jak panierować schabowe
AdobeStock
Newsy

Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa na ich smak

Jak poprawnie doprawić schabowe, by dobrze smakowały? Odpowiadamy.
Katarzyna Wyborska
marzec 09, 2021

Kotlety schabowe są bardzo popularnym w Polsce daniem, dlatego istnieje mnóstwo sposobów przyrządzenia go. Jedni doprawiają kotlety przed rozbiciem tłuczkiem, a inni po. Część osób rozbija kotlety bardzo cienko, część średnio, a niektórzy w ogóle tego nie robią. W większości przypadków, wybrana metoda przygotowania jest kwestią osobistych preferencji, jednak czasami warto zasięgnąć rady doświadczonych kucharzy. Wiedzą oni co robić, by danie wyszło idealne i jakich błędów unikać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak doprawić schabowe?

Jednym z często popełnianych błędów, jest niewłaściwy sposób doprawiania kotletów. Część osób nie naciera mięsa przyprawami i zamiast tego wsypuje je do składników na panierkę – na przykład do mąki. To duży błąd! Jeśli tak zrobicie, to schabowe nie będą dobrze smakować, ponieważ cały smak zostanie w panierce. Pamiętajcie – doprawia się mięso, a nie panierkę.

Przepis na klasyczne kotlety schabowe

Do przygotowania domowych kotletów schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kg schabu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Olej rzepakowy (lub smalec)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie, delikatnie osuszcie i pokrójcie w plastry na kotlety.
  2. Następnie każdy kotlet przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Grubość kotletów nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od tego, co wam bardziej smakuje. Pamiętajcie jednak, że im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć!
  3. Rozbite kotlety posypcie z każdej strony solą i pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso.
  4. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wsypcie łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżki bułki tartej, a w trzeciej rozkłóćcie jedno jajko.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec, jeśli go używacie). Kotlety obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i obtoczcie w bułce tartej. Tak opanierowane kotlety smażcie na gorącym oleju na średnim ogniu.
  6. Gdy kotlety będą już ozłocone, przełóżcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami – to pozwoli odcisnąć nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką albo smażoną kapustą.

 

Komentarze
jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...

Przeczytaj
Schabowe w ciescie ziemniaczanym
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy Odczaruj schabowe. Dzięki tej panierce wyjdą wyjątkowo pyszne
Znudziły ci się tradycyjne schabowe? Gwarantujemy, że takiej smakowitej i oryginalnej panierki jeszcze nie jadłaś.
Magda Borucińska
grudzień 01, 2020

Schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego często pojawiają się one na naszych talerzach. Każda pani domu ma swój własny, sprawdzony przepis na to danie oraz sposób w jaki je przyrządza. Jednak klasyczna panierka z jajka i bułki tartej czasem zaczyna się nudzić. Jak ją zastąpić? Na przykład wyjątkową panierką ziemniaczaną. Tak, dobrze czytasz - ziemniaczaną! Założymy się, że takiego połączenia jeszcze nie miałaś okazji spróbować. Sekretny smak zawdzięcza dodatkowi mieszanki przypraw oraz natce pietruszki. Jaki jest idealny kotlet schabowy? Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i soczysty. I właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu. Palce lizać! Jeśli twoja panierka nie zawsze wychodzi odpowiednio chrupka, sprawdź czy dobrze rozgrzewasz tłuszcz przed smażeniem. To właśnie ten element sprawia, że staje się ona chrupiąca i ma piękny, złocisty kolor. Schabowe w ziemniaczanej panierce Składniki 70 dag schabu 1 łyżeczka przyprawy do mięsa - wybierz swoją ulubioną 5 ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie kotletów Jeśli masz mięso w jednym kawałku to pokrój je w kotlety o jednakowej grubości, dzięki temu usmażą się w tym samym czasie. Aby ułatwić sobie zadanie możesz poprosić w mięsnym o pokrojenie mięsa albo kup od razu pokrojone. Co za oszczędność czasu. Rozbij kotlety delikatnie tłuczkiem i posyp ulubioną przyprawą. Odstaw na boki, żeby mięso przeszło smakiem. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce. Odstaw je na chwilę i odciśnij nadmiar wody. Do masy dodaj jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyjmij...

Przeczytaj
kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy Przepis na fenomenalne kotlety mielone. Wystarczy kilka prostych kroków! Cały ich sekret tkwi w...
Masz ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystaj ten prosty przepis na mielone - wychodzą idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw. Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziesz wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Przepis na kotlety mielone Aby przyrządzić kotlety mielone, przygotuj poniższe składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony. Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami. Jeżeli spodobał się wam ten przepis, to więcej znajdziecie w książce „Kurs gotowania” Marka Łebkowskiego!

Przeczytaj
Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Najlepszy sylwestrowy de volaille pod słońcem. Prawdziwe niebo w gębie
Sylwester to doprawdy najbardziej wystrzałowy dzień w roku. Wymaga więc od nas iście wystrzałowego dania, by zachwycić gości!
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kotlet de volaille – nie można chyba wyobrazić sobie bardziej francuskiej nazwy na jakiekolwiek danie. Tymczasem ta smaczna potrawa wcale nie pochodzi znad Sekwany. To bowiem specjalność kuchni rosyjskiej! Aby jeszcze bardziej zagmatwać sprawę nazewnictwa popularnego „dewolaja”, możemy dodać, że w rosyjskojęzycznym świecie to smaczne danie funkcjonuje dziś jako „kotlet po kijowsku”… Panierowane i zwinięte w rulon piersi kurczaka z nadzieniem, swoje korzenie mają właśnie w XIX-wiecznym Imperium Rosyjskim. Skąd wzięła się więc ta majestatycznie brzmiąca francuska nazwa „de volaille”? Legenda głosi, że szynkarze z Rosji i Ukrainy starali w ten właśnie osobliwy sposób reklamować nowo przyrządzone kotlety. Po francusku „de vollailie” oznacza po prostu „z drobiu”. Już teraz zrozumiałe jest więc, dlaczego ta francuskojęzyczna potrawa popularna jest tylko we wschodniej Europie – we Francji mało kto o niej słyszał. Ale czy to ważne? Istotniejsze dla nas jest to, że ten rosyjski kulinarny wynalazek jest naprawdę smaczny! Przepis na kotlet de volaille Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 g masła Kilka łyżek bułki tartej Kilka łyżek mąki 1 jajko Sól i pieprz Olej rzepakowy Opcjonalnie – ser żółty (np. oscypek) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze placki, a następnie solimy i pieprzymy. Na każdym kotlecie układamy pokrojone  masło i zawijamy w coś na kształt roladek. W wersji z serem żółtym, w tym momencie wkładamy go do naszych de volaille’ów. Przygotowujemy na trzech talerzach panierkę – mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Obtaczamy roladki w mące, jajku i bułce, a potem smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z...

Przeczytaj