Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi
AdobeStock
Newsy

Dlaczego na grzyby trzeba iść tylko o świcie? Wcale nie chodzi o to, żeby zdążyć przed innymi

Gdy w lasach przybywa grzybów, wieści szybko się rozchodzą. Rośnie ilość zarówno grzybów, jak i grzybiarzy. Największe zbiory mają ci, którzy znają leśne tajemnice. Wyjawiamy jedną z nich.

Do lasu na grzyby? Jeśli poważnie myślicie o zbieraniu grzybów musicie dobrze się dobrze przygotować.

Przede wszystkim powinniście wiedzieć jak odróżnić grzyby jadalne od trujących, mieć przy sobie atlas grzybów, lub iść na grzybobranie w towarzystwie eksperta, który rozwieje wątpliwości. Powinniście też wiedzieć, gdzie rosną wasze ulubione grzyby, bo każdy rodzaj ma swoje ulubione miejsca. Powinniście zaopatrzyć się w przewiewny pojemnik na zbiory, bo w foliowej torebce grzyby zaparzą się i zaczną psuć, zanim wrócicie do domu. I wreszcie powinniście wiedzieć, kiedy najlepiej zbierać, żeby wasze zbiory były okazałe i zdrowe. Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zebrać więcej zdrowych grzybów?

Czy zdarzyło wam się wchodząc do lasu mijać ludzi wracających już z grzybobrania z pełnymi koszami? Zastanawialiście się wtedy pewnie, o której musieli rozpocząć zbieranie, skoro tak wcześniej kończą je i złościliście się zapewne, że wybrali wam wszystkie najpiękniejsze okazy.

Grzybiarze, którzy wychodzą do lasu bladym świtem, robią to tak wcześnie, bo wiedzą dwie rzeczy:

  • łatwiej wypatrzą w ściółce wilgotne od rosy grzyby, bo odbijają światło i są lepiej widoczne.
  • zapakują do koszy zbiory, na których nie zdążą się rozwinąć robaki.
Zobacz także
Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać? To zależy od 1 rzeczy

Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać nożem? To zależy od 1 rzeczy

Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz

Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź znają tylko doświadczeni grzybiarze

O świcie w lesie? To dobry pomysł, żeby jednocześnie wyprzedzić konkurentów i… owady

Skąd się biorą robaki w grzybach? - zapytał kiedyś w swoim programie, w radiowej trójce, polski dziennikarz i fizyk dr. Tomasz Rożek.

Okazuje się, że robaki biorą się z… powietrza. Owady znoszą na nich jajka, a z nich rozwijają się larwy. To właśnie te larwy znajdujemy jesienią w grzybach. I jeśli zawsze dziwicie się jak to możliwe, że włożyliście do koszyka zdrowe grzyby, a w domu wyjmujecie robaczywe, to tajemnica jest rozwiązana. W międzyczasie w grzybach rozwinęły się larwy.

Jeśli wyjdziecie do lasu wcześniej rano i zbierzecie okazy, które właśnie podrastają w leśnej rosie, być może ubiegniecie owady, które w grzybach składają jajka.

Stare grzyby, to nie tylko problem robaków

Grzyby bardzo łatwo chłoną zanieczyszczenia ze środowiska. W trakcie życia, zbierają się w nich toksyny i kumulują powodując, że im dłużej grzyb rośnie,  tym więcej robaków może sobie zrobić z niego pożywkę. A do tego, tym więcej zbiera się w nich szkodliwych substancji.

Dlatego, jak już ostrzegaliśmy podczas tegorocznego sezonu grzybowego: nie zbierajcie starych, bardzo wyrośniętych grzybów. Zróbcie sobie zdjęcie z okazem wyjątkowych rozmiarów, ale nie zabierajcie go do koszyka.

Źródło: wyborcza.pl, medonet.pl, polskieradio.pl

Jak oczyścić grzyby z robaków? Jest 1 prosta metoda
AdobeStock
Newsy
Jak oczyścić grzyby z robaków? Oto prosta metoda z wykorzystaniem składnika, który macie w kuchni
Przynieśliście do domu grzyby i chcecie pozbyć się z nich robaków? Podpowiadamy, jak to zrobić.

W lasach pojawił się pierwszy wysyp grzybów . Część z was być może była już na grzybobraniu i przyniosła do domu pierwsze okazy podgrzybków, maślaków czy borowików. Niestety, grzyby nie rosną w lasach „same" i mają to do siebie, że czasem aż roi się w nich od robaków. Jak je z nich oczyścić? Istnieje pewien prosty sposób. Jak oczyścić grzyby z robaków? Przynieśliście do domu grzyby z lasu i zauważyliście, że są one pełne robaków? Istnieje pewna prosta metoda na to, żeby się ich pozbyć. Czyszczenie grzybów to pierwsza rzecz, jaką powinniście zrobić po przyniesieniu ich do domu. Powinno się to zrobić najpóźniej 2 godziny po grzybobraniu. Jak się do tego zabrać? Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki, aby nie zabrudzić ich trudną do usunięcia grzybową mazią i zacznijcie dokładnie oczyszczać poszczególne okazy z ziemi, igieł, liści i piasku. Możecie też przepłukać grzyby pod bieżącą wodą a następnie zeskrobać ostrym nożykiem zabrudzenia, z którymi nie mogła sobie poradzić woda. W przypadku delikatnych grzybów wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką, aby nie uszkodzić ich kapeluszy i korzeni. A co z wypędzaniem robaków z grzybów? Najprostsza metoda na pozbycie się robaków z grzybów Jeśli wybraliście się na grzybobranie do lasu, to właśnie tam powinniście ocenić czy macie do czynienia z grzybem, który jest robaczywy i takich okazów po prostu nie zbierajcie. Czasami jednak nawet dobrze wyglądający grzyb może w sobie skrywać robaki. Czy da się ich jakoś pozbyć? Umyjcie grzyby i zanurzcie je w wodzie z dodatkiem soli. Robaki same powinny z nich wyjść – wtedy po prostu wylejcie wodę, w której moczyły się grzyby. Możecie je też przekroić, aby sprawdzić, co...

Grzybiarz zebrał prawie 7 kg grzybów. Osłupiał, gdy je w domu dokładnie obejrzał
Pixabay
Newsy
Grzybiarz zebrał prawie 7 kg grzybów. Osłupiał, gdy je dokładnie obejrzał
Każdy, kto ze spaceru po lesie przynosi do domu grzyby, zna te uczucia. Wielką radość z udanych zbiorów i ogromne rozczarowanie, gdy grzyby okażą się robaczywe. Wyobraźcie sobie, co czuł ten człowiek!

Jesień przynosi nam nie tylko zmianę pogody, chłodniejsze wieczory i noce oraz kolorową roślinność. To pora, na którą wiele osób czeka z utęsknieniem. Planują, gdzie w tym roku będą zbierać grzyby i przypominają sobie, które miejsca w zeszłym roku obradzały najobficiej. To też czas, gdy na grzyby, raz czy dwa razy w sezonie, wybierają się „niedzielni” grzybiarze. Nie zbierają dużo, ale tyle, że by starczyło na dwa obiady, kilka słoików z marynowanymi grzybkami i sznur suszonych na wigilijne pierogi . Czasem jednak nawet obfity zbiór przynosi rozczarowanie. Poznajcie niezwykłą historię grzybobrania.  Osobliwy przypadek pana Andrzeja, który wybrał się na grzyby Pan Andrzej, czytelnik O2 wybrał się tej jesieni na grzyby . Nie tylko nic nie zapowiadało koszmaru, ale samo grzybobranie udało się znakomicie. Mężczyzna wrócił do domu z ogromną ilością, 6,5 kg pięknych, zdrowych okazów. Wstępne rozkrojenie grzybów potwierdzało, że zbiory są zdrowe i wystarczy je przygotować do jedzenia i na przetwory . Czytelnik zostawił kosz na blacie w kuchni, a gdy po pół godzinie wrócił, żeby oczyścić zbiory, oniemiał. Z pozornie zdrowych grzybów zaczęły wychodzić setki robaków. Owady opanowały cały kosz. Wszędzie, dosłownie wszędzie były mikroskopijne robaki. Koszyk wręcz żył własnym życiem. Dla takiego laika jak ja było to wręcz przerażające. Pełzające i skaczące robaki rozpełzły się z kosza po całej kuchni. Robaki zaatakowały nie tylko grzyby, ale też rozpełzły się po kuchni Przerażony grzybiarz zauważył, że gdy tylko włożył grzyby do wody chcąc je opłukać z owadów, te zaczęły tworzyć zwarte kolonie. Ratowały się przed podtopieniem, tworząc jedną, zwartą powierzchnię. A gdy...

Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Małe jest piękne czy duże jest piękniejsze? W przypadku złowionych ryb czy zebranych grzybów oczywiście wolimy te większe. Duże grzyby bywają jednak robaczywe, ale nie to jest ich największym problemem.

Chodząc z koszykiem po lesie z reguły wybieramy grzyby średniej wielkości. Tych małych nie tak łatwo dostrzec, trafiamy na nie z reguły przy okazji, docierania do całej kolonii bardziej wyrośniętych okazów. Z kolei te zanadto duże, przerośnięte, omijamy lub przynajmniej powinniśmy omijać spodziewając się, że będą niesmaczne i zarobaczone. Co jeszcze kryje się w przerośniętych grzybach? Czy duże grzyby są toksyczne? Większość grzybów kapeluszowych ma zdolność do gromadzenia metali ciężkich, które pochodzą z gleby i powietrza. W trakcie wzrostu grzyby kumulują w sobie te toksyczne substancje. Dzieje się to podczas pobierania przez nie składników mineralnych z gleby i wody. Dodatkowo zanieczyszczania mogą pochodzić z powietrza, z otoczenia, w którym rosną. Im grzyb jest starszy, im dłużej rośnie, tym więcej może się w nim zebrać trujących składników. W miejscach skażonych, w pobliżu wysypisk śmieci, fabryk czy autostrad, w ogóle nie powinno się ich zbierać. Okazy wzrastające w takich miejscach, niezależnie od tego czy są młode czy wyrośnięte, bywają skażone metalami ciężkimi, które są niebezpieczne dla człowieka i mogą powodować wiele dolegliwości. Najczęściej spotykane w grzybach metale ciężkie to kadm, ołów i rtęć. Czy można zatruć się grzybami jadalnymi? Toksyny obecne w grzybach, są niebezpieczne dla ludzi i zwierząt. Po ich zjedzeniu trujące substancje przenoszą się do organizmu człowieka i wywołują różne dolegliwości. Czasem tylko nieprzyjemne, jak mdłości czy pieczenie języka. Ale mogą też objawiać się bólami brzucha, biegunką i wymiotami. W przypadku silnych zatruć np. rtęcią, mogą wywołać poważne dolegliwości, bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Aby uniknąć zatruć grzybami jadalnymi, trzeba bezwzględnie przestrzegać...

Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
AdobeStock
Newsy
Używacie cebuli żeby sprawdzić, czy grzyb jest trujący? To się może fatalnie skończyć
Grzyby już rosną w lasach. Jeśli wybieracie się na grzybobranie, lepiej sprawdźcie, czy stary trik na sprawdzenie grzybów jest bezpieczny.

Sezon na grzybobranie już się zaczął. Wczesnym rankiem grzybiarze z dużymi koszami udają się do lasu w nadziei na duże zbiory. W przypadku tego hobby bardzo ważne jest doświadczenie i wiedza na temat grzybów, ponieważ pomyłka może skończyć się tragicznie.  Niektórzy dla pewności stosują ciekawy trik na sprawdzenie, czy dany grzyb nadaje się do zjedzenia. Ale czy ta metoda na pewno jest skuteczna i powinno się ją stosować? Sprawdźcie.  Czy cebula czernieje na trujących grzybach? Przed udaniem się na grzybobranie koniecznie należy dokładnie przestudiować atlas grzybów by nauczyć się, które gatunki są jadalne, a które trujące. Niektóre z nich są jednak bardzo podobne do siebie i wtedy pojawia się problem - jak je rozróżnić? Część grzybiarzy (zwłaszcza tych, którym brakuje doświadczenia), stosuje stary sposób z cebulą. Polega on na tym, że przekrojoną cebulę kładzie się na zerwanym grzybie. Jeśli warzywo zaczyna czernieć oznacza to rzekomo, że grzyb nie jest jadalny. Ale czy to prawda? Okazuje się, że nie. Cebula czernieje pod wpływem związków siarki zawartych w grzybach. Pierwiastek ten można znaleźć zarówno w grzybach jadalnych, jak i niejadalnych. Wniosek jest taki, że lepiej zdać się na własną wiedzę na temat grzybów. A jeżeli nie jesteście pewni co do niektórych gatunków, dla własnego bezpieczeństwa zostawcie je w lesie.  Zasady bezpiecznego zbierania grzybów By mieć pewność co do tego, że zebrane przez was grzyby są jadalne, zastosujcie się do poniższych zasad: weźcie ze sobą atlas grzybów zbierajcie grzyby o gąbczastym spodzie, jak prawdziwki, podgrzybki i maślaki zwracajcie uwagę na spód grzybów - te o spodzie blaszkowym w większości są trujące, poza kurkami, gąskami i kanią. jeśli nie macie pewności co do danego grzyba - nie zrywajcie go ...