Ewa Wachowicz opowiada o tradycji świąt: „Od lat piekę roladę z boczku. Robię też pasztet i pieczeń”
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Ewa Wachowicz opowiada o tradycji świąt: „Od lat piekę roladę z boczku. Robię też pasztet i pieczeń”

Ewa Wachowicz opowiedziała o swojej tradycji obchodzenia świąt wielkanocnych. Jak się do nich przygotowuje? Czego nie może zabraknąć na jej świątecznym stole? Przeczytajcie.

Ewa Wachowicz opowiedziała, jak przygotowuje się do świąt Wielkiejnocy. Była Miss Polonia, prezenterka telewizyjna i gwiazda kulinariów, zdradziła, że o świętach zaczyna myśleć już w Niedzielę Palmową, która rozpoczyna jej przygotowania do Wielkanocy.

– O Świętach Wielkanocnych zaczynam myśleć w Niedzielę Palmową. Po powrocie z kościoła wyjmuję kalendarz i wypisuję plan na każdy dzień, aż do świąt. Wszystko mam precyzyjnie zaplanowane – zdradziła kulinarna gwiazda.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego nie może zabraknąć na jej stole?

Ewa Wachowicz uwielbia jeść mięso i to właśnie ono króluje na jej świątecznym stole. Prezenterka samodzielnie robi pieczeń, pasztet i roladę z boczku:

- Na wielkanocny stół zawsze robię przeróżne mięsiwa. Od lat piekę roladę z boczku, faszerowaną mielonym mięsem. Robię też pasztet i pieczeń wielkanocną - powiedziała. 

Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”

Jakie ciasta piecze na święta Ewa Wachowicz?

Tych także nie może zabraknąć na jej świątecznym stole:

- Jeśli chodzi o słodkości, króluje mazurek w różnych odsłonach. Nie może też zabraknąć dwukolorowej baby. To babka ucierana, która wymaga wielkiej pracy i piekę ją tylko raz w roku. Wszyscy na nią bardzo czekają. Ale za to robię od razu dwie. Pierwszą w Wielki Piątek. Jemy ją z mlekiem na śniadanie w Wielką Sobotę, która jest dniem postu. W sobotę piekę drugą. Robię też babeczki cytrynowe, do koszyka ze święconką – zdradza Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz przekazuje tradycje córce

Ewa Wachowicz jest mamą 13-letniej Oli, której od małego starała się zaszczepić tradycje wielkanocne. Matka i córka przygotowują razem pisanki i mają swoje świąteczne rytuały:

- U nas jest tradycja wydrapywania pisanek barwionych w cebulniku i w soku z buraka. W piątkowy wieczór siadamy z Olą przy stole, skrobiemy różne wzorki i gadamy, gadamy... Ta tradycja jest dla mnie bardzo ważna, bo przecież to nasze korzenie. I cieszę się, że Ola, która ma dziś trzynaście lat, czeka na te same co roku rytuały i obrzędy. Bo dla niej to też jest ważne i piękne. Ola nie oczekuje na święta zupy tajskiej, czeka na żur – mówi Ewa Wachowicz.

Źródło: msn.com.pl

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny
Adobe Stock
Newsy
Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny
Wielkanoc już za dwa dni, a wszystkie gospodynie domowe uwijają się przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Podczas przygotowywania wielkanocnego śniadania, warto pamiętać o jednym aspekcie, aby nie popełnić krytycznego błędu.

Żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, domowe wędliny i słodkie wypieki - to tylko część potraw, jakie znajdą się na naszym świątecznym stole. Wiele osób czeka ten moment, kiedy będzie można bezkarnie skosztować tych wyjątkowych pyszności. Podczas przygotowywania śniadania należy pamiętać o zachowaniu jednej zasady. Przygotowania do Wielkanocy Okres wielkanocny rozpoczyna się już od Środy Popielcowej inicjującej początek Wielkiego Postu, trwającego czterdzieści dni. Kluczowy jednak jest Wielki Tydzień, który jest zapoczątkowany przez Niedzielę Palmową. Samą kwintesencją przygotowań duchowych, jest Triduum Paschalne. To czas zadumy i refleksji przed wielkim świętowaniem Zmartwychwstania Chrystusa. Obyczaje wielkanocne Jak każde święta, tak i Wielkanoc, ma swoje typowe tradycje, które są kultywowane od wielu lat. Nastrajają one do przeżycia tych dni w odpowiedni sposób. Wśród tradycji wielkanocnych są takie jak: przygotowywanie koszyczka, święcenie pokarmów w kościele, malowanie pisanek, uroczyste śniadanie w rodzinnym gronie,  czy dzielenie się jajkiem. To część obyczajów, które sprawiają, że te święta mają szczególny charakter i są niepowtarzalne. Są czasem radości, spotkań rodzinnych oraz skosztowania wspaniałych dań. Tradycyjne potrawy świąteczne Wielkanoc charakteryzuje się kilkoma potrawami, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystego śniadania, gdyby którejś z nich zabrakło. Do tradycyjnych dań wielkanocnych zalicza się żurek z białą kiełbasą, biały barszcz, jajka faszerowane, pasztet jajeczny, babkę, paschę czy mazurek. Słodkości są doskonałym uwieńczeniem pysznych, wytrawnych potraw.  Odpowiednie nakrycie stołu wielkanocnego...

Wielkanoc
Adobe Stock
Newsy
Kiedy wypadają święta wielkanocne? Już czas pomyśleć o potrawach świątecznych
Środa popielcowa już za nami, a to oznacza, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jak w tym roku wypadają święta? Sprawdźcie!

Święta wielkanocne to najważniejsze święta dla chrześcijan. Wówczas obchodzi się Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W tym roku wypadają już na początku kwietnia. Zmartwychwstanie Pańskie jest najstarszym i zarazem najważniejszym świętem dla wszystkich wierzących. Upamiętnia ono zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Rozpoczyna się już po zapadnięciu zmroku w sobotę. Wówczas odbywa się Wigilia Paschalna, podczas której zapala się dużą woskową świece. Jest ona symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa. Święta wielkanocne trwają dwa dni - niedzielę oraz poniedziałek, nazywany Lanym Poniedziałkiem. Przygotowania do świąt wielkanocnych Chrześcijanie rozpoczynają przygotowania do ponownego przyjścia Chrystusa już w środę popielcową. To ona rozpoczyna czterdziestodniowy post poprzedzający wielkie świętowanie. Wielki Post jest okresem zadumy, pokuty oraz duchowego przygotowania chrześcijan. Ostatni tydzień przed Wielkanocą to Wielki Tydzień, który tym razem rozpoczyna się w niedzielę palmową i trwa do Wielkiej Soboty. To okres wspominania najważniejszych wydarzeń dla wiary chrześcijańskiej. Ostatnie trzy dni tego tygodnia to tak zwane Triduum Paschalne. Tradycje wielkanocne Jak każde święta, również i Wielkanoc ma swoje tradycje. Dzięki ich podtrzymywaniu, ten okres jest jeszcze bardziej niezwykły oraz wyniosły. Wśród najbardziej wyjątkowych należy wyróżnić: święcenie palm, co prawda odbywa się to tydzień przed Wielkanocą w Niedzielę Palmową, ale ten zwyczaj rozpoczyna wielkie oczekiwanie, święcenie pokarmu, odbywa się ono w Wielką Sobotę; wówczas do kościoła zanosi się koszyczki z produktami, które kolejnego dnia znajdą się na świątecznym stole, pisanki, to zwyczaj, na który najbardziej czekają dzieci; ozdabianie jaj jest nie tylko piękną tradycją...

Jak nie przytyć w święta? Godzinę przed jedzeniem wypijcie ten prosty napój. To naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak nie przytyć w święta? Godzinę przed jedzeniem wypijcie ten prosty napój. To naprawdę działa
Święta, mimo iż trwają tylko kilka dni w roku, to najczęściej kończą się sporą nadwyżką kilogramów. Aby uniknąć takiej sytuacji, wystarczy godzinę przed posiłkiem wypić szklankę prostego napoju.

Wiele osób tłumaczy większą liczbę na wadze po świętach tym, że są one tylko dwa razy w roku, więc można sobie pozwolić na trochę więcej swobody. Niestety, może odbić się to również nienajlepszym samopoczuciem i uczuciem ciężkości. Powrót do formy przedświątecznej niestety zajmuje więcej czasu niż zjedzenie kolejnego kawałka mazurka czy dodatkowej łyżki sałatki.  Świąteczne potrawy Tradycyjne wielkanocne potrawy są wyczekiwane przez cały rok. Większość osób czeka na moment, kiedy będzie można zasiąść do stołu i delektować się przygotowanymi daniami. Na święta nie może zabraknąć takich smakowitości jak żurek, jajka faszerowane, wszelkiego rodzaju sałatki z majonezem, mazurek czy sernik. Niestety, są przepełnione dużą ilością kilokalorii, cukru oraz tłuszczu. Ich spożycie w nadmiernych ilościach, skutkuje niestety przybraniem dodatkowej masy ciała.  Tradycyjne obżarstwo  Większość osób przed świętami, jak i ze względu na post, ogranicza spożywanie części produktów. Niestety, takie zachowanie nie jest zbyt dobre, gdyż może ono skutkować napadami głodu, co odbije się w okresie świątecznym. Ludzie spożywający mniejszą ilość kalorii niż wykazuje zapotrzebowanie, najzwyczajniej się głodzą. Efekt tego można zaobserwować, kiedy wręcz pochłaniają kolejne partie jedzenia ze stołu. Aby uniknąć takiej sytuacji, zaleca się racjonalne żywienie przez cały rok. Niestety, nawet osoby będące fit freakami, po wielkanocnej biesiadzie są kilka kilogramów do przodu na wadze.  Napój wspomagający trawienie podczas świąt Aby uniknąć sytuacji ciężkości, złego samopoczucia oraz dodatkowych kilogramów po świętach, warto zastosować jeden prosty patent. Na godzinę przed jedzeniem, należy wypić jedną lub dwie szklanki przegotowanej wody z dodatkiem soku...