Kotlety schabowe są bardzo popularnym w Polsce daniem, dlatego istnieje mnóstwo sposobów przyrządzenia go. Jedni doprawiają kotlety przed rozbiciem tłuczkiem, a inni po. Część osób rozbija kotlety bardzo cienko, część średnio, a niektórzy w ogóle tego nie robią. W większości przypadków, wybrana metoda przygotowania jest kwestią osobistych preferencji, jednak czasami warto zasięgnąć rady doświadczonych kucharzy. Wiedzą oni co robić, by danie wyszło idealne i jakich błędów unikać!
Jak doprawić schabowe?
Jednym z często popełnianych błędów, jest niewłaściwy sposób doprawiania kotletów. Część osób nie naciera mięsa przyprawami i zamiast tego wsypuje je do składników na panierkę – na przykład do mąki. To duży błąd! Jeśli tak zrobicie, to schabowe nie będą dobrze smakować, ponieważ cały smak zostanie w panierce. Pamiętajcie – doprawia się mięso, a nie panierkę.
Przepis na klasyczne kotlety schabowe
Do przygotowania domowych kotletów schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Pół kg schabu
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- Olej rzepakowy (lub smalec)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Schab umyjcie, delikatnie osuszcie i pokrójcie w plastry na kotlety.
- Następnie każdy kotlet przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Grubość kotletów nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od tego, co wam bardziej smakuje. Pamiętajcie jednak, że im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć!
- Rozbite kotlety posypcie z każdej strony solą i pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso.
- Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wsypcie łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżki bułki tartej, a w trzeciej rozkłóćcie jedno jajko.
- Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec, jeśli go używacie). Kotlety obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i obtoczcie w bułce tartej. Tak opanierowane kotlety smażcie na gorącym oleju na średnim ogniu.
- Gdy kotlety będą już ozłocone, przełóżcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami – to pozwoli odcisnąć nadmiar tłuszczu.
I gotowe! Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką albo smażoną kapustą.
Zobacz także: