Ewa Wachowicz
ONS
Newsy

Ewa Wachowicz ma 50 lat i zachwyca sylwetką. Zdradziła, że na śniadanie je... zupy. Mamy przepis na jedną z nich

Mimo upływu lat wciąż zachwyca sylwetką. Ewa Wachowicz, była Miss Polonia zdradziła swój sekret na piękną figurę. Jak sama przyznaje jest miłośniczką zup, które zjada nawet na śniadanie!

Ewa Wachowicz rozpoczęła swoją karierę jako modelka, a już jako 22- latka zdobyła tytuł Miss Polonia oraz tytuł III wicemiss podczas konkursu Miss Świata. Obecnie zajmuje się bardziej tematyką kulinarną. Udziela się na swoich mediach społecznościowych czy blogu. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi jeden z najpopularniejszych programów kulinarnych w Polsce, Ewa gotuje.  
 

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Katarzyna Figura

Katarzyna Figura wyeliminowała jeden składnik i w mig pozbyła się tłuszczu. Aktorka schudła 20 kg

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ewa Wachowicz to najpiękniejsza Polka

Praca w tej branży wiąże się z pewnymi zobowiązaniami, takimi jak jedzenie przygotowanych potraw. Była Miss ma swoje sposoby na utrzymanie ładnej sylwetki. Wachowicz stawia przede wszystkim na racjonalne i zdrowe odżywianie. Jej dieta opiera się na dobrych jakościowo produktach. Nie zapomina również o odpowiednim nawodnieniu!

Gwiazda przyznaje się, że ma słabość do słodyczy, dlatego też pilnuje się i nie podjada między posiłkami. Jednym ze sposobów jest spora dawka warzyw, które przemyca w formie wyciskanych soków i zup. Te drugie uwielbia, a szczególnie zupę dyniową.  Jak przyznała Wachowicz je ją nawet na śniadanie!

Zupy są zdrowe i pyszne 

Poniżej podajemy przepis na jedno z ulubionych dań prezenterki. 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 szklanki wywaru jarzynowego 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz 
  • prażone pestki dyni, olej z pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Dynię rozkrójcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie.
  2. Następnie dodajcie ją do garnka z bulionem. Cebulę posiekajcie i podsmażcie na maśle.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Chwilę podsmażcie i dodajcie do garnka.
  5. Odrobiną wody wymieszajcie pozostałe po smażeniu masło z patelni i zlejcie powstały płyn do bulionu.
  6. Doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie zabielcie zupę.
  7. Po chwili zmiksujcie ją za pomocą blendera. 
  8. Na talerzu zupę posypcie pestkami dyni i polejcie olejem.

Smacznego!
 

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku
Flickr
Newsy
Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 
Sezon na kalafiora w pełni. Kalafior z przysmażoną na złoto bułką tartą i zupa kalafiorowa to klasyki tego czasu. Ewa Wachowicz postawiła na ten drugi. Jej zupa jest niesamowicie kremowa i aksamitna. Zobaczcie, jak to zrobiła.

Czasem warto dodać do własnego przepisu jakiś składnik, by jeszcze podkręcić jego smak lub konsystencję. To prosty zabieg, a może diametralnie zmienić wasze doznania smakowe. Czemu więc nie spróbować tego w przypadku zupy kalafiorowej? Ewa Wachowicz - gotująca gwiazda  Ewa Wachowicz to nie tylko była Miss Polonia, dziennikarka, prezenterka czy sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka. To też człowiek wielu pasji. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie. Od lat prowadzi programy kulinarne i pisze o gotowaniu. Kto jak kto, ale ona zna się na dobrych przepisach. Sprawdźcie, w czym tkwi tajemnica jej zupy kalafiorowej.   Jak zagęścić zupę kalafiorową? Kalafior, marchewka, ziemniaki i koperek – to warzywna podstawa każdej popularnej kalafiorówki. A do tego śmietana. W tym przepisie nie ma jednak śmietany, za to pojawia się gwóźdź programu, czyli... serek mascarpone. Koniecznie go dodajcie, a zobaczycie, jak bardzo kremowa i przepyszna może być ta zupa.  Przepis na kremową zupę kalafiorową  Składniki: Pół kalafiora  4 ziemniaki  1  marchewka  1 dymka ze szczypiorem  1 łyżka - masła klarowanego  1,5 litra - wywaru jarzynowego  serek mascarpone (jedno opakowanie)  garść świeżego koperku do dekoracji  sól  pieprz  Sposób przygotowania:  Rozgrzejcie masło w garnku. Wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną w talarki marchewkę. Podsmażcie, a następnie zalejcie wywarem. Wrzućcie różyczki kalafiora. Przykryjcie i gotujcie do miękkości.  Dodajcie mascarpone. Dorzućcie jeszcze posiekaną dymkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i...

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
Lubicie jeść tradycyjny barszcz ukraiński? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jej kulinarne programy i przepisy, które w nich prezentuje, pokochały miliony. Ostatnio gwiazda podzieliła się przepisem na barszcz ukraiński. Sprawdźcie, jak go przygotowuje. Jakie są rodzaje barszczu ukraińskiego? Barszcz ukraiński to narodowa zupa na Ukrainie. W jej skład wchodzą buraki, świeża kapusta, pokrojone w słupki lub kostkę ziemniaki i inne warzywa. W zupie tej możemy też znaleźć kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego czasami dodaje się fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nosi nawet swoją nazwę - „barszcz czernihowski”. Sprawdźcie, w jakiej postaci serwuje tę zupę Ewa Wachowicz. Przepis na barszcz ukraiński Ewy Wachowicz Składniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki ¼ kapusty 2 liście laurowe 4 ziarenka - ziela angielskiego 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 1 łyżka - oleju 1 łyżka - masła 1½ l - wywaru jarzynowego 1 szklanka - śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzućcie je do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotujcie przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekajcie w kostkę i podsmażcie na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzućcie marchew oraz buraczki i podsmażcie. Dodajcie przecier pomidorowy i podlejcie szklanką wywaru jarzynowego, a następnie dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Duście pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekajcie, dorzućcie do ziemniaków i...

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi
Instagram/Ewa Wachowicz, Adobe Stock
Newsy
Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi
Do tego dania będziecie potrzebowali tylko jednego garnka, a nasyci się nim cała rodzina. Podajemy przepis.

Ewa Wachowicz, znana jako Miss Polonia z lat 90., a potem rzeczniczka w rządzie Waldemara Pawlaka, dziś jest producentką programów telewizyjnych. Do 2020 r., występując w podwójnej roli producentki i prowadzącej, zrealizowała 400 odcinków swojego autorskiego programu „Ewa gotuje”. 51-latka prowadzi też restauracje „Zalipianki”, w której na skraju Starego Miasta w Krakowie, można zjeść potrawy jej autorstwa. Oto jak gotuje Ewa Wachowicz. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny Gulasz zaproponowany przez Ewę Wachowicz, nie jest typowym gulaszem z mięs pokrojonych w kostkę i duszonych w sosie, a następnie podawanych z kaszą i surówkami. To jednogarnkowe danie, które przygotujecie, nawet jeśli nie macie kulinarnych zdolności i doświadczenia. Tajemnicą sprawnego przyrządzania dania, jest zgromadzenie wszystkich składników naraz, umycie ich, obranie i odpowiednie pokrojenie. Dopiero gdy wszystko będzie gotowe, zabierzcie się do gotowania. W czasie gotowania i dokładania kolejnych składników do garnka, nie będzie czasu na krojenie cebuli czy tarcie marchwi. Ważne w przygotowaniu tego dania, jest ścisłe trzymacie się receptury. Szczególnie istotne jest użycie masła klarowanego, a nie zwykłego masła czy oleju do smażenia mięsa. Jedynie tak przygotowane będzie miało niepowtarzalny, głęboki, mięsny smak. Przepis na gulasz z mielonego mięsa Ewy Wachowicz Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku 4 łodyżki selera naciowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 800 g krojonych pomidorów (2 puszki) 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej Sól Garść ryżu ½ szklanki — śmietany Natka...