Ewa Wachowicz podała przepis na syrop z cebuli. Dodaje do niego nietypową przyprawę
ONS/AdobeStock
Newsy

Ewa Wachowicz podała przepis na zdrowy syrop z cebuli. Dodaje do niego nietypową przyprawę

Czy jest coś, co lepiej stawia na nogi w sezonie przeziębień niż tradycyjny syrop z cebuli? Zobaczcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Mimo swojego niezbyt przyjemnego zapachu, syrop z cebuli to świetne, domowe lekarstwo na przeziębienie. Dlaczego warto przygotować syrop z cebuli?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne syropu z cebuli

Bez względu na to, czy dopadła was grypa czy zwykłe przeziębienie, dobrze jest sięgać w takich sytuacjach po naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Są one nie tylko zdrowsze, ale też nie obciążają organizmu chemicznymi substancjami tak jak leki bez recepty.

Syrop z cebuli to doskonałe remedium na ból gardła, suchy kaszel i początek każdej infekcji. Warto dodać, że mogą go pić wszyscy – nawet dzieci i kobiety w ciąży. To prosta mikstura, którą stosowały nasze babcie i prababcie. Jak przygotowuje taki syrop Ewa Wachowicz?

Zobacz także

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy

Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?

Staroświecki, ale skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli?

Przepis na syrop z cebuli Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii gotowania, a jej przepisy kulinarne biją rekordy popularności w sieci. Słynna gospodyni kulinarna podzieliła się ostatnio czymś wyjątkowym - przepisem na domowy syrop z cebuli:

– Kiedy byłam mała i chorowałam to ani rodzice, ani dziadkowie nie biegli od razu do apteki po lekarstwa, tylko próbowali wyleczyć mnie domowymi sposobami. Wszyscy wiemy, że syrop na kaszel z cebuli z dodatkiem miodu to samo zdrowie, ale rzadko które dziecko pokocha taki smak... Ja szczerze nie znosiłam tej mikstury, dlatego była ona zmorą mojego dzieciństwa – zdradziła „Faktowi" Ewa.

Ewa Wachowicz dodaje do syropu nieoczekiwany składnik

Gwiazda przyznała, że nawet po dodaniu do syropu miodu, jego smak zupełnie jej nie odpowiadał. Wachowicz zmodyfikowała więc przepis swojej mamy o jeden nietypowy dodatek. Dzięki niemu syrop wreszcie nabrał znośnego smaku:

- Zapach cebuli zniechęcał mnie tak bardzo, że nie chciałam tego syropu tknąć i przez długie lata miałam do niego uraz. Dopiero kiedy dorosłam i zaczęłam realizować się kulinarnie, zmodyfikowałam znienawidzony przepis, dodając do niego goździki. Od tej pory uwielbiam syrop z cebuli i teraz sama leczę nim moich bliskich. Także moją mamę, więc role się odwróciły – zdradza Ewa Wachowicz.

Przepis na syrop z cebuli Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka goździków
  • miód (można użyć cukru)

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną cebulę i czosnek wraz z goździkami, umieśćcie warstwami w słoiku i zalejcie miodem.
  2. Odstawcie w zacienione miejsce na 1 dzień.
  3. Po tym czasie przechowujcie syrop w lodówce.
  4. Stosujcie 1 łyżkę 3 razy na dzień.

Źródło: Fakt

ewa wachowicz
ONS
Newsy
Oto sekretna mikstura Ewy Wachowicz na wzmocnienie odporności. Pije ją codziennie i nie choruje
Ewa Wachowicz wie, jak dbać o zdrowie! Poznajcie jej autorski przepis na domowy syrop na przeziębienie.

Laureatka konkursu Miss World z 1992 roku, swoją doskonałą figurę i promienną cerę zawdzięcza między innymi odpowiedniej diecie. Zbilansowane żywienie to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także na doskonałe zdrowie! Sposoby na wzmocnienie odporności i zachowanie zdrowia Ewa Wachowicz chętnie dzieli się na portalach społecznościowych swoimi przepisami na różne potrawy, a także trikami kulinarnymi. Niedawno pochwaliła się fanom swoją własną miksturą na przeziębienie! Przepis szybko obiegł cały internet i stał się prawdziwym hitem. Dziennikarka i producentka podkreśliła, że nie dodaje do niego cukru i to nie z powodu dbania o linię! Cukier szkodzi  szczególnie w trakcie przeziębienia, ponieważ staje się pożywką dla grzybów, bakterii i wirusów, które w tym czasie chcemy zwalczać, a nie karmić. Do tego słodkie jedzenie i napoje osłabiają układ odpornościowy. Syrop na przeziębienie autorstwa Ewy Wachowicz to mieszanka składników, z których każdy użyty osobno ma zdrowotne właściwości. Zmieszanie ich razem tworzy niezwykłą miksturę, która poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Syrop proponowany przez prowadzącą „Ewa Gotuje” zawiera następujące składniki: Cebulę. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i dużą ilość witaminy C. Poprawia odporność i przyspiesza leczenie infekcji. Czosnek. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Wzmacnia działanie układu odpornościowego i przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania. Imbir. Ma silne działanie rozgrzewające, może być więc stosowany przy wyziębieniu organizmu. Wspomaga leczenie przeziębienia, łagodzi objawy grypy, działa łagodząco i przeciwbólowo na ból gardła. Kurkuma. Ma działanie przeciwzapalnie i działa oczyszczająco Chilli. Działa rozgrzewająco, antybakteryjnie i...

czarnuszka na co
AdobeStock
Newsy
Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację. Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego? Właściwości syropu z czarnuszki Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność. Syrop z czarnuszki – dla kogo? Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki. Który maluch oprze się takim pysznościom? Przepis na syrop z czarnuszki Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 duże łyżki nasion czarnuszki 15 – 20 goździków 3-4 gwiazdki anyżu...

AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy
Szukacie remedium na choroby? Ten syrop z cebuli „Pana Tabletki” nie ma sobie równych!

Sezon grypowy zbliża się wielkimi krokami. To ostatni dzwonek, żeby zadbać o swoją odporność włączając do swojej diety świeże owoce i warzywa oraz oczywiście nie zapominając o aktywności fizycznej. Jeśli już dopadnie was grypa lub przeziębienie na pewno nie zaszkodzi wam syrop z cebuli . W czym tkwi sekret jego działania? Syrop z cebuli – co to takiego? Syrop z cebuli może budzić postrach, ale odpowiednio przygotowany może być naprawdę smaczny. Syrop z cebuli to świetne remedium na ból gardła, suchy kaszel i początek każdej infekcji. Mogą go pić wszyscy – nawet dzieci i kobiety w ciąży. Jak podaje znany polski farmaceuta i bloger „Pan Tabletka”, jedynym przeciwskazaniem do jego spożywania jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników. Zdaniem „Pana Tabletki”, syrop z cebuli działa o wiele lepiej niż popularne syropy z apteki. Ma właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność, trawienie i rozgrzewające: To prawdziwa bomba bioaktywnych składników. Bomba wycelowana prosto w rozwijającą się infekcję – twierdzi farmaceuta. Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki” Ilość składników na około 500 ml słoik (możecie dowolnie zmieniać proporcje): 3 średnie cebule – najlepiej czerwone cebule – dadzą wam fajny różowy kolor 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 cytryny 10 goździków cukier/miód/syrop klonowy – według uznania cynamon – kawałek kory, lub w proszku opcjonalnie i do smaku: gwiazdka anyżu gałązka świeżego tymianku/rozmarynu Przygotowanie syropu: Półlitrowy słoik wyparzyć wrzątkiem lub umyć w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą. Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę –...

Ewa Wachowicz przepis na syrop
ons/Adobe Stock
Newsy
Syrop z przepisu Ewy Wachowicz idealnie wzmacnia odporność. Potrzebne są tylko 2 składniki
Ewa Wachowicz, znana między innymi z programu „Ewa gotuje” emitowanego na antenie Polsatu, zdradziła przepis na wzmacniający odporność syrop. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko czosnku i miodu!

Ewa Wachowicz już od ponad 20 lat zajmuje się kulinariami. Wszystko zaczęło się od produkcji programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Potem już poszło jak z płatka.  W 2007 roku znana dziennikarka i prezenterka postanowiła rozpocząć emisję swojego autorskiego projektu pod nazwą „Ewa gotuje”. Gwiazda ma na koncie również wiele książek kulinarnych. Braku obycia z tematyką nie można jej więc zarzucić. Wachowicz zachęca do leczenia domowymi sposobami Od początku pandemii Wachowicz zachęca swoich fanów do robienia domowych, wzmacniających odporność przetworów. Według gwiazdy, ich regularne spożywanie, może realnie wpłynąć na nasze zdrowie. W lodówce zawsze mam taki syrop na wzmocnienie. Jeśli macie imbir, cytrynę i miód to przygotujcie tę zdrową i smaczną miksturę! (…) Dbamy o siebie i nie panikujmy – czytamy na Instagramie Wachowicz. Przepis na syrop z czosnku i miodu Prezenterka postanowiła również zdradzić swoim obserwatorom przepis na pyszny syrop na bazie 3 główek czosnku i 1 szklanki miodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że obierzecie ząbki czosnku, a następnie pokroicie je na plastry. Tak przygotowane powinniście umieścić w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku i zalać płynnym miodem. Całość należy dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy! Ewa Wachowicz zachęca do spożywania specyfiku codziennie rano, na czczo, po jednej łyżeczce. Produkt, oprócz tego, że wzmocni waszą odporność, to również skróci czas trwania każdej infekcji, doda sił, przyspieszy regenerację organizmu, a także wesprze procesy trawienne.         Wyświetl ten...