Ewa Wachowicz
ONS
Newsy

Ewa Wachowicz ma 50 lat i zachwyca sylwetką. Zdradziła, że na śniadanie je... zupy. Mamy przepis na jedną z nich

Mimo upływu lat wciąż zachwyca sylwetką. Ewa Wachowicz, była Miss Polonia zdradziła swój sekret na piękną figurę. Jak sama przyznaje jest miłośniczką zup, które zjada nawet na śniadanie!

Ewa Wachowicz rozpoczęła swoją karierę jako modelka, a już jako 22- latka zdobyła tytuł Miss Polonia oraz tytuł III wicemiss podczas konkursu Miss Świata. Obecnie zajmuje się bardziej tematyką kulinarną. Udziela się na swoich mediach społecznościowych czy blogu. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi jeden z najpopularniejszych programów kulinarnych w Polsce, Ewa gotuje.  
 

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Katarzyna Figura

Katarzyna Figura wyeliminowała jeden składnik i w mig pozbyła się tłuszczu. Aktorka schudła 20 kg

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ewa Wachowicz to najpiękniejsza Polka

Praca w tej branży wiąże się z pewnymi zobowiązaniami, takimi jak jedzenie przygotowanych potraw. Była Miss ma swoje sposoby na utrzymanie ładnej sylwetki. Wachowicz stawia przede wszystkim na racjonalne i zdrowe odżywianie. Jej dieta opiera się na dobrych jakościowo produktach. Nie zapomina również o odpowiednim nawodnieniu!

Gwiazda przyznaje się, że ma słabość do słodyczy, dlatego też pilnuje się i nie podjada między posiłkami. Jednym ze sposobów jest spora dawka warzyw, które przemyca w formie wyciskanych soków i zup. Te drugie uwielbia, a szczególnie zupę dyniową.  Jak przyznała Wachowicz je ją nawet na śniadanie!

Zupy są zdrowe i pyszne 

Poniżej podajemy przepis na jedno z ulubionych dań prezenterki. 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • masło
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 szklanki wywaru jarzynowego 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz 
  • prażone pestki dyni, olej z pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Dynię rozkrójcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie.
  2. Następnie dodajcie ją do garnka z bulionem. Cebulę posiekajcie i podsmażcie na maśle.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Chwilę podsmażcie i dodajcie do garnka.
  5. Odrobiną wody wymieszajcie pozostałe po smażeniu masło z patelni i zlejcie powstały płyn do bulionu.
  6. Doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie zabielcie zupę.
  7. Po chwili zmiksujcie ją za pomocą blendera. 
  8. Na talerzu zupę posypcie pestkami dyni i polejcie olejem.

Smacznego!
 

Robert Makłowicz
ONS
Gwiazdy
Konflikt na linii Wachowicz-Makłowicz! Już wiemy, dlaczego nie jest między nimi tak, jak dawniej!
Wiedzieliście, że kiedyś nierozłączni Robert Makłowicz i Ewa Wachowicz już ze sobą nie rozmawiają? Dowiedzieliśmy się, o co poszło!

Kiedyś nierozłączny duet kulinarny, a dziś prawie ze sobą nie rozmawiają! O co poszło? Dlaczego między Ewą Wachowicz a Robertem Makłowiczem nie jest już tak, jak dawniej? Udało nam się dowiedzieć, co się stało! Na dobre i na złe Tę dwójkę zna chyba każdy. Ewa Wachowicz to Miss Polonia 1992, prezenterka i producentka, a Robert Makłowicz to znany prezenter i ekspert kulinarny. Czy wiedzieliście, że tych dwoje pracowało ze sobą przez 10 lat przy programie kulinarnym Roberta? Ewa nigdy nie pokazywała się w kadrze, jednak była obecna przy kręceniu każdego odcinka – Wachowicz była producentem programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”! Jednak stało się coś, co sprawiło, że ich drogi się rozeszły i już ze sobą nie rozmawiają. Dlaczego? Konflikt interesów Okazało się, że w momencie, gdy Wachowicz podjęła współpracę z Telewizją Polsat i ruszyła produkcja programu „Ewa gotuje”, to Makłowicz poczuł się poważnie dotknięty. Odebrał to praktycznie jak zdradę! Właśnie dlatego jego program zmienił nazwę na „Makłowicz w podróży” – zerwał współpracę z Wachowicz i znalazł innego producenta. Dziś ich stosunki są dość chłodne, choć oboje twierdzą, że nie mają do siebie żalu.   Źródło: warszawa.naszemiasto.pl

Błyskawiczny krem z dyni Ani Lewandowskiej. Dodaje do niego 1 bardzo zdrowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny krem z dyni Ani Lewandowskiej. Dodaje do niego 1 bardzo zdrowy składnik
Specjalistka od zdrowego żywienia, Ania Lewandowska, ma dla was specjalny przepis na jesienną zupę. Jej krem z dyni syci, rozgrzewa i jak smakuje!

Znana trenerka fitness, Ania Lewandowska, świetnie zna się nie tylko na sporcie, ale i gotowaniu! Wszyscy pamiętamy jak jej sławny mąż, piłkarz Robert Lewandowski zachwalał jej kuchnię. Mówił, że Ania bardzo dba o jego dietę i przygotowuje zbilansowane posiłki, dzięki którym ma dużo energii do treningów. Chyba każdy słyszał jej o słynnych „kulkach mocy”! Podobno Anna tak dobrze gotuje, że koledzy Roberta z drużyny prosili, by gotowała także dla nich  lub przynajmniej zdradziła kilka swoich przepisów. Lewandowska posłuchała porad i dziś nie gotuje już tylko swojemu mężowi. Prowadzi sklep, catering, stała się producentką zdrowej żywności. Receptury na dania według jej pomysłów, można znaleźć na blogu. Regularnie dzieli się tam przepisami na posiłki, które łączy jedno – są zdrowe, zbilansowane i niezwykle smaczne! Przepis na krem z dyni Ani Lewandowskiej Chłodna pogoda na zewnątrz sprawia, że nabieramy apetytu na rozgrzewające dania. Dlatego warto w tym czasie jeść dużo zup, które nie tylko sycą ale są szczególnie dobre, gdy poza domem jest coraz zimniej. Przykładem takiej zupy jest krem z dyni. Zupa, którą 33-latka podzieliła się z fankami, zawiera nie tylko typowe, rozgrzewające i chroniące przez przeziębieniem przyprawy, jak kurkuma czy imbir. Sekretem zupy jest masło klarowane,  zdrowa alternatywa dla zwykłego masła. Powinny je szczególnie jeść osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, a także niewydolność nerek. Składniki: 80 dag obranej dyni 25 dag ziemniaków 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka kurkumy 2 plasterki imbiru Szklanka bulionu Łyżka masła klarowanego Garść orzechów laskowych Szczypta sezamu Sól Pieprz Przygotowanie: Przeciskamy...

Ewa Wachowicz przepis na syrop
ons/Adobe Stock
Newsy
Syrop z przepisu Ewy Wachowicz idealnie wzmacnia odporność. Potrzebne są tylko 2 składniki
Ewa Wachowicz, znana między innymi z programu „Ewa gotuje” emitowanego na antenie Polsatu, zdradziła przepis na wzmacniający odporność syrop. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko czosnku i miodu!

Ewa Wachowicz już od ponad 20 lat zajmuje się kulinariami. Wszystko zaczęło się od produkcji programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Potem już poszło jak z płatka.  W 2007 roku znana dziennikarka i prezenterka postanowiła rozpocząć emisję swojego autorskiego projektu pod nazwą „Ewa gotuje”. Gwiazda ma na koncie również wiele książek kulinarnych. Braku obycia z tematyką nie można jej więc zarzucić. Wachowicz zachęca do leczenia domowymi sposobami Od początku pandemii Wachowicz zachęca swoich fanów do robienia domowych, wzmacniających odporność przetworów. Według gwiazdy, ich regularne spożywanie, może realnie wpłynąć na nasze zdrowie. W lodówce zawsze mam taki syrop na wzmocnienie. Jeśli macie imbir, cytrynę i miód to przygotujcie tę zdrową i smaczną miksturę! (…) Dbamy o siebie i nie panikujmy – czytamy na Instagramie Wachowicz. Przepis na syrop z czosnku i miodu Prezenterka postanowiła również zdradzić swoim obserwatorom przepis na pyszny syrop na bazie 3 główek czosnku i 1 szklanki miodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że obierzecie ząbki czosnku, a następnie pokroicie je na plastry. Tak przygotowane powinniście umieścić w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku i zalać płynnym miodem. Całość należy dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy! Ewa Wachowicz zachęca do spożywania specyfiku codziennie rano, na czczo, po jednej łyżeczce. Produkt, oprócz tego, że wzmocni waszą odporność, to również skróci czas trwania każdej infekcji, doda sił, przyspieszy regenerację organizmu, a także wesprze procesy trawienne.         Wyświetl ten...

Gulasz
gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Kociołek imprezowy. Pyszny gulasz z wyjątkowego przepisu Ewy Wachowicz
Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie zaszkodzi jednak postarać się o to, żeby dopisywały wam humory. Jedno danie zadba o wasze podniebienia w sposób szczególny.

Niektóre dania nadają się na imprezy wręcz idealnie. Jeśli jesteście mięsożerni, z pewnością docenicie ten nietypowy przepis. Jego autorką jest dziennikarka i producentka telewizyjna - Ewa Wachowicz.  Gulasz jako węgierskie danie narodowe  Gulasz jaki znacie składa  się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. To wytrawna potrawa podawana na płytkim talerzu jako drugie danie. Przez wiele lat danie to było podstawowym żywieniem pasterzy. Z biegiem lat stało się jedzeniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci. Z dania podstawowego gulasz trafił na salony. Gulasz można przygotować w garnku lub kociołku Jeżeli przewidujecie większy apetyt nawet kilku gości, postawicie na kociołek. Najczęściej przygotowuje się go na świeżym powietrzu, również zimowym! Gulasz wołowy to obecnie potrawa ściśle europejska. Różni się jedynie drobiazgami, które dorzucają lub których ujmują mu niektóre kraje.  Sprawdzi się na co dzień, ale też na specjalne okazje, kiedy zaprosicie do siebie bardziej wymagających gości. Możecie użyć do niego różnego rodzaju mięsa, jednak najlepiej sprawdzi się to wołowe. Do gulaszu pasuje śmietana, korniszony i pomidorki koktajlowe. Użyjcie wyobraźni przy doborze dodatków. Składniki:  1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka smalcu gęsiego lub wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka...