Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki?

Potrawy na świątecznym stole

Święta pozwalają na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować żurek, sernik czy makowca. Do potraw świątecznych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa.

Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek.

Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc.

Zobacz także:

Sekret doskonałego smaku jarzynowej

Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo dobrym sposobem jest również wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym. Wówczas zjemy go mniej i nasza sałatka będzie mniej kaloryczna.  

Składniki na domowy majonez:

  • 1 żółtko jaja

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki gorącej wody

  • sól

Sposób przygotowywania:

  1. Do wysokiego naczynia wbijacie żółtko, dodajecie musztardę i miksujecie przez chwilę.

  2. Następnie wlewacie olej rzepakowy cienkim strumieniem i cały czas miksujecie.

  3. W szklance mieszacie ze sobą ocet jabłkowy, cukier i gorącą wodę.

  4.  Miksturę wlewacie do majonezu i przez chwilę ponownie miksujecie

  5. Na koniec majonez doprawiacie do smaku odrobiną soli.

  6. Przekładacie do słoika i przechowujecie w lodówce do tygodnia.

  7. Smacznego!