Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej kultowych polskich dań. Dla wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i uroczystymi spotkaniami przy rodzinnym stole. Największą popularność zyskała w latach 80. i 90., ale równie chętnie jadamy ją po dziś dzień.

W czym tkwi sekret idealnej sałatki jarzynowej?

Przygotowanie sałatki jarzynowej jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu. Podstawą każdej sałatki jarzynowej są oczywiście ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka i ziemniaki, do których dodaje się pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka, por, zielony groszek konserwowy, czerwoną cebulę i jabłka. Całość zwieńczy majonez oraz przyprawy – sól i pieprz. A co powiecie na to, by dodać do niej... marynowane pieczarki?

Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi pieczarkami

Jeśli szukacie ciekawej odmiany od tradycyjnej sałatki jarzynowej, ten przepis jest specjalnie dla was. Zaskoczcie swoich bliskich na przyjęciu tak przygotowaną sałatką. Na pewno docenią jej smak i poproszą was o przepis.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • 2 ziemniaki
  • 3 jajka
  • puszka 400 g groszku konserwowego
  • 20 dag marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • twarde jabłko
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić.
  3. Groszek konserwowy osączyć z zalewy.
  4. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
  5. Pieczarki osączyć z zalewy octowej i pokroić w kostkę.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z czym jeść sałatkę jarzynową?

Jak nakazuje tradycja, sałatka jarzynowa powinna być podawana z chlebem. Równie dobrze smakuje ona również bez dodatków. Najlepsza jest na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki, kiedy jej składniki dobrze się ze sobą przegryzą.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl