Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj ani maszynki do lodów
reanja/Gotujmy.pl
Newsy

Domowe lody malinowe. Nie potrzebujecie do nich ani jaj, ani maszynki do lodów

Błyskawiczne i proste w przygotowaniu lody, które zachwycą waszych domowników i gości.

Domowe lody to doskonały letni deser, który zawsze smakuje zarówno starszym, jak i najmłodszym. Lody dostępne w sklepach często jednak zawierają ogromne ilości cukru, konserwanty oraz inne dodatki, które sprawiają, że nie są zbyt zdrową propozycją na deser. Warto więc przygotować je samodzielnie. Niedawno proponowaliśmy m.in. lody kakaowe z kokosem, lody arbuzowe czy lody truskawkowe.

Teraz mamy dla was przepis na lody, które można przyrządzić bez specjalnej maszynki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lody malinowe bez jaj i maszynki do lodów

Wyjątkowo prosty deser, który przyrządzicie zaledwie w kilka minut.

Składniki:

  • 300 g mrożonych malin (możecie też użyć truskawek)
  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • 1 duży kubek śmietany 18 proc.
  • 4-5 łyżek cukru (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Mrożone maliny przełóżcie do malaksera lub blendera i rozdrabniajcie przez ok. 3-4 minuty.
  2. Dodajcie cukier, jogurt i miksujcie razem aż do powstania gładkiej masy. Deser można podawać już na tym etapie, w formie musu.
  3. Aby przygotować prawdziwe lody, należy wylać masę do pudełka (np. po innych lodach) i włożyć do zamrażarki. 
  4. Odczekajcie do pełnego zamrożenia całej masy i wyjmijcie ok. 20 minut przed podaniem. Smacznego!
Zobacz także
Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje

Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje!

Lody na diecie?

Proste lody jogurtowe czy sorbety owocowe  to desery, po które mogą sięgać także osoby na diecie. Jeśli zadbacie o to, aby mrożone przysmaki nie były zbyt tłuste oraz nie zawierały dużych ilości dodatkowego cukru, będą doskonałym sposobem na zaspokojenie potrzeby na słodycze

Lody mają w sobie jeszcze jedną właściwość: w trakcie ich spożywania organizm zużywa energię na ponowne rozgrzanie się, co spala nieco dodatkowych kalorii. Jeśli macie więc do wyboru zjeść małego batonika, a dwie gałki domowego sorbetu – zdecydowanie zdrowszą opcją będzie właśnie sorbet.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: 

Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
edytaha/Gotujmy.pl
Newsy
Lody arbuzowe. Przepis na domowe lody na lato
Ten przepis na lody arbuzowe jest dla was, jeśli lubicie orzeźwiające, owocowe smaki lodów. Możecie stworzyć je samodzielnie w domu!

Domowe lody arbuzowe będą zawierać znacznie mniej cukru i praktycznie żadnych sztucznych konserwantów czy chemicznych składników , które mogą znajdować się w tych kupnych. Warto więc zainwestować w maszynkę do lodów przed sezonem letnim i korzystać ze zdrowych, domowych przepisów na lody. Samodzielnie możecie przygotować także lody kakaowe z kokosem  czy domowe lody truskawkowe . Przepis na lody arbuzowe Orzeźwiające i soczyste! Idealne, jeśli nie przepadacie za słodkimi, zbyt mdłymi deserami. Składniki: (do maszynki do lodów o pojemności 1 litra) 25 dag miąższu arbuza (bez skóry i pestek) 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza 10 dag śmietanki kremówki 30% 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego Do podania: miseczki waflowe sos truskawkowy kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: Misę maszyny do lodów zmroźcie min. 24 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania. Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodźcie w lodówce. Arbuza obierzcie ze skóry, dokładnie wydłubcie pestki, pokrójcie w mniejsze kawałki, odważcie 25 dag i zmiksujcie z cukrem na jednolitą masę.  Masę połączcie z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubijcie na sztywno, wlejcie do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszajcie. Całość przelejcie do włączonej maszynki i mieszajcie troszkę ponad 30 minut. Lody przełóżcie do plastikowego pojemniczka i włóżcie na chwilę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały. Podawajcie w waflowych miseczkach z sosem truskawkowym (kupionym lub domowym).  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Jak zrobić lody Ekipy w domu? Prosty przepis, nie musicie już biegać po sklepach...

Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Flickr
Newsy
Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Zrobiliście domowe lody i wyszły twarde? Sprawdźcie, co można zrobić, by temu zaradzić.

Przyrządzanie domowych lodów staje się coraz popularniejsze. W końcu tak naprawdę przepis na domowe lody jest banalnie prosty i każdy może je przygotować. Najprostsze są oczywiście klasyczne lody śmietankowe, do których potrzebna jest jedynie śmietanka, cukier i mleko. Jeżeli macie ochotę na lody o ulubionym smaku, na przykład czekoladowe lub truskawkowe, to wystarczy dodać do nich owoce albo rozpuszczoną czekoladę. Miękkie domowe lody bez maszynki Do lodów zwykle wykorzystuje się specjalną maszynkę do robienia lodów, choć tak naprawdę do przygotowania domowych lodów potrzebny wam będzie tylko blender ręczny, który większość z was ma w domu. Zrobienie miękkich lodów bez maszynki jest możliwe, tylko nieco czasochłonne. Należy po prostu po przełożeniu masy do pojemnika odstawić ją do zamrażarki na 30 minut, wyciągnąć, zblendować, włożyć z powrotem do zamrażarki i tak kilka razy przez 3 lub 4 godziny – łącznie lody należy zblendować około 6 razy. Dzięki temu będą puszyste i miękkie! Przepis na domowe lody śmietankowe Do przygotowania domowych lodów będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 2% tłuszczu 80  cukru Przygotowanie: Najpierw zadbajcie o to, by mleko i śmietanka miały odpowiednio niską temperaturę – oba składniki powinny być przechowywane w lodówce. Do małego garnka wlejcie 200 ml śmietanki i dodajcie 80 g cukru. Podgrzewajcie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Gotową masę przelejcie do pojemnika na lody. Teraz do masy wlejcie resztę śmietanki oraz mleko i wymieszajcie. Wstawcie pojemnik do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie pudełko i zmiksujcie zawartość za pomocą blendera. Wstawcie znów do...

Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Alex_M/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Sezon na lody nadchodzi wielkimi krokami. Wiecie, jak przygotować je samodzielnie?

Przepis na lody kakaowe z kokosem z pewnością sprawi, że zachwycicie gości i domowników – zwłaszcza tych najmłodszych! Lody wykonane w domu będą pozbawione wszelkich sztucznych dodatków czy konserwantów, które znajdują się w tych sklepowych: kupujecie takie lody? To chemiczna bomba! Do ich wykonania przyda wam się jednak maszynka do lodów, chociaż nie jest ona niezbędna: co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów. Przepis na kokosowo-kakaowe lody z ciasteczkami Ten wyjątkowy deser będzie hitem na wszelkich letnich przyjęciach i kinderbalach. Jeśli jednak chcecie serwować lody dzieciom – zrezygnujcie z dodawania likieru kokosowego.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao - kakao ma wyjątkowe właściwości 200 ml śmietany 30% 3 łyżki likieru kokosowego 1 opakowanie ciastek typu Oreo/Neo Przygotowanie:  Mleczko kokosowe przełóżcie do garnuszka, wsypcie cukier i gorzkie kakao, dodajcie śmietanę kremówkę i likier kokosowy. Wstawcie do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień mieszankę przelejcie do maszynki do lodów i włączcie na około 30 minut. W tym czasie ciastka pokrójcie/połamcie. Ukręcone lody przełóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika, wsypcie ciastka, wymieszajcie i wstawcie jeszcze na 2 godziny do zamrażarki. Łyżką do lodów nakładajcie porcje lodów do pucharków i udekorujcie pokruszonymi ciasteczkami. Domowe lody zamiast sklepowych Lody przygotowywane w domu mają tę przewagę, że często wychodzą taniej (w przeliczeniu ilościowym) niż te kupowane. Lista składników jest dla was w pełni przejrzysta i możliwa do zmodyfikowania: możecie stworzyć je w wersji bez laktozy, bez...

jak zrobić lody ekipy w domu przepis
Adobe Stock/materiały prasowe
Newsy
Jak zrobić lody Ekipy w domu? Prosty przepis, nie musicie już biegać po sklepach
Jeśli wasze dzieci lub wnuki suszą wam głowę, że chcą spróbować lodów Ekipy, a w sklepach łatwiej dostać teraz wigilijny susz na kompot niż ten przedmiot pożądania, zróbcie lody Ekipy w domu! Z tym przepisem na pewno się uda. A opakowania kupicie na allegro! ;)

Przepisami na lody Ekipy podzielili się już w sieci youtuberzy i tiktokerzy. My pokażemy wam dwa z takich przepisów i podzielimy się własnym sposobem na zrobienie tych lodów w domu. Lody Ekipy to nic innego niż sorbet cytrynowy oraz sorbet truskawkowy, zanurzone w różowej polewie o smaku gumy balonowej. Całość dopełnia strzelająca posypka. Oryginalne lody Ekipy mają niekoniecznie zdrowy skład , wersja domowa na pewno jest zdrowsza. Jak zrobić domowe lody Ekipy? Żeby przygotować kultowe już lody ekipy w domu, bez względu na to, który wariant przepisu wypróbujecie, będziecie potrzebować blendera i strzelającej posypki (ma ją w swojej ofercie np. Hellena - pod nazwą Oranżada Strzelająca). Poza tym kupcie mrożone truskawki, białą czekoladę, cytrynę.  Lody Ekipy: przepis newsy.gotujmy.pl Wiemy, jak zrobić szybki i prosty sorbet z truskawek i równie prosty sorbet cytrynowy , wiemy też, jak zrobić zastygającą polewę na lody. Zaplanujcie sobie przygotowanie domowych lodów Ekipy wcześniej, jeśli chcecie, by były naprawdę wystrzałowe, a jeśli dzieci suszą wam głowę od tak dawna, że nie możecie czekać ani chwili dłużej - podpowiadamy, jak zrobić lody bez specjalnych składników. My przygotowujemy lody ekipy tak: Składniki na truskawkowe lody Ekipy: 250 g truskawek 1/4 szklanki cukru sok z 1/5 cytryny łyżka wody Składniki na cytrynowe lody Ekipy: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z około 6 cytryn) Przygotowanie: Cukier rozpuście w wodzie, pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. W wersji truskawkowej - dodajcie do ostudzonego syropu sok z cytryny i mrożone truskawki, zblendujcie na gładką masę. W wersji cytrynowej - dodajcie do ostudzonego syropu sok wyciśnięty z 5-6 cytryn i...