Dodajcie do zupy ogórkowej te 2 składniki. Będzie idealnie kremowa – pytanie czy odważycie się spróbować?
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do zupy ogórkowej te 2 składniki. Będzie idealnie kremowa. Odważycie się spróbować?

Zupa ogórkowa jest dla was zbyt kwaśna? Spróbujcie dodać do niej te dwa składniki, a pokochacie jej delikatny smak.

Nie lubicie przesadnie kwaskowatego smaku zupy ogórkowej? Dodajcie do niej te dwa składniki a wasza zupa zyska przyjemny, kremowy smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zblendowany ziemniak i majonez do zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Jej smak uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Odpowiednio przygotowana ogórkowa jest delikatna w smaku z lekką nutką kwasowości. Nieodpowiednie proporcje składników mogą jednak sprawić, że zupa wyjdzie zbyt kwaśna i nieprzyjemna w smaku.

Na szczęście, wiemy, jak temu zaradzić. Chcecie nadać swojej zupie ogórkowej zupełnie nowy smak? Dodajcie do niej te dwa dość nietypowe składniki a będzie idealnie kremowa i delikatna.

Chodzi o zblendowanego i ugotowanego ziemniaka oraz 1-2 łyżki majonezu. Dzięki tym dwóm dodatkom smak waszej zupy będzie delikatniejszy, a jednocześnie będzie ona miała przyjemną, bardziej kremową konsystencję.

Ziemniaki zazwyczaj lądują w zupie ogórkowej w postaci pokrojonej, równej kostki. Część z nich możecie wyłowić z gotującej się zupy i zmielić za pomocą blendera kielichowego, a następnie dodać z powrotem do garnka. Z kolei majonez dodajcie pod koniec procesu gotowania - nie przesadzajcie z jego ilością, by nie nadać zupie zbyt dużej ilości dodatkowego tłuszczu.

Zobacz także
Zupa ogórkowa tego lekarza oczyszcza wątrobę i jelita. Od razu poczujecie się lepiej

Zupa ogórkowa na zimno: przepis na zupę, która oczyszcza wątrobę i jelita

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem

Czy zupa ogórkowa jest zdrowa?

Zupa ogórkowa jest nie tylko pożywna i smaczna, ale też bardzo zdrowa, ponieważ powstaje na bazie kiszonych ogórków. 

Smaczna zupa ogórkowa powinna być ugotowana na wywarze mięsnym (np. na żeberkach), włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler, por), z dodatkiem przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) oraz oczywiście startych na tarce kiszonych ogórków (dodajemy je wraz z zalewą) i pokrojonych w kostkę ziemniaków.

Na szczególną uwagę zasługują ogórki kiszone, z uwagi na bogactwo witamin i minerałów. Ogórki kiszone są przy tym niskokaloryczne, więc są polecane dla osób będących na diecie, a także wspomagają prawidłową przemianę materii i pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Źródło: ekologia.pl, gotowanie.onet.pl

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

ogórkowa
Adobe Stock
Newsy
Wyszła wam zbyt kwaśna ogórkowa? Oto banalny trik – w mig uratujecie zupę
Idealnie kwaśna z dodatkiem ziemniaków i śmietanki, taka właśnie jest zupa ogórkowa. Prosta w przygotowaniu, ale nadmiar kwasu z ogórków może nieco popsuć smak. Jeden prosty patent, aby uratować potrawę. Sprawdźcie!

Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Jest przyrządzana na bulionie mięsno-warzywnym z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków, a przede wszystkim kiszonych ogórków i ich soku. Dzięki swojej kwaskowatości jest niepowtarzalna, aromatyczna w smaku. Mimo swojego prostego przygotowania, czasami zdarza się popełnić wpadkę i do zupy dodać zbyt dużą ilość kiszonych ogórków, bądź zalewy. Czy to oznacza straconą potrawę? Nic z tych rzeczy! Wystarczy zastosować prosty trik, który w szybki sposób uratuje danie. Cenne właściwości ogórków kiszonych Ogórki kiszone to wartościowy składnik w codziennej diecie. Są niskokaloryczne, dzięki czemu stanowią idealną przekąską dla osób będących na diecie czy też dbających o linię. Są źródłem wielu witamin czy mikroelementów, takich jak magnez, potas, żelazo, wapń czy witamin z grupy B. Poprzez zawartość cennych wartości ogórki kiszone: są naturalnym probiotykiem, oczyszczają organizm, wzmacniają odporność, dzięki wysokiej zawartości błonnika sycą na dłuższy czas, zapobiegają zaparciom i anemii, obniżają poziom cholesterolu we krwi, czy poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ogórki kiszone dzięki swoim cennym właściwościom są doceniane w kuchni. Stanowią bazę różnych sałatek, surówek czy jako jeden z głównych składników zupy ogórkowej. Idealnie komponują się jako solo dodatek do serwowanego, mięsnego obiadu. Banalny patent Niekiedy podczas przyrządzania zupy ogórkowej zdarza się dodać trochę zbyt dużo kiszonych ogórków lub soku z nich, wówczas smak dania nie jest przyjemny. Wydawać by się mogło, iż potrawa została spisana na stracenie, ale nie do końca, można jeszcze uratować ogórkową,...

Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd
Gotujmy.pl
Newsy
Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd
Warzywa w pomidorówce lub zupie ogórkowej gotują się długo ze względu na dodatek kwaśnych składników. Podpowiadamy jak uniknąć tego błędu.

Polacy kochają kwaśne zupy. Zupa pomidorowa, ogórkowa, barszcz biały, żurek, czy też barszcz czerwony – nie ma to jak talerz rześkiej, konkretnej w smaku potrawy. Kwaśność wielu zup kochają niemal wszyscy. Czasem jednak ten właśnie smak przysparza niemałych problemów podczas gotowania. Dlaczego? Dlaczego warzywa w zupie ogórkowej i pomidorowej gotują się długo? Zasada gotowania warzyw jest bardzo prosta. Chodzi o to, że kwaśne środowisko zawsze wydłuża czas gotowania warzyw. Przez ocet, koncentrat pomidorowy czy też przez sok z ogórków kiszonych lub same ogórki, warzywa po prostu twardnieją. Wówczas ich gotowanie znacznie się przedłuża. Każdy kwaśny produkt – w tym o których wspomnieliśmy – należy dodawać do zupy  wtedy, gdy warzywa są już miękkie. Dotyczy to zwłaszcza ziemniaków, które najczęściej dotyka problem długiego gotowania w kwaśnym otoczeniu. Tę zasadę stosujcie w każdej zupie, którą gotujecie: Zupa pomidorowa – koncentrat, przecier pomidorowy, czy też pomidory w puszce dodajcie pod koniec gotowania, po ugotowaniu pozostałych warzyw i mięsa Zupa ogórkowa – starte na tarce ogórki i sok z ogórków dodajcie po ugotowaniu marchewki, pietruszki i selera i koniecznie po ugotowaniu ziemniaków! Żurek – zakwas żytni na żurek dodajcie do zupy dopiero po ugotowaniu warzyw, dodaniu podsmażonego mięsa i innych składników. Wystarczy potem tylko przegotować zakwas z pozostałymi składnikami zupy i danie gotowe Barszcz czerwony – zakwaszanie barszczu octem powinno odbywać się na samym końcu gotowania potrawy, wraz z dosmakowywaniem i doprawianiem tej zupy na bazie buraków Czytaj także: Co zrobić, żeby krupnik nie był mętny i miał apetyczny kolor?...

Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Adobe Stock
Newsy
Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Sporo ludzi popełnia podstawowy błąd podczas jej przyrządzania. Kwestia dotyczy obierania ogórków.

Polska kuchnia słynie z kilku potraw, które bezwzględnie są absolutnymi hitami. Wśród nich znajdują się takie dania jak kotlety schabowe, mielone, gołąbki, pierogi, rosół, zupa pomidorowa czy ogórkowa. Każde z nich jest wyjątkowe w swoim smaku, a oprzeć nie mogą się im nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Klasyczna zupa ogórkowa Zupa przyrządzana z dodatkiem kiszonych ogórków to jedno z popularniejszych polskich dań. Jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków, odpowiedniej kompozycji przypraw i oczywiście ogórków kiszonych. Na koniec gotowania jest nieraz zabielana niewielką ilością śmietany. To właśnie delikatnie kwaśny posmak potrawy jest kluczowy w całości. To przepyszna w smaku zupa , nic dziwnego, iż często gości na stole. Jakie ogórki do zupy ogórkowej? Niezbędnym składnikiem, który można by rzec, iż jest podstawą całości, to ogórki kiszone. Świetnie sprawdzają się te domowej roboty, gdyż mają najlepszy smak. Często pojawia się zagwozdka dotycząca przygotowania tego składnika, a dokładniej, czy ogórki należy obrać. To byłby kardynalny błąd. Ogórki kiszone wraz ze skórką należy zetrzeć na tarce na większych oczkach i wraz z powstałym sokiem dodać do gotującego się wywaru. Obieranie warzyw sprawi, iż ogórki zostaną pozbawione właściwego smaku. Znajduje się on właśnie w skórce, a wraz z nim wszelkie wartościowe składniki odżywcze. Pod żadnym pozorem nie wolno ich obierać.  Zdrowotne właściwości ogórków kiszonych  Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem w codziennej diecie ze względu na kilka kluczowych aspektów. Są przede wszystkim niskokaloryczne, gdyż w 100 gramach produktu zawierają jedynie 11 kilokalorii. Są...