Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie!
Babka kartoflanka
Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.
To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem.
Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel.
Zobacz także:
Niezwykła babka
Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym.
Składniki na babę ziemniaczaną:
- 2 kg ziemniaków
- 20 dag śmietany (12%)
- 1 jajko
- 10 dag cebuli
- 10 dag wędzonego boczku
- pieprz
- sól
- olej
- bułka tarta
Składniki sos kurkowy:
- 20 dag kurek
- 5 dag cebuli
- 30 dag śmietany (12 %)
- sól
- pieprz
- olej
- natka pietruszki
Przygotowanie
Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę. Całość dokładnie łączymy.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną i smarujemy wierzch tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babkę pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu możemy ją ostudzić i podać następnego dnia, podgrzaną z patelni.
Jak zrobić sos? Na patelni podsmażamy jedną, małą cebulę i dodajemy do niej kurki. Kurki można wcześniej obgotować w lekko solonej wodzie. Grzyby podsmażamy około 15 minut i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i solą.
Baba ziemniaczana smakuje najlepiej w kolejnych dniach. Możemy ją odgrzewać na tłuszczu i podawać z przyrządzonym wcześniej sosem kurkowym. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Pycha!