Kotlety schabowe są bardzo popularnym w Polsce daniem, dlatego istnieje mnóstwo sposobów przyrządzenia go. Jedni doprawiają kotlety przed rozbiciem tłuczkiem, a inni po. Część osób rozbija kotlety bardzo cienko, część średnio, a niektórzy w ogóle tego nie robią. W większości przypadków, wybrana metoda przygotowania jest kwestią osobistych preferencji, jednak czasami warto zasięgnąć rady doświadczonych kucharzy. Wiedzą oni co robić, by danie wyszło idealne i jakich błędów unikać!

Jak doprawić schabowe?

Jednym z często popełnianych błędów, jest niewłaściwy sposób doprawiania kotletów. Część osób nie naciera mięsa przyprawami i zamiast tego wsypuje je do składników na panierkę – na przykład do mąki. To duży błąd! Jeśli tak zrobicie, to schabowe nie będą dobrze smakować, ponieważ cały smak zostanie w panierce. Pamiętajcie – doprawia się mięso, a nie panierkę.

Przepis na klasyczne kotlety schabowe

Do przygotowania domowych kotletów schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kg schabu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Olej rzepakowy (lub smalec)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie, delikatnie osuszcie i pokrójcie w plastry na kotlety.
  2. Następnie każdy kotlet przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Grubość kotletów nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od tego, co wam bardziej smakuje. Pamiętajcie jednak, że im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć!
  3. Rozbite kotlety posypcie z każdej strony solą i pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso.
  4. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wsypcie łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżki bułki tartej, a w trzeciej rozkłóćcie jedno jajko.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec, jeśli go używacie). Kotlety obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i obtoczcie w bułce tartej. Tak opanierowane kotlety smażcie na gorącym oleju na średnim ogniu.
  6. Gdy kotlety będą już ozłocone, przełóżcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami – to pozwoli odcisnąć nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką albo smażoną kapustą.

Zobacz także: