Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
ONS/AdobeStock
Newsy

Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek

Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dżem z boczku? Zobaczcie jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Karol Okrasa zaskoczył swoich fanów kolejnym oryginalnym przepisem. Czy słyszeliście kiedyś o dżemie z... boczku? Jak on smakuje i z czym najlepiej go podawać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karol Okrasa zdradził przepis na dżem z boczku

Dżem z boczku – przyznajcie, że brzmi to dość oryginalnie, ale takie właśnie są przepisy Karola Okrasy:

Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim! - zachwala swój przepis Okrasa.

Jak przygotować dżem z boczku? Czytajcie dalej!

Zobacz także
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Karol Okrasa radzi, co zrobić, by naleśniki wyszły idealnie. Chodzi o 1 rzecz tuż przed smażeniem

Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy

Jeśli chcecie zrobić samodzielnie dżem z boczku, zaopatrzcie się w odpowiednie składniki i trzymajcie się poniższych kroków.

Składniki:

  • boczek wędzony w plastrach – 200 g
  • miód wielokwiatowy – 1 łyżka
  • sos worcestershire – 2 łyżki
  • czarny pieprz, mielony – 1 szczypta
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • cebula – 1 szt.
  • pomidory pelati – 200 g
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • woda – 30 ml

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie słoiczek o pojemności 30 ml.
  2. Boczek pokrójcie w drobną kostkę podsmażcie na oleju na średnio rozgrzanej patelni.
  3. Dodajcie ziele angielskie i smażcie, aż boczek nabierze koloru.
  4. Dodajcie miód i cebulę pokrojoną w kostkę.
  5. Gdy cebula się skarmelizuje, dodajcie pomidory i rozcieńczajcie całość odrobiną wody.
  6. Dolejcie sos worcestershire i przyprawcie konfiturę pieprzem.
  7. Podsmażcie, zredukujcie całość do odparowania wody i połączenia się smaków. 
  8. Gotową, gorącą konfiturę przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie.

Zachwyt wśród fanów

Przepis Okrasy jak zwykle wzbudził spore emocje wśród jego fanów, którzy zachwycali się jego kreatywnością w komentarzach:

- Kiedy myślałeś, że w życiu nic Cię nie zaskoczy... a tu pojawia się filmik z konfiturą z boczku <3

- Karol jest genialny jako prowadzący Wypróbowałam, super smak!!!

- Razem z konfiturą z czerwonej cebuli na bazie octu balsamicznego z rodzynkami, zasili moje świąteczne paczki prezentowe dla rodziny :D - pisali.

Przetestujecie jego przepis?

Źródło: Youtube

bigos na szybko
ONS, Flickr
Newsy
Karol Okrasa robi bigos w zaledwie 25 min. Dodaje 3 wyjątkowe składniki, które podkręcają smak dania
Czy da się zrobić bigos w niecałe pół godziny? Można, a do tego wychodzi przepyszny! Wypróbujcie przepis Karola Okrasy.

Bigos to danie wymagające – przede wszystkim czasu. Jednak znany ekspert od gotowania Karol Okrasa udowodnił, że da się zrobić pyszny bigos w niespełna pół godziny! Wydaje się niewiarygodne, ale naprawdę to zrobił. W dodatku tak przyrządzony bigos wygląda bardzo smacznie. Spróbujcie go zrobić sami z poniższego przepisu. Na pewno się przyda, gdy weźmie was ochota na bigos, a nie będziecie mieli czasu na jego długie gotowanie! Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy Przygotowanie bigosu zajmie wam zaledwie 25 minut. Składniki 30 dag schabu 10 dag wędzonego, surowego boczku 200 g białej kapusty 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 1 łyżka miodu 100 ml czerwonego wina 50 ml sosu worcestershire 1 cebula 5 suszonych śliwek 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe Szczypta soli Przygotowanie Pokrójcie boczek w kostkę i przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie bez użycia tłuszczu – za chwilę sam się wytopi z boczku! Podsmażajcie chwilę. Następnie wytnijcie tłuszcz ze schabu i pokrójcie w plasterki. Dodajcie na patelnię z boczkiem, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie przez 5 minut z dodatkiem 2 łyżek smalcu. Gdy mięso będzie już usmażone, przełóżcie je do osobnego naczynia. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na tłuszczu ze smażenia boczku i schabu. Następnie oddajcie do niej suszone śliwki pokrojone w paseczki, a na koniec poszatkowaną białą kapustę. Całość doprawcie łyżeczką kolendry i 4 liśćmi laurowymi. Wymieszajcie i smażcie, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Wsypcie łyżeczkę majeranku i duście do momentu, aż kapusta zmięknie. Nieodciśniętą kapustę kiszoną wrzućcie do bigosu i posypcie solą i pieprzem. Duście do odparowania wody. Na sam koniec wlejcie do bigosu 100...

Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
ONS/AdobeStock
Newsy
Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
Planujecie podać na Wigilię bigos? Postawcie na ten rybny z przepisu Karola Okrasy. Gwarantujemy że zachwyci was swoim smakiem.

Mimo iż w Wigilię wcale nie trzeba pościć i można jeść mięso bez obawy, że jest to grzech, tradycja niejedzenia mięsa w tym dniu jest bardzo silnie zakorzeniona wśród Polaków. Raczej niewielu z nas sięgnie 24 grudnia po mięso. Potrawy takie jak bigos z kiełbasą, swojskie wędliny, mięsa czy inne tego typu dania, raczej poczekają na 25 grudnia, czyli na pierwszy dzień świąt. Jeśli jednak nie możecie się oprzeć smakowi bigosu, przygotujcie bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Znany polski kucharz dodaje do swojego bigosu dorsza i kilka ciekawych przypraw, które genialnie podkręcają jego smak. Jak zrobić bigos rybny z przepisu Karola Okrasy? Przepis na bigos rybny Karola Okrasy Karol Okrasa podzielił się przepisem na rybny bigos. Kucharz wzbogaca jego smak miodem, białym pieprzem, papryczkami chili i suszoną żurawiną: - Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować taki bigos? Zobaczcie krok po kroku! Przepis na bigos rybny Karola Okrasy Składniki: filet z dorsza – 1 kg sól mąka pszenna - 3 łyżki olej – 50 ml kiszona kapusta – 0,5 kg cebula – 1 szt. czosnek – 2 ząbki suszone grzyby – 4 szt. liście laurowe – 3 szt. ziele angielskie – 3 ziarna masło – 150 g woda – 200 ml majeranek – 1 łyżka suszona żurawina – 2 łyżki pieprz biały, mielony cytryna – 1 szt. miód – 1 łyżka papryczka chili – 1 szt. Przygotowanie: Oczyśćcie dorsza ze skóry, pokrójcie na duże kawałki, posólcie i oprószcie mąką. Rybę obsmażcie na oleju na złoty kolor. Kiszoną kapustę...

Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Adobestock/ONS.pl
Newsy
Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Karol Okrasa ponownie zaskakuje sposobem na przygotowanie prostego dania. Spróbujecie?

Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych , żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza. Zupa kalafiorowa Karola Okrasy Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku. Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście? Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną. Składniki na zupę z kalafiora: Pół kalafiora Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości Cebula Mielony imbir Mielona papryka Sól Pieprz biały Ok. 400 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 300 g twarogu Łyżka oleju słonecznikowego Duża garść siana Pęczek szczypiorku 100 ml oleju z winogron Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy Podzielcie kalafiora na małe różyczki. Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym. Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli. Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa. Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy...

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...