Polacy uwielbiają sałatki, zarówno owocowe, jak i warzywne. Niekwestionowaną zaletą tego typu posiłków jest fakt, że ich spożywanie stanowi niesamowicie cenną bombę witaminową dla waszego organizmu. 

Ponadto, tego typu przekąski są naprawdę smaczne i lekkostrawne, a na dodatek pięknie wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej z szynką i majonezem. 

Przepis na sałatkę warstwową

Do jej przygotowania potrzebujecie co prawda wielu składników, ale nie powinniście mieć żadnego problemu z ich kupnem w popularnych marketach. Po 20 minutach w kuchni przysmak będzie gotowy.

Będziecie potrzebować:

  • 250 gramów ulubionej szynki
  • 250 gramów żółtego sera
  • 6 ogórków konserwowych
  • 3 marchewek
  • 1 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszki kukurydzy
  • 1 słoika cebuli konserwowej
  • 5 jajek
  • Majonezu

Przygotowanie:

  1. Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić).
  2. Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę.
  3. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić.
  4. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę.
  5. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić.
  6. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki warstwami. Możecie to zrobić w dowolny sposób, wedle upodobań. Jednak najładniej zaprezentuje się tak: cebulka konserwowa, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez i ser żółty.
  7. Tak przygotowaną sałatkę umieśćcie w lodówce do schłodzenia.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy