Ewa Wachowicz jadła w Peru świnkę morską. Czy jej posmakowała?
ONS/Instagram.EwaWachowicz
Newsy

Ewa Wachowicz zjadła w Peru świnkę morską. Czy posmakował jej ten nietypowy przysmak?

Ewa Wachowicz wybrała się z partnerem do Peru. Zobaczcie, jakich skosztowała przysmaków.

Ewa Wachowicz wybrała się w podróż do Peru. Na miejscu nie mogła oczywiście odmówić sobie lokalnych przysmaków. Jednym z nich była smażona... świnka morska. Czy jej posmakowała?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ewa Wachowicz poleciała do Peru

Mało kto wie, że poza gotowaniem, największą pasją Ewy Wachowicz jest chodzenie po górach. Gwiazda wybrała się na kilkutygodniowy urlop do Peru. Chce tam zdobyć wszystkie szczyty Korony Wulkanów. Zaczęła od wygasłego wulkanu Coropuna (prawie 6,5 tys. m. n.p.m.).

W przerwie między wspinaczkami, Wachowicz postanowiła skosztować lokalnych peruwiańskich przysmaków. Nie uwierzycie, co pojawiło się na jej talerzu.

Zobacz także
Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Nie uwierzycie po co

Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Niesamowicie wpływa na smak dania

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak

Ewa Wachowicz zjadła świnkę morską

Ewa Wachowicz do Peru wybrała się wraz ze swoim partnerem, dziennikarzem radiowym Sławomirem Kowalewskim. Na początku para odwiedziła Limę, a następnie udała się do dawnej stolicy imperium Inków – Cuzco.

Ewa Wachowicz jadła w Peru świnkę morską. Czy jej posmakowała?
AdobeStock

Na Instagramie Wachowicz pojawił się filmik, na którym pokazała ona tajemnicze danie w brytfannie Okazuje się, że to potrawka ze świnki morskiej, która uznawana jest za prawdziwy przysmak w Peru. Czy jej posmakowała?

- Ta niewinnie wyglądająca potrawka to świnka morska. Jadłam, ale się nie rozsmakowałam - powiedziała Wachowicz.

Jak smakuje świnka morska?

Większość ludzi postrzega je jako puszyste, urocze stworzenia, ale w Peru świnki morskie – lub „cuy”, jak nazywa się je lokalnie – są uznawane za przysmak. Gryzonie te wymagają niewiele miejsca i bardzo chętnie się rozmnażają, co czyni je idealnymi do hodowli.

Świnki morskie są karmione wyłącznie lucerną, aby ich mięso było tak delikatne, jak to tylko możliwe. Często są przyrządzane w całości – z nienaruszoną głową, zębami, uszami i innymi częściami ciała – i posypane solą i czosnkiem, aby miały przyjemną, chrupiącą skórkę. Jak smakują?

W smaku świnka morska przypomina królika lub kurczaka. Zwykle przygotowuje się ją w wersji smażonej, grillowanej lub duszonej.

Co jeszcze jadła w Peru Ewa Wachowicz?

Świnka morska to nie jedyne danie, jakiego spróbowała w Peru Ewa Wachowicz. Kulinarna gwiazda skosztowała też pieczonych na blasze pierożków - empanadas, ze smakowitymi farszami: na słodko, z bananami, jabłkiem i cynamonem oraz na słono, z szynką, serem i bazylią.

W jej menu znalazły się też churros, czyli podłużne pączki, które powstają z ptysiowego ciasta smażonego na głębokim oleju. Dużą popularnością w Peru - a zwłaszcza w Cuzco, cieszą się też steki z alpaki. Kto wie, może ich także skosztuje gwiazda?

Źródło: kobieta.interia.pl

Ewa Wachowicz przepis na syrop
ons/Adobe Stock
Newsy
Syrop z przepisu Ewy Wachowicz idealnie wzmacnia odporność. Potrzebne są tylko 2 składniki
Ewa Wachowicz, znana między innymi z programu „Ewa gotuje” emitowanego na antenie Polsatu, zdradziła przepis na wzmacniający odporność syrop. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko czosnku i miodu!

Ewa Wachowicz już od ponad 20 lat zajmuje się kulinariami. Wszystko zaczęło się od produkcji programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Potem już poszło jak z płatka.  W 2007 roku znana dziennikarka i prezenterka postanowiła rozpocząć emisję swojego autorskiego projektu pod nazwą „Ewa gotuje”. Gwiazda ma na koncie również wiele książek kulinarnych. Braku obycia z tematyką nie można jej więc zarzucić. Wachowicz zachęca do leczenia domowymi sposobami Od początku pandemii Wachowicz zachęca swoich fanów do robienia domowych, wzmacniających odporność przetworów. Według gwiazdy, ich regularne spożywanie, może realnie wpłynąć na nasze zdrowie. W lodówce zawsze mam taki syrop na wzmocnienie. Jeśli macie imbir, cytrynę i miód to przygotujcie tę zdrową i smaczną miksturę! (…) Dbamy o siebie i nie panikujmy – czytamy na Instagramie Wachowicz. Przepis na syrop z czosnku i miodu Prezenterka postanowiła również zdradzić swoim obserwatorom przepis na pyszny syrop na bazie 3 główek czosnku i 1 szklanki miodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że obierzecie ząbki czosnku, a następnie pokroicie je na plastry. Tak przygotowane powinniście umieścić w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku i zalać płynnym miodem. Całość należy dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy! Ewa Wachowicz zachęca do spożywania specyfiku codziennie rano, na czczo, po jednej łyżeczce. Produkt, oprócz tego, że wzmocni waszą odporność, to również skróci czas trwania każdej infekcji, doda sił, przyspieszy regenerację organizmu, a także wesprze procesy trawienne.         Wyświetl ten...

Katarzyna Skrzynecka
ONS
Newsy
Skrzynecka uczy córkę gotować, ale nie je jej potraw. Powód? Trywialny
Dziewięcioletnia córka Skrzyneckiej sama gotuje! Jednak mama nie próbuje jej potraw - dlaczego?

Świąteczny czas to idealna okazja do tego, by wspólnie z dziećmi przygotowywać bożonarodzeniowe potrawy i wypieki. Kasia Skrzynecka nie ukrywa, że bardzo lubi spędzać czas ze swoją córką – między innymi na pichceniu! Jednak nie zawsze je przyrządzone przez nią potrawy. Dlaczego? Choć święta za pasem, to nie wszyscy przygotowują teraz wigilijne potrawy. W końcu jeśli zaczniemy je jeść już teraz to szybko się przejedzą! Dlatego póki jeszcze można, to warto zjeść na obiad lub kolację ulubione, niekoniecznie świąteczne danie. Niedawno Kasia Skrzynecka udostępniła na swoim profilu na Instagramie zdjęcie przedstawiające naprawdę bogato udekorowanego i podanego tatara. Co więcej – nie zrobiła go sama, ponieważ danie jest dziełem jej dziewięcioletniej córki! Dziewczynka bardzo chętnie podpatruje jak rodzice gotują w kuchni i sama próbuje swoich sił. Tatara zrobiła specjalnie dla swojego taty, bez niczyjej pomocy! Skrzynecka napisała, że danie wygląda przepysznie i chętnie by spróbowała, gdyby jadła tatara. Gwiazda bowiem od dłuższego czasu jest na diecie wegetariańskiej! Dieta Skrzyneckiej Jesienią aktorka postanowiła przejść na dietę. Wybrała wegetariańską, na której w ogóle nie je się mięsa – dlatego nie może spróbować tatara w wykonaniu swojej córki. Skrzynecka w październiku chwaliła się, że dzięki tej diecie schudła już 15 kilogramów! Odchudza się jednak z głową. Je zgodnie z zasadami diety wegetariańskiej i nie katuje się godzinami na siłowni. Jak przyznaje, jeśli ma godzinę wolnego czasu i może go spędzić na siłowni lub ze swoją córką, to wybierze czas z córką. A jak wygląda typowy jadłospis gwiazdy? Skrzynecka może tak naprawdę jeść na co ma ochotę, z wyłączeniem mięsa, ryb i oczywiście słodyczy oraz różnych niezdrowych przekąsek....

beata kozidrak schudła
ONS
Gwiazdy
Beata Kozidrak wygląda niesamowicie! Piosenkarka zdradziła, dzięki czemu udało jej się schudnąć!
Nie uwierzycie, dzięki czemu schudła Beata Kozidrak! Sprawdźcie, jak to zrobiła!

Niekwestionowana gwiazda polskiej sceny muzycznej Beata Kozidrak od wielu lat zachwyca nas swoim pięknym głosem i wyjątkowymi kreacjami. Utrzymanie swojego ciała w dobrej formie przez tyle lat jest naprawdę wielkim wyzwaniem! Praca na scenie to duży wysiłek fizyczny, a do tego dochodzi coraz trudniejsze z wiekiem zachowanie szczupłej sylwetki. 59-latka niedawno schudła i efekty są spektakularne! Dowiedzcie się, jak udało jej się to osiągnąć! Beata Kozidrak wyznała, że jej utrata wagi nie jest spowodowana jedynie pragnieniem, by lepiej wyglądać. Okazuje się, że piosenkarka cierpi na nadciśnienie i z tego powodu, za radą lekarza, musiała przejść na dietę. Odrzuciła część produktów niewskazanych przy tej chorobie, a że są one w większości kaloryczne, to usuwając je z codziennego jadłospisu siłą rzeczy Beata… zaczęła chudnąć! Jednak to nie wszystko!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Beata Kozidrak (@beatakozidrak) Licz kalorie! Gwiazda przyznaje, że oczywiście poza odpowiednią dietą bardzo ważne jest też liczenie kalorii. Jej dietetyk ustalił dla niej indywidualny jadłospis, według którego Beata ma przyjmować dziennie maksymalnie 1500 kalorii. To niewiele, dlatego tak ważne są odpowiednio zbilansowane posiłki, aby uniknąć napadów głodu. Warto też pić bardzo dużo wody – dzięki temu nawodnimy organizm i zmniejszymy apetyt.         Wyświetl ten post na Instagramie.              ...

sonia bohosiewicz schudła
ONS
Newsy
Sonia Bohosiewicz schudła dzięki popularnej diecie. Pochwaliła się płaskim brzuchem już po 4 dniach
To właśnie tej lubianej wśród w diecie Sonia Bohosiewicz zawdzięcza genialną figurę. Sprawdźcie, co stosuje!

Znana polska aktorka dosłownie niknie w oczach! Sonia Bohosiewicz udowadnia, że po czterdziestce można wyglądać na dwadzieścia lat mniej i zachwycać fenomenalną sylwetką. Jak ona to zrobiła, że udało jej się tak spektakularnie schudnąć? Gwiazda uchyliła rąbka tajemnicy i zdradziła, jakiej diecie zawdzięcza swoją niesamowitą przemianę. W jaki sposób odchudzają się gwiazdy? Już od kilku lat aktorce udaje się utrzymać zgrabną figurę. W 2017 roku przyznała, że po powrocie z wakacji postanowiła zadbać o siebie. Sonia chciała nie tylko schudnąć, ale przede wszystkim zadbać o swoje zdrowie i oczyścić organizm, by po prostu lepiej się czuć. Wybrała lubianą przez gwiazdy dietę zwaną postem dr Dąbrowskiej. To właśnie na tej diecie Karolina Szostak schudła kilkadziesiąt kilogramów! Na czym ta dieta polega? Dieta dr Dąbrowskiej to tak naprawdę rodzaj postu, który polega na jedzeniu surowych warzyw i owoców. Trwa on 6 tygodni, a spożywane codziennie posiłki nie powinny łącznie przekraczać 600-800 kalorii. To bardzo mało, dlatego dieta jest nazywana właśnie postem i zaleca się stosować ją pod nadzorem lekarza. Post dr Ewy Dąbrowskiej Na tej diecie oczyszczającej dozwolone są poniższe warzywa: Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, buraki; Kapustne: kalafior i brokuł; Liściaste: sałaty i zioła; Cebulowe: por i cebula; Dyniowate: cukinie i ogórki; Psiankowate: wszystkie z wyłączeniem ziemniaków. Lista dozwolonych owoców jest o wiele krótsza. Na poście Dąbrowskiej można jeść jedynie: Cytryny Jagody Jabłka Grejpfruty Co ważne, warzywa mogą być spożywane tylko pieczone lub gotowane na parze, a najlepiej surowe. Nie wolno stosować żadnych przypraw poza ziołami. Przemiana Soni Bohosiewicz To właśnie dzięki zastosowaniu powyższej...