Przepis na flaki wołowe we włoskim stylu Karola Okrasy. 2 dodatki zaskakują
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Przepis na flaki wołowe we włoskim stylu Karola Okrasy. 2 dodatki zaskakują

Nie lubicie jeść flaków? Spróbujcie tych z przepisu Karola Okrasy, a na pewno zmienicie zdanie.

Jedni je uwielbiają, drudzy na samą myśl o tym daniu z niechęcią wzruszają ramionami. Mowa o flakach. A wy lubicie je jeść, czy za nimi nie przepadacie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na flaki wołowe Karola Okrasy

Flaki to danie, które po prostu trzeba lubić. Co, jeśli za nim nie przepadamy? Karol Okrasa ma dla takich osób pewną radę:

- Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu! - reklamuje swoje danie kulinarny mistrz.

Sprawdźcie przepis Karola Okrasy na flaki po włosku. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki: gotowaną fasolę i twardy ser żółty grana padano. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • flaki wołowe – 500 g
  • seler naciowy – 1 łodyga
  • marchew – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • szalotka – 2 szt.
  • ugotowana fasola – 200 g
  • papryczka chili – 1 szt.
  • liście laurowe – 3 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • czerwone wytrawne wino – 200 ml
  • pomidory w puszce – 400 ml
  • bulion wołowy – 500 ml
  • fasola w puszcze – 400 ml
  • tymianek – 3 gałązki
  • oliwa – 1 łyżka
  • ser grana padano – 35 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
Zobacz także
flaki jak łajno gessler restauracja

Magda Gessler porównała flaki z restauracji do „łajna”. Kucharka odpowiedziała, że zrobiła je według jej przepisu

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?

Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd

Przygotowanie:

  1. Flaki wołowe obgotujcie dwukrotnie w wodzie, by stały się miękkie (2 razy po 30 minut). Za każdym razem odsączcie dokładnie wodę.
  2. Seler naciowy pokrójcie w poprzek i w półplasterki.
  3. Marchew pokrójcie w grubą kostkę.
  4. Czosnek i szalotkę drobno posiekajcie.
  5. Oliwę wlejcie na rozgrzaną patelnię.
  6. Dodajcie wszystkie warzywa prócz selera.
  7. Całość smażcie przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajcie seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.
  8. Dodajcie posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino.
  9. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajcie pomidory oraz bulion wołowy.
  10. Zmniejszcie gaz, aby całość wolno się gotowała.
  11. Dodajcie flaki i tymianek.
  12. Gotujcie do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajcie fasolę z puszki razem z wodą.
  13. Doprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie całość.
  14. Wyjmijcie gałązki tymianku i gotujcie jeszcze ok. 5 minut.
  15. Flaki przełóżcie do miseczek.
  16. Na wierzch zetrzyjcie ser.

Źródło: kuchnialidla.pl

Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego
czekoladka_m/Gotujmy.pl
Newsy
Kotlet po mediolańsku. Przepis na sznycel mediolański – alternatywa dla schabowego
Kotlet schabowy to tradycyjne, pyszne, ale momentami… nieco nudne danie. Jak przyrządzić go w oryginalny sposób? Wypróbujcie kotlet po mediolańsku!

Kotlet po mediolańsku to świetna alternatywa dla klasycznego schabowego, który od lat wiedzie prym w rankingach popularności dań kuchni polskiej. Chociaż ma on niewiele wspólnego z kuchnią włoską, obfitującą raczej w makarony, pizze czy owoce morza, jego nazwa sprawi, że wasi goście będą zaintrygowani i z pewnością zaskoczeni taką formą kotleta. Potrawa ta, zamiast klasycznych ziemniaków z wody albo puree ziemniaczanego, najlepiej smakuje serwowana z ryżem – długoziarnistym, nasączonym nieco wywarem z bulionu albo tradycyjnym ryżem włoskim arborio, z którego przygotowuje się risotto. Przepis na kotlet po mediolańsku Składniki: 500 g schabu wieprzowego bez kości, 2 marchewki, 200 g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego, 850 ml domowego bulionu drobiowego, 50 ml białego wina, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 1/4 pęczka natki pietruszki, 200 g ryżu długoziarnistego, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 3 liście laurowe, tymianek, rozmaryn. Przygotowanie:  Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w plastry. Delikatnie rozbijcie tłuczkiem.  Oprószcie z obu stron solą i pieprzem i obsmażcie na odrobinie oleju. Zdejmijcie z patelni.  Na powstałym tłuszczu zeszklijcie dwie posiekane cebule. Następnie dodajcie posiekany czosnek i natkę oraz warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino.  Włóżcie mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalejcie 250 ml bulionu drobiowego i duście około 30 minut na małym ogniu.  Na łyżce oleju zeszklijcie posiekaną cebulę, dodajcie ryż, białe wino oraz resztę bulionu.  Dodajcie listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Duście około 15 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.  Ryż podawajcie z mięsem i...

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Newsy
Jakie przyprawy najbardziej pasują do bigosu? Dodajcie te, a zyska niesamowity smak
Dobry bigos wymaga użycia właściwych przypraw w odpowiednich proporcjach. Wiecie, jakie sprawdzają się najlepiej?

Bigos to danie kultowe, którego nie może dziś zabraknąć podczas rodzinnych spotkań! Ale nie zawsze tak było. Trudno nazwać bigos szczególnie wykwintnym jedzeniem, ale w dawnych czasach nie wszyscy mogli sobie na niego pozwolić. Wynika to głównie z dużej zawartości mięsa, które dawniej było bardzo drogie. Bigos był daniem myśliwych, którzy gotowali w dużym garnku mięso upolowanych zwierząt z dodatkiem kapusty, zebranych grzybów, owoców i przypraw. Dziś na szczęście mięso nie jest już takim rarytasem i jedyne co może zniechęcić do ugotowania bigosu, to długi czas przygotowania. Aby wyszedł idealny, czyli nie za kwaśny i nie za słodki , ważny jest umiar w doprawianiu i oczywiście użycie odpowiednich przypraw. Sprawdźcie, które z nich są najlepsze do bigosu! Jakie przyprawy należy dodać do bigosu? Cały smak bigosu tkwi w kapuście oraz odpowiednich przyprawach! To dzięki nim potrawa zyskuje tak głęboki smak i aromat. Gdy będziecie gotowali bigos na święta, dodajcie do niego poniższe przyprawy – gwarantujemy, że wyjdzie fenomenalny! Przyprawy do bigosu: Majeranek Tymianek Ziele angielskie Liście laurowe Pieprz ziarnisty Suszone śliwki Rodzynki Goździki Papryka słodka czerwona Kminek Cukier Czerwone wino Owoce jałowca Jabłka Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Jak doprawiać bigos? Najważniejszy jest umiar . Jeżeli zdecydujecie się na wiele przypraw, to używajcie ich oszczędnie! W tym przypadku znacznie łatwiej jest dodać niż odjąć , więc lepiej doprawiać po trochu i próbować, niż zepsuć danie zbyt dużą ilością kminku albo pieprzu. Uważajcie szczególnie na sól . Bigos przygotowuje się z dużą ilością wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa. Są one bardzo słone, dlatego bigos należy solić...