Dodajcie do porannej wody ten sok. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do porannej wody tego soku. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna

Lubicie wypić dla zdrowia o poranku wodę z cytryną? Lepiej sięgnijcie po ten sok. Pamiętajcie tylko, by był on jak najbardziej naturalny i pozbawiony sztucznych dodatków.

Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie picia rano wody z cytryną. Jak się jednak okazuje, o wiele lepiej jest dodać do takiej wody sok z dzikiej róży. Podczas, gdy w 100 gramach soku z cytryny jest 38,7 mg kwasu askorbinowego, taka sama ilość soku z dzikiej róży, dostarcza naszemu organizmowi aż 450 mg czystej witaminy C.

Poza tym, owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych. Są bogate w witaminę C i związki bioaktywne, takie jak fenole, likopen i kwas elagowy. Poznajcie kilka niesamowitych korzyści płynących z tych bogatych w składniki odżywcze owoców.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne dzikiej róży

Dzika róża pomaga w zapobieganiu wielu dolegliwościom, takim jak:

  • choroba zwyrodnieniowa stawów
  • dolegliwości żołądkowe
  • jest stosowana jako środek moczopędny
  • używa się jej jako łagodny środek przeczyszczający
  • wspomaga trawienie
  • może pomóc w zapobieganiu nowotworom i innym chorobom przewlekłym
  • regularne przyjmowanie ekstraktu z dzikiej róży, wiąże się z obniżonym poziomem cholesterolu
  • owoc ten zawiera 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcza
  • leczy również stany zapalne i poprawia odporność
  • owoce dzikiej róży zawierają kwas tłuszczowy GOPO, który jest roślinną wersją oleju rybnego
  • regularne przyjmowanie 40 gramów proszku z dzikiej róży, może obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc w leczeniu cukrzycy
  • flawonoidy i przeciwutleniacze w dzikiej róży, chronią również organizm przed chorobami serca
  • może pomóc w zapobieganiu bólom żołądka 
  • spożycie dzikiej róży może skutkować spadkiem ciśnienia krwi
  • olejek z owoców dzikiej róży wnika głęboko w warstwy skóry i poprawia jej zdrowie
  • stymuluje produkcję kolagenu oraz redukuje zmarszczki i drobne linie
  • owoce zawierają również witaminę A, która poprawia nawilżenie skóry
  • herbata z dzikiej róży, po zaparzeniu, może poprawić krążenie krwi
Zobacz także
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić

Ta herbata obniża cisnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie

Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki

Przepis na sok z owoców dzikiej róży

W sezonie zachęcamy was do przygotowania smacznego i zdrowego soku z dzikiej róży.

Składniki:

  • 2 kg owoców dzikiej róży
  • woda
  • 5 g kwasku cytrynowego
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Owoce dzikiej róży zalejcie 1–2 l wrzącej wody.
  2. Całość podgrzewajcie przez 15 minut, a następnie odcedźcie sok.
  3. Dodajcie do niego wrzącej wody w ilości ½ objętości soku już przyrządzonego oraz 5 g kwasku cytrynowego.
  4. Podgrzewajcie przez kolejne 10 minut, znowu odcedźcie i dodajcie cukru do smaku w ilości 20–50 dag.
  5. Niezwłocznie przelejcie do butelek lub słoików i pasteryzujcie przez 15 minut w temperaturze 90˚C.
  6. Tak przygotowany sok może przeleżeć całą zimę w domowej spiżarce.

Jeżeli wolicie kupić gotowy sok z dzikiej róży, zwróćcie uwagę, aby nie zawierał on cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Szukajcie produktów naturalnych, z wysokim stężeniem prawdziwego soku. Taki sok należy mieszać z wodą w proporcji 1:4.

Źródło: bonavita.pl, elle.pl

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
W lipcu zaczął się sezon na wiśnie. Dlaczego warto je jeść? Czy można jakoś wykorzystać ich liście? Czytajcie dalej!

Sezon na wiśnie jest niezwykle krótki – trwa zaledwie miesiąc i rozpoczyna się w lipcu. Dlaczego warto jeść wiśnie? Wiśnie, nazywane również kuzynkami czereśni , nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. Ale czy wiecie, że równie wartościowe są ich liście? Właściwości zdrowotne liści wiśni Wiśnia jest bardziej kwaskowata od czereśni. Ten wspaniały letni owoc skrywa w sobie wiele wartości odżywczych, ale mało kto wie, że podobne walory posiadają również jego liście.  Liście wiśni są długie i mają podłużny kształt. Są ciemnozielone, błyszczące i mają 5 do 8 centymetrów długości i 3 do 7 centymetrów szerokości. Liście wiśni są gorzkie w smaku i mają szerokie zastosowanie w medycynie. Wykorzystuje się je w leczeniu różnych dolegliwości - od eliminowania bólu, po rozstrój żołądka. Należy jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, ponieważ zawierają chemiczny cyjanowodór. Jak wykazały badania, związek ten w małych dawkach pobudza oddychanie i poprawia trawienie, ale w dużych ilościach może być bardzo toksyczny. Co zawierają liście wiśni?  Liście wiśni zawierają w sobie bogactwo przeciwutleniaczy, flawonoidów, kwasów fenolowych i kwasu salicylowego. Związki te znane są z tego, że pomagają w utrzymaniu zdrowia komórek i skóry. Niektóre badania wykazały, że liście wiśni mogą zawierać związki o właściwościach przeciwzapalnych i, podobnie jak owoce, mogą przynosić ulgę w bólu mięśni. Jak wykorzystać liście wiśni? Liście wiśni zwykle się sieka, a następnie suszy po czym robi z nich herbatę. Można też zrobić z nich sok. Do przygotowania takiego soku będziecie potrzebować zarówno liści, jak i owoców wiśni - razem z pestkami. Składniki: 100 liści...

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne soku z jeżyn Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów. Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka. Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby. Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek. Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany,...

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy
Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty
Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu. Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe. Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka. Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym. Jak przygotować syrop z gruszek? Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka.  Przepis na syrop z gruszek Składniki: 2 gruszki 4 łyżki miodu 1 litr wody 2 kawałki imbiru 4 łyżki soku malinowego Sposób...

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
Dzika róża to zwyczajowo owoc, który rozwija się z kwiatów dzikiej róży. Owocuje pod koniec sezonu wegetacyjnego, od późnego lata do jesieni. Czy słyszeliście kiedyś o nalewce z dzikiej róży? Pijcie ją na zdrowie, bo ma wiele dobroczynnych właściwości.

Dzika róża zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy - w tym witaminę C, witaminę E, beta-karoten i likopen, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zdaniem ekspertów, dzika róża może leczyć szeroki zakres objawów żołądkowo-jelitowych i zapalnych. Dlaczego warto włączyć do diety dziką różę? Dzika różna znana jest jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości, takich jak:  artretyzm ból pleców zaparcia  cukrzyca biegunka kamienie żółciowe wrzody infekcje dróg moczowych Ponadto, uważa się, że dzika róża:  wzmacnia układ odpornościowy odtruwa organizm ma działanie uspokajające działa przeciwkaszlowo poprawia samopoczucie wspomaga krążenie zmniejsza stany zapalne zapobiega chorobom serca Herbata z dzikiej róży to nieoceniona pomoc w problemach z wątrobą, dzięki swoim bogatym właściwościom oczyszczającym. Kiedy najlepiej zbierać owoce dzikiej róży? Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można jeść. Owoce tej rośliny zbiera się od sierpnia do października, do czasu nadejścia przymrozków. To ważne, aby zebrać je tuż przed przymrozkami, ponieważ przemrożone owoce dzikiej róży tracą pewne ilości niezwykle cennej witaminy C. Jeżeli chcecie przygotować z nich nalewkę, herbatę lub napar, najlepiej zbierać owoce dojrzałe, o czerwonym zabarwieniu. Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży? Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży, będziecie potrzebować kilku prostych składników. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 0,6 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Przygotowanie: Owoce dzikiej róży płuczemy i dokładnie...