Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy

Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie

Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babka kartoflanka

Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor. 

To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem.

Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel.

Niezwykła babka

Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym.

Składniki na babę ziemniaczaną:

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag śmietany (12%)
  • 1 jajko
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag wędzonego boczku
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • bułka tarta

Składniki sos kurkowy:

  • 20 dag kurek 
  • 5 dag cebuli
  • 30 dag śmietany (12 %)
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę. Całość dokładnie łączymy.

Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną i smarujemy wierzch tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babkę pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu możemy ją ostudzić i podać następnego dnia, podgrzaną z patelni.

Jak zrobić sos? Na patelni podsmażamy jedną, małą cebulę i dodajemy do niej kurki. Kurki można wcześniej obgotować w lekko solonej wodzie. Grzyby podsmażamy około 15 minut i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i solą.

Baba ziemniaczana smakuje najlepiej w kolejnych dniach. Możemy ją odgrzewać na tłuszczu i podawać z przyrządzonym wcześniej sosem kurkowym. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Pycha!

babka ziemniaczana z mięsem przepis
Agnieszka72/gotujmy.pl
Newsy
Babka ziemniaczana z mielonym mięsem rzuci was na kolana. Robi się sama i smakuje wszystkim
Kto uwielbia ziemniaki, ten koniecznie musi wypróbować przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem mięsa mielonego. Rozpływa się w ustach!

Lubicie proste i szybkie dania? Babka ziemniaczana z tego przepisu na pewno wam posmakuje! Jej przygotowanie jest banalnie proste – musicie jedynie wymieszać ziemniaki z mięsem mielonym i kilkoma dodatkami. Danie wychodzi przepyszne i bardzo sycące. Przepis na babkę ziemniaczaną z mięsem Ta genialna babka ziemniaczana z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się na obiad! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Ponad 1 kilogram ziemniaków 450 g mielonego mięsa z indyka 150 g wędzonego, parzonego boczku 2 małe cebule 2 jaja rozmiar M Płaska łyżeczka pieprzu Płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Osuszcie je za pomocą papierowych ręczników, by usunąć nadmiar wody. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na małych oczkach lub zmielcie w maszynce. Do startych ziemniaków dodajcie 2 jajka i mięso mielone. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek parzony, ale go nie podsmażajcie. Cebulę i boczek dodajcie do ziemniaków. Wsypcie po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i zamieszajcie tak, by wszystkie składniki się połączyły. Do masy nie potrzeba dodawać mąki, choć zależne to jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli masa na babkę jest zbyt rzadka, to możecie użyć nieco mąki. Blaszkę o wymiarach 31x12 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do środka masę mięsno-ziemniaczaną. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie blaszkę do piekarnika – musi być zimny. Dopiero po włożeniu blaszki do środka ustawcie piekarnik na 200 stopni i pieczcie przez około 1,5 godziny. Babka powinna być zrumieniona. Po upieczeniu wyjmijcie delikatnie babkę z blaszki i przełóżcie na półmisek. I gotowe! Taka babka ziemniaczana z mięsem będzie doskonale...

babka ziemniaczana przepis
AdobeStock
Przepisy
Znudziły się wam placki ziemniaczane? Spróbujcie tej obłędnej babki ziemniaczanej z boczkiem
Macie ochotę na coś nowego? Spróbujcie babki ziemniaczanej z tego przepisu!

W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, pyzy, kartacze, kluski śląskie i kopytka, a przecież wszystkie te potrawy robi się z ziemniaków. Nie ulega wątpliwości, że bez tego prostego i taniego warzywa nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować. Jeżeli macie dość dań, które wcześniej wymieniliśmy, mamy was coś innego. Fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie jest popularne we wszystkich regionach naszego kraju. Babka ziemniaczana to przysmak z Podlasia Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę. Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „tarciuch”, „pyrczok” czy „bulbynek”. Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 1 dużą cebulę 1 ząbek czosnku 100g boczku 1 jajo 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Ziemniaki i cebulę umyjcie, obierzcie i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę możecie również pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski. Czosnek obierzcie i pokrójcie drobno. Do miski z...

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Podajcie ją z tym dodatkiem a zyska na smaku
ONS/AdobeStock
Newsy
Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Dodajcie do niej 1 składnik dla świetnej konsystencji
Babka ziemniaczana z boczkiem to prawdziwa klasyka polskiej kuchni regionalnej. Gdzie najczęściej się ją piecze i z jakich powstaje ona składników?

Babka ziemniaczana, nazywana również babką kartoflaną, kartoflarzem lub tarciuchem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej typowej dla Podlasia, a także niektórych regionów Lubelszczyzny. Jest ona również tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W czym tkwi sekret tej potrawy? Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Babka ziemniaczana to nic innego jak potrawa na bazie utartych, surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z boczku lub słoniny, startą cebulą, przyprawiona najczęściej świeżo zmielonym pieprzem i solą, kminkiem i majerankiem i upieczona w piekarniku lub piecu. Jak przygotowuje ten smakołyk znany polski kucharz Karol Okrasa? Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy Karol Okrasa, który sam wywodzi się z Podlasia, jest wielkim smakoszem tradycyjnej polskiej babki ziemniaczanej. Kucharz zagęszcza ziemniaczaną masę dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej, a potem dodaje do niej na koniec pewien nietypowy składnik, który jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę z zielonym szczypiorkiem. Składniki: ziemniaki (mączyste) – 1 kg mleko – 100 ml mąka pszenna – 1 łyżka kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g sól – 1 szczypta pieprz – 1 szczypta wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g olej słonecznikowy – do smażenia cebula – 2 szt. suszony majeranek – 1 łyżka olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia gęsta kwaśna śmietana – 200 ml drobny szczypiorek – 1 pęczek Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajcie zagotowane, ciepłe mleko. Dodajcie mąkę, sól i pieprz i wymieszajcie. Dodajcie kaszę gryczaną i ponownie wymieszajcie masę, aż składniki dobrze...

Zapiekanka fasolowa
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Ten smak na długo pozostaje w ustach
Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, no i właśnie – co jeszcze można ugotować z fasoli? Ten przepis na zapiekankę stworzy wam nowe możliwości.

Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli. Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować. Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie. Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant. Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy. Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Składniki: 3 szklanki fasoli 3 cebule średniej wielkości 2 średnie marchewki Papryka czerwona 40-50 dag ziemniaków Kilka łyżek masła 2 jaja 10 dag bułki tartej 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella) 2-3 ząbki czosnku Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Majeranek Bazylia Sól i pieprz Natka pietruszki Przygotowanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po...