Sezon na szparagi w pełni. Te warzywa są teraz tanie jak nigdy. Koneserzy szparagów muszą się pośpieszyć, bo niedługo szparagi zrobią się bardzo drogie, a potem całkiem znikną z ryneczków, warzywniaków i półek sklepów. Warto wykorzystać w pełni czas, gdy są one szeroko dostępne. Ze szparagów można robić łagodną zupę, dodawać je do naleśników, smażyć w panierce i robić z nimi przepyszne risotto. Przepisów na wykorzystanie szparagów jest bardzo dużo. Ten podbije wasze serca.

Mamy dla was niezwykły przepis na drożdżowe pierogi nadziewane lekkim warzywno-serowym farszem z sezonowymi produktami na czele. Oprócz szparagów w farszu znajduje się świeża pokrzywa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Drożdżowe pierogi to zaskakująca potrawa, która zadowoli gości i domowników.

Przepis na drożdżowe pierogi z wiosennym farszem ze szparagów

Te drożdżowe pierogi wyglądają i smakują przepysznie. Przy ich pieczeniu w domu unosi się smakowity zapach. Farsz składa się ze szparagów i pokrzywy, można robić to danie tylko w wąskim przedziale czasowym, kiedy produkty te są dostępne. Spróbujcie sami.

Składniki na pierogi drożdżowe ze szparagami

  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych

Nadzienie pierogów:

Zobacz także:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 garść młodych pokrzyw
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 100 g twarogu śmietankowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czubata łyżeczka sosu chili
  • pieprz kolorowy
  • 1/2 cebuli
  • Białko
  • ok. 100 g żółtego sera

Przygotowanie drożdżowych pierogów ze szparagami

  1. Drożdże rozpuśćcie w mleku z dodatkiem cukru. Odstawcie na kilka minut.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wsypcie do miski i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie do nich zaczyn drożdżowy.
  3. Do garnka wlejcie wodę (tyle, żeby szparagi mogły się w niej zanurzyć).
  4. Do wody do gotowania szparagów dodajcie cukier, sok z cytryny, szczyptę soli.
  5. Szparagi przygotujcie do gotowania i ugotujcie we wrzątku.
  6. Pokrzywy wrzućcie do wody po gotowaniu szparagów i sparzcie je tam.
  7. Gotujcie je ok. 2 minuty i wyjmijcie po tym czasie.
  8. Przełóżcie do miski twaróg, dodajcie pokrojone szparagi i siekane pokrzywy. Dodajcie siekane pomidorki.
  9. Doprawcie farsz siekaną cebulą, chili, solą, mielonym pieprzem.
  10. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie.
  11. Ciasto podzielcie na równe części.
  12. Rozciągnijcie ciasto w palcach i nadziewajcie je farszem.
  13. Zlepcie brzegi pierogów.
  14. Wyłóżcie pierogi na blaszce, posmarujcie je białkiem i połóżcie na nich kawałki sera.
  15. Pieczcie ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Czytaj także: