Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi
AdobeStock
Newsy

Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi

Gdy w lasach przybywa grzybów, wieści szybko się rozchodzą. Rośnie ilość zarówno grzybów, jak i grzybiarzy. Największe zbiory mają ci, którzy znają leśne tajemnice. Wyjawiamy jedną z nich.

Do lasu na grzyby? Jeśli poważnie myślicie o zbieraniu grzybów musicie dobrze się dobrze przygotować.

Przede wszystkim powinniście wiedzieć jak odróżnić grzyby jadalne od trujących, mieć przy sobie atlas grzybów, lub iść na grzybobranie w towarzystwie eksperta, który rozwieje wątpliwości. Powinniście też wiedzieć, gdzie rosną wasze ulubione grzyby, bo każdy rodzaj ma swoje ulubione miejsca. Powinniście zaopatrzyć się w przewiewny pojemnik na zbiory, bo w foliowej torebce grzyby zaparzą się i zaczną psuć, zanim wrócicie do domu. I wreszcie powinniście wiedzieć, kiedy najlepiej zbierać, żeby wasze zbiory były okazałe i zdrowe. Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zebrać więcej zdrowych grzybów?

Czy zdarzyło wam się wchodząc do lasu mijać ludzi wracających już z grzybobrania z pełnymi koszami? Zastanawialiście się wtedy pewnie, o której musieli rozpocząć zbieranie, skoro tak wcześniej kończą je i złościliście się zapewne, że wybrali wam wszystkie najpiękniejsze okazy.

Grzybiarze, którzy wychodzą do lasu bladym świtem, robią to tak wcześnie, bo wiedzą dwie rzeczy:

  • łatwiej wypatrzą w ściółce wilgotne od rosy grzyby, bo odbijają światło i są lepiej widoczne.
  • zapakują do koszy zbiory, na których nie zdążą się rozwinąć robaki.

O świcie w lesie? To dobry pomysł, żeby jednocześnie wyprzedzić konkurentów i… owady

Skąd się biorą robaki w grzybach? - zapytał kiedyś w swoim programie, w radiowej trójce, polski dziennikarz i fizyk dr. Tomasz Rożek.

Okazuje się, że robaki biorą się z… powietrza. Owady znoszą na nich jajka, a z nich rozwijają się larwy. To właśnie te larwy znajdujemy jesienią w grzybach. I jeśli zawsze dziwicie się jak to możliwe, że włożyliście do koszyka zdrowe grzyby, a w domu wyjmujecie robaczywe, to tajemnica jest rozwiązana. W międzyczasie w grzybach rozwinęły się larwy.

Jeśli wyjdziecie do lasu wcześniej rano i zbierzecie okazy, które właśnie podrastają w leśnej rosie, być może ubiegniecie owady, które w grzybach składają jajka.

Stare grzyby, to nie tylko problem robaków

Grzyby bardzo łatwo chłoną zanieczyszczenia ze środowiska. W trakcie życia, zbierają się w nich toksyny i kumulują powodując, że im dłużej grzyb rośnie,  tym więcej robaków może sobie zrobić z niego pożywkę. A do tego, tym więcej zbiera się w nich szkodliwych substancji.

Dlatego, jak już ostrzegaliśmy podczas tegorocznego sezonu grzybowego: nie zbierajcie starych, bardzo wyrośniętych grzybów. Zróbcie sobie zdjęcie z okazem wyjątkowych rozmiarów, ale nie zabierajcie go do koszyka.

Źródło: wyborcza.pl, medonet.pl, polskieradio.pl

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

grzyby suszone w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy
Mięciutkie i równocześnie chrupiące. Świąteczny przepis na grzyby w panierce od Roberta Makłowicza
Na świątecznym stole nie może zabraknąć grzybów – to wie nawet dziecko. Te w panierce, z przepisu Roberta Makłowicza, zachwycą każdego smakosza!

Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne grzyby suszone w panierce. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut!  Przepis na suszone grzyby w panierce Będziesz potrzebować Ok. 100 gramów suszonych kapeluszy grzybów (najlepiej prawdziwków) 250 ml mleka 1 średniej wielkości jajko Woda Mąka pszenna Bułka tarta Masło Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie W niewielkiej miseczce umieść suszone grzyby, a następnie zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia na całą noc. Tak przygotowane grzyby umieść w rondelku wraz z mlekiem, a następnie dodaj do nich troszkę wody. Całość zagotuj aż do miękkości. Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia, odsącz grzyby z mleka i wody, a następnie umieść w miseczce i przypraw solą oraz pieprzem. W niewielkim naczyniu rozkłóć jajko.  Na jednym talerzu umieść trochę mąki pszennej, a na drugim trochę bułki tartej. Oba produkty podłużą do panierowania. Grzyby mocz kolejno – najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, a następnie umieść na niej panierowane grzyby. Całość smaż przez kilka minut, z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia. Gotowe! Tak przygotowany przysmak serwuj od razu. Powinno się go jeść na świeżo.

Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy
Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie. Pierogi wigilijne Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście! Składniki: Farsz 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia pieprz sól Ciasto 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Etapy przygotowania pierogów Grzyby Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy...

Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy
Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!