Do lasu na grzyby? Jeśli poważnie myślicie o zbieraniu grzybów musicie dobrze się dobrze przygotować.
Przede wszystkim powinniście wiedzieć jak odróżnić grzyby jadalne od trujących, mieć przy sobie atlas grzybów, lub iść na grzybobranie w towarzystwie eksperta, który rozwieje wątpliwości. Powinniście też wiedzieć, gdzie rosną wasze ulubione grzyby, bo każdy rodzaj ma swoje ulubione miejsca. Powinniście zaopatrzyć się w przewiewny pojemnik na zbiory, bo w foliowej torebce grzyby zaparzą się i zaczną psuć, zanim wrócicie do domu. I wreszcie powinniście wiedzieć, kiedy najlepiej zbierać, żeby wasze zbiory były okazałe i zdrowe. Podpowiadamy.
Jak zebrać więcej zdrowych grzybów?
Czy zdarzyło wam się wchodząc do lasu mijać ludzi wracających już z grzybobrania z pełnymi koszami? Zastanawialiście się wtedy pewnie, o której musieli rozpocząć zbieranie, skoro tak wcześniej kończą je i złościliście się zapewne, że wybrali wam wszystkie najpiękniejsze okazy.
Grzybiarze, którzy wychodzą do lasu bladym świtem, robią to tak wcześnie, bo wiedzą dwie rzeczy:
Zobacz także:
- łatwiej wypatrzą w ściółce wilgotne od rosy grzyby, bo odbijają światło i są lepiej widoczne.
- zapakują do koszy zbiory, na których nie zdążą się rozwinąć robaki.
O świcie w lesie? To dobry pomysł, żeby jednocześnie wyprzedzić konkurentów i… owady
Skąd się biorą robaki w grzybach? - zapytał kiedyś w swoim programie, w radiowej trójce, polski dziennikarz i fizyk dr. Tomasz Rożek.
Okazuje się, że robaki biorą się z… powietrza. Owady znoszą na nich jajka, a z nich rozwijają się larwy. To właśnie te larwy znajdujemy jesienią w grzybach. I jeśli zawsze dziwicie się jak to możliwe, że włożyliście do koszyka zdrowe grzyby, a w domu wyjmujecie robaczywe, to tajemnica jest rozwiązana. W międzyczasie w grzybach rozwinęły się larwy.
Jeśli wyjdziecie do lasu wcześniej rano i zbierzecie okazy, które właśnie podrastają w leśnej rosie, być może ubiegniecie owady, które w grzybach składają jajka.
Stare grzyby, to nie tylko problem robaków
Grzyby bardzo łatwo chłoną zanieczyszczenia ze środowiska. W trakcie życia, zbierają się w nich toksyny i kumulują powodując, że im dłużej grzyb rośnie, tym więcej robaków może sobie zrobić z niego pożywkę. A do tego, tym więcej zbiera się w nich szkodliwych substancji.
Dlatego, jak już ostrzegaliśmy podczas tegorocznego sezonu grzybowego: nie zbierajcie starych, bardzo wyrośniętych grzybów. Zróbcie sobie zdjęcie z okazem wyjątkowych rozmiarów, ale nie zabierajcie go do koszyka.
Źródło: wyborcza.pl, medonet.pl, polskieradio.pl