Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy

Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie

Przepyszny przepis na majowy obiad lub kolację. Przygotujcie te pierogi drożdżowe i nadziejcie je szparagami.

Sezon na szparagi w pełni. Te warzywa są teraz tanie jak nigdy. Koneserzy szparagów muszą się pośpieszyć, bo niedługo szparagi zrobią się bardzo drogie, a potem całkiem znikną z ryneczków, warzywniaków i półek sklepów. Warto wykorzystać w pełni czas, gdy są one szeroko dostępne. Ze szparagów można robić łagodną zupę, dodawać je do naleśników, smażyć w panierce i robić z nimi przepyszne risotto. Przepisów na wykorzystanie szparagów jest bardzo dużo. Ten podbije wasze serca.

Mamy dla was niezwykły przepis na drożdżowe pierogi nadziewane lekkim warzywno-serowym farszem z sezonowymi produktami na czele. Oprócz szparagów w farszu znajduje się świeża pokrzywa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Drożdżowe pierogi to zaskakująca potrawa, która zadowoli gości i domowników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na drożdżowe pierogi z wiosennym farszem ze szparagów

Te drożdżowe pierogi wyglądają i smakują przepysznie. Przy ich pieczeniu w domu unosi się smakowity zapach. Farsz składa się ze szparagów i pokrzywy, można robić to danie tylko w wąskim przedziale czasowym, kiedy produkty te są dostępne. Spróbujcie sami.

Składniki na pierogi drożdżowe ze szparagami

  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych

Nadzienie pierogów:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 garść młodych pokrzyw
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 100 g twarogu śmietankowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czubata łyżeczka sosu chili
  • pieprz kolorowy
  • 1/2 cebuli
  • Białko
  • ok. 100 g żółtego sera
Zobacz także
Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad

Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad

Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad

Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad

Przygotowanie drożdżowych pierogów ze szparagami

  1. Drożdże rozpuśćcie w mleku z dodatkiem cukru. Odstawcie na kilka minut.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wsypcie do miski i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie do nich zaczyn drożdżowy.
  3. Do garnka wlejcie wodę (tyle, żeby szparagi mogły się w niej zanurzyć).
  4. Do wody do gotowania szparagów dodajcie cukier, sok z cytryny, szczyptę soli.
  5. Szparagi przygotujcie do gotowania i ugotujcie we wrzątku.
  6. Pokrzywy wrzućcie do wody po gotowaniu szparagów i sparzcie je tam.
  7. Gotujcie je ok. 2 minuty i wyjmijcie po tym czasie.
  8. Przełóżcie do miski twaróg, dodajcie pokrojone szparagi i siekane pokrzywy. Dodajcie siekane pomidorki.
  9. Doprawcie farsz siekaną cebulą, chili, solą, mielonym pieprzem.
  10. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie.
  11. Ciasto podzielcie na równe części.
  12. Rozciągnijcie ciasto w palcach i nadziewajcie je farszem.
  13. Zlepcie brzegi pierogów.
  14. Wyłóżcie pierogi na blaszce, posmarujcie je białkiem i połóżcie na nich kawałki sera.
  15. Pieczcie ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Czytaj także:

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
cris/Gotujmy.pl
Newsy
Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad
Sezon na szparagi nie potrwa długo. Wykorzystajcie go maksymalnie wypróbowując nowe przepisy z ich udziałem!

Zielone szparagi to warzywo, z którego można stworzyć dziesiątki, a nawet setki dań takich jak m.in. lasagne ze szparagami , szparagi zapiekane z parmezanem , risotto ze szparagami lub szparagi w cieście francuskim .  Warto regularnie po nie sięgać, kiedy tylko są dostępne. Ich prozdrowotne właściwości obejmują m.in. działanie oczyszczające, przeciwzapalne, a także odchudzające. Mają bardzo mało kalorii, a są bogate w witaminy i minerały. Jak je podać w oryginalny i elegancki sposób? Przepis na roladki schabowe z zielonymi szparagami Ten wyjątkowo pyszny i wyrafinowany przepis to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, a nawet na grilla. Składniki (na 4 porcje): 4 plastry schabu bez kości 4 duże plasterki gotowanej szynki (polecamy włoską mortadelę) 4 grube zielone szparagi sok z cytryny 4 plastry żółtego sera 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie: Szparagi obierzcie (jeśli tego wymagają) lub odłamcie zdrewniałe części i umyjcie. Podgotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny przez ok. 10 min. Możecie je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody wciąż jędrne.  Szparagi przelejcie zimną wodą i pozostawcie do odsączenia.  Umyte, osuszone plasterki mięsa rozbijcie na cienkie płaty.  Każdy płat mięsa ułóżcie na plastrze szynki/mortadeli i oprószcie delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny powinien być większy niż płat mięsa. Na płatach mięsa połóżcie plasterki sera i szparagi dopasowując ich długość - jeśli są duże, wystarczy po jednym.  Zwińcie całość w roladkę zamykając oba końce do środka.  Przygotowane roladki smażcie na rozgrzanym oleju z każdej...

jak zrobić farsz farsz na pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyprawić farsz do pierogów ruskich? Dodajcie 1 sekretny składnik. Każdy zapyta, co to za pyszny i niepowtarzalny smak
Szukacie pomysłu na odczarowanie tradycyjnych pierogów ruskich? Pora na eksperymenty z farszem. Dodajcie do niego zioła i przyprawy, a wasze pierogi zrobią furorę!

Tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma zbyt długiej listy składników. Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury. Co można dodać do farszu na pierogi ruskie? Do farszu na pierogi warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy. Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka. Ten smak będzie niezapomniany! Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki oleju 1 łyżeczka soli Szklanka gorącej wody Składniki na farsz: Ok. 60 dag ziemniaków 35 dag białego sera 1 cebula Pół pęczka koperku Pół pęczka natki pietruszki Gałka muszkatołowa Ostra papryka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia. Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym. Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę. Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku. Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej. Przystąpcie do wyrabiania ciasta. Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć! Wyrobione ciasto odstawcie pod...

Ciasto na pierogi
Newsy
Mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku
Zostało wam ciasto na pierogi? Zazwyczaj możecie je bezpiecznie zamrozić, ale nie zawsze…

Pierogi to przepyszna potrawa narodowa. Niezastąpione ruskie, treściwe z mięsem, wigilijne z grzybami i kapustą, letnie z jagodami… Ich odsłon jest o wiele więcej! Łatwo zadowolić domowników robiąc pierogi na obiad, ale przecież to równie pyszne, co wymagające danie. Sprawdźcie jak oszczędzić czas przy robieniu pierogów, dzięki mrożeniu ciasta. Czy można to robić bez straty smaku i czy mrożenie ciasta na pierogi jest bezpieczne? Odpowiadamy na te pytania poniżej. Proporcje ciasta do farszu w pierogach Przy robieniu pierogów trzeba idealnie wykalkulować ilość farszu do ilości ciasta. Nawet jeśli korzystacie z opracowanych przepisów, może okazać się, proporcje nie będą idealne. Możliwe powody to: ciasto na pierogi wałkujecie bardziej cienko lub grubiej niż w przepisie średnica szklanki do wykrajania pierogów jest większa lub mniejsza niż w recepturze dodajecie mniej lub więcej farszu do środka pierogów, niż robiły to osoby sprawdzające przepis Awaryjny farsz do pierogów Jeśli zostanie wam ciasto na pierogi, możecie zrobić szybki, improwizowany farsz z tego, co macie w lodówce, na przykład z: Sera białego Mrożonych owoców Musu lub dżemu owocowego Mrożenie ciasta do pierogów Jeśli nie macie już pomysłów na farsz, możecie też z powodzeniem zamrozić ciasto! Możecie nawet planowo przygotować więcej ciasta, by zamrozić je i następnym razem oszczędzicie trochę czasu. Przed mrożeniem uformujcie ciasto do pierogów w kulę i owińcie je ciasno folią spożywczą. Włóżcie do zamrażalnika. Ciasto możecie spokojnie przetrzymywać tak przez kilka tygodni. Ważna zasada przy mrożeniu ciasta do pierogów Pamiętajcie, że ciasta na pierogi nie możecie mrozić kilka razy! Jeśli robicie pierogi już z odmrożonego...

Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad
Jeśli prześladuje was ochota na naleśniki, zróbcie je ze szparagami. To danie nie tylko będzie efektownie wyglądać, ale też wyśmienicie smakować. Naleśniki ze szparagami są tak pyszne, że będziecie je jeść przez całą wiosnę.

Jeśli kochacie naleśniki, zróbcie je ze szparagami. Usmażcie ich więcej, bo są tak dobre, że zjecie wszystkie od razu. Przed pójściem do sklepu przeczytajcie nasz poradnik, by dowiedzieć się,  jak kupić najlepsze szparagi .  Ważne jest także, by odpowiednio przechowywać szparagi - podwiędnięte lub zasuszone nie będą dobrze smakować. Przepis na naleśniki ze szparagami Składniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła woda olej do smażenia 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szparagów zielonych 2 garście świeżego szpinaku  ½ szklanki kaszy jęczmiennej 5 pieczarek 8 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Świeża bazylia  2 cebule kawałek sera lazur sól pieprz opcjonalnie: 2 ząbki czosnku  Sposób przygotowania: Do miski dodajcie mąkę, sól, mleko i jajka. Składniki wymieszajcie mikserem lub blenderem.  Do ciasta dodajcie także posiekaną pietruszkę i wodę gazowaną. Całość zmiksujcie lub zblendujcie na jednolitą masę. Ciasto odłóżcie na 10 minut, by odpoczęło.   Po danym czasie usmażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni np. naleśnikowej z dodatkiem oleju. Cebulę razem z pieczarkami pokrójcie na plastry i usmażcie na oleju. Warzywa doprawcie solą oraz pieprzem.  Kaszę jęczmienną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu z 1 łyżką oliwy.  Szpinak umyjcie i na innej patelni usmażcie razem z cebulką.  Doprawcie solą oraz pieprzem, a także czosnkiem jeśli lubicie. Szparagi ugotujcie w osolonej wodzie na pół twardo.  Na talerz wyłóżcie naleśniki, na nie nałóżcie kaszę z pieczarkami, na to szpinak i szparagi.  Każdego naleśnika dokładnie zwińcie. Na wierzch...