Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Gotujmy.pl
Newsy

Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże

Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Spożywana cały rok, najlepiej smakuje w święta.

Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Potrawy na świątecznym stole

Święta pozwalają na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować żurek, sernik czy makowca. Do potraw świątecznych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa.

Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek.

Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc.

Sekret doskonałego smaku jarzynowej

Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo dobrym sposobem jest również wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym. Wówczas zjemy go mniej i nasza sałatka będzie mniej kaloryczna.  

Zobacz także
sałatka jarzynowa przepis

Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu

sałatka warzywna mdła

Sałatka jarzynowa zrobiła się „papkowata”? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie

Składniki na domowy majonez:

  • 1 żółtko jaja

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki gorącej wody

  • sól

Sposób przygotowywania:

  1. Do wysokiego naczynia wbijacie żółtko, dodajecie musztardę i miksujecie przez chwilę.

  2. Następnie wlewacie olej rzepakowy cienkim strumieniem i cały czas miksujecie.

  3. W szklance mieszacie ze sobą ocet jabłkowy, cukier i gorącą wodę.

  4.  Miksturę wlewacie do majonezu i przez chwilę ponownie miksujecie

  5. Na koniec majonez doprawiacie do smaku odrobiną soli.

  6. Przekładacie do słoika i przechowujecie w lodówce do tygodnia.

  7. Smacznego!

 

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do sałatki jarzynowej ten składnik. Jest nietypowy, ale nada jej wspaniałego smaku
Wpadlibyście na to, żeby dodać ten składnik do klasycznej sałatki jarzynowej? Spróbujcie a na pewno wam posmakuje.

Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej kultowych polskich dań. Dla wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i uroczystymi spotkaniami przy rodzinnym stole. Największą popularność zyskała w latach 80. i 90., ale równie chętnie jadamy ją po dziś dzień. W czym tkwi sekret idealnej sałatki jarzynowej? Przygotowanie sałatki jarzynowej   jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu. Podstawą każdej sałatki jarzynowej są oczywiście ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka i ziemniaki, do których dodaje się pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka, por, zielony groszek konserwowy, czerwoną cebulę i jabłka. Całość zwieńczy majonez oraz przyprawy – sól i pieprz. A co powiecie na to, by dodać do niej... marynowane pieczarki? Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi pieczarkami Jeśli szukacie ciekawej odmiany od tradycyjnej sałatki jarzynowej, ten przepis jest specjalnie dla was. Zaskoczcie swoich bliskich na przyjęciu tak przygotowaną sałatką. Na pewno docenią jej smak i poproszą was o przepis. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek bulwy selera 2 ziemniaki 3 jajka puszka 400 g groszku konserwowego 20 dag marynowanych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki twarde jabłko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego 4 kopiaste łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić. Groszek konserwowy osączyć z zalewy. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki osączyć z zalewy octowej i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki...

sałatka jarzynowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Świąteczny klasyk. Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. Smakuje wprost genialnie
Sałatka jarzynowa pasuje na każdą okazję i do tego wszyscy ją uwielbiają! Wiecie, jaki jest sekret pysznej sałatki?

Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest naturalnie sałatka jarzynowa! Smaczna, sycąca i pasuje do wszystkiego – czy znacie kogoś, kto by jej nie uwielbiał? Już niedługo święta, dlatego powoli zabieramy się za gromadzenie przepisów na świąteczne potrawy. Jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście sałatki jarzynowej, to Boże Narodzenie jest ku temu najlepszą okazją! Wypróbujcie ten przepis, a na pewno sałatka wyjdzie smaczna i wszyscy ją pochwalą. Sałatka jarzynowa – wskazówki Zanim weźmiecie się za przygotowywanie sałatki, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim danie będzie naprawdę smaczne, a wy się nie rozczarujecie! Warzywa z rosołu – to jest tajemnica każdej smacznej sałatki! Aby wydobyć z niej charakterystyczny smak, należy wykorzystać do niej jarzyny z rosołu. Część osób gotuje warzywa w osobnym garnku jedynie z odrobiną soli, a to wielki błąd. Nie żałuj majonezu – jak wiemy tłuszcz niesie smak, dlatego sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu jest tak pyszna! Szczególnie w święta nie warto martwić się o linię, więc go nie oszczędzajcie. Ogórek kiszony – aby przełamać smak sałatki, warto dodać do niej coś kwaśnego. Mogą to być starte jabłka albo ogórki kiszone. Przepis na sałatkę jarzynową Aby przyrządzić ten świąteczny klasyk, będziecie potrzebowali tych składników: Pół kilograma ziemniaków Dwie duże marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 4 ogórki kiszone 4 jajka Groszek konserwowy Kukurydza konserwowa Majonez Sól Pieprz Przygotowanie Ostudzone jarzyny z rosołu obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo i pokrój bardzo drobno. Ogórki pokrój w kosteczkę. Wrzuć przygotowane...

sałatka jarzynowa
gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Sałatka jarzynowa z sekretnym składnikiem. Gwarantujemy, że pokochacie ją na nowo 
Tegoroczny Sylwester będzie inny niż wszystkie. Obowiązujący od 31 grudnia zakaz przemieszczania się sprawia, że powinniście zostać w domu przez całą noc. Nie musi jednak być to nieprzyjemny czas. Kilka ulubionych przekąsek i jesteście uratowani!

Są dania, które sprawdzają się na różne okazje. Do biesiadowania potrzeba niewiele. Kilka znanych osób, butelka napoju wysokoprocentowego i przekąski. Jedna z nich dogodzi waszym podniebieniom w sposób szczególny. Na pewno znacie ten przepis! Wystarczy, że dorzucicie do niego jeden prosty składnik. Jarzynowa, warzywna, majonezowa Krąży pod różnymi nazwami i jest popularna w Polsce jak mało co. Klasyczna sałatka jarzynowa to zbiór gotowanych m.in. jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami. Spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc jako dodatek do zimnych mięs. Sałatka warzywna sprawdzi się także w Sylwestra. Jako idealna przystawka urozmaici deskę serów czy domowej roboty pasztet.  Sałatka majonezowa hitem zakładów gastronomicznych W latach 70. i 80. XX wieku była rozpowszechniona w polskich barach mlecznych i różnego rodzaju lokalach. Kosztowała niewiele, a smakowała wybornie! Podobne skojarzenia do jarzynowej macie pewnie do dziś. Nie ma się czemu dziwić, to w gruncie rzeczy nieskomplikowane i pyszne danie.  Śledź - idealny dodatek do sałatki jarzynowej Śledzie nie tylko doskonale smakują, ale także, dostarczają wielu cennych składników, takich jak jod, cynk czy żelazo. Śledź to ryba tłusta, ale małokaloryczna. W 100 g świeżej porcji znajdziecie jedynie 160 kalorii. Śledź jest ponadto dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu.  Tradycyjna sałatka jarzynowa ze śledziem Jeśli macie w planach Sylwestra w kulinarnym klimacie, proponujemy dodanie do waszej jarzynowej śledzia. Nie pożałujecie tej kombinacji. To możemy wam...

Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa
Doskonała w smaku sałatka, która będzie idealnym dodatkiem do świątecznego śniadania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Klasykiem podczas świątecznych spotkań, zarówno tych bożonarodzeniowych, jak i wielkanocnych, jest sałatka jarzynowa. To jedno z tych dań, na które każdy ma swój własny sprawdzony przepis i każdy uważa, że jego sałatka jest najsmaczniejsza. W niektórych przepisach pojawia się cebula, por, kukurydza konserwowana, a nawet mięso. Według niektórych są to składniki niedozwolone i nie powinny się znaleźć w tradycyjnej jarzynówce. Kto ma rację? Ciężko rozstrzygnąć, bo każda wariacja na swój sposób jest smaczna. Jeśli w tym roku chcielibyście spróbować czegoś nowego, koniecznie zróbcie sałatkę z poniższego przepisu. Oczywiście nie zachęcamy do nieprzygotowywania w tym roku sałatki jarzynowej, ale jeśli chcecie zrobić dodatkową, to ta na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Bazą są posiekane jajka, a smaku nadają między innymi korniszony i marynowana papryka. Z pewnością zachwyci was sos z chrzanu i majonezu. Ta sałatka jest tak dobra, że palce lizać! Co symbolizuje jajko na Wielkanoc? Jajko to jeden z pokarmów, które wkładamy do święconki. W religii katolickiej ma wyjątkowe, symboliczne znaczenie związane ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Jajko jest symbolem nadziei na życie wieczne. Przepis na sałatkę jajeczną z chrzanem Składniki 4 jajka 3 korniszony 1 czerwona cebula 1 marynowana papryka 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 łyżki majonezu Duża garść posiekanego szczypioru Sól i pieprz bliżej smaku Szczypta cukru Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Po wystudzeniu obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka w kostkę. Obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w drobną kostkę. Korniszony i marynowaną paprykę pokrójcie w kawałki podobnej wielkości. W dużej misce...