Sezon na szparagi w pełni. Te warzywa są teraz tanie jak nigdy. Koneserzy szparagów muszą się pośpieszyć, bo niedługo szparagi zrobią się bardzo drogie, a potem całkiem znikną z ryneczków, warzywniaków i półek sklepów. Warto wykorzystać w pełni czas, gdy są one szeroko dostępne. Ze szparagów można robić łagodną zupę, dodawać je do naleśników, smażyć w panierce i robić z nimi przepyszne risotto. Przepisów na wykorzystanie szparagów jest bardzo dużo. Ten podbije wasze serca.
Mamy dla was niezwykły przepis na drożdżowe pierogi nadziewane lekkim warzywno-serowym farszem z sezonowymi produktami na czele. Oprócz szparagów w farszu znajduje się świeża pokrzywa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Drożdżowe pierogi to zaskakująca potrawa, która zadowoli gości i domowników.
Przepis na drożdżowe pierogi z wiosennym farszem ze szparagów
Te drożdżowe pierogi wyglądają i smakują przepysznie. Przy ich pieczeniu w domu unosi się smakowity zapach. Farsz składa się ze szparagów i pokrzywy, można robić to danie tylko w wąskim przedziale czasowym, kiedy produkty te są dostępne. Spróbujcie sami.
Składniki na pierogi drożdżowe ze szparagami
- 1,5 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
Nadzienie pierogów:
Zobacz także:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1 garść młodych pokrzyw
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
- 100 g twarogu śmietankowego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czubata łyżeczka sosu chili
- pieprz kolorowy
- 1/2 cebuli
- Białko
- ok. 100 g żółtego sera
Przygotowanie drożdżowych pierogów ze szparagami
- Drożdże rozpuśćcie w mleku z dodatkiem cukru. Odstawcie na kilka minut.
- Wszystkie sypkie składniki na ciasto wsypcie do miski i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie do nich zaczyn drożdżowy.
- Do garnka wlejcie wodę (tyle, żeby szparagi mogły się w niej zanurzyć).
- Do wody do gotowania szparagów dodajcie cukier, sok z cytryny, szczyptę soli.
- Szparagi przygotujcie do gotowania i ugotujcie we wrzątku.
- Pokrzywy wrzućcie do wody po gotowaniu szparagów i sparzcie je tam.
- Gotujcie je ok. 2 minuty i wyjmijcie po tym czasie.
- Przełóżcie do miski twaróg, dodajcie pokrojone szparagi i siekane pokrzywy. Dodajcie siekane pomidorki.
- Doprawcie farsz siekaną cebulą, chili, solą, mielonym pieprzem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie.
- Ciasto podzielcie na równe części.
- Rozciągnijcie ciasto w palcach i nadziewajcie je farszem.
- Zlepcie brzegi pierogów.
- Wyłóżcie pierogi na blaszce, posmarujcie je białkiem i połóżcie na nich kawałki sera.
- Pieczcie ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czytaj także: