Sałatka jarzynowa
Gotujmy.pl/halina
Newsy

Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże

Sałatka jarzynowa to jedna z najbardziej popularnych dań w Polsce. Spożywana cały rok, najlepiej smakuje w Boże Narodzenie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Potrawy na świątecznym stole

Boże Narodzenie pozwala na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować barszcz czerwony, uszka z grzybami czy makowca. Do potraw wigilijnych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa.

Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek.

Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc.

Historia sałatki jarzynowej

Na początku do jarzynowej dodawano marchew, seler, kalarepę, rzepę i zielony groszek. W takiej wersji przywędrowała z Francji do Polski. Po roku 1945 produkty na sałatkę ograniczono głównie do warzyw korzeniowych. Według niektórych źródeł oryginalnie pochodzi z Rosji.

Sekret doskonałego smaku jarzynowej

Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo dobrym sposobem jest również wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym. Wówczas zjemy go mniej i nasza sałatka będzie mniej kaloryczna.  

Składniki na domowy majonez:

  • 1 żółtko jaja

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki gorącej wody

  • sól

Sposób przygotowywania:

  1. Do wysokiego naczynia wbijacie żółtko, dodajecie musztardę i miksujecie przez chwilę.

  2. Następnie wlewacie olej rzepakowy cienkim strumieniem i cały czas miksujecie.

  3. W szklance mieszacie ze sobą ocet jabłkowy, cukier i gorącą wodę.

  4.  Miksturę wlewacie do majonezu i przez chwilę ponownie miksujecie

  5. Na koniec majonez doprawiacie do smaku odrobiną soli.

  6. Przekładacie do słoika i przechowujecie w lodówce do tygodnia czasu.

Palce lizać!

Komentarze
opłatek z błyskawicą
AdobeStock
Newsy Szokujące - powstał... świecki opłatek. Przesada?
W tym roku pojawił się nowatorski projekt świeckiego opłatka. Przekonuje was?
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Dziś święto Bożego Narodzenia jest jednoznacznie kojarzone z chrześcijaństwem. Jednak zwyczaj świętowania nadejścia zimy jest o wiele starszy i praktykowano go jeszcze w starożytnym Rzymie! Saturnalia odbywały się tydzień przed naszą Gwiazdką i w dużym stopniu przypominały dzisiejsze święta. Wówczas następowało „zawieszenie broni”. Ludzie zapominali o kłótniach i sporach, a panowie zapraszali swoich niewolników do świętowania. Już wtedy istniał nawet zwyczaj obdarowywania się prezentami, choć podarki trafiały głównie do ojców rodzin. Dziś większość mieszkańców naszego kraju obchodzi z rodzinami Boże Narodzenie – nawet wówczas, gdy są niewierzący. Jednak tegoroczna inicjatywa jest mocno zaskakująca. Zwyczaj świętowania Bożego Narodzenia jest bardzo silnie zakorzeniony w naszej kulturze. Choć święto ma charakter chrześcijański to obchodzą je także osoby niewierzące. Traktują Gwiazdkę jako okazję do spotkania się z bliskimi, obdarowywania się prezentami i spędzenia po prostu miło czasu w gronie rodzinnym. Niektórzy pomimo, iż są niewierzący, dzielą się także opłatkiem. Jednakże w tym roku ktoś wpadł na pomysł, by stworzyć opłatki… świeckie. Pozbawione chrześcijańskich symboli, a zamiast tego z wytłoczonym znakiem błyskawicy. Nowoczesny opłatek Na pomysł wpadła Agnieszka Łabuszewska, która jest właścicielką kawiarni Cafe Kulturalna znajdującej się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Przyznała, że choć jest niewierząca, to co roku łamie się opłatkiem z bliskimi podczas Wigilii. Dotychczas nie miała problemu z chrześcijańskimi symbolami, jednak z powodu tegorocznych wydarzeń jej stosunek do Kościoła się zmienił. Tak zrodził się pomysł stworzenia nieco przewrotnego opłatka, na którym znajduje się błyskawica – symbol Strajku Kobiet. Łabuszewska nie...

Przeczytaj