Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem cebuli to jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie nudzą. Choć można bez żadnego problemu kupić takie śledzie w każdym sklepie, to zachęcamy was do przygotowania ich samodzielnie - nie jest to wcale takie trudne, a ryba smakuje znacznie lepiej. Zwłaszcza, gdy dodacie do niej składnik, który nada jej wspaniałego smaku.
Jak zrobić dobre śledzie w oleju?
Ta potrawa nie składa się z wielu składników, dlatego tak ważne jest, by były one dobrej jakości. Polecamy wam użyć śledzi solonych „z beczki”, koniecznie o jasnej barwie - odrzućcie lekko zażółcone egzemplarze. Możecie też kupić śledzie, które już są w oleju, jednak nikt nie da wam gwarancji, że tłuszcz, w którym są zanurzone, jest dobrej jakości.
Kolejną ważną sprawą są przyprawy. Niektórzy do śledzi dają tylko cebulę, ocet i na tym doprawianie się kończy. Warto jednak dodać do nich parę ziarenek ziela angielskiego - ryba od razu nabierze głębszego smaku. Możecie też, poza zielem angielskim, dorzucić do słoików po jednym liściu laurowym. Zobaczcie, jak zrobić klasyczne śledzie w oleju z poniższego przepisu.
Zobacz także:
Przepis na śledzie w oleju
Składniki:
-
5 solonych filetów śledziowych
-
1,5 szklanki oleju
-
2 cebule
-
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
-
pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
-
2 liście laurowe
-
2-3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od namoczenia śledzi. Jeżeli kupujecie solone filety śledziowe solone (czasami nazywane tradycyjnie śledziami z beczki), trzeba je wcześniej wymoczyć, by usunąć z nich nadmiar soli. Należy włożyć rybę do zimnej wody, a po 20 minutach wypłukać i wymienić wodę. Czynność powtarzajcie kilka razy, a przy każdej wymianie wody próbujcie śledzi, by ocenić ich słoność.
-
Osuszcie filety za pomocą papierowych ręczników i pokrójcie na kawałki o szerokości 2-3 centymetrów.
-
Cebule obierzcie i pokrójcie je w kostkę, a następnie umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Odstawcie do ostudzenia.
-
Przygotujcie sobie dwa wyparzone, suche słoiki. Do każdego z nich włóżcie na dno warstwę cebuli, następnie śledzi i tak na zmianę, aż do końca. W środku, pomiędzy warstwami, włóżcie po liściu laurowym. Na górę wlejcie po jednej łyżeczce soku z cytryny (lub octem).
-
Dodajcie jeszcze po ziarenku ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu - dzięki temu śledzie będą ostrzejsze.
-
Całość zalejcie olejem tak, by przykrył śledzie.
-
Zakręćcie słoiki i odstawcie do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie będą już gotowe do spożycia. Można je bezpiecznie przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.