Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej kultowych polskich dań. Dla wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i uroczystymi spotkaniami przy rodzinnym stole. Największą popularność zyskała w latach 80. i 90., ale równie chętnie jadamy ją po dziś dzień.
W czym tkwi sekret idealnej sałatki jarzynowej?
Przygotowanie sałatki jarzynowej jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu. Podstawą każdej sałatki jarzynowej są oczywiście ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka i ziemniaki, do których dodaje się pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka, por, zielony groszek konserwowy, czerwoną cebulę i jabłka. Całość zwieńczy majonez oraz przyprawy – sól i pieprz. A co powiecie na to, by dodać do niej... marynowane pieczarki?
Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi pieczarkami
Jeśli szukacie ciekawej odmiany od tradycyjnej sałatki jarzynowej, ten przepis jest specjalnie dla was. Zaskoczcie swoich bliskich na przyjęciu tak przygotowaną sałatką. Na pewno docenią jej smak i poproszą was o przepis.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek bulwy selera
- 2 ziemniaki
- 3 jajka
- puszka 400 g groszku konserwowego
- 20 dag marynowanych pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- twarde jabłko
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 kopiaste łyżki majonezu
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, pokroić.
- Groszek konserwowy osączyć z zalewy.
- Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
- Pieczarki osączyć z zalewy octowej i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z czym jeść sałatkę jarzynową?
Jak nakazuje tradycja, sałatka jarzynowa powinna być podawana z chlebem. Równie dobrze smakuje ona również bez dodatków. Najlepsza jest na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki, kiedy jej składniki dobrze się ze sobą przegryzą.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl