Jedni je uwielbiają, drudzy na samą myśl o tym daniu z niechęcią wzruszają ramionami. Mowa o flakach. A wy lubicie je jeść, czy za nimi nie przepadacie?

Przepis na flaki wołowe Karola Okrasy

Flaki to danie, które po prostu trzeba lubić. Co, jeśli za nim nie przepadamy? Karol Okrasa ma dla takich osób pewną radę:

- Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu! - reklamuje swoje danie kulinarny mistrz.

Sprawdźcie przepis Karola Okrasy na flaki po włosku. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki: gotowaną fasolę i twardy ser żółty grana padano. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • flaki wołowe – 500 g
  • seler naciowy – 1 łodyga
  • marchew – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • szalotka – 2 szt.
  • ugotowana fasola – 200 g
  • papryczka chili – 1 szt.
  • liście laurowe – 3 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • czerwone wytrawne wino – 200 ml
  • pomidory w puszce – 400 ml
  • bulion wołowy – 500 ml
  • fasola w puszcze – 400 ml
  • tymianek – 3 gałązki
  • oliwa – 1 łyżka
  • ser grana padano – 35 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Flaki wołowe obgotujcie dwukrotnie w wodzie, by stały się miękkie (2 razy po 30 minut). Za każdym razem odsączcie dokładnie wodę.
  2. Seler naciowy pokrójcie w poprzek i w półplasterki.
  3. Marchew pokrójcie w grubą kostkę.
  4. Czosnek i szalotkę drobno posiekajcie.
  5. Oliwę wlejcie na rozgrzaną patelnię.
  6. Dodajcie wszystkie warzywa prócz selera.
  7. Całość smażcie przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajcie seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.
  8. Dodajcie posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino.
  9. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajcie pomidory oraz bulion wołowy.
  10. Zmniejszcie gaz, aby całość wolno się gotowała.
  11. Dodajcie flaki i tymianek.
  12. Gotujcie do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajcie fasolę z puszki razem z wodą.
  13. Doprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie całość.
  14. Wyjmijcie gałązki tymianku i gotujcie jeszcze ok. 5 minut.
  15. Flaki przełóżcie do miseczek.
  16. Na wierzch zetrzyjcie ser.

Źródło: kuchnialidla.pl

Zobacz także: