajcie do niej suszone śliwki pokrojone w paseczki, a na koniec poszatkowaną białą kapustę. Całość doprawcie łyżeczką kolendry i 4 liśćmi laurowymi. Wymieszajcie i smażcie, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Wsypcie łyżeczkę majeranku i duście do momentu, aż kapusta zmięknie. Nieodciśniętą kapustę kiszoną wrzućcie do bigosu i posypcie solą i pieprzem. Duście do odparowania wody. Na sam koniec wlejcie do bigosu 100...

barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy
Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą. Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma wędzonego boczku Pół litra zakwasu na żurek 250 g ziemniaków 3 białe kiełbasy parzone 3 cebule 150 g tartego chrzanu 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 4 jajka 3 liście laurowe 25 ml oleju rzepakowego 6 g majeranku Sól Pieprz biały Przygotowanie: Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.   Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki. Pokrójcie boczek drobno i...