jak panierować schabowe
AdobeStock
Newsy

Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa na ich smak

Jak poprawnie doprawić schabowe, by dobrze smakowały? Odpowiadamy.

Kotlety schabowe są bardzo popularnym w Polsce daniem, dlatego istnieje mnóstwo sposobów przyrządzenia go. Jedni doprawiają kotlety przed rozbiciem tłuczkiem, a inni po. Część osób rozbija kotlety bardzo cienko, część średnio, a niektórzy w ogóle tego nie robią. W większości przypadków, wybrana metoda przygotowania jest kwestią osobistych preferencji, jednak czasami warto zasięgnąć rady doświadczonych kucharzy. Wiedzą oni co robić, by danie wyszło idealne i jakich błędów unikać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak doprawić schabowe?

Jednym z często popełnianych błędów, jest niewłaściwy sposób doprawiania kotletów. Część osób nie naciera mięsa przyprawami i zamiast tego wsypuje je do składników na panierkę – na przykład do mąki. To duży błąd! Jeśli tak zrobicie, to schabowe nie będą dobrze smakować, ponieważ cały smak zostanie w panierce. Pamiętajcie – doprawia się mięso, a nie panierkę.

Przepis na klasyczne kotlety schabowe

Do przygotowania domowych kotletów schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kg schabu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Olej rzepakowy (lub smalec)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie, delikatnie osuszcie i pokrójcie w plastry na kotlety.
  2. Następnie każdy kotlet przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Grubość kotletów nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od tego, co wam bardziej smakuje. Pamiętajcie jednak, że im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć!
  3. Rozbite kotlety posypcie z każdej strony solą i pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso.
  4. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wsypcie łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżki bułki tartej, a w trzeciej rozkłóćcie jedno jajko.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec, jeśli go używacie). Kotlety obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i obtoczcie w bułce tartej. Tak opanierowane kotlety smażcie na gorącym oleju na średnim ogniu.
  6. Gdy kotlety będą już ozłocone, przełóżcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami – to pozwoli odcisnąć nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką albo smażoną kapustą.

 

schabowy
AdobeStock
Newsy
Schabowe będą smakowały obłędnie, jeśli po usmażeniu zrobicie z nimi 1 rzecz. W życiu nie zjecie lepszych
Lubicie schabowe w chrupiącej panierce? Wypróbujcie tę sztuczkę!

Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Można eksperymentować z rodzajem panierki – niektórzy zamiast bułki tartej używają samej mąki albo płatków owsianych lub kukurydzianych. By kotlety były jeszcze smaczniejsze, można je panierować podwójnie w mące lub przeciwnie – kilkukrotnie zanurzyć w jajku, choć wtedy panierka wyjdzie raczej delikatna. Sprawdza się też jeden, prosty trik. Chodzi o włożenie usmażonych kotletów na kilka minut do piekarnika. Próbowaliście już tego kiedyś? Przepis na schabowe z chrupiącą panierką Do przygotowania tych schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 kotlety ze schabu o grubości ok. 1,5 cm 1 szklanka bułki tartej 2 jajka rozmiar L Po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i soli Olej do smażenia Opcjonalnie: ser żółty i ananas Przygotowanie Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni. Kotlety umyjcie i osuszcie od razu papierowymi ręcznikami. Następnie obłóżcie mięso z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem tak, by każdy kotlet miał około 7 mm grubości – powinien być o połowę cieńszy niż przed ubijaniem. Zdejmijcie folię z kotletów i natrzyjcie je solą i pieprzem. Jeśli lubicie, dodajcie do nich ulubione przyprawy do mięs, np. majeranek. Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze. Do pierwszego wsypcie niecałą szklankę bułki tartej, a do drugiego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je energicznie widelcem. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec wieprzowy). Kotlety zamaczajcie po kolei w jajku, a później obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kładźcie na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor – jeśli są zbyt blade, to zwiększcie ogień. Jeżeli zaczynają się palić, to...

schabowe przepis
AdobeStock
Newsy
Schabowe wyszły paskudne? Popełniliście podstawowy błąd. Musicie to zrobić na samym początku
Nie udały się wam kotlety schabowe? Dowiedzcie się, jakich błędów unikać.

W czym tkwi sekret idealnych kotletów? Ważny jest nie sposób smażenia ani nawet przyprawy, lecz obchodzenie się z mięsem jeszcze przed smażeniem. Sprawdźcie, co należy zrobić, by schabowe wyszły idealne! Jak zrobić miękkie schabowe? Schabowe są zbyt twarde i niesmaczne? Najczęściej to wina dwóch, często popełnianych błędów. Pierwszy to solenie mięsa i odstawianie go na chwilę. Sól wyciągnie wodę z kotletów, przez co będą suche i twarde po usmażeniu! Drugi to pomijanie marynaty. Jeśli chcecie, by wasze kotlety wyszły naprawdę miękkie i soczyste, to zawsze zanurzcie je wcześniej w marynacie! Nawet najprostsza marynata z mleka i cebuli sprawi, że schabowe wyjdą pyszne. Przepis na miękkie kotlety schabowe Składniki: 400 g schabu bez kości Dwie szklanki mleka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka wody Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Następnie pokrójcie schab w równe plastry o grubości około 2 cm. Natnijcie ostrym nożem błonkę w kotletach. Dzięki temu nie będą się zwijały podczas smażenia! Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Następnie przełóżcie kotlety do pojemnika i zalejcie dwiema szklankami mleka. Dodajcie pokrojoną w piórka cebulę i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie doprawcie kotlety solą i pieprzem z obu stron. Przygotujcie sobie 3 miseczki. Do jednej wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijcie jedno jajko, rozkłóćcie widelcem i dodajcie łyżeczkę musztardy oraz łyżkę wody. Rozgrzejcie na patelni olej. Każdy kotlet oprószcie mąką, zamoczcie w jajku i...

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....

Gwiazda TVN Omenaa Mensah pokazała jak smaży schabowe dla męża. Jej odważny strój przyciągnął uwagę
ONS
Newsy
Gwiazda TVN Omenaa Mensah pokazała jak smaży schabowe dla męża. Jej odważny strój przyciągnął uwagę
Omenaa zaskoczyła swoich fanów strojem, w jakim smaży kotlety schabowe. Lepiej przyjrzyjcie się uważnie!

Prezenterka TVN Omenaa Mensah jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wywołała lekkie poruszenie wśród swoich fanów, gdy pokazała filmik na którym smaży schabowe dla swojego męża. Jak wam się podoba jej strój? Gotowanie u Omeny Mensah Nie można odmówić Omenie poczucia humoru. Gwiazda udostępniła filmik, na którym pokazuje jak przygotowuje kotlety schabowe. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że Omena smaży kotlety w… bikini! Ale wystarczy się przyjrzeć by zauważyć, że to tylko fartuch z nadrukiem kobiecej sylwetki w stroju kąpielowym.  Wyszło zabawnie? Przepis na kotlety schabowe Jeśli po przeczytaniu o kotletach Omeny nabraliście ochoty na usmażenie schabowych, to skorzystajcie z poniższego przepisu! Do przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 plastry schabu bez kości 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Następnie przełóżcie kotlety folią spożywczą, połóżcie na stolnicy i rozbijcie tłuczkiem na taką grubość, jaka wam odpowiada. Po rozbiciu doprawcie mięso solą i pieprzem z obu stron. Możecie też użyć innych ulubionych przypraw, np. aromatycznych ziół albo czosnku. Teraz przygotujcie sobie trzy talerze. Do pierwszego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je widelcem, do drugiego wsypcie kilka łyżek bułki tartej, a do ostatniego kilka łyżek mąki pszennej. Rozgrzejcie na patelni sporą ilość tłuszczu. Każdy kotlet obtoczcie najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Róbcie to starannie tak, by panierka równomiernie pokryła całe mięso. Tak przygotowanie kotlety smażcie na rozgrzanym tłuszczu...