Mimo swojego niezbyt przyjemnego zapachu, syrop z cebuli to świetne, domowe lekarstwo na przeziębienie. Dlaczego warto przygotować syrop z cebuli?

Korzyści zdrowotne syropu z cebuli

Bez względu na to, czy dopadła was grypa czy zwykłe przeziębienie, dobrze jest sięgać w takich sytuacjach po naturalne specyfiki na zwalczanie infekcji. Są one nie tylko zdrowsze, ale też nie obciążają organizmu chemicznymi substancjami tak jak leki bez recepty.

Syrop z cebuli to doskonałe remedium na ból gardła, suchy kaszel i początek każdej infekcji. Warto dodać, że mogą go pić wszyscy – nawet dzieci i kobiety w ciąży. To prosta mikstura, którą stosowały nasze babcie i prababcie. Jak przygotowuje taki syrop Ewa Wachowicz?

Przepis na syrop z cebuli Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii gotowania, a jej przepisy kulinarne biją rekordy popularności w sieci. Słynna gospodyni kulinarna podzieliła się ostatnio czymś wyjątkowym - przepisem na domowy syrop z cebuli:

Zobacz także:

– Kiedy byłam mała i chorowałam to ani rodzice, ani dziadkowie nie biegli od razu do apteki po lekarstwa, tylko próbowali wyleczyć mnie domowymi sposobami. Wszyscy wiemy, że syrop na kaszel z cebuli z dodatkiem miodu to samo zdrowie, ale rzadko które dziecko pokocha taki smak... Ja szczerze nie znosiłam tej mikstury, dlatego była ona zmorą mojego dzieciństwa – zdradziła „Faktowi" Ewa.

Ewa Wachowicz dodaje do syropu nieoczekiwany składnik

Gwiazda przyznała, że nawet po dodaniu do syropu miodu, jego smak zupełnie jej nie odpowiadał. Wachowicz zmodyfikowała więc przepis swojej mamy o jeden nietypowy dodatek. Dzięki niemu syrop wreszcie nabrał znośnego smaku:

- Zapach cebuli zniechęcał mnie tak bardzo, że nie chciałam tego syropu tknąć i przez długie lata miałam do niego uraz. Dopiero kiedy dorosłam i zaczęłam realizować się kulinarnie, zmodyfikowałam znienawidzony przepis, dodając do niego goździki. Od tej pory uwielbiam syrop z cebuli i teraz sama leczę nim moich bliskich. Także moją mamę, więc role się odwróciły – zdradza Ewa Wachowicz.

Przepis na syrop z cebuli Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka goździków
  • miód (można użyć cukru)

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną cebulę i czosnek wraz z goździkami, umieśćcie warstwami w słoiku i zalejcie miodem.
  2. Odstawcie w zacienione miejsce na 1 dzień.
  3. Po tym czasie przechowujcie syrop w lodówce.
  4. Stosujcie 1 łyżkę 3 razy na dzień.

Źródło: Fakt