Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie picia rano wody z cytryną. Jak się jednak okazuje, o wiele lepiej jest dodać do takiej wody sok z dzikiej róży. Podczas, gdy w 100 gramach soku z cytryny jest 38,7 mg kwasu askorbinowego, taka sama ilość soku z dzikiej róży, dostarcza naszemu organizmowi aż 450 mg czystej witaminy C.

Poza tym, owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych. Są bogate w witaminę C i związki bioaktywne, takie jak fenole, likopen i kwas elagowy. Poznajcie kilka niesamowitych korzyści płynących z tych bogatych w składniki odżywcze owoców.

Właściwości zdrowotne dzikiej róży

Dzika róża pomaga w zapobieganiu wielu dolegliwościom, takim jak:

  • choroba zwyrodnieniowa stawów
  • dolegliwości żołądkowe
  • jest stosowana jako środek moczopędny
  • używa się jej jako łagodny środek przeczyszczający
  • wspomaga trawienie
  • może pomóc w zapobieganiu nowotworom i innym chorobom przewlekłym
  • regularne przyjmowanie ekstraktu z dzikiej róży, wiąże się z obniżonym poziomem cholesterolu
  • owoc ten zawiera 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcza
  • leczy również stany zapalne i poprawia odporność
  • owoce dzikiej róży zawierają kwas tłuszczowy GOPO, który jest roślinną wersją oleju rybnego
  • regularne przyjmowanie 40 gramów proszku z dzikiej róży, może obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc w leczeniu cukrzycy
  • flawonoidy i przeciwutleniacze w dzikiej róży, chronią również organizm przed chorobami serca
  • może pomóc w zapobieganiu bólom żołądka 
  • spożycie dzikiej róży może skutkować spadkiem ciśnienia krwi
  • olejek z owoców dzikiej róży wnika głęboko w warstwy skóry i poprawia jej zdrowie
  • stymuluje produkcję kolagenu oraz redukuje zmarszczki i drobne linie
  • owoce zawierają również witaminę A, która poprawia nawilżenie skóry
  • herbata z dzikiej róży, po zaparzeniu, może poprawić krążenie krwi

Przepis na sok z owoców dzikiej róży

W sezonie zachęcamy was do przygotowania smacznego i zdrowego soku z dzikiej róży.

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 kg owoców dzikiej róży
  • woda
  • 5 g kwasku cytrynowego
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Owoce dzikiej róży zalejcie 1–2 l wrzącej wody.
  2. Całość podgrzewajcie przez 15 minut, a następnie odcedźcie sok.
  3. Dodajcie do niego wrzącej wody w ilości ½ objętości soku już przyrządzonego oraz 5 g kwasku cytrynowego.
  4. Podgrzewajcie przez kolejne 10 minut, znowu odcedźcie i dodajcie cukru do smaku w ilości 20–50 dag.
  5. Niezwłocznie przelejcie do butelek lub słoików i pasteryzujcie przez 15 minut w temperaturze 90˚C.
  6. Tak przygotowany sok może przeleżeć całą zimę w domowej spiżarce.

Jeżeli wolicie kupić gotowy sok z dzikiej róży, zwróćcie uwagę, aby nie zawierał on cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Szukajcie produktów naturalnych, z wysokim stężeniem prawdziwego soku. Taki sok należy mieszać z wodą w proporcji 1:4.

Źródło: bonavita.pl, elle.pl