Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie picia rano wody z cytryną. Jak się jednak okazuje, o wiele lepiej jest dodać do takiej wody sok z dzikiej róży. Podczas, gdy w 100 gramach soku z cytryny jest 38,7 mg kwasu askorbinowego, taka sama ilość soku z dzikiej róży, dostarcza naszemu organizmowi aż 450 mg czystej witaminy C.
Poza tym, owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych. Są bogate w witaminę C i związki bioaktywne, takie jak fenole, likopen i kwas elagowy. Poznajcie kilka niesamowitych korzyści płynących z tych bogatych w składniki odżywcze owoców.
Właściwości zdrowotne dzikiej róży
Dzika róża pomaga w zapobieganiu wielu dolegliwościom, takim jak:
- choroba zwyrodnieniowa stawów
- dolegliwości żołądkowe
- jest stosowana jako środek moczopędny
- używa się jej jako łagodny środek przeczyszczający
- wspomaga trawienie
- może pomóc w zapobieganiu nowotworom i innym chorobom przewlekłym
- regularne przyjmowanie ekstraktu z dzikiej róży, wiąże się z obniżonym poziomem cholesterolu
- owoc ten zawiera 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcza
- leczy również stany zapalne i poprawia odporność
- owoce dzikiej róży zawierają kwas tłuszczowy GOPO, który jest roślinną wersją oleju rybnego
- regularne przyjmowanie 40 gramów proszku z dzikiej róży, może obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc w leczeniu cukrzycy
- flawonoidy i przeciwutleniacze w dzikiej róży, chronią również organizm przed chorobami serca
- może pomóc w zapobieganiu bólom żołądka
- spożycie dzikiej róży może skutkować spadkiem ciśnienia krwi
- olejek z owoców dzikiej róży wnika głęboko w warstwy skóry i poprawia jej zdrowie
- stymuluje produkcję kolagenu oraz redukuje zmarszczki i drobne linie
- owoce zawierają również witaminę A, która poprawia nawilżenie skóry
- herbata z dzikiej róży, po zaparzeniu, może poprawić krążenie krwi
Przepis na sok z owoców dzikiej róży
W sezonie zachęcamy was do przygotowania smacznego i zdrowego soku z dzikiej róży.
Zobacz także:
Składniki:
- 2 kg owoców dzikiej róży
- woda
- 5 g kwasku cytrynowego
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Owoce dzikiej róży zalejcie 1–2 l wrzącej wody.
- Całość podgrzewajcie przez 15 minut, a następnie odcedźcie sok.
- Dodajcie do niego wrzącej wody w ilości ½ objętości soku już przyrządzonego oraz 5 g kwasku cytrynowego.
- Podgrzewajcie przez kolejne 10 minut, znowu odcedźcie i dodajcie cukru do smaku w ilości 20–50 dag.
- Niezwłocznie przelejcie do butelek lub słoików i pasteryzujcie przez 15 minut w temperaturze 90˚C.
- Tak przygotowany sok może przeleżeć całą zimę w domowej spiżarce.
Jeżeli wolicie kupić gotowy sok z dzikiej róży, zwróćcie uwagę, aby nie zawierał on cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Szukajcie produktów naturalnych, z wysokim stężeniem prawdziwego soku. Taki sok należy mieszać z wodą w proporcji 1:4.
Źródło: bonavita.pl, elle.pl