Dlaczego tłuczek do mięsa ma 2 różne strony? Przeznaczenie jednej znamy wszyscy, drugiej mało kto
Własne
Newsy

Dlaczego tłuczek do mięsa ma dwie różne strony? Przeznaczenie jednej znamy wszyscy, drugiej mało kto

Tłuczek tłuczkowi nie równy. Jedne z toporkiem, drugie z dwiema częściami do tłuczenia. Jaki wybrać i jak ich prawidłowo używać?

Tłuczek do mięsa to przedmiot obowiązkowy w każdej polskiej kuchni. Znamy przypadki kulinarnych spryciarzy, którzy potrafią ubić mięso na schabowe za pomocą butelki z wodą albo deski, ale zostaniemy przy tym, że każda pani domu powinna mieć w szufladzie zwykły tłuczek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego służą obie strony tłuczka do mięsa?

W wielu domach wciąż „na stanie” jest tradycyjny tłuczek kratką z jednej strony, a z drugiej z ostrzem w kształcie tasaka. Ta przemyślana konstrukcja pozwala na tłuczenie mięsa i odkrajanie zbędnych żył czy kawałków tłuszczu tym samym narzędziem.

Tłuczek
Adobe Stock

Niestety, zwykle takie tłuczki okres swojej świetności mają już dawno za sobą, a tego typu tępym tasakiem krzywdy nie wyrządzi się nawet poczciwemu schabowemu. Miejsce tłuczków „made in PRL” w ostatnim czasie zaczęły zajmować nowocześniejsze kuchenne przybory. W nich nie ma już miejsca na ostrze. Do krojenia mięsa lepiej po prostu użyć dobrze naostrzonego noża.

Zobacz także
Jak sprawić, by schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Mamy praktyczne rady

Co zrobić, żeby schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Zróbcie to z białą obwódką wokół kotleta

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Tłuczki do mięsa nowego typu

W tłuczkach, które teraz znajdziemy w sklepach, są zazwyczaj dwie strony, czyli części narzędzia służące do tłuczenia mięsa.

Tłuczek
Adobe Stock

Kratkowana strona tłuczka (taka sama jak w tłuczkach starego typu) służy do zmiękczania mięsa. Nadaje się więc do pełnienia swej tradycyjnej roli, a więc rozbijania twardego mięsa schabowego na cienkie sznycle.

Zastanawialiście się, po co jest jeszcze druga strona nowoczesnych tłuczków? Bardziej płaska część służy do ubijania. Użyjemy jej do spłaszczenia mięsa o nieco innej strukturze, posiadającym włókna twardniejące pod wpływem temperatury. Gdy więc dziś będziemy chcieli nieco spłaszczyć naszą wołowinę czy karkówkę, uderzajmy ją bardziej płaską czy też czasem paskowaną. Wszystko w zależności od tego, jaki model tłuczka posiadamy.

Na koniec mała rada. Podczas tłuczenia mięsa (obojętnie którą stroną…), warto zapakować je w folię spożywczą lub siateczkę – w ten sposób unikniemy kawałków schabowego latających po całej kuchni!

Jak rozbić mięso na schabowe, żeby nie było w nim dziur? Znamy pewien sprytny trik
AdobeStock
Newsy
Jak rozbić mięso na schabowe, żeby nie było w nim dziur? 1 prosty trik rozwiązuje sprawę
Nieumiejętne rozbijanie mięsa na schabowe może sprawić, że w naszych kotletach pojawią się prześwity. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Kotlety schabowe to klasyka, bez której trudno sobie nawet wyobrazić tradycyjny, polski obiad. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Duzi i mali wprost je uwielbiają. Dobrze usmażony schabowy jest w środku soczysty a na zewnątrz przyjemnie chrupiący. Najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i mizerii. Niestety, mimo swojej prostoty, przygotowanie dobrego schabowego wymaga sporo poświęcenia i uwagi. Pierwszym błędem, jaki można popełnić przy jego przyrządzaniu, jest nieumiejętne rozbijanie mięsa, które może skutkować tym, że w naszych kotletach pojawią się nieestetyczne dziury. Jak rozbić kotlety schabowe, żeby nie było w mięsie dziur? Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których w naszych kotletach schabowych mogą pojawić się dziury. Sprawdźcie czy nie popełniacie któregoś z poniższych błędów. Nieodpowiedni tłuczek. Przyjrzyjcie się dobrze łuczkowi, którym rozbijacie mięso na schabowe. Wybierzcie solidny tłuczek z metalowymi wypustkami o karbowanej powierzchni. Zwróćcie uwagę czy wypustki te nie są zbyt ostre i wystające. Stary tłuczek z nadszarpniętymi wypustkami, może doprowadzić do rozrywania kotletów podczas tłuczenia. Zbyt mocne uderzanie. Używanie zbyt dużej siły podczas rozbijania kotletów, także może doprowadzić do ich podziurawienia. Rozbijajcie mięso stanowczo, ale delikatnie a na pewno nie będzie w nim prześwitów. Trik na rozbijanie schabowych Podczas rozbijania schabowych zastosujcie pewien prosty trik. Wystarczy, że wyłożycie deskę folią spożywczą, po czym ułożycie na niej plaster schabu, przykryjecie go kolejną warstwą folii a następnie rozbijecie mięso tłuczkiem. Metoda ta ma wiele zalet. Dzięki niej mięso nie tylko nie rozpryśnie się na kuchnię,...

Kotlety schabowe tłuczek
Adobe Stock
Newsy
Czym rozbić schabowego, gdy nie macie tłuczka? Ta metoda jest prosta i genialna    
Spryt to nieodłączny atrybut sprawnego kucharza i sprawnej gospodyni domowej. Przydaje się np. w obliczu braku tłuczka do kotletów schabowych.

Ten problem znają dobrze studenci, osoby często zmieniające lokum, czy też po prostu zapominalscy. A więc: jak rozbić schabowe bez tłuczka? Przygotowanie kotletów schabowych w warunkach „polowych” lub „partyzanckich”, wcale nie musi być niemożliwe. Oczywiście, niczym tak dobrze nie ubijecie kotletów, jak kratkowanym tłuczkiem. Ten nie tylko rozpłaszcza powierzchnię mięsa, ale dość mocno zmienia strukturę schabu. Na wypadek braku tłuczka Właśnie stąd na nowoczesnych tłuczkach do mięsa znajdziecie dwie końcówki. Jedna z nich, właśnie ta kratkowana, służy do zmiękczania schabu wieprzowego. Z kolei druga, ta z podłużnymi paskami, przydaje się do ubijania mięsa o innej strukturze – np. wołowiny lub karkówki. Powoli do lamusa odchodzą stare tłuczki, które pamiętacie jeszcze z czasów PRL-u. Z jednej strony kratka, a z drugiej niemal zawsze tępy tasak do odkrajania kawałków. Wróćmy teraz do głównego tematu naszych dzisiejszych rozważań. Jak więc rozbić mięso na schabowe bez tłuczka do mięsa? Kulinarni spryciarze próbowali w tym zakresie wielu już rozwiązań. Wśród nich królują np. te z wykorzystaniem deski do krojenia. Zamiast układać na niej kotlety, niektórzy uderzają tą właśnie deską w mięso, spłaszczając powierzchnię kotleta. Metoda niezbyt praktyczna, ale w kryzysowych sytuacjach rzeczywiście może zadziałać. Pamiętajcie jedynie o tym, by mięso umieścić wcześniej w foliowym worku. Dzięki temu unikniecie zabrudzenia całej kuchni przez opadające z mięsa małe kawałki. Inną ratunkową pomocą podczas ubijania kotletów, może okazać się butelka z wodą. Będzie to niezbyt wygodne, ale w końcu powinno przynieść zamierzony efekt. Bezpiecznie i skutecznie Zamiast nietypowych kombinacji...

Podwójny schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad
To jest obiad tylko dla orłów. Podołacie takiemu gigantowi? Podwójny kotlet ze schabu i z karkówki przed wami!

Wasi mężowie to głodomory jakich mało? Przy takim obiedzie nawet oni mogą wymięknąć. Podwójny kawałek mięsa to uczta dla największych łakomczuchów. Nawet największe łasuchy  mogą mieć kłopot z poradzeniem sobie z tak potężnym kawałkiem mięsa. Dobrym pomysłem będzie więc podzielenie schabowego na pół. Jak przyrządzić taki rarytas? Nie będzie to specjalnie wymagające zadanie. Przygotowanie będzie przypominało prace nad zwykłymi schabowymi. Przepis na podwójnego schabowego Różnica będzie polegała na tym, że na rozbitego „schaboszczaka” powinniście położyć ubity kawałek karkówki. Następnie obydwa kawałki mięsa razem lądują w mączno-bułczanej panierce, a na końcu w głębokim oleju. Uwaga na tłuczenie karkówki! Lepiej. żebyście nie stosowali tego samego tłuczka, co do schabowych. Kratkowane tłuczki mogłyby zniszczyć strukturę karkówki. Lepiej nadają się do chudego mięsa schabowego. Karkówkę powinno się ubijać tłuczkiem z podłużnymi ząbkami lub innym, płaskim narzędziem. Podwójny schabowy wyjdzie wam dość gruby. Dlatego też powinniście go smażyć w dość głębokim tłuszczu przez nieco dłuższy czas niż tradycyjne schaboszczaki. Do dzieła! Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 5 plastrów karkówki 2 jajka Bułka tarta Mąka pszenna Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso ubijcie na dość cienkie placki zgodnie z naszymi wskazówkami. W razie potrzeby przekrójcie kawałki mięsa na dwie części – kotlety wyjdą wtedy o połowę mniejsze. Posólcie i popieprzcie kotlety wedle uznania. Na kawałek schabu połóżcie kawałek karkówki i przystąpcie do panierowania. Panierujcie kotlety kolejno w mące pszennej, jajku i w bułce...

"Jak ktoś będzie coś źle robił, to będę się darła!”. Magda Gessler uczy Ekipę gotować
WERSOW/YouTube
Newsy
"Jak ktoś będzie coś źle robił, to będę się darła!”. Magda Gessler uczy Ekipę gotować
Magda Gessler odwiedziła dom Ekipy, by nauczyć młodych youtuberów gotowania. Jak im poszło?

Takie spotkanie było tylko kwestią czasu! Gwiazda świata kulinariów Magda Gessler była niedawno specjalnym gościem w domu Ekipy – najpopularniejszych polskich youtuberów. Odwiedziny Magdy nie były zupełnie przypadkowe, ponieważ restauratorka postanowiła nauczyć młodych influencerów gotowania. Nie obyło się bez rzucania talerzami! Nauka gotowania z Magdą Gessler Film ze spotkania Magdy Gessler z Ekipą pojawił się na kanale Wersow. Założyciel Ekipy Friz już witając Magdę Gessler w progu pochwalił się, że całe życie nie gotował i nigdy się tego nie nauczył. Restauratorkę czekało niezłe wyzwanie! Gessler zaczęła od przedstawienia youtuberom przepisu na danie, które nauczą się gotować – hamburgery! Już na początku okazało się, że Ekipa raczej nie zna niektórych wymienianych przez nią składników: - Kaparów pewnie nie lubicie, więc nie będę dawać. - Co to są kapary? Na to Magda odpowiedziała: Ja mogę wam robić co jakiś czas wykłady, żebyście byli bardziej światowi Członkowie Ekipy bardzo się przejęli swoimi zadaniami. Wraz z Magdą Gessler stanęli przy dużym blacie w kuchni i zabrali się do pracy. Friz, który przyznał, że nie umie gotować, od razu zaznaczył, że „chciałby robić coś, czego nie da się spie...olić”. Magda ostrzegła: Jak ktoś będzie coś źle robił, to będę się darła Można jednak było zauważyć, że Magda świetnie dogaduje się z Ekipą. Mini Majk został nawet pochwalony za to, że świetnie przyrządza mięso na hamburgery. Tłuczenie talerzy w domu Ekipy Gdy wizyta Magdy Gessler dobiegała końca, youtuberzy poprosili ją, by zbiła choć jeden talerz. Nie może tak być, że wyjdziesz stąd i nie zbijesz żadnego talerza – powiedziała Wersow. Magda jednak zwróciła uwagę na...